Trist men inte förvånande

Gunde Svan slutar som landslagschef.
Däremed blir skidlandslaget av med sin största stjärna och en enorm resurs.
Jag är inte förvånad över att Gunde slutar. Han är en person som inte tillåter något annat engagemang än det maximala.
Saknar han motivationen gör han rätt som kliver av.

Som aktiv var Gunde aldrig den självklare ledaren. Hans största tillgång har alltid varit en enorm målmedvetenhet och en okluven vilja att driva igenom det han företar sig.
Som aktiv kunde målet vara att vinna ett OS-guld. Senare i livet kunde det vara att vinna ett SM i rallycross, lyckas som programledare, torka sig så effektivt som möjligt med en handduk efter duschen eller vara landslagschef.

Oavsett vilket har målmedvetenheten och perfektionismen funnits där. Varit drivkraften. Gunde har inte gett sig förrän han fått som han vill. Ett mål skulle uppnås.
Och jag tror det är så han ser på sin tid som landslagschef: Mission completed.

001aa018ff9c081236e60bGunde tog tack och lov inte tillbaka de gamla dräklerna

Gunde Svan kom in i en tid där en västanvind hade stormat runt i landslaget i några år. Han hette Inge bra (förlåt, Bråten ska det vara) och hade många kvaliteter (dom ska han hyllas för!!) men också ett enormt ego. En primadonna som själv älskade rampljuset och som var mycket öm om sina norska tår.

Bråten lämnade eftersig ett succéartat OS 2006 (tre guld) och ett halvtaskigt VM 2007 (två medaljer), men mest lämnade han ett landslag i spillror; fyllt av interna motsättningar, avhoppade tränare  och missnöje.

ib
Inge B

Gundes främsta uppgift var att städa upp i landet Ski Anarki. Det har han gjort bra.
Skidlandslaget känns mycket mer som ett lag idag.
Han skapade en organisation han trodde på och såg till att vallarna fick bästa förutsättningarna när han genomdrev den unika vallabussen.
Som en bonus blev landslaget enklare att marknadsföra med Gunde som frontfigur. Det gynnade ekonomin och sponsorsarbetet.

Men Gunde är Gunde. Han sätter upp ett mål och genomför det.
Han är säkert inte hundra procent nöjd med de sportsliga resultaten; han är kanske inte heller hundra procent nöjd med arbetet inne i den skinande blågula vallabussen.
Men han har heller inte hundra procents motivation att fortsätta vara hundra procent perfektionist.
Då gör han rätt som hoppar av. För det finns många saker kvar att jobba med inom svensk längdåkning.

Att ta tillbaka det Sverige tappat inom sprint är en utmaning; att ta tillvara på den stora vallakompetens som flytt landet är en annan. Att  dra upp riktlinjerna för talangutveckling ett tredje. Utmaningar saknas inte.

Att Gunde hoppar av är trist, men han är naturligtvis inte oersättlig. Jag kan tänka mig flera namn som skulle göra ett bra jobb som landslagschef, men få eller ingen av de jag kommer att tänka på är nog  intresserade. Det blir spännande att följa utvecklingen.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

11 kommentarer på “Trist men inte förvånande”

 1. therese Says:

  Vi är nog många som tycker att det är synd att Gunde skall sluta i landslaget. Men önskar honom lycka till i framtiden! Hoppas den goda stämningen i landslaget håller i sig ändå….

 2. Sandra Says:

  tråkigt att han slutar speicellt nu innan OS. Hoppas de hittar en ny bra ledare snart!

 3. Sandra Says:

  om ny ledare som några skrivit på debattsidan, Elofsson. Ja! Om han nu har intresse. 🙂

 4. Erik Says:

  Tråkigt. Undra vad karln börjar med för nytt nu då..? Gör gärna nåt TV-program igen Gunde!

 5. nisse Says:

  Han har ju för någon vecka sedan sagt att han kanske inte fortsätter. Det får ju mig att tro att det var någon förhandling på gång där han inte fick som han ville. Så sanningen är nog att allt inte kommit fram.
  Men en stor förlust är det ju framförallt när det gäller sponsorer. Ersättaren tycker jag borde vara någon som har erfarenhet som aktiv och vet vad som behövs och krävs för att nå toppen. Mitt förslag är Per Elofsson som jag tror har dom egenskaperna.

 6. Anna Says:

  Vem blir nästa?

  Oavsett vem det blir tror jag att Gunde väljer med perfektionism.. 100 % då blir framtidens sesonger lika eller mer (?) intressanta att följa…

  eller hur?

  ps. Bra Svan ds.

 7. maria Says:

  Håller med om att Per Elofsson vore ett bra val. Sympatisk kille med många kunskaper om både med- och motgång…Liksom Gunde utstrålar han en positiv energi.
  Grattis till segern i Mästarnas Mästare föresten!

 8. Phernilla Says:

  Gör vad som hellst men ta inte tillbaka Inge B. Elofsson verkar vara ett bra förslag.

 9. Mattemannen Says:

  Tror på en fd aktiv skidåkare som ledare för landslaget. Men det behöver inte vara en som varit världsmästare. Det är ledaregenskaper som behövs, bra på att få alla att dra åt samma håll, att kunna vara lyhörd för att människor och skidåkare är individer och kanske behöver individuella träningsupplägg och förutsättningar.
  Har man som Svan, Wassberg, S-Å Lundbäck, Elofsson, Mogren mfl varit bäst i världen i några år så betyder det inte självklart att man är en bra ledare. Men det kan dock ändå vara så att den personen också har ledaregenskaper.

 10. Mattemannen Says:

  Tycker att det är trist att Svan inte fortsätter även om jag förstår honom att det krävs 100 % möjlighet till engagemang för om han ska kunna jobba. Han har förmodligen gått upp 100 % i arbetet och inte varit delaktig hemma.
  Nånstans så borde det gå att få någon driftig, kunnig person på denna post men som ändå tillåts ha ett privatliv.

 11. Tommy S Says:

  Mycket tråkigt! Gunde tillför en stabilitet, laganda, moral och sammanhållning (samt mycket, mycket mer…) som är ovärderlig för landslaget. Hoppas dom gör allt för att få honom att stanna kvar!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: