Jag hoppas på Kollen 2011

Härligt att se att frågan om masstarternas vara eller icke vara engagerar så många.
Inte bara VM-publiken.
Faktiskt även VM-arrangörer.

Blev precis uppringd av en norsk journalist apropå att Holmenkollen ansöker om dispens hos FIS för att få köra
femmilen i VM 2011 med intervallstart.
Ansökan vädjar till det historiska och kulturella arvet och debatten borde rimligen gå het från Kirkenes till Lindesnes såhär
dagen efter att Kung Petter vunnit guld i masstart.

Eftersom det alltid finns folk som vill missförstå så vill jag återigen understryka att jag inte missunnar någon idrottare
någon medalj. Allra minst Petter Northug, som är den profil en alltmer anonym längdskidvärld verkligen behöver.
Northug behärskar masstarten till 100 procent och bollar med motståndarna.

Men frågan om masstart på femmilen är en fråga om just masstart. Inte en personfråga.
Hade Marcus Hellner vunnit i Liberec hade jag tyckt att det var fantasitsk imponerande, men jag hade fortfarande ansett att
FIS skjuter sig i foten när man avgör femmilen i masstart.
Det handlar om underhållningsvärdet.

Det är ju inte det att mästerskapen saknar masstarter. Tävlingsformen fungerar bra i dubbeljakten, sprinten, sprintstafetten och
stafetten.
Men femmilen behöver den inte.
Det kommer VM 2011 bevisa, om arrangören bara får igenom sin önskan.

Alla förändringar är inte till det bättre.
Därför ställer jag mig först i hyllningskören till det norska initiativet som nu är på gång.

Alla norrmän kan ju glädja sig åt att till Kollen-VM 2011 kommer tävlingens stora affischnamn troligen vara så rå och stark och säker att han kan vinna en femmil även utan att behöva förlita sig på sin fruktansvärda spurtförmåga.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

70 kommentarer på “Jag hoppas på Kollen 2011”

 1. Andreas Says:

  Ahhh kollen 2011 kommer bli galet! Publikfest utan like.

 2. Bolennart Says:

  Åktekniken, skidor, spår(-bädd) och vallor har utvecklats så att det numera går så pass snabbt att klara av 50km att det inte är samma styrkeprov som tidigare. Ser större mening med masstart på längre lopp än på kortare, där det kan bli trångt att köra om t.ex. Vasaloppet har masstart och är underhållande att titta på mycket för att längden och åktiden tillslut tar ut sin rätt.

 3. MattiasE Says:

  Skulle vara kul att höra hur FIS resonerat när dom bestämde;Nu kör vi masstart med skidbyte på femmilar framöver!
  Hur gick snacket?
  Håller med och stödjer dig Jonas.Till 100%.

 4. tusse Says:

  häller med dej till fullo jonas. Som det är nu behöver du ju bara se de sista 2 minuterna så har du sett det viktigaste.

 5. Kellis Says:

  Jag satte mig faktiskt och skrev ett mail till FIS igår efter att femmilen blev klar, på min knaggliga engelska… Bad dem att tänka över detta med masstarter, det är verkligen inte kul att sitta och titta i flera timmar och veta att Northug vinner. Ska det fortsätta såhär så funderar vi på att byta till skidskytte som favoritsport istället…

 6. Lars Says:

  Jag håller med dig fullt ut även i detta inlägg. Verkar som många norrmän tror att de svenskar som vill ha bort masstarten bara är avundsjuka på Norges framgångar i masstartslopp. Det handlar absolut inte om det, tror de flesta som är emot masstarten skiter i om det är en norsk, svensk eller tysk som vinner masstarten. Det är tävlingformen som sådan folk är emot att underhållningsvärdet blir så fruktansvärt lågt.

 7. Tobbe Says:

  Masstart är ett otyg, på längre lopp. Där håller jag med. Vasaloppet är ett givet undantag.

 8. Oskar Karlin Says:

  Goda nyheter Karlsson!

  För er som gillar att protestera via Facebook kan göra det nu. Ner med masstarter i mästerskapen-gruppen är här med lanserad!

  http://www.facebook.com/event.php?eid=54937676361

 9. JonS Says:

  Haller med, MEN det finns stora problem i resonemanget,
  som krönikören gärna far försöka reda ut:

  Jag är själv bosatt i München och ser hur resonemanget vi för med underhallningsvärdet inte alls gar hem här, varken hos tyskar eller italienare pa min arbetsplats. De tycker bara det är konstigt med intervall-start och jämför gärna med sporter där de har betydligt mer tradition.

  Argumentet om att den bäste skidakaren är den som klarar att halla fart själv fungerar inte heller, eftersom det bara haller om man accepterar att längd är ‘den ensamme akarens kamp mot klockan’. Bäst är först i mal heter det, basta!

  SA, min fraga till krönikören:

  Jag har slut pa argument, kan du möjligen hitta nagot? Kanske utveckla det här med kulturarv sa att jag och andra bosatt i länder där man resonerar annorlunda kan argumentera bättre för var ‘nordiska sak’ ?

  Nedan intevjuer som indikerar att vi i Norden INTE är viktigast längre, och att FIS vill ha varierande vinnare och inte profiler a’la Dählie som vinner det mesta de ställer upp i.
  Själv tror jag att nyckeln till att atervinna femmilen gömmer sig i att börja föra vara argument helt annorlunda!

  mvh, Jon, München

  ps. ber om ursakt för avsaknande av a pa tangentbordet,
  hoppas det blev förstaeligt ända..

  1) Saxat fran intervju med Svan (Sporbladet):

  Under landslagschefen Svans fyra år i FIS lyfte han upp frågan om individuell start i VM-femmilen varje år. Men mönstret var tydligt: Norge och Finland var med honom, de flesta andra emot.
  – De har räknat ut att tv-tittarna för våra länder utgör sju procent. Då är det nittiotre som inte fattar, säger de. Det har de stoppat i halsen på mig.

  2) Saxat fran intervju med FIS-president Casper
  (deras hemsida):
  ”For FIS and the general development of the sport of skiing, it is important to have many different nations on the podium. With 15 (status Saturday after ladies’ 30km) here at Liberec and given the new record of participating nations – 59 – we can be pleased that we are moving in the right direction for the Nordic disciplines,”

 10. Gud Says:

  Og der fikk Jonas på truten!!!

  Masstart? Vasaloppet?

  Jeg er enig i at underholdingsverdien i en 5-mil ikke er allverden med en fellesstart. Men hva er det som er så mye bedre med en individuell start?

  5 Km sløyfer med 2 kamerapunkter? De aktive passerer gang på gang helt uten dramatikk, foruten tidene da?

  Hva er det som er så mye bedre med individuell start for oss TV-seere?

  Forklar!

 11. Inside Says:

  Jag håller givetvis med och jag missunnar inte heller någon en seger så länge det är en rättvis fight. Jag kan dock inte låta bli att få en sur smak i magen när två norrmän lägger sig i täten och bromsar för att Northug skall vila upp sig till spurten. Angerer försökte på alla sätt tränga sig förbi men blev låst flera gånger av dem. Usch. Men fair play och gentlemannamässighet har kanske inte någon plats i dagens idrott.

  Det fanns ju funderingar på att förlänga femmilen som ett alternativ för att göra det mer utslagsgivande. Då kunde masstarten få vara kvar men sträckan kunde var t ex 75 KM. Med dagens material och med den bakgrund som heltidsanställda skidåkare som de tävlande har kan det kanske motsvara 50 KM för tjugo år sedan.

  Som Tobbe säger i sitt inlägg, Vasaloppet funkar ju bra liksom många andra lopp på långloppstouren. Är det bara tillräckligt långt så kommer styrkan till sin rätt till slut.

  MEN en riktig femmil skall förstås bestå av att sitta och hoppas att åkaren skall dyka upp bakom den där granen innan klockan gått för långt, det är idrott när den är som bäst..

 12. Haakon Pepirson Says:

  Jeg er helt enig med Jonas her – fellesstraten (”masstarten”) har bevist gang på gang siden VM 2003 at den ender opp med et utrolig kjedelig løp de første 48 km. Underholdningsverdien de første to timene er lik null! Under vanskelige forhold kan selvfølgelig skibytte underveis gi visse taktiske utslag, men det var minimalt (tok kun 10-15 sekund). Selv om Norge har hatt god uttelling i denne øvelsen – med Northug-seier nå i Liberec, dobbelt norsk i Sapporo 2007-VM, tredobbelt norsk i Oberstdorf 2005-VM, og tredobbelt norsk (30 km) i Val di Fiemme 2003-VM – synes jeg konkurranseformen er lite hensiktsmessig. Det er nesten umulig å løsrive seg fra hovedfeltet i herreklassen, og dermed blir alle gående i en klynge og ser på hverandre.
  Jeg tror ikke Petter Northug hadde hatt sjangs dersom det hadde vært intervallstart i går, og han vil heller ikke ha sjangs i Kollen om to år dersom det blir intervallstart der. Men det er ikke det som er poenget, dette er ikke et personlig spørsmål om hvordan Norge kan få flest mulig medaljer. Jeg mener at Sødergren hadde vært en mye mer verdig vinner av femmilen i VM, men dessverre ble han syk. Selv om han hadde stilt til start er det ikke sikkert han hadde slått Northug, men i en intervallstart ville han knust Petter!
  Enig med Jonas at masstarten passer fint for dobbeljakten og stafetten, samt i sprint-øvelsene, men det betyr ikke at det passer overalt! La Kollen få en tradisjonell femmil, så kan vi vise resten av verden hvordan en femmil egentlig skal se ut! Da får det heller være at Sverige slår Norge og Sødergren vinner:-)

 13. Carl Olander Says:

  Håller med Jonas till 100 procent. Vem vill se på en 5-mil som man nästan skulle kunna kalla ett 1,5 km-lopp. Det är i princip då det är tävling. Nä, återinför intervallstart. Då blir det bara spännande. Minns när Anders Södergren vann sin första kollen
  5-mil.

  Ännu löjligare var ett förslag som jag hörde om att förlänga 5-milen till 7 mil. Enbart för att behålla masstarten. I sånna fall kan man ju lika gärna köra loppet i Vasaloppet.

 14. Espen, Oslo Says:

  All honnør til Northug, og som du skriver: Skisporten trenger profiler som ham.

  Men fellestart er drepende kjedelig. Jeg vil heller at en ikke-nordmann vinner (svært gjerne en svenske!) enn å se 50 mann lure på hverandre i 2 timer – for så å spurte de siste 100 meterne.

 15. MattiasE Says:

  Det finns så mycket inom skidåkning att det håller på att bli överkurs.FIS med sina förändringar har gjort sporten till ett genmanipulerat monster känns det som.
  Visst ska man utveckla sporten, men man ska inte riva upp allt det gamla och börja om från början.
  Det ska vara enkelt och lättfattligt som det var på ”Gundes tid”.Som det är nu känns det väldigt förvirrande och krångligt.

 16. Haralnd Says:

  Heilt einig med Jonas. 5-mil i Holmenkollen i 2011 bør gå med intervallstart. Her blir det ikkje 12 ganger 3.75 km, men 2 ganger 25 km. Dei kortare distansane kan gjerne gå i fellesstart, men 5-mil er historie. Resten av verden vil sakte, men sikkert sjå viktigheita av å behalde tradisjonar.

 17. Muhlegg Says:

  Som den informationssekreterare för svenska skid- och i ännu högre utsträckning friidrotts-landslaget Jonas är är det naturligtvis av omtanke om Södergren Jonas hyllar de individuella starterna.Södergren verkar urstark men kan inte spurta bra nog.Att sen Södergren verkar vara en trevlig människa är liksom en annan sak.

  Så till årets ”övertränade”-lista:
  1 Bauer
  2.Kalla/Kallur/Kluft
  5.Ryskor
  6.Fredriksson
  7.Emil Jönsson
  8.Christian Olsson
  9.Kuitunen ( i fristil)
  10.Forsberg/Sundin

  Stackare…….

 18. Gabriel Says:

  Gud>>

  Vad det är som ger intervall-start högre underhållningsvärde? Det är att sitta och följa tider, se vem som tappar och vem som går bra. Se vilka åkare som ser starka ut och vilka som börjar stumna, det blir en mängd olika moment att hålla reda på som tittare och det behövs under en två timmar lång tävling.

  Sen fattar jag inte varför man skulle vilja se alla åkare i bild hela tiden. Tycker du verkligen att Northug är så vacker att se på? För mig räcker det gott att se dem då och då.

  Sen dras ju intervallstarter med vissa problem också som väderleksskiftningar osv. Men om FIS ser till att hitta vettigare VM-orter än Liberec (som för övrigt inte hade någon snö förra året heller) så minimerar man riskerna. Det här med att vissa åkare gynnas av att gå med i rygg osv får man också ta. Dessa är skitsaker om man jämför med masstartens stora problem: Nämligen att man inte orkar hålla sig vaken framför tv:n.

 19. Slackaren Says:

  Kollen är som gjord för en 5-mil med masstart.

  Tänk en klunga med 20-30 åkare komma in på Gratishaugen. Med 49,5 hårda kilometer i benen söker de position ner för backen mot stadion. Där nere i skidsportens mecka väntar 10000 hysteriska åskådare i ett massivt jubel. Åkarna går på femmans växel och närmar sig den avgörande kurvan in på upploppet.
  På upploppet exploderar de bästa spurtarna och gör upp man mot man de sista metrarna mot mål. Med en perfekt fällning skär vinnaren mållinjen. Publiken är i extas och bara skriker ut sin glädje.

  Men det är klart. Att höra att någon har 4 sekunders försprång vid passering 15 km ger kanske mer gåshud hos vissa……

 20. Gabriel Says:

  ”Tänk en klunga med 20-30 åkare komma in på Gratishaugen. Med 49,5 hårda kilometer i benen söker de position ner för backen mot stadion. Där nere i skidsportens mecka väntar 10000 hysteriska åskådare i ett massivt jubel. Åkarna går på femmans växel och närmar sig den avgörande kurvan in på upploppet.
  På upploppet exploderar de bästa spurtarna och gör upp man mot man de sista metrarna mot mål.”

  Och precis då trampar DiCenta på Gerdalens stav så att den går av, samtidigt som Angerer får ett felskär och kör rakt in i ryggen på Petter Northug som snubblar och drar med sig Bauer i fallet och halva fältet krashar rakt in i de liggande. Bakifrån kommer kommer någon junior som enkelt glider förbi och blir en helt värdig femmilsmästare.

  Eller så gör vi så att vi tar bort alla grenar utom sprinten helt enkelt. Så får alla deltagare cykla 4,9 mil på träningscykel och sen kör vi en sprint med dessa möra åkare.


 21. JonS: Då är det alltså sant det där med att FIS har böjt sig för ”tittare i Mellaneuropa” som uppenbarligen inte var tillräckligt intresserade för att bry sig om sporten förrän den gjordes tillräckligt simpel (och därmed i mina och många andras – framför allt idrottares – ögon astrist). Skrämmande.

  Argumentet att man vill ha fler segrare och medaljörer är också rätt bristfälligt. Northug sopade ju rent i VM till exempel, vilket jag anser visar att ”problemet” med för överlägsna profiler kan uppstå även med masstarter.

  Vad beträffar FIS-president Caspers uttalande om att sporten ”är på väg åt rätt håll” borde det diskvalificera hr Casper från framtida presidentval.

 22. Gud Says:

  Gabriel (og Jonas)….

  Jeg har ingen problemer med å forstå hva dere mener, men vi har forskjellig smak. For meg blir det utrolig kjedelig å se de samme TV-bildene om og om igjen med løpere som er klokket på forskjellige tider. Det gir meg ingen mening! (litt overdrevet, vel og merke). Jeg vil ha blod, stavbrekk og krig…..:)

  Steira og Södergren er begge slitere som preger langløpene i høy grad. Jeg håper hver gang at de skal vinne og nå frem. Men slik går det ikke alltid, dessverre.

 23. Anders Says:

  Det foregår en utvikling innen alle sportstyper og på alle plan i samfunnet. Det er bare å innse. Strategi, taktikk og teknikk er fremtiden for severdig sport. Uansett hvilket opplegg du velger – noen vil alltid favoriseres av det. Mer innhold underveis. De som vokser opp i dag er utålmodige sjeler, noe må skje hele tiden. De vil aldri orke å sitte å se ensomme skiløpere ute i skogen – som om de var på hver sin planet – og så vente til alle er i mål for å få vite hvem som vant 3 timer etter start. Det er slutt på tiden da kun kondisjon og muskler var det som gjaldt. Nå gjelder det å teste hele mennesket – hvordan de best anvender sin kondisjon og teknikk ved hjelp av strategi og taktikk. Å anvende både muskler og hode.

  Alt var bedre før? Ja, la oss gå tilbake til treski, slutt med sekunderinger underveis og ikke la folk drikke næringsdrikk underveis – så blir det rettferdig og vi får tilbake den gode gamle klassiske idretten vi lengter etter.

  Innen banesykling har det i mange år vært taktikk med i utøvelsen av løpet. Syklistene ”lurer” på hverandre lenge før de til slutt brått setter alt inn på en sinnsyk spurt. Kom igjen, Jonas, ikke vær så konservativ:D

  Haakon Pepirson snakker om Södergren som mer verdig vinner. Hva er en verdig vinner?? Hva er en moralsk vinner?? Først og fremst må Södergren stille til start. Jörgen Brink ville vært en verdig vinner. Han var heller ikke med. Mange verdige vinnere var ikke med. Best å vurdere dem som faktisk stiller til start. Hvem vet hvordan Northug hadde taklet intervallstart?

  Intervallstart er å rygge inn i fremtiden. Først mann til mål uten juks er vinneren. Enkelt.

 24. Knut Says:

  Se på de to store ”løpsidrettene” i verden:
  Friidrott: bare masstart. Hvem etterspør intervallstart her?
  Sykling: Av omlag 20 etapper i Tour de France er 2-3 intervallstart. Etter min mening er det de kjedeligste etappene å se på og jeg har ikke sett noen mase om mer intervallstart her heller.

  Så hva er problemet med masstart i skidor? Jeg tror problemet er at nationene ikke åker som lag og derfor ikke har noe taktikk som duger. Norge hadde kun to løpere med på 5-mila og burde aldri i verden ha vunnet. Tyskerne og russerne burde ha rykket gang på gang, slitt i stykker feltet, og Northug ville ha blitt hektet av lenge før spurten.

  Se t.ex hvordan Team CSC vant fjorårets Tour de France. De sendte mann etter mann i rykk helt til Cadel Evans & co var utslitt og ikke kunne henge med da Carlos Sastre satte inn det avgjørende rykket. Langrennsløpere har bare ikke tenkt ut noen taktikk bortsett fra å forsøke å rykke litt i den siste bakken rett før mål.

  Og hvem kritiserer masstart i Vasaloppet? Ingen såklart! For der har løperene skjønt at det ikke nytter å bare gå sakte i tet, men at feltet må sprenges.

  Og dette med intervallstart i Kollen 2011 fordi det er historie og tradisjon, er jo bare tull. Skal man ha historie får man kutte ut fristil og Bokløvstil og finne frem treskiene.
  Jeg synes heller man bør kutte ut klassisk stil i alle løp. Skiskyting har gjort det, og ingen er lei seg for det. Klassisk stil = ”om å gjøre å gå fortest mulig på ski, men du får ikke lov til å gå så fort som du kan”. Like latterlig som kappgang i friidrott.

  Nei folkens. Verden utvikler seg. Ikke se dere tilbake, men heng med!

 25. Gud Says:

  Jeg kom plutselig på at jeg er Gud. Derfor befaler jeg dere alle til å mene akkurat det samme som jeg.

  Om så ikke skjer, kommer dere alle til Helvete!
  Over og ut!! 🙂

 26. Gabriel Says:

  Det är så roande med alla norrmän som helt plötsligt älskar taktik och masstarter av någon anledning. För några år sedan så avskydde ni de fega Italienarna som låg bakom de riktiga skidåkarna i röda dräkter och spurtade på slutet. Men nu är det helt plötsligt andra tongångar, undrar varför?

  Om nu inte Steira får stryk på det sättet förstås. Då är Kowalchyk en fegis och Steira är den moraliska vinnaren.

  Nä ni norrbaggar, det duger inte.

 27. Gabriel Says:

  För övrigt är det döfött att jämföra skidåkning med cykling och löpning. Det är betydligt svårare att gå ifrån i skidåkning än i dessa idrotter, eftersom den som går först alltid får högre friktion under skidorna, även i bra före. Dåligt före ska vi inte ens prata om.

  Löpare har alltid samma förutsättningar, cyklister likaså.

 28. Johan Says:

  Det är riktigt tråkigt med 50 km i ”klumpstart”. På distanser så långa i mästerskap måste det vara intervall. Eller åtminstone köra varannat mästerskap med intervall, då skulle jag bli lite nöjd.

 29. aku Says:

  sen att det skulle vara den starkaste som alltid vinner på 50km e ju en sanning med modifikation de också. där spelar ju startnumret otroligt hög roll också, vem som får rätt tåg att gå med i och så vidare.

 30. aku Says:

  me intervallstart då fast det kanske framgick endå

 31. JE Says:

  Då Holmenkollen är under ombyggnad så är årets VC-tävling flyttad till Trondheim. Där blir det 30km damer och 50km herrar den 14/3, båda givetvis med masstart…

 32. Gud Says:

  Gabriel!

  Nå syns jeg du er tåpelig. Som norsk vil jeg at en norsk skal vinne. Som svensk regner jeg med at du vil at en svensk skal vinne, ikke sant?

  Når en person som har preget løpet hele veien blir slått på målstreken, så føles det urettferdig. Slik er det bare, og det kommer tydelig frem i de fleste innleggene her.

  Men som kommentatorene gjentatte ganger har sagt, det gjelder å komme først til mål.
  Jeg er sikker på at også du, Gabriel, hadde vært fornøyd med en guldmedalje uansett på hvilken måte den ble vunnet. Jeg ser bort fra doping og alt det derre der…

 33. Gabriel Says:

  Gud>>
  ”Når en person som har preget løpet hele veien blir slått på målstreken, så føles det urettferdig. Slik er det bare, og det kommer tydelig frem i de fleste innleggene her.”

  Så du känner alltså att alla Petter Northugs vinster hittills är orättfärdiga? Intressant…

  ”Jeg er sikker på at også du, Gabriel, hadde vært fornøyd med en guldmedalje uansett på hvilken måte den ble vunnet. Jeg ser bort fra doping og alt det derre der…”

  Det är klart att jag hade blivit glad om jag vaknat upp efter min 2 timmar långa tupplur och sett Markus Hellner spurta i mål och vinna femmilen. Problemet är att vägen dit är så löjlig att se på så jag blir förbannad.

 34. JE Says:

  Det är i alla fall trevligt att se att programmet för skidåkarna är mer utspritt i OS, med 1-3 vilodagar mellan respektive lopp. Lagledningen kan förhoppningsvis ta ut de starkaste åkarna till respektive sträcka utan att behöva fundera särskilt mycket över hur det påverkar kommande tävlingsdagar.

  (Tänker framför allt på damstafetten…)

  http://www.vancouver2010.com/en/competition-schedules-and-venues/competition-schedules/schedule-by-sport/-/54996/43600/qktav6/index.html

 35. JE Says:

  Niklas Jonssons silver från OS 2008 var ju starkt gjort med intervallstart. Närapå att han lyckades spurta ifrån Dählie på sista kilometrarna och knipa guldet också..!

  Mera intervallstart åt folket!

 36. JE Says:

  1998 menar jag såklart!!!!!!

 37. Gud Says:

  Gabriel!

  Dersom du tror at jeg mener Nortug er en uverdig vinner av 5-milen, ja da tar du feil.
  Jeg har hele tiden med mine innlegg forsøkt å overbevise dere om at individuell start ikke nødvendigvis betyr lykke og frelse.

  Når jeg sier at andre kan har et annet synspunkt enn meg, forstår jeg dette ved å bruke mine empatiske evner. Jeg har gitt utrykk for dette.

  For å få med deg slutten av 5-milen som gikk på søndag, måtte du ha sovet 2 timer uansett hvordan starten hadde vært.

 38. MattiasE Says:

  Norrmännen:Jag tror ni har missuppfattat det här lite grann.Det handlar inte om vem som är en värdig vinnare eller en moralisk vinnare.Som Jonas skrev så är det ingen personfråga,utan om underhållningsvärdet.
  Vi har idag tillräckligt med masstarter så det räcker, måste det vara på alla distanser? Ska man skrota intervall och klassisk stil helt och hållet?
  Kanske skulle ”kulturarvsbevararna” bilda en utbrytargrupp och ha egna tävlingar på deras villkor? Åka med intervall och klassisk stil bara för att få bevara kulturarvet.Ja ni hör ju själva,det låter ju inte klokt.
  Som vanligt så är det många som missuppfattar, vill inte förstå.Inte minst vissa norrmän som skriver här.

 39. MattiasE Says:

  Att man ska behöva sitta och försvara intervallstart är ju en parodi.Som åskådare bör man ha rätt till mångfald, men som det är nu är det enfald.Hoppas bara den här diskussionen leder nån vart och åt rätt håll.
  Detta verkar vara ett hett ämne så det lär väl pågå ett tag.Nu är jag trött och vill sova, precis som under femmilen.Gäsp.

 40. Gud Says:

  MattiasE!

  Jeg tror ikke vi har misforstått. Når alt kommer til alt er jeg en ensom svale i dennne debatten. Se mine innlegg.

  Jonas sin intensjon tror jeg er å sette fokus på underholdningsverdien av en 5-mil. Så der tror jeg du har rett, MattiasE.

  Men leser du de andre innleggene, kan en få et inntrykk av at alt bare er fryd og gammen med en individuell start. Jeg har forsøkt å synliggjøre de negative konsekvensene. That’s It!

 41. Knut Says:

  Selvsagt er det underholdningsverdien det dreier seg om, og det skjønner FIS. 93% av seerne, dvs. de ikke-nordiske, ønsker masstart. Jmf. intervjuet med Gunde Svan. Hvorfor skal vi 7% fra norden nekte dem det?

  Og selvsagt kan man sammenlikne ski med løping og sykkel. Kanksje er det vanskeligere å rykke fra, men det er ikke umulig. Det holder bare ikke å vente med rykket til den siste bakken rett før mål, slik Angerer gjorde på 5-mila og Teichmann i stafetten.

  Daniel Tynell klarte jo å rykke fra feltet i Vasaloppet. Hvorfor vil dere intervallstarttilhengere ikke ha vekk masstarten i Vasaloppet?
  Jeg vet svaret: fordi i Vasaloppet har de sterke løperne skjønt at de må hekte av spurterne tidligere i løpet. Da blir det tempo underveis og mer underholdningsverdi.

 42. Johan Says:

  Jag har alltid sett femmilen på mästerskapen som en garanterad höjdpunkt på idrottsåret. Det må vara att jag är uppvuxen med att se fantastiska lopp med Svan, Wassberg & Mogren i huvudrollerna. Men intresset bestod ända tills man våldtog tävlingsformen (ursäkta språket), trots att svenskarna inte alltid höll sig längst framme i resultatlistorna ens när det var fråga om intervallstart (kan säkert intygas från norskt håll). Och att svenskarna skulle vara så vansinnigt mycket bättre om det vore masstart tror jag inte – den ende med realistisk medaljchans hade haft det oavsett startmetod.

  Tack Jonas & co för att ni slår ett slag för den individuella starten och jag hoppas innerligt att vi får avnjuta den vid VM 2011!

 43. norsk Says:

  Massestart er kjedelig. Særlig 5-milen har jo blitt drept. Langrennsfolket har skutt seg selv i foten.

 44. Jon Says:

  Hadde Northug vært svensk så hadde denne diskusjonen aldri oppstått i Sverige og alle hadde elsket masstarter, det kan jeg garantere! Synd at det skal være slik, og sånn var det også under skiskytter-VM, svartsjuka på svartsjuka på svartsjuka. Tycker ni har sjunkit till en ruskit låg nivå grannar!

  Man vinner inte en femmil utan att ha en stor motor, vare sig masstart eller inte! Man kan inte säga att det var några som drog mer än andra under söndagens femmil, så alla borde haft de samma förutsättningarna att hänga på Angerer upp sista backen, men den ända som klarade det var Northug. Hörer också med till historien att han var den ända som hängde på Vittoz när han satte in sitt rykk, tror ni inte att det kostade sjukt mycket krafter för Northug? På trots av detta var han den ända som hängde på Angerer upp sista backen. Angerer drog inte mer än Northug under femmilen, ej hellre Vittoz, Piller Cottrer etc. Northug vann femmil grundat sin motor och inte pga sin spurtformåga. Man kan inte äns kalla det Northug gjorde på upploppet för spurt, var inget taktomslag i hans upplopp alls. Han höll bara jämt hög fart. Han är redan världsklass och bara 23 år gammal. Han kommer slå alla Dählie’s rekorder, det är jag 100% övertygat om.

  Tycker alla kommentarer från er svenskar kring Northug under mästerskapen har varit bedrövliga och pinsamma. Dock har Södergren min respekt, en mycket sympatisk mann!

 45. Jon Says:

  Ni gäspar under hela Vasaloppet också då eller? Löjligt att ni inte gillar masstarter i VM men älskar det under Vasaloppet. Populister kallas sådana människor!

 46. Lars Says:

  Jag håller med dig Mattias E en del verkar inte vilja förstå sen går det inte jämföra med löpning det är en helt annan sak precis som Gabriel skriver man får jobba mycket hårdare för att ligga i rygg under en löptävling. Alla 4 masstartslopp som har körts hitills i stora mästerskap har slutat på samma sätt det har blivit en spurtuppgörelse på slutet efter 48-49 km klungkörning. Tror ni att de är en slump….knappast.

  Det är klart åkarna som inte har nån spurt har i åtanke att försöka rycka tidigare i loppet men eftersom det är i stort sett omöjligt att spräcka fältet blir dessa försök ganska lama. Kör de för hårt har de ändå ingen chans på slutet.

  Vasaloppet har körts i sin nuvarande form sen 1922, varför skulle de ändra på det loppet som är en klassiker. Dessutom är det så långt så det blir utslagsgivande i slutändan även om banan inte är den tuffaste.

  Inför de bara intervallstart igen får Norge gärna vinna guld på 5-milen i de 10 närmaste stora mästerskapen det skiter jag fullständigt i bara man slipper se dessa otroligt tråkiga masstarter.

  Men ni som vill ha kvar masstart vill antagligen se likadana lopp varje mästerskap i framtiden. Ska det va nån som orkar spränga fältet i en masstart kommer jag direkt misstänka att han är dopad. Det finns ingen åkare som är tillräckligt stark för att lyckas med det.

  Enda möjligheten till att lyckas skulle va om 3-4 åkare kom överens om att lägga sig i bredd och bromsa resten av fältet samtidigt som de lät en köra ifrån resten av fältet men då skulle ni masstartsälskare säkert tycka det var osportsligt…..

 47. terje Says:

  Hei. Jeg synes det trist at Sverige hadde utur i ski VM. Massestart på 5 mil, kanskje ikke det smarteste, men man slipper hele problemet med en enkel regel.

  ”Det er ikke lov å spurte til mål” ;-))

 48. Freddy Says:

  Jag håller egentligen med Jonas, jag tyckte femmilen i söndags var dödtråkig.

  Men på några punkter är det fel också för jag tycker man alltför lätt förringar vissa personers ansvar i den här frågan.
  1) De aktiva – varför talar ingen om de aktivas ansvar för att göra nåt åt det här? Jag tror inte att någon tycker det är särskilt spännande att åka dessa klunglopp speciellt när det blir trångt och man riskerar att trassla in sig och falla och tappa sina chanser. Det borde ligga i deras eget intresse att åtminstonde försöka göra lite utbrytningsförsök och splittra fältet. Några försökte i söndags men det gick ju sådär, och då kommer man lätt över till punkt 2 som är
  2) Banläggarna. En av anledningarna till att vasaloppet känns betydligt mer intressant än dessa femmilar är ju att det är ett mycket mer dynamiskt lopp. Terrängen förändras och det finns många olika platser att sätta in sina ryck. Jag tycker man ska ställa mer krav på de som lägger banor i VM att skapa förutsättningar för utbrytningsförsök. Så fort nån försökte skaffa sig en lucka i liberec så blev det ju en utförskörning och han/hon blev infångad. Flera av passagerna precis innan mål var dessutom så trånga att det blev smått parodiskt att titta på hur elitåkare stod och väntade nästan som motionärerna i första vasaloppsbacken.

  Jag skulle helst slippa masstarter. Men det känns som att diskussionen landar i att masstarter måste se ut på ett visst sätt och jag tror ändå att det går att få dom annorlunda om man försöker.

 49. MattiasE Says:

  Vasaloppet går ju inte ens jämföra mot en femmil på ett VM.Däremot går det jämföra med andra långlopp möjligtvis.Jag vet inte hur det skulle se ut/funka med intervall på såna lopp?
  Sen förstår jag heller inte kopplingar till löpning och cykling, det är ju inte samma sport och går därför inte jämföra.Det är som om man skulle jämföra päron och äpple.Jag tror Jonas gjorde nån sån liknelse,så jag använder mig av det.
  Dom flesta här verkar vara överens även om texten varierar,men dom vill få fram samma sak.Skulle varit lättare med en JA och NEJ knapp,då har det varit tydligt vem som vunnit den kampen.
  Jag följer forts. med spänning.

 50. Vonkis Says:

  Jag har slutat att titta på herrarna 5 mil och damernas 3 mil. Numera sätter jag mig framför tv:n är det är runt 10-15 minuter kvar av tävlingen för det är först då det är spännande.

 51. Gunnar Says:

  Ingenting er morsommere enn sure svensker…

 52. Jonas Says:

  Det var bättre förr. Jag prioriterade bort 5-milen i år. Det brukar vara VM höjdpunkt. Jag hoppas FIS ändrar sig och att vi går tillbaka till intervallstart.

 53. tommy Says:

  Den bästa förändringen vore om de införde en riktig jaktstart igen, den bästa kombinationen mellan intervallstart och massstart. Det var den absolut roligaste tävlingen att följa. Som tur är så finns ju Tour de Ski och Sluttouren varje år så man får njuta av jaktstart men den borde återinföras i VM och OS.

  5 milen skulle kunna vara en jaktstart med utgångspunkt av 15 km intervallstart, vilket skulle innebära mer spänning i båda loppen! Alla blir nöjda!

 54. Kitty Says:

  För att inte tala om fånerierna med att byta skidor flera gånger under loppet.
  Byta skidor ?!?! ”Snön är så smutsig att det blir trögt under skidorna efter en stunds åkning” Vaddå ? Är det inte grejen med sporten ? Att man ska valla ”rätt” – så att vallan räcker hela loppet. Att man ska orka åka vidare trots att det går trögt. Förr blev man diskad om man bytte båda skidorna.
  Fast det är ju klart, med masstart är ju skidbytena det enda spännande som händer innan upploppet börjar …

 55. MattiasE Says:

  Ja det där med banor var ju faktiskt intressant och tänkvärt.Tänk om man skulle sätta en femmil runt en travbana(typ)hur skulle det se ut? Banprofilen är väldigt viktig hur loppen utvecklar sig.Arrangören ha ett ansvar faktiskt, men nu var det ju lite otur med vädret också, men det är inte riktigt samma sak.
  Det är ju trots allt en utomhussport och då kommer man solklart in på skidor och valla.
  Det som Kitty skrev är ju klockrent!
  Är det inte det som är själva grejen.Varför har man skidbyte? Jo jag tror att det är ett ytterligare steg i att få fler segrare som FIS verka vilja ha.Får man byta till nya fräscha skidor så är det fler som orkar hänga på i täten(svårare att rycka och skaka av sig konkurrenter)och fler kan vara med om att slåss i täten.Bra teori eller vilda gissningar? Jag vet inte?

  Jon har återigen som så många norrmänn(inte alla) missuppfattat det här med masstarter.Det handlar inte om personfråga, utan om underhållningsvärdet.Jag är glad för Northugs skull,att han vinner och att det finns såna som han.

 56. Linn Says:

  Under VM 2003 bodde jag i Tyskland och i brist på intresse från de tyska TV-kanalerna att visa Vasaloppet fick vasaloppsfrukosten framför TV’n bytas ut till förmån för en frukost framför femmilen (Blåbärsoppan uteslöts dock inte från frukostmenyn.)

  I sällskap av två svenska vänner med högt ställda förväntningar fick jag se den tyska TV-kanalen inleda med att ursäkta sig inför TV-tittarna för att det var intervallstart och förklara att det minsann också kunde vara spännande. Det var kanske det enda begåvade de uttalade under hela den sändningen… (kan iofs inte vara helt säker på det eftersom vi efter en stund tröttnade totalt, stängde av ljudet och gick över till radiosportens webbradiosändning. Det var klasser bättre även om ljudet nu blev totalt osynkat med bilden…) De lyckades inte alls bygga upp den spänningen som finns under hela loppet utan väntade mest bara på målgången. Å målgången är ju onekligen mer spännande i en masstart…

  Vi kommer väl kanske aldrig komma ifrån att intresset från TV-publiken nere på kontinenten kommer att ha stor betydelse för hur loppen under mästerskapen utformas. Och om de fortfarande inte kan producera och kommentera en intervallstart på ett sätt som lyfter fram spänningen förstår jag att man åtminstone i Tyskland föredrar masstarterna.

  Enda sättet att rädda intervallstarterna är nog för några av vinterstudiomedarbetarna att ge sig ut på mission neråt mellaneuropa… 🙂

 57. MattiasE Says:

  .. och fler kan vara med om att slåss om MEDALJERNA ska det vara.Man skriver ju som en kråka 🙂

 58. Andreas Says:

  Att man inte ser ett problem i att över 90% av tävlingen är meningslös är roande. För det var väl ingen som satt klistrad framför tvn och trodde något skulle hända?

  Det går ju inte ens att valla bort sig nu.

  Själv fick jag en hel del gjort medans jag väntade på slutet. Så det var ju positivt iaf.

 59. workoutdiary Says:

  Tummen upp för dig Jonas! 🙂

 60. Mattias Says:

  Norrmännen är ju hycklare så det skriker om det. Årets femmil kommer att gå i masstart, så inte ens i skidåkiningens förlovade land är de befriade från detta otyg.

 61. Rakksgren Says:

  Jeg gir min fulle støtte til Jonas. Utviklingen i moderne langrenn har gått i retning av flere fellesstarter, flere sprintrenn, færre distanserenn (knapt noen femmiler igjen i Verdenscupen), og stadig kortere runder i de distanserennene som fremdeles arrangeres. Dette kan man like eller mislike, og jeg misliker det sterkt. De tradisjonelle konkurranseformene (indivuduell start og relativt lange distanser) har gitt langrenn både egenart og stor verdi som TV-sport. Hvis det er riktig at den nåværende utvikling er ”nødvendig” for å tekkes publikum og sponsorer, er det bare trist.

 62. MattiasE Says:

  Den största frågan är väl VEM/VILKA kan påverka FIS till ändring? Det handlar inte bara om masstartens vara eller icke vara.Det handlar om HUR ska längdskidåkningen som helhet se ut i framtiden.Jag tycker det har kommit till alldeles tillräckligt med nya grenar för att det ska vara förvirrande, både för åskådarna och dom aktiva.Sprintar hit och dit.Dubbeljakter med skidbyte osv.
  Hur räknas poängen i alla VC-tävlingar? Vem leder sprintcupen? Vem leder den totala världscupen? Vem leder distans? Ska jag byta skidor det här varvet eller nästa?
  Sen är banorna så korta så man vet knappt på vilket varv den och den är.Hoppas bara dom aktiva håller reda.Ja det har blivit så mycket nytt och så många tävlingar att man känner man skulle behöva mulipla personligheter för att hänga med.Om nu det funkar?

 63. Åke Edman Says:

  Hej!
  Masstart har förstört väldigt mycket av skidsporten, eftersom en bra skidåkare utan spurtförmåga måste vara så väldigt mycket bättre än spurtspecialisten – för att kunna hänga av honom. Åtminstone gäller detta i fri stil. Frågan är naturligtvis känslig, eftersom Norge har fått fram en fantastisk slutman i stafett i Northug. Men mitt inlägg ska inte förstås som en nedvärdering av Northug, och jag tror faktiskt att han inom ett par år kommer att vara en mycket stor skidåkare även i intervallstartlopp. Jag tror nämligen också att många norrmän tycker att femmilen har förstörts i sin nya skepnad. Det är inte värdigt att en icke-spurtare ska behöva slita längst fram, bara för att bli upphunnen i utförslöporna.

 64. Gabriel Says:

  Jon>>

  ”Hadde Northug vært svensk så hadde denne diskusjonen aldri oppstått i Sverige og alle hadde elsket masstarter, det kan jeg garantere! Synd at det skal være slik, og sånn var det også under skiskytter-VM, svartsjuka på svartsjuka på svartsjuka. Tycker ni har sjunkit till en ruskit låg nivå grannar!”

  Det här är så mycket skitsnack. Det är precis tvärt om. Hade ni inte haft Northug så hade det varit ni som varit de starkaste förespråkarna för intervallstart. Ni i Norge har alltid varit de som värnat om individuell start och traditioner. Men nu har ni Northug och och vänder sålunda kappan efter vinden.

  Kan ni Norrmän förstå att vi tycker att Northug är en grym skidåkare och att detta handlar om att 5-milen har förvandlats till ett skämt att titta på?

 65. Goggen Says:

  Når Vasaloppet går med intervallstart skal jeg ta dere surstrømminger på alvor når dere krever intervallstart på femmilen, ikke før. Hej då!

 66. Daniel Says:

  Jag håller med om att åkarna måste ta ett större ansvar och försöka ”rycka” i loppet. Det GÅR om de slitstarka samarbetar! Det kombinerat med tuffare banor skulle göra masstart 50km mer sevärt!
  Jag tycker däremot att det ska vara intervallstart på 10 och 15km.
  Jag tycker dessutom att momentet med skibyte borde försvinna. Det skulle också göra det lättare att spränga fältet…på nya skidor blir det lättare att jaga ikapp för klungan/spurtarna.
  Tack för ordet.

 67. Gabriel Says:

  Goggen>> När femmilen i VM byts ut mot nio mil i klassisk stil så ska vi ta er kappvändare på allvar. Hej då!


 68. Det går inte att jämföra en femmil i VM eller Världscupen med Vasaloppet, fattar man inte det så fattar man inte mycket.

 69. rasmus Says:

  Som tidligere sagt, støtter deg 110%.
  Er så jævlig lei hoverende nordmenn som plutselig er så for massestart og tror svenskene er mot det fordi Northug vinner. Knut og Anders, sammenligninger med treski etc…skjerp dere!!!
  Skiskyting har 2 (av 4 distanser) med intervallstart. Det var vel over 30 (seriøse) nasjoner med i skiskytterVM. Ikke kom her og si at ingen utenfor Norden skjønner intervallstart.

 70. Matte Says:

  Vasaloppet och andra långlopp på minst 7 mil går inte att jämföra med en VM-5mil då i VL vinner den starkaste åkaren då det är så långt.
  Det händer mer saker i människans kropp efter mer än 2 timmars hårdkörning än vad 5-milsåkarna är med om. Kroppens kolhydratförråd tar slut, fettförbränningen testas tidigare, mer uthållighet krävs och en större trötthet kommer som åkarna får jobba med även psykologiskt.
  Om inte detta faktum hade gällt så är det dessutom lite svårt att ha individuell start för 14000-15000 skidåkare 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: