Vinterstudiobloggen goes international

The Vinterstudioblogg goes international.
Igår blev jag alltså uppringd av en journalist på dagbladet.no.
Ett samtal som resulterade i följande artikel.

Och imorse när jag för ovanlighetens skull vaknade hemma i min lägenhet (jag har fortfarande tillbringat fler dagar i Tjeckien än
i Sverige iår) hade jag ett mail från en kanadensisk journalist på The Vancouver Sun i min inbox.
Han hade ryktesvägen hört att det finns ett stort motstånd mot masstarter i norra Europa och börjat googla saken.
Han hittade Vinterstudiobloggen.

Den kanadensiske journalisten körde sedan ett antal debattinlägg och artiklar genom ett översättningsprogram på nätet och undrade nu om det verkligen var så att samtliga nordiska skidåkare tänker bojkotta femmilen i OS nästa år, om den körs med masstart.

När han vaknar om några timmar kommer han nog bli besviken, för jag tror mitt svar tog udden ur hans scoop.

Å andra sidan vill mitt översättningsprogram ändra doubble pursuit till bubbelsprut, så man kan ju förstå att han missuppfattade lite.
 
Men klart är att det finns mycket synpunkter kring en längdsport som de senaste åren genomgått en stor förändring.
Inte minst från de aktiva själva.

På flyget hem från Prag igår åkte även det svenska laget.
Gunde hade ju valt ett hotell som fick Örnnästet och Fort Knox att framstå som lättillgängliga.
I början av VM hölls presskonferenserna däruppe, men när man insåg att alltför få journalister hade tillgång till helikopter, bandvagn, stighudar och isyxa flyttade man ner pressträffarna till vallabussen.

Tyvärr var det inte bara omöjligt att ta sig till hotellet.
Det visade sig också att det var omöjligt för magsjukebakterier att ta sig därifrån.

Hursomhelst, det fanns nog väldigt lite att göra på detta hotell (vilket säkerligen en handfull olika idrottsspsykologer kan intyga är förödande för prestationsförmågan. Idrottspsykologer tycker nämligen vadsomhelst, bara de får synas i media) och de flesta i laget såg ut som dom tyckte det skulle bli väldigt skönt att komma hem.

Marcus Hellner tillbringade flygresan gömd under en huva.
Britta Norgren löste korsord och ringade in dolda ord ur någon slags pysselbok.
Anna Haag diskuterade flygplanskosten med en flygvärdinna.
Men de flesta sov.

Själv försvann jag in i min iPod och sen vidare in i en hygglig bok, men på Arlanda snackade jag lite om skidsportens utveckling med några av åkarna.

Mathias Fredriksson begrep inte varför man inte fick byta skidor vid varje passering inne på stadion (och hade en uppenbar poäng där) om meningen nu är att materialet inte ska vara avgörande. Själv tyckte han att han fick sämre skidor efter första bytet, och var då tvungen att vänta i en dryg mil på ett nytt par.

Han tyckte även att lucky loser-systemet inom sprinten gör grenen tråkigare, eftersom det garanterar lopp som går snabbt på bekostnad av taktik.
Jag håller med honom där också. Skulle man ta bort LL-möjligheten skulle dessutom semifinalerna få fem deltagare och finalen endast fyra, vilket skulle minimera risken för incidenter och slumpmässiga resultat.

Men framför allt saknar jag de taktiska loppen, där åkarna nästan kan stå still och lurpassa på varandra.
Det är ju det som är en stor del av tjusningen med sprint. Det skulle publiken (och därmed Fis) gilla.

Anders Södergren (som såg mycket piggare ut igår!) följde femmilen från hotellrummet och var roligast:
”Jag somnade efter ett tag och när jag vaknade efter en timme var det samma killar i täten”.

Huvudet på spiken, liksom.

När jag kollar lite tidningar på nätet idag ser jag att det även från norskt håll framförs synpunkter på de nya mästerskapsgrenarna.
I Dagladet tycker till om med väldsmästaren i sprintstafett, Johan Kjölstad, att grenen inte har i mästerskapet att göra. Läs detta!

Diskussionen lär fortsätta, men nu ska jag njuta av att vara ledig en dag eller två.
På onsdag drar jag utomlands igen. Destination Turin och inne-em i friidrott. Sen direkt vidare till Åre i en knapp vecka, innan vintersäsongen avslutas med slottssprint och Falun.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

64 kommentarer på “Vinterstudiobloggen goes international”

 1. Anders Björkman Says:

  Hej Karlsson

  En fundering kring längdsportens framtid: Det vore intressant att i ett Europa-perspektiv mäta TV-tid, tittarsiffror och sponsorintresse mellan längdvärldscupen, backhoppningscupen, alpina världscupen samt skidskyttarnas världscup. Min gissning är att längdvärldscupen inte toppar den statistiken….

  Jag instämmer i din kritik kring utveckling av nya grenar och förespråkar en återgång till intervallstart på femmilen. En gren som jag däremot gärna skulle se inom längdsporten är mixstafett damer/herrar, där ligger skidskyttarna ett steg före i utvecklingen.

 2. Stefan A Says:

  Sprint är lite den fula ankungen i Tour de ski också, de bästa sprintarna är inte med eller också hoppar de av efter det att sprinten är avgjord, de här stadsloppen är mer show än sport.

 3. andreas Says:

  Flygkosten? Pratade dem om den mat som får familjen dafgård att framstå som hälsomat?

 4. MattiasE Says:

  Tour de ski:Men då kan man inte räkna med någon poäng om man hoppar av.Eller får man den poäng man skrapat ihop så att säga? Men jag vet att man kan inte hoppa in eller köra bara vissa lopp det går inte.Man måste köra alla för att kunna vinna touren.Nån som vet exakt vad som gäller i poängräknngen?
  Ni ser,mycket förvirrande.

  Det är ju bra att diskussionen är i gång, även utanför sverige.

 5. Gabriel Says:

  Jag fick precis ett telegram från FIS med några ändringar inför OS i Vancouver.

  Pga att den Tyska tv-publiken inte förstår hur följande grenar går till, så kommer även dessa att köras med masstart:

  Backhoppning (alla hoppar samtidigt, tyska tv-tittare förstår inte att den som hoppar först inte är den som vinner. Alltså ändras även kriteriet för att vinna från att hoppa längst till att landa först)

  Alpinåkningen (alla startar samtidigt, återigen förstår inte tyskarna hur den som åker sist kan vara den som vinner.)

  Curling (Alla stenar kastas samtidigt, den som kommer först in i boet vinner)

  Ishockey (Alla lag spelar samtidigt, alla mot alla så att säga.)

  I telegrammet vill även Vegard Ulvang hälsa att han bytt efternamn från Vegard Ulvang till Vegard Masstart.

 6. Cheechoo Says:

  Gabriel — Du menar Vegard Fellestart

 7. Larsson Says:

  Intessanta bloggs, fortsätt så och medlemsskapet på favo click listan behålls!

  Det enda positiva med femmilen, Södergren`s tupplur den behövde nog han.

 8. Gabriel Says:

  Cheechoo>> Akkurat!!

 9. folkesus Says:

  Till Anders Björkman: En mixedstafett skulle vara roligt men där dyker det upp logistikproblem: man måste använda fyra olika banor, en klassisk och en fristil för tjejerna, och sen motsvarande för killarna, de åker ju olika distanser. Vilken arrangör klarar det? Jag tänker på den här enda eländiga slingan som användes sjuttioelva varv i femmilen.
  Men,som sagt, en kul idé.

  Till Gabriel: Du har en poäng i din jämförelse med alpin åkning. DÄR förstår ju mellan- och sydeuropeer sig på mellantider och att den som startar sist faktiskt kan vinna. Varför ska det då vara så svårt i längdåkning, beats me…

 10. Borje_81 Says:

  Mitt förslag är att man kör 2st 15km respektive 10km en gång i fristil och en gång i klassiskt. På samma sätt kan man göra med sprinten och ta bort sprintstaffet. Sedan kan man köra dubbeljakten som 50km respektive 30km och ta bort ”vanlig” 50km och 30km. Det känns ju ganska konstigt att Johan Olsson som har 15lm klassiskt som favorit distans måste vänta till 2014 innan han får chansen till att vinna guld på 15km klassiskt. Tänk er om Stefan holm inte inte fått chansen att försvara sitt os guld från Aten för att stavhopp ska avgöras istället för höjdhopp i peking.

 11. MattiasE Says:

  Borje_81>> Det enda det blir är att dubbeljakten blir lite längre och med skidbyte.Sen skrev du inte om du tänkt intervall eller masstart.Men det är bra man ska brainstorma,kan ju inte bli så mycket sämre 🙂

 12. MattiasE Says:

  Borje_81>> Det enda det blir är att dubbeljakten blir lite längre.Masstartsproblemet i femmilen ligger fortfarande kvar eftersom det är masstart i dubbeljakt också.

 13. Gabriel Says:

  Apropå ingenting, så slog det mig plötsligt:

  Jörgen Brink hade nr 13 på brösten den där ödesdigra stafettdagen för några år sedan.

  Charlotte Kalla hade nummer 13 på brösten under 3-milen.

  Markus Hellner hade 13 under 5-milen.

  Kusligt….

 14. Gabriel Says:

  ”Charlotte Kalla hade nummer 13 på brösten under 3-milen.”

  På BRÖSTET menade jag 😉

 15. Daniel Says:

  >>Gabriel
  Freudiansk felskrivning antar jag!!!

 16. Gabriel Says:

  🙂

 17. Marius Says:

  Jonas Karlsson, eller Clark Griswold som jeg kaller deg, jeg tror du før OL i Vancouver og VM i Holmenkollen bør senke forventningene dine til de svenske langrennsløperne. Og viktigst av alt, aldri glemme at resultatene ikke alltid blir som du håper. Clark Griswold nektet å godta noe annet enn en perfekt julefeiring med familien, og ettersom ting gikk galt, fremsto han bitrere og bitrere og tilslutt likegyldig.

  Så Jonas Karlsson, hvis du fullt og helt forkaster muligheten for å bli skuffet, så blir skuffelsen så veldig mye større. Som da Clark Griswold ikke fikk lys i julebelysningen sin og reagerte på en måte som er uverdig en familiefar over en i bunn og grunn ubetydelig sak. Enda mer uverdig var din barnslige og uprofesjonelle reaksjon på svake svenske prestasjoner i VM som du lot gå ut over verdens beste langrennsløper Petter Northug i beste sendetid i sportspegeln. Petter Northug er både utholdende, rask og taktisk. Det får du bare finne deg i. Og de svenske løperne får værsågod trene istedenfor å klage.

  Neste gang bør både du og dere, med noen hederlige unntak, forsøke å opprettholde et sunt perspektiv på konkurransene og de svenske prestasjonene. Da tror jeg resultatene kommer også.

  P.S. Respekt til Anders Södergren! En stor skiløper.

  Mvh
  Marius

 18. Gabriel Says:

  En del kommer aldrig förstå, hur många gånger man än skriver det på deras näsor.

 19. Harald Eriksson Says:

  Marius har ju inte begripigt någonting av Karlssons resonemang, utan tillhör de som läser vad de vill.
  Det andas vare sig besvikelse eller bitterhet över Jonas Karlssons inlägg. De handlar om att diskutera alla nymodigheter inom skidåkningen, något som känns väl så relevant.
  Vari ligger svårigheten att begripa detta?

  För övrigt var det väl Karlsson som hade de lägsta förväntningarna på svensksrna i ett reportage inför VM.
  Anders Blomqvist pratade ju om två guld och Charlotte Kalla som VM-drotning. Nicklas Jonsson höll med.

  /Harald

 20. Kitty Says:

  Näe, tydligen inte. Det är lite sorgligt faktiskt.

  En gång för alla: Ingen, inte ens krönikör Karlsson 😉 missunnar vare sig norrmän i allmänhet eller Northug i synnerhet guldmedaljer i masstartslopp. Det är själva fenomenet masstart som sådant som diskuteras här. Sätt ett plåster på de ömma tårna och kom in i matchen.

 21. Gabriel Says:

  Alltså det här argumentet att sydeuropeerna inte förstår intervallstart, det gör mig tokig när jag tänker på det.

  Att högt uppsatta inom FIS säger sådana saker borde vara en solklar anledning till att ge dem sparken. Det är att underskatta en hel kontinents befolkning.

  Jaha, VC i Lahtis sänds i tv4. Är det Mr Exclusive Ekwall som ska kommentera då kanske? Ser verkligen fram emot det, INTE. Fan oxå, det enda som kan rädda den här helgen är en svensk topplacering.

 22. Marius Says:

  Dere sier jeg ikke har begrepet noe av det Jonas Karlsson har skrevet, men det jeg kritiserer i innlegget mitt er spesifikt Jonas Karlsson og hva han SA i Sportspegeln på TV, og dermed er det relativt likegyldig for meg hva han skriver i innlegget sitt. Jeg skrev at Jonas Karlsson oppfører seg som Clark Griswold, så debatten om fellesstart har ingenting med dette å gjøre. Innlegget mitt handler om at Jonas Karlsson må oppføre seg som en profesjonell, ikke som en grinete unge. Han sa, oversatt til norsk, ”det er ingen andre enn Petter Northug som synes det er morsomt”. Det er uprofesjonelt, usaklig og uverdig. Og det bør herr Karlsson vite selv.

  Jeg så tegn til fornektelse av muligheten for et mislykket svensk VM kombinert med usikkerhet kring suksess på herr Karlssons ansikt før VM begynte, så reaksjonen hans kom ikke som noen overrskelse. Likevel, som journalist på TV skal han opptre profesjonelt.

  P.S. Hvis det blir intervallstart på femmila i Holmenkollen, så vinner Northug likevel, så det spiller ingen rolle for min del ene veien eller andre.

 23. MattiasE Says:

  Marius: Jonas har sin stil som journalist och den ska han ha.Det är ju det som gör Jonas..ja Jonas.Han har en skön stil och sätter ofta/alltid huvudet på spiken till skillnad mot många andra långseglare.
  Men man måste kanske förstå hans tankebanor för att inse hur bra han ÄR! I hans krönikor finns det så många dimensioner…Hur kommer karln på allt?
  Imponerande!
  Men alla har väl rätt till sin åsikt,även om de är fel 🙂
  Heja Jonas!!

 24. Gunnar Hansson Says:

  Jag har intresserat följt debatten och vad vår norske vän ”Marius” inte tar hänsyn till är att det anstår varje man eller kvinna som vill skapa en debatt att skapa uppmärksamhet och ett utrymme för densamma.
  Jag noterar att norsk media (Aftenposten)hakat på debatten om femmilens vara eller icke vara med klassisk intervallstart på grund av, och endast tack vare, Karlsson ordval i Sportspegeln.
  Hade han varit slätstruken och trist hade ju ingen tagit upp tråden och denna mycket intressanta debatt hade aldrig uppstått.
  Jag tror nog Jonas Karlsson var mycket väl medveten om vad han sa i Sportspegelen. Dessutom uppfattade nog de flesta, i alla fall i Sverige, att det var sagt med glimten i ögat.

  Gunnar Hansson
  Skidvän i Umeå

 25. Gabriel Says:

  “det er ingen andre enn Petter Northug som synes det er morsomt”

  Du gör ju allt du kan för att misstolka det Jonas säger. Hur i hela friden får du ovanstående till att Jonas på något sätt misskrediterar Northug? Jonas säger och skriver gång på gång på gång att Northug är fantastisk, att han behärskar masstarten till fullo etc etc etc.

  Jonas menar att i stort sett alla finner masstarten i femmilen bedrövlig att se på och att medverka i, förutom då kanske Northug (och norrmännen) eftersom han (de) vinner.

 26. Marius Says:

  Wow! ”Heia Jonas”. Hvor trist er ikke det?:) ”Glimten i ögat”. Mulig det, tonen hans derimot, var ikke nevneverdig ironisk.

  Du la kanskje merke til at overskriften Dagbladet brukte, ikke Aftenposten for ordens skyld, dere er like lite dyktige på journalistikk og research som på ski ser jeg, var ”Ingen andre enn Northug som synes det er morsomt”. Og det er uprofesjonelt og usaklig. Hadde en norsk journalist brukt Anders Södergrens navn i en slik sammenheng ville dere ha reagert også. Pust dypt herr Karlsson. Petter Northug kommer til å gå på ski i mange år fremover.

 27. MattiasE Says:

  Någon som såg Rakt på med K-G Bergström igår? Både Helena Jonnson och Anders Södergren var där och blev intervjuad av honom.
  Helena strålade som tre solar(tre medaljer!) och Anders såg rätt nöjd ut ändå(silvret!)även om det inte blev nån femmil.
  Härliga personligheter båda två!

 28. Inga Says:

  Northug åker inte bara fortast. Han är snyggast också.
  Och en mycket trevlig kille. Att kalla någon för fetröv var skojigt.Heia Norge!! Seiern är vår.


 29. ”Pust dypt herr Karlsson. Petter Northug kommer til å gå på ski i mange år fremover.”

  Japp, och varken Karlsson eller merparten av hans meningsfränder (däribland undertecknad) har något som helst problem med det. Att säga att det bara är Northug som tycker femmilar i masstart är roliga är inte att misskreditera hans prestationer.

  Jag är övertygad om att Petter Northug kommer att nå framgångar i såväl masstartslopp som lopp med individuell start framöver och det rör mig inte särskilt mycket i ryggen. Jag vill bara att en femmil ska vara spännande hela tiden, inte bara den sista kilometern.

 30. Marius Says:

  Hvis Jonas Karlsson ikke bryr seg om at Northug vinner fordi det er fellesstart, så får han holde navnet hans unna debatten. For diskusjonen fellesstart kontra intervallstart har ingenting med Petter Northug å gjøre. Ved å trekke inn navnet til en enkelt løper og dermed også løperen inn i debatten, opptrådde herr Karlsson uprofesjonelt og bitter. Vil dere diskutere konkurranseformene som FIS vedtar, så hold norske langrennsløpere ute av diskusjonen. De norske løperne kommer likevel til å ta medaljer uansett konkurranseform.

 31. Gunnar Hansson Says:

  Med sina sista ord i ett tidigare inlägg: (”Pust dypt herr Karlsson. Petter Northug kommer til å gå på ski i mange år fremover”) bevisar ”Marius” i alla fall en gång för alla att han missuppfattat hela diskussionen.
  Det känns för övrigt som att den har kört fast. Dags att gå vidare?

 32. MattiasE Says:

  Merkurius, eller vad nu heter? Förlåt!Marius var det.
  Frågan är väl om Northug tog illa vid sig?
  Vad var det som Jonas sa,som gjorde varenda liten norrmann att se rött? Northug var ju bara ett exempel på masstartsproblematiken.
  Ska man dissekera varenda liten stavelse eller ord så får man inte göra annat.Har det varit Zorzi eller Vittoz som vunnit har diskussionen varit exakt samma ändå.Då kanske vi haft italienare eller fransmän här som tjatat och tjatat och tjatat…
  Kan vi inte släppa ”dagissnacket” om Northug?

 33. Marius Says:

  Merkurius… Heia Jonas… bravo (golfapplaus):I Neste gang kan herr Karlsson bruke Marcus Hellner som eksempel, en løper som selv har uttalt at han liker fellesstartformen, så blir alle fornøyde!:D

  Kyss og klem alle sammen!

 34. Stefan A Says:

  Nortugg den nya Björgen, slutt vid 25, norge kör slut på sina talanger i jakten på gull.

 35. Langrenn Says:

  Är bedre med å bruke Northug en Marcus Hellner som eksempel. Fordi Hellner er en løper som han selv aldri vill ha tat seiern i varken fellesstartformen eller individuellt heller dette mesterskap.

  Tycker vi i Norge ska likvel sleppe denne diskusion nå.

 36. Marius Says:

  Usikker på hvem Nortugg er, men Petter Northug er 25 år når det skal arrangeres VM i Holmenkollen. Blir nok noen medaljer da og sørru:) Når begynner Marcus Hellner å vinne forresten? Ved 45?

 37. Gabriel Says:

  Monsieur Marius – Petter Northugs ädle förkämpe och obesegrad mästare på missförstånd.

  Markus Hellner slog Northug i Gällivare i höstas och vann där. Så han har börjat vinna redan sörrdu.

 38. Marius Says:

  Delte de ut medaljer i Gällivare? Jeg vet de delte ut verdenscuppoeng, men medaljene ble vel delt ut i Tsjekkia forrige uke. To og et halvt minutt bak Northug på femmila var det det? De delte forøvrig ut verdenscuppoeng etter stafettetappen i Gällivare og etter tremila og stafettetappen i La Clusaz også. Bare spør Marcus Hellner, han husker det garantert.


 39. Så debatten om norska kontra svenska åkare pågår ännu alltså. Nästan så att man känner för att sucka lite – debatten handlar i grunden inte alls om det.

  Alla som inte har sina sinnen fulla med bruk vet att Norge har ett klart bättre landslag än Sverige. Nu är det utrett, kan vi gå tillbaka till att sakligt såga femmilar i masstart nu utan att lägga det på personnivå?

 40. Marius Says:

  Helt enig Klas-Kristian. Kjempebra forslag. Også kan vi være enige om at Jonas Karlsson burde ha sagt ”Det er ingen andre enn Marcus Hellner som synes det er morsomt.”

  Personlig håper jeg også at femmila i Holmenkollen 2011 gåes med intervallstart.

 41. Gabriel Says:

  Vem har sagt något om medaljer? Heter det inte världscupseger? Du frågade när Markus Hellner skulle börja vinna, han vann en världscupseger i Gällivare.
  Krya på dig nu.

 42. Matte Says:

  Det är väl inte så farligt att ge ett exempel på en åkare som nyss vunnit i ett mastartslopp när man vill diskutera mastartsloppens vcara eller icke vara.
  Nu var det inte Hellner som vann, inte heller Dementiev, Piller-Cottrer, DiCenta, Teichman, Angerer ellernån annan bra åkare. Då var det naturligt att ta Norrmannen som exempel.
  Släpp det där med Northug nu.
  Det är inte heller viktigt att börja leta fel hos den man diskuterar med som stavfel på efternam tex.
  Ska vi återgå till ämnet?

  Grattis Norge och Northug till ett bra VM!
  Jag tycker det är himla kul för Norge.
  Men mästerskapen borde få en balans mellan intervallstartslopp och jakt/masstartslopp så olika åkegenskaper belönas.
  Ha det!

 43. Marius Says:

  Nål i en höstack. Jeg trodde dere hadde gitt opp og begynt å fokusere på friidrett jeg.

 44. Marius Says:

  Glad i deg og Matte. Fred:)

 45. Matte Says:

  Nja, jo nog är jag intresserad av friidrott rätt mycket och inne-EM är intressant även om för mig så är längd/langrenn den största och bästa idrotten. Oavsett vem som vinner så är skidåkning det bästa jag vet även om det är kul om det går bra för våra åkare.

  Synd att inte fler är intresserade av längdskidåkning i Sverige. Fan i min bygd/stad snackar man mer Elitseriehockey och slutspel i SM än intresset för VM i skidåkning. Det gör mig förundrad.
  När VM i skidor gick var jag den enda på mitt jobb som följde loppen på nätet.
  Även mycket snack om NHL och europeiska fotbollsligor får mycket fokus här.
  Skidor är inte så stor sport i Sverige sett till utövare men lite större dock i allmänhetens intresse när det blir VM, inte alls VC.

 46. Marius Says:

  Enig med deg der. Langrenn er det ultimate. Jeg synes Champions League er morsomt men ingenting slår langrenn.


 47. Matte: Känner också igen det där. Det känns som om ett Zlatan-mål i någon italiensk cupmatch mot ett halvdassigt serie-C-lag betyder mer för gemene man än en sådan sak som Södergrens VM-silver härförleden.

  Detta säger jag trots att jag är fotbollsnörd (men med åsikten att det blir åt helvete för mycket Zlatan då och då).

 48. Matte Says:

  Håller med till fullo.
  Jag är inte helt ointresserad av fotboll och hockey. Men nu följs proffsligorna i lagsporter under säsongen och får för stort utrymme i media som går ut över andra sporter som har världsmästerskap.
  Ett annat exempel. När skidSM gick i Sundsvall i månadsskiftet januari/februari och alla våra bästa skidåkare var med så känner knappt allmänheten till detta. Svt sände under helgen men missade det kanske bästa loppet, jaktstarten under torsdagen.

  Hemma så hade vi Intersportcup, Svenska cupen i vinter och jag skämdes nästan över hur lite publik som kom och tittade. En del av förklaringen var att många skulle på hockeymatch senare på helgen.

 49. Szillen Says:

  Det är väl ganska självklart att sporterna hockey och fotboll får mycket utrymme i svensk media med tanke på att det är nationalsporterna.
  Tillika är det enkelt att förstå att Zlatan får sådant massivt mediautrymme med tanke på att han är en av världens bästa spelare i världens största sport.

  Jag har levt i tron om att i Norge så är langrenn i stort sett en nationalsport, till min förvåning när jag flyttade till Oslo så upptäckte jag att intressetvar ganska svalt.

  Försökte diskutera de lopp som hade varit under helgen men inga av mina norska arbetskamrater hade något intresse av det, kanske Marius kan förklara hur läget är i Norge egentligen? 🙂

  Dock är jag grymt imponerad över Petter Northug och han ska verkligen inte be om ursäkt för att han bemästrar masstarterna till fullo.
  Lite orättvist av Jonas Karlsson att säga att Petter är den enda som anser att masstart är skoj men det var väl sagt med viss ironi skulle jag tro.

  Med det sagt så ska jag inte neka att det svider när norrmännen går och vinner hela tiden 😉


 50. Det är inte bara Northug som tycker femmilar i masstart är skojiga. Faiblessen delas uppenbarligen av en massa oidentifierade ”tittare i Mellaneuropa”. Karlsson sa nog som han gjorde för att få reaktioner – och det fick han ju.

 51. Matte Says:

  Givet att fotboll får mest intresse då det är så stor sport i världen. Ishockey också till viss del, trots att detta inte är en jättestor sport i många länder.

  Men ibland eller ofta går det till överdrift som tidigare nämnts om en spelare gjort ett mål mot nåt lag som är långt från serietoppen då skrivs det stora rubriker. Eller de närmast otroliga spelulationer 🙂 flera mångader inför tex em i fotboll. Vilka ska vara med, är det någon som har en liten skada osv.

  Jag fattar grejen att de idrotterna är större 😉 men ibland finns inga rimliga proportioner i mediabevakningen.
  Har själv spelat fotboll många år men la av för ca 10 sedan.

  Kan också tänka mig att det i Oslo är mindre skidintresse än vad det är ute i landet där det är ganska vanligt att man går på tur eller tränar lite skidor några ggr per vinter och är allmänt skidintresserade. 🙂

 52. MattiasE Says:

  Hur är det med damerna som åker tremil då? Är inte det samma problem som femmilen? Ja kanske inte riktigt samma eftersom det är mer spridning i fältet, men jag tycker det skulle kunna vara intervall där också (lika ska vara lika) även om det händer lite mer på damsidan.

 53. Matte Says:

  Jo nog är det problem där också. Men det har väl mest fokuserats på 5-milen. I damernas topp så finns det inte lika många som har den kapaciteten att haka på, alternativt så är det fler åkare Steira, Kovalzcyk, Sarinen mfl som är intresserade av att spräcka fältet. En bit in i loppet så har det blivit körning ofta.
  Får väl hoppas att Holmenkollen får som dom vill och har tänkt att köra individuella starter på 5/3 mil 2011.

  Skrivit på detta?
  http://www.skidpepp.se/2009/03/01/ska-vi-dra-igang-namninsamlingen-mot-masstarter-igen


 54. MattiasE: Jag tycker precis samma sak om damernas tremil som herrarnas femmil. Allt annat än intervallstart är puckat.

 55. MattiasE Says:

  Bra att vi är överens 🙂

 56. MattiasE Says:

  Jag har skrivit på!!

 57. Szillen Says:

  Det är kanske dumt att blicka bakåt i tiden, men efter att ha sett mästarnas mästare så har man erinrat sig Per Elofssons framgångar.

  Hur tror ni Per Elofsson hade stått sig i en masstart på 5 mil nuförtiden?

  Näe vet ni vad vi behöver på herrsidan, vi behöver en ny Per Elofsson, en person älskar att träna och vill bli bäst.

 58. Stefan A Says:

  Ja en som älskar att tävla, en som även klarar av att komma på 47;de plats ibland och gärna håller på till 35.

 59. Gunnar Says:

  SVT har tydligen missat att det pågår ett VM i skidorientering.

 60. lelle9 Says:

  Är givetvis för intervallstart på 5-milen. Reflektion ang. mellaneuropéerna: Skidskytte som är en så stor sport där, de har 4 individuella grenar på sina mästerskap. 50 procent av dessa körs med intervallstart.. Och då verkar väl alla fatta vem som vinner?

 61. mats karlsson Says:

  det daltas för mycket med de nya stjärnorna, vilken fiskare/bonnne som helst jobbar mer än dessa tutte-nutter , ådom bara säger att form inte finns. Ta bort Crister U , han kan förderva en hel helg med sina komentarer- ( han kaninget och ser inget) Finns ingen annledning att ge honom förlängning genom att skicka på honom skidskytte.(avsked)

 62. MattiasE Says:

  mats karlsson: Christer Ulfbåge är ju bara bäst!!! Han kan väl visst mycket.Han är ju ingen expert(som Kalle) men närapå.Jag vet ingen som är så engagerad(Kalle isåfall) som Ulfbåge när det är som mest avgörande och spännande.Han kan hålla reda på tider och världscupspoäng samtidigt och har kloka funderingar som han bollar med Grenemark.Imponerande,säger jag bara.Det är så kul att höra Kalle och Christer dividera med varann,så bara lyssna är ju en njutning.
  Skidskytte när det är som bäst…Christer och Kalle!!!

 63. Olle Rehn Says:

  Varför inte masstart i Alpina grenar?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: