Fatta poängen, FIS !!

Säsongen är slut. Längdsäsongen alltså.
Det svängde en hel del för Sveriges del och det svängde en del på slutet i totalcupen också.
Northug och Majdic hade avgörandet i sina händer inför avslutningen, men båda tappade totalcupen de sista två dagarma.
Cologna och Kowalczyk vann.
Tror jag.

Kanske är det inte över än?
FIS kommer säkert på något nytt. Efter sändningen sitter jag kvar i kommentatorshytten en stund och blickar ut över Lugnets skidstadion. Jag ser hur FIS-chefen Jürg Capol talar i sin mobiltelefon.
Han ser entusiastisk ut.
Kanske diskuteras nya idéer; vilda planer.

Längdåkarna har säkert avslutningsbankett ikväll. Kanske kan det delas ut ytterligare några bonuspoäng för snyggaste kostym?
Eller bästa drink? Sämsta tal? Högsta hatt?

Det ryktas även om att det kommer finnas spurtpriser vid incheckningen på Arlanda imorgon.
Men de får inte räknas in sprintcupen, utan bara i totalcupen.
Om det är bra väder.
På tisdag.

Halåååååååååå??!!
Vad händer inom längdåkningen? Vem har fått för sig att publiken har en enorm törst efter nya tävlingsformer och regler?
Jag har då inte stött på många som vare sig gillat, eller begripit, reglerna för hur världscupen avgjordes.
I alla fall inte det senare.

Bara för att bevisa hur vansinnigt allt är så tar vi Trondheims tremil.
Petra Majdic (åkte suveränt!!) var först imål, men tvåan Kowalczyk fick fler poäng eftersom hon tog spurtpriser.
Tvåan var alltså vinnaren.
Vinnaren förloraren.

Jag är ingen bakåtsträvare, men heller inte dummare än att jag inser att när den som är först i mål inte vinner blir idrotten väldigt obegriplig.
Och om publiken måste ha miniräknare och doktorsexamen i matematik för att begripa vem som verkligen vinner tävlingarna, så är skidsporten illa ute.

Och när världscupens utgång är beroende av hur det går i ett flertal olika tävlingar som pågår parallellt inom ramen för samma lopp blir det för mycket – även för oss som läst på till den grad att vi kan den tjocka bunten med paragrafer utantill.

I lördags tillexempel pågick herrarnas jaktstart. Den innehöll fyra olika bonusstationer (bonussekunder till det tre första vid respektive station), samt ytterligare sekunder att subtrahera från totaltiden för topp tre i mål.

Dessa sekunder ska alltså dras ifrån en totaltid som bygger på två tidigare lopp och ska resultera i en jaktstart en dag senare.
Samtidigt är samma bonussekunder avgörande för världscupsfinalens sprintcup, som ingår i världscupfinalen (som ingår i världscupen), men som bara till viss del ingår i sprintvärldscupen.

I den tävlingen passerades visst Johan Kjölstad (som blev 82:a man i dubbeljakten) av Dario Cologna. Fast Cologna sa själv efteråt att han inte brydde sig ett dugg om sprintcupen som ingår i världscupavslutningen som ingår i världscupen.
Han visste inte ens om att han vunnit den.

Ja, ni fattar …   

Men heder till FIS-folket som uppvisar en imponerande kreativitet.
Fast det kan räcka nu – innan längdåkningen blir så komplicerad att den drunknar i drivor av komplicerade regler.

Men precis som för stora delar av skidpubliken är jag rädd att de som bestämmer inte fattar poängen.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

22 kommentarer på “Fatta poängen, FIS !!”

 1. Blondin Pella Says:

  Man kunde väl få ringa el sms in vem som man tycker ha vunnit!

 2. MattiasE Says:

  Jag skrev om det där igår på:Jonsson har nerver…kände mig så arg över alla dessa nya ideer och regler.Skrev också förut nån gång att längdskidåkningen blivit ett genmanipulerat monster eller nått liknande..Ja, inte är det långt ifrån.
  Ex:
  > Nä, vänta lite nu, skulle jag hålla igen eller ösa på för att vinna?? Eller är det bättre och bli tvåa för att bli etta?? Sjukt!!
  Förr:Den som åkte fortast vann.
  Nu:Den som är mest duktig i huvudräkning och mest taktisk vinner.
  Just nu tycker jag det är roligast och mer spännande med Skidskytte, och det har inte med dom svenska framgångarna.Nä,det är en mycket publikvänlig sport och väldigt nervpirrande.Kalle Grenemark sa att det här är inte bra för hjärtat,jag håller med honom.När dom står i sista avgörande ståserie…

 3. Kåge Ljung Says:

  Vilket lopp är det som åks? Pursuit,skiathlon,jaktstart,mass-start,handikappstart,dubbelljakt,sprintdistans mm.
  Coolman

 4. Johanna Says:

  Heja Krönikören!

  För min del innebär längdåkningens alla komplicerade regler och bedövande tråkiga masstartslopp att tv-vintersporten nummer ett numera är skidskytte.

 5. Lövet Says:

  Vore intressant om tittarsiffrorna för alpint, längd och skidskytte blev officiella. Längd borde hamna långt ner i listorna. Det är inte fel att ha en avslutande tour som dem hade nu men varför alla dessa spurtpriser i loppen. Dessut

 6. Lövet Says:

  Dessutom så trodde jag att FIS tog bort intervallstarterna för att slippa alla tider som var så krångliga att hålla reda på för dem i mellaneuropa. Att räkna poäng och bonussekunder är tydligen enklare.

 7. JE Says:

  Cologna vann väl inte sprintcupen utan blev 9:a vann gjorde ju Hattestad, men passerade mycket riktigt Kjölstad som slutade 11:a.

  Men onödigt krångligt har det ju blivit..

 8. svtkarlsson Says:

  Hej JE,

  Nä – Dario Cologna vann sprintcupen som INGICK i Världscupfinal-cupen.
  Dvs: han tog flest bonussekunder i de tre första deltävlingarna (slottet, mördarbackssprinten samt lördagens dubbeljakt). Han vann med 5 bonussekunder tillgodo på Kjölstad.

  Men det är okej om du inte hade koll på det för det hade som sagt inte Cologna heller.

  / Jonas

 9. MattiasE Says:

  Varför dom har spurtpriser är bara för att dölja hur tråkigt det är med masstart,tror jag.Visst spricker fältet upp, men bara tillfälligt,eftersom dom direkt stannar upp och så är alla samlade i en enda stor familj igen.
  Skidbyte är annan nymodighet.Det gynnar dom som har ett bra,proffigt vallateam bakom sig.Dom som har sämre resurser har det svårare, och därför blir det orättvist.
  Skidbytet ska förbjudas,förutom i dubbeljakt,eftersom det är två olika stilar.
  Om bara femmilar(och tremilar) blir med intervall så behövs inte skidbytet för att öka spänningen, den finns där automatiskt.
  Det är mycket som behöver redas upp i FIS-träsket…

 10. JE Says:

  Aha, du menar så, Jonas…!

  Ok, då förstår även jag, men fy vilken soppa…
  Det måste ju ha varit kul för sprint(herr)åkarna att gå på tur i Falun i några dagar.

  Undrar om Wassberg hade varit nöjd med denna utveckling om han var aktiv… Fast han var ju å andra sidan en av pionjärerna när han ryckte bort tejp under skidorna efter att den värsta uppförskörningen var avklarad?

  Mer intervallstart åt folket.

 11. JK Says:

  Själv tycker jag att problemet med skidåkningens världscup just är att den som kommer först i mål oftast också vinner. Femilen och tremilen i Tronheim var antagligen de mest intressanta masstarter som jag har sett i världscupen, och delsvis berodde det på spurtpriserna. Om spurtpriser och extrapoäng kan få världscupens masstarter att bli intressanta så är jag 100% för det.

  Däremot håller jag helt och hållet med om att det snart finns så många regler och cuper inom Längdskidåkningens världscup att publiken snart inte ens kommer orka försöka bry sig. Enligt FIS förstår ju inte mellaneuropeer intervallstart, men tydligen är poängsystemet inte några problem.

 12. Larsson Says:

  Ja skidskytte stoltserade med dom största tittarsiffrorna i helgen enl MMS, klart högre än längdsk.

 13. Mats Says:

  Jonas, du gillar inte att den som kommer först i mål inte vinner (pga spurtpriser och bonussekunder). Men samma sak gäller för en femmil med intervallstart som du hyllar. Bestäm dig för hur du vill ha det och gnäll mindre.

  PS I Trondheims tremil, om det inte hade funnits spurtpriser hade kanske Kowalchyk varit fräschare och tagit hem segern, och därmed både kommit i mål först och tagit hem flest världscuppoäng. Mao inte alls säkert att Majdic tagit hem flest världscuppoäng precis som det blev nu DS

 14. Jonas Karlsson Says:

  Mats: jag vet precis hur jag vill ha det.
  Jag vill att den som åker snabbast ska vinna tävlingen (och följaktligen få flest vc-poäng).
  Så var det inte i Trondheim.

  Men min kritik gäller inte en enskild tävlingsform, utan det faktum att det är nya regler och förutsättningar i var och varannan tävling.

  Det är inte gnäll. Det är en åsikt. 🙂

 15. Sandra Says:

  Men det borde väl kunna underlätta med poäng och bonusar hit och dit. När inte ens åkare fattar då är något fel!
  Kanske ska de bestämma sig antingen för poäng till cupen eller tidspoäng för nästa lopp, med båda blir det jätterörigt.

 16. Base Says:

  F*n. Ingen bevakning på Arlanda idag? Skit också. Kommer det uppdatering… asså, du var inte allvarlig krönikören :)?

 17. MattiasE Says:

  Man tycker ju att dom aktiva borde ha något att säga till om i dom här frågorna, eller har dom inget inflytande alls?? De är ju ändå dom de handlar om.
  Sen får man så mycket poäng i Tour de ski att är man borta(sjuk) dom dagarna har man ingen chans att vinna den totala cupen.Värdelöst, säger jag bara.Hela säsongen ska inte hänga på tre dagars sjukdom.I skidskytte får du ju räkna bort dom tre sämsta tävlingarna.

 18. Lövet Says:

  Jag undrar om inte skidsporten är på god väg att gräva sin egen grav. Jag har tappat lusten totalt från att en gång i tiden varit inbiten och satt där med tidtagarur och pennor och protokoll och ett maniskt intresse. Nu sitter jag och gäspar, går på toa, går och tar en kaffe, grejar lite och undrar gång på gång. Vad är det som är kul?

 19. Sandra Says:

  Däremot är Tour de ski:en i December bra, den fick mig att fastna för att se vem som skulle vinna! Ett bra sätt att få nya tittare alltså.

 20. Anna Says:

  Bra Jonas,
  nej det börjar bli för mycket ändringar nu…jag håller med om det.

  /Anna

 21. MattiasE Says:

  Ja själva tävlingsformen Tour de ski(och den här i Sverige) gillar jag också,det är hur man poängräknar som blir helt galet.

 22. Gullefjun Says:

  Visst är det bra med lite bonussekunder under tävlingarna i masstart, det blir lite mer spännande då (annars är det bra trist när alla lurpassar till sista varv/kilometer). För övrigt tycker jag att en jaktstart som avslutning på säsongen är en kanonidé, men det vore ännu mer spännande om den som leder världscupen startade först med ett antal sekunder tillgodo, t.ex. 1 sek för varje poäng man leder med, vare sig det gäller längdåkning eller skiddkytte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: