Massmord på skidsporten

Grattis Northug, till tredje guldet!
Grattis Norge, till tionde guldet!! 
Och en utklassningsseger över alla andra nationer om vi summerar längd-vm, alpina vm och skidskytte-vm.
Norge regerar!

Jag skulle kunna skriva en spaltkilometer lång hyllning till både Norge och Northug, men denna text ska handla om nåt helt annat.
Om längdåkningens nymodigheter.
Om vansinnet med masstarter.

Jag har skrivit om det flera gånger förut och pratat om det i tv massor av gånger.
Och jag tänker fortsätta.

Inte för att jag är en bakåtsträvare. Tvärtom – jag ser gärna nyheter om de är till det bättre (en avslutande jaktstart i friidrottens mångkamper vore tillexempel en lysande idé!).
Men masstarterna i VM och OS är inte till det bättre. I synnerhet inte på femmilen, som i mitt tycke gått från att ha varit den i särklass mest prestigefyllda och intressanta tävlingen, till ett pajasliknande jippo.

Idag var femmilen återigen en sällskapsresa i 48 kilometer innan det blev en spurt om segern. Klungan bestod länge länge av 30 åkare. Hade det varit intervallstart skulle hälften av dom inte haft en chans.

Femmilen ska enligt mitt sätt att se det vara längdåkningens stora kraftprov. Nu är det naturligtvis inte någon barnlek att tillhöra tätklungan efter fyra mils skidåkning (fråga bara svenskarna som var i en annan del av skogen när medaljerna fördelades), men masstarten gör femmilen enklare, mer chansartad och framför allt mycket tristare.

Ändringen säga vara till för publiken. Men allvarligt – hur kul är det att sitta och titta på en tävling där samma åkare turas om att vara i bild i två timmar innan det blir en kort spurt om segern?
Jag vet inte vart Capol, Ulvang & Co vill komma, men alla ständiga regeländringar kan omöjligen vara bra för intresset. FIS anstränger sig så mycket för att utveckla sin sport att man slår knut på sig själv och riskerar att kvävas.

De senaste tio åren har ju inneburit enorma omvälvningar av längdskidåkningen.
2001 gjorde sprinten entré i VM och två år senare kom dubbeljakten med sitt skid- och stilbyte in i programmet.
Båda grenarna har funnit sin form och fungerar bra.

Men FIS nöjde sig inte utan strök tremilen till förmån för sprintstafetterna, införde masstarter på tre- och femmilen och har nu även infört skidbyten under långloppen.
Det är för mycket!

Alla nya tävlingsformer och det utökade programmet leder inte bara till förvirring utan även till att många fler plötsligt kan vinna. Fjolåret såg nästan lika många segrare i herrarnas världscup som under hela 90-talet.
Det blir ont om profiler, vilket också är negativt för sporten.

Petter Northug är ett lysande undantag. Han är den nya tidens skidåkare och måste tacka Guden Swix varje morgon att han inte föddes 20 år tidigare.
Jag unnar Northug varje framgång och han ska absolut inte behöva be om ursäkt för att han är född raketmotor i baken.
Kung Petter regerade i Tjeckien!

Men lika mycket som jag beundrar norrmannen för hans tre guldmedaljer i Liberec; lika mycket vill jag hänga två tapperhetsmedaljer runt halsen på Christian Zorzi och Vincent Vittoz – som i alla fall försökte sätta fart och färg på femmilen idag.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

56 kommentarer på “Massmord på skidsporten”


 1. Femmilar i masstart är ett skämt och jag håller med dig om vartenda ord Karlsson. Vill till och med gå så långt som att hävda att om det fortsätter så här så dödar FIS det som en gång var en av de bästa TV-sporterna som någonsin funnits.

 2. jonas Says:

  Jag förstår verkligen vad det är som gör individuell start mer spännande. Sitta och jämföra tider i 2 timmar. Det är sjukt osexigt. Mass-start är mer spännande. Man mot man, kvinna mot kvinna. Självklart har vissa åkare fördel av det. Precis som andra åkare har fördel med individuell start. På individuell start kan en åkare ha turen att få en bra rygg att gå på. Inte speciellt rättvist.

  Dessutom måste läggas till att i mass-start så har alla åkare chansen att dra i från spurtkanoner som till exempel Northug. Vilket dock inte hände idag. Nej jag menar att släpp iväg alla samtidigt och låt den bäste vinna.

  Ps. Är karlsson intresserad av individuell start i friidrotten på till exempel 10 000 meter? För även där ser det ju ut på samma sätt…

 3. Andreas Says:

  Huvudet på spiken. Enough said. Trist att det blivit förtunnat program pga sprintarna, sprintarna borde vara en egen del av vm precis som backhoppning, med olika lag så satt nationerna slipper krångla med utaningarna. på så sätt hade både jens arne svartedal och robin bryntesson fått åka vm i sina respektive grenar.

  Det tråkiga är att man inte bara dödat fem milen utan även jaktstarten, det är ju samma fenomen där, klungåkning ända in på upploppet. Vad hände med den traditionella jaktstarten som var så spännande att man knappt kunde sitta i soffan, där man var tvungen att jaga tills man stupade? Det är uselt att kalla skiathlonen för dubbeljakt för det är snarare mass-start med skidbyte. Ulvang var en mkt sympatikskt åkare under sin tid, men han verkar ju inte ha mycket vett innanför panbenet, ut med honom!


 4. […] vinterstudiobloggen sätter de ord på vad jag inte riktigt har kunnat uttrycka men som jag håller med i helt och […]

 5. Henke Says:

  Håller med till 100 procent. Femmilen var under min uppväxt min absoluta favorit i sportsammanhang, alla kategorier – alla grymma rysare med enorma omkastningar den sista milen. Den spända väntan inför de sista kontrollerna med klockan tickande i hörnet av rutan.

  Jag tittade inte ens på dagens lopp. Att Northug skulle vinna var ingen överraskning, men det var i alla fall högre odds på det än att något spännande överhuvudtaget skulle inträffa under de första 110 minuterna av loppet. Kanske kan man hoppas på en Stenmark-effekt av att Northug är så fruktansvärt överlägsen i spurten, så att FIS blir tvungna att ta tillbaka intervallstarten.

 6. Lars Says:

  Kan bara instämma! Vilket gigantiskt sömnpiller!!!
  Nä vänta nu händer det något… jasså nu ska de byta skidor igen!
  Vad återstår? Jag ser en framtid när man som i poker får chansen att byta inte bara skidor utan även hela åkaren! Byt ut alla som inte är i form den dagen.
  Sverige kastade just alla åkare och bad om 3 nya från leken!

  Nä återinför den vanliga 5-milen som premierar tuffa skidåkare och inte den som är bäst på sällskapsresa i 4,5 mil!

 7. Lars Says:

  Jag kan bara hålla med du om det du skriver, nästan exakt de saker jag tycker också om 5-milen. Det är fruktansvät tråkigt att se dessa 5-milar.

  Jag vet inte om jag har rätt här men för mig känns det som att det är nåst intill omöjligt för en åkare att gå loss i ett sånt här lopp. Vi vet ju hur stark Södergren är och han lyckas inte. Däremot så vann han Kollens 5-mil med runt 2 minuter förra året när det var individuell start.

  De som inte har nån spurt och försöker rycka under loppet är ju rökta om de inte kommer loss. Det tror jag är anledningen till att så få försöker med detta för att de vet att det är mer eller mindre dödsdömt om de ska ha nån chans till medaljerna överhuvudtaget. Då får vi såna här trevliga lopp som är en lång gäspning med en avslutande spurt.

  Från att tidigare tyckt att 5-milen varit bland den bästa tv underhållning som fanns inom sport med oerhört många skiftningar i loppen och rafflande dueller så vet jag inte ens om jag kommer orka se en 5-mil igen om den ska köras i nuvarande form. Tror jag sett nästan alla 5-milar sen OS i Sarajevo 84 i VM och OS sammanhang men nu känns det snart som det kan kvitta att kolla på dem.

  Det var för övrigt 3:e gången den körs som masstart i VM och så en gång i OS(är inte helt säker på om det är så men tror det stämmer). Alla loppen har sett likadana ut en utflykt på närmare 5 mil som avslutas med en spurt. Det visar ju bara hur förutsägbart och tråkigt det blir med såna här lopp.

  Hade svårt att ta till mig sprinten till en början men tycker den är ok nu men den ligger ändå långt efter den traditionella formen av längdksidåkning för mig. Alla förändringar som de gjort gör dock att mitt intresse för den traditionella tävlingsformen börjat svalna en hel del också.

  Inga masstarter överhuvudtaget vill jag se. Det var ok när de körde 15 km klassiskt och sen fick de köra 15 km fristil och startade utefter resultatet i det klassiska loppet. Det är den enda förändring som jag tycker var ok. Alla andra förändringar som gjorts har bara varit ett skämt.

  Det allra bästa vore dock om de gick tillbaka till den traditionella formen när alla lopp gick med intervall start men det kommer man atagligen aldrig får se igen…suck

 8. Ragnvald Says:

  MASSESTART – VASALOPPET, MARATHON, SKISKYTING, SYKKEL, LANGRENN, FRIIDRETT – 10.000 METER M.M.

  I Sverige fremføres innvendinger mot massestartet i langdåkning/langrenn, og det reises kritiske røster mot Petter Northug og at han utnytter sine egenskaper som spurter til å vinne massestarter.

  Massestarter finnes i de fleste idrettsgrener, og det reises sjelden eller aldri kritikk mot at Vasaloppet avgjøres med massestart, eller at VM i sykkel avgjøres med massestart. I skiskyting og i friidrett ser vi at de også kjører massestarter – uten at det reises kritikker mot den som vinner til slutt etter en spurt.

  Hvorfor har vi massestarter i stafetter hvor et svakere lag kan henge med og vinne en spurt. Burde ikke det sterkeste laget vinne.. ?? Nei stafett er og blir en kamp mellom lag hvor taktikk, kjørestyrke, glid, spurtegenskaper m.m. avgjør.

  I massestarter handler det mye mere om taktiske disposisjoner, samarbeid m.m. og i mange tilfeller vil også de mest kjøresterke ryttere/løpere uten spurtegenskaper ha like gode muligheter til å vinne slike løp/ritt hvis ha den rette taktikken og er sterke nok.

  I sykkel ser en ofte lange brudd som i en del tilfeller går helt i mål, mens andre ganger klarer profflagene å beskytte sin sprinter og føre sprinteren fram til seier i spurten. Ingen kritiserer Thor Hushovd for å ligge bak og ta spurten i Tour de France i Paris.. I Vasaloppet vil ofte løpere som sparer mest energi og utnytter da andre løperne i den første delen av løpet, vinne mot slutten.

  At en i langdåkning skal ha et så stort behov for å bare måle løperne rene løpsstyrke og ingen andre egenskaper som taktikk, lagarbeid og spurt, er merkelig. I sykkel skjer måling av ren kjørestyrke ved temporitt/timetrial med spesialbygde sykler og utstyr. Temposykling regnes vel ikke som den mest spennende sykkelformen å se på.

  Massestarter har mange fordeler – dels at en kan følge løperne hele veien – motsetning til i enkeltstart hvor TV bare ligger på noen tidsposter og en ser løperne et par ganger før de går i mål. I tillegg vil en kunne se taktiske disposisjoner, det er enkelt å se utviklingen i løpet, sammenligne teknikk og glid m.m. – dvs. alt some bra med det fantastike Vasaloppet. Det er enkelt for ukyndige og nye seere å forstå, og massestart gjør at også ukjente løpere kan henge med, ta en sjans og rykke og kanskje vinne et løp som i sykling. I enkeltstarter med mange deltagere i langrenn vil en også kunne få svært ulike forhold for deltagerne – jfr. 15 km i enkeltstart for 2 år siden hvor Lars Berger ble verdensmester, hvor resten av verdenseliten som startet senere snødde bort og var sjanseløse. I massestarter er forholdene sjelden ulike for deltagerne – med mindre det snør og de første må ploge sporet.

  Jeg tror massestart er kommet for bli i langrenn, men at også langrenn i hvert VM og OS bør ha et ”tempoløp” som i sykling hvor det bare er ren kjørestykre som gjelder og hvor det ikke er anledning til å henge på andre løpere. Hva med et 10 tempoløp hvor løperne starter med 1 minutts tidsdifferanse og hvor løpere som tas igjen må legge seg 20 meter bak den som kjører forbi.

  Hvis Petter Northug hadde vært svensk antar jeg at alle ville ha sett positivt på massestarter.

  Med hilsen fra Norge til Sverige som har verdens beste langdåkningskommentatorer.. mr. Hård/Blomquist

  R

 9. MattiasE Says:

  Jag ska inte skriva nånting som nån annan egentligen redan skrivit(det blir bara en upprepning), jag kan bara hålla med dom övriga.
  Sammanfattning:Masstart,trist och orättvist?! Skidbyte,förvirrande och orättvist!

  Jag funderar på det här med alla dessa tutor som publiken använder sig av också.JAG blir tokig!!
  Ibland tutas det så mycket man hör knappt kommentatorerna prata.Är det nånting som är irriterande så är det dessa djävulens instrument!
  Går det inte att stoppa?
  Är det bara jag som är känslig?
  Det blir då inte mer spännande av allt detta tutande,snarare tvärtom.

  Det var bättre förr!!

 10. Benita Says:

  Jag håller helt med dig. Jag har alltid älskat 5-milen att följa mellantiderna och det var ju spänning under lång tid, i dag är det en klunga skidåkare som segar sig fram tills spurtarna tar över och avgör loppet.
  Idag bytte jag kanal och tittade på annat.

 11. Peter Says:

  Det finns mycket att säga om utvecklingen i skidsporten den senaste tiden. I hur många idrottsgrenar har man tvingat deltagarna att använda en utkonkurrerad teknik? Hur många höjdhoppstävlingar har vi tex sett i sax-stil den senaste tiden. T o m backhoppningen accepterade tecknikutvecklingen och v-stilen. Den klassiska stilen anses väl mer förfinad en den mer yviga skaten. Men om man vill bevara denna förfining, hur kan det komma sig att man lättvindigt släpper den både idrottsligt och underhållningsmässigt förfinade tävlingsformen med individuell start till förmån för masstart?

  Tycker egentligen att det är bra att man blandar stilar och tävlingsformer. Men man borde titta mer på vad som funkar och inte funkar. 49 km:s väntan på en spurtuppgörelse är inte kul varken för publiken eller de utövande.

 12. oskarlin Says:

  Nu är namninsamlingen mot masstarter igång igen efter två år i dvala. Den drogs igång under VM i Sapporo och har nu återuppstått då dagens femmil var det tråkigaste jag sett på tv på länge!

  Namninsamlingen har nu också flyttat från namninsamling.com till skidpepp.se. Bakom det hela är fortfarande jag, Oskar Karlin, .

  Gå in och skriv under nu!

  http://www.skidpepp.se/namninsamling/


 13. […] Det som en gång var VMs höjdpunkter har idag blivit VMs tråkigaste lopp. Jag pratar alltså om tre och femmilen. Varför har då dessa lopp blvit tråkiga? Jo, man har gjort om dessa till masstart. Just nu orkar jag inte gå in på varför det är så sjukt tråkigt utan jag låter er istället läsa krönikör Karlssons blogginlägg på vinterstudions blogg. […]

 14. Skidjan Says:

  Väl rutet Karlsson! Hoppas höjdarna får med sig detta.. snart ska väl det bli gemensam start i backhoppning också? Det är som skicross och de gamla vanliga alpina grenarna, snart blir det väl heat coh knuff i allt.

  Bara därför FIS inte tror att tv-publiken kan uppskatta bilder på natur, enskilda löpare och deras stil samt mellantider. Istället får man samma bild på klungan, timme in och timme ut, samma korta slingor, runt runt runt.

 15. Johan C Says:

  Mass start fungerar bra MEN endast i skidskytte där det finns ett skjutmoment som förhindrar sällskaps resa.

  Jag tror inte enbart förändringen ör gjord för tv publiken utan för att gynna vissa åkare som är bra på
  sällskapsresa i 4,7km. Northug är en ruskigt vass skidåkare men skulle han vara lika bra i en 5-mil i klassisk stil med intervall start?

  Vad det gäller sprint så håller jag med den som sa att sprint borde vara en egen gren i Skid-vm (precis som backhoppning är).

  Tyvärr så tror jag att det inte kommer att ändras tillbaks snare tvärtom.

 16. Anders Says:

  Jonas glemmer ulempene med individuell start. Noen ganger skiftet været totalt mellom første pulje og siste pulje slik at forholdene ble helt ulike for løperne. Rättvist? I mange tilfeller fikk løpere en god rygg og gå på slik at de kom høgere på resultatlisten enn de ellers ville gjort. Rättvist? Ved masstart har alle like føreforhold, værforhold og de går like langt. Alle ser hvordan de ligger an i forhold til teten og det er like trangt blant løperne for alle.
  Ingen løpere ble hindret i å sette opp et større tempo for å riste av seg evt spurtsterke løpere. Likt for alle.
  Vasaloppet med intervallstart? Det er konsekvensen om Jonas får det som han vil. Og en tredagers direktesending på tv før alle er i mål. Uansett hvilken form 50-kilometeren har vil det være noen som har en fordel framfor andre. Og skal det være sånn at alt taktikkeri blir borte og man ikke skal kunne henge på ryggen foran må man ta konsekvensen helt og forby sekunderinger underveis – alle må gå et blindløp der de går 50-kilometer så fort de klarer ut fra egne forutsetninger. Disponere kreftene sine helt uten påvirkning fra andre løpere. Kanskje det mest rättvisa var å sette alle på ergometersykkel og måle hvor fort de kunne tråkke 50-km med lik belastning. Hva vil Jonas gjøre med 10 000m på skøyter (skridskor)? Sende ut en og en og ikke la noen få høre de andres resultater?
  Vet ikke helt hva jeg mener om skibytte men når skisport går fra steinalderen der kun kondisjon var konkurransemomentet til å bli en moderne tv-sport der taktikk, bruk av hjernen, ulike delmomenter som valgfritt skibytte osv teller med BLIR det mer å se på, mer som kan hende underveis og definitivt mer underholdende for publikum. Og så er det tross alt enklere for tilskuerne: første mann til mål vinner.

  Første bud for å ha vinnersjanser er: å stille til start.

 17. Anders Says:

  En sak til…Dop-Saarinnen fra dop-nasjonen Finland burde vært nektet start i alle løp. Det samme med løperne fra dop-nasjonen Russland. Disse landene har en syk dop-historikk og en dop-kultur de ikke er intereserte i å få bukt med. Systematisk doping av hele lag er påvist – både i fortiden og i nåtiden. Dop-trenere finnes i kulissene, lederne benekter at noen har vært dopet selv når resultatene skriker positivt imot dem. Hvor er journalistene henne? Saarinnen burde vært spurt hver eneste gang hun kom forbi en mikrofon om hvorfor hun benytter dop-treneren. Hver eneste gang. De slipper for billig – både fra arrangører og journalister. DOP dreper idretten – ikke om det er masstart eller individuell start.
  Send finner og russere på avdopning.

 18. Finnen-Magnus Says:

  Jag gillar inte mass starterna heller.
  I skidskytte JO, i längdåkning NEJ.
  Gårdagens fem mil vad nåt av det tråkigaste hittils.

  Sprint e åxå tråkigt att titta på.
  Flamsigt och spretigt, den bästa skidåkaren kan snubbla och vara totalt chanslös.

  Ta tillbaka loppen från nittiotalet.
  10 km klassiskt + 15 jakt skate.
  Det var tider det.

  Kommentar till Anders tidigare kommentar:
  du är på farlig is med att förtala Saarinen.
  döm de som faller, sluta smutskasta-för sportens bästa.

 19. Anders Says:

  Får se hur länge klassisk stil kommer vara kvar, kanske bara blir fristil så småningom som många önskar/önskade, som inom skidskyttet. Kanske inte det bästa för ungdomen som vill in i sporten att behöva skaffa två utrustningar, och vallningen är ju en hel del krångligare.

  Men träningsmässigt är det bra, klassisk stil är skonsammare mot kroppen, och omväxling mellan två stilar är skonsammare än att köra bara en. Och för vasaloppet är det bra, yvig fristil är inte det bästa med massvis av motionärer som trängs. Sen är det kul med olika tävlingsstilar så det inte blir bara exakt en kroppstyp som är bäst. Bra med både masstart och intervallstart, klassisk stil och fri stil, sprint och distans. Masstart på femmilen skulle nog funka om det var lite mer samarbete mellan hårdkörarna, men nu har det ju inte blivit så, och då är det nog bättre att gå tillbaka till intervallstart än att försöka vänta ut mer spännande taktik från åkarna.

  (Och det är ju inte alla sporter som anammar den bästa tekniken, höjdhopp är saxning underlägsen nuvarande teknik, men fick man som en gymnast volta fram och hoppa med båda benen skulle man hoppa högre.)

 20. Kitty Says:

  Anteckna ännu en som inte gillar masstart. I alla fall inte på femmilen, i alla fall inte när den går i 17 varv på en urtrist bana. Då är man ju färdig att ta till repet. Det är roligare att titta på färg som torkar. Jag älskar att se på skidsport men igår satt jag faktiskt och somnade framför TV:n …

 21. brunello Says:

  Håller med. Här har man förstört det tidigare mest spännande skidloppet. Allting handlar om taktik och teknik numera. Slopa masstart, skidbyte och kör klassisk stil i 5-milen.

 22. Teg Says:

  Intervallstart är inte på något sätt en fulländat rättvis tävlingsform. Väderförhållandena kan skifta under tävlingens gång (se bara på herrarnas 15 km fritt i Sapporo -07) och på femmilarna brukar ofta silver- eller bronsmedalj hamna hos en tävlande som fått rygg på segraren. Jämfört med den urtrista gäspning som samtliga mästerskapsfemmilar med masstart har blivit, är intervallstart emellertid klart att föredra. Hur roligt är det att titta på 48 km sällskapsresa? Hur rättvist är det att det som skall vara en ytterst krävande konditionstävling avgörs i en spurt med 30 st inblandade i huvudklungan?

  Att jämföra med t ex 10000 m löpning är inte relevant. En löpare har inte alls lika stor nytta som en skidåkare av att ligga på rulle i en klunga. En löpare kan inte i någon stor utsträckning dra nytta av ett lägre luftmotstånd och ligga och glida, utan måste ändå ta sig fram för egen maskin, steg för steg. För en skidåkare är det mycket mer krävande att ligga längst fram och dra. Bakomvarande åkare har ganska stor nytta av det lägre luftmotståndet, vilket gör det oerhört svårt att avgöra innan spurten. Det räcker inte med att vara en bättre åkare och dra upp tempot, för att hänga av spurtkanonerna. Du måste vara en mycket bättre skidåkare än spurtkanonen, för att lyckas hänga av honom eller henne. Bland damerna kan det fungera. Herrtoppen är emellertid för jämn för att någon skall kunna lyckas bryta sig loss och hänga av klungan i god tid föra spurten.

  …och åter till jämförelsen med löpning: Hur många har sett ett mästerskapsmarathon avgöras i en klungspurt med halva startfältet inblandat?

 23. Gabriel Says:

  Frugan somnade i soffan. Själv satte jag igång och gjorde en kalvfond från grunden.

  Det var intressant att få jämförelsen samma dag med vasaloppet som, trots masstart, var otroligt mycket mer händelserikt och spännande.

  Ändå fattar jag inte att de inte lyckas köra slut på Northug. Det räcker ju att 4 seriösa åkare snackar ihop sig och gör varsitt ryck. Northug får panik och ska följa varenda gång och har därmed kört slut på sig 4 gånger medan de övriga 4 bara gjort 1 ryck var. Lätt som en plätt.

 24. Margareta Says:

  Jag håller helt och hållet med dig, du goe krönikör!

  Att ha masstart på 5-milen är som att alla sjunger samtidigt i Melodifestivalen och så får man se vem som lyckas hålla tonen längst.

 25. Tommy Says:

  Håller med om att masstarten igår var en katastrof men hade helt klart fått en annan karaktär om tex. Södergren, Bauer och Teichman varit med.

  Själva tävlingsformen är bra och trevlig att titta på men risken är stor att det blir som i söndags särskilt om vädret är dåligt.

  Kanske måste åkarna tänka om och göra ett annat upplägg, köra mer taktiskt hjälpa varandra osv.

  Skidbytet är ett helt okej inslag men fyra skidbyten under en femmil verkar hellöjligt, två hade varit tillräckligt.

  En femmil med individuell start kan också bli ganska orättvis beroende på att vissa får en bra rygg att gå på medan andra för göra jobbet själv. Dessutom kan i vissa fall vädret ge åkarna olika förutsättningar beroende på startnummer. Som tittare är det också rätt tråkigt att se åkaren endast några få sekunder vid passering av tidskontroll istället för att följa dem hela loppet.

 26. Stefan A Says:

  Nästa VM kan man hålla på en travbana, bara att köra ut lite snö, dessa ständiga 3 km slingor, som kom till för att gynna publiken på plats,borde vara en milslinga iaf. intervall på sådan slingor blir parodiska med en sörja av tider,varv och tåg, inte ens tekniken eller reportrarna klarar av att hänga med längre, måste vara otroligt tråkigt även för skidåkarna.Det enda som var bra med gårdagens masstart var att man slapp se Södergren dra fram alla övriga.
  BRA INITIATIV! OSKAR KARLIN!

 27. Teg Says:

  >> Ändå fattar jag inte att de inte lyckas köra slut på Northug. Det räcker ju att 4 seriösa åkare snackar ihop sig och gör varsitt ryck. Northug får panik och ska följa varenda gång och har därmed kört slut på sig 4 gånger medan de övriga 4 bara gjort 1 ryck var. Lätt som en plätt. >>

  Så lätt är det inte. Northug (och alla andra spurtkanoner) är kallare än så.

 28. MattiasE Says:

  Skidbyte är ju störtlöjligt.Om ingen hade fått byta hade det varit mest juste och rättvist,jag fattar inte vitsen? Vad är poängen? För att det ska bli mer spännande och dölja hur tråkigt egentligen massstart på en femmil är…Sen den ende som gjort någon skillnad igår skulle ha varit Södergren.Han är den ende som verkligen vågar satsa och göra nånting.Hoppas han får vara frisk och i form så han kan ”mala” ner motståndet i fortsättningen, denne fantastiske Anders Södergren.

 29. Gabriel Says:

  Nej så är det inte. Så fort någon av de bästa åkarna går upp och drar så hänger Northug på direkt. Han är livrädd att tappa täten. Om flera slitvargar går ihop och gör småryck fler gånger så skulle man köra slut på Northug.

  Alternativet är ju att man tittar ut en smal passage i banan där det inte får plats mer än två åkare i bredd. Sedan får Olsson och Fredriksson gå upp och stänga fältet medan Södergren rycker. Det hade varit möjligt igår, norrmännen gjorde så på slutet.

  Det är ju den vägen man måste vandra när loppen ser ut så här. Tjuv och rackarspel.

 30. Slackaren Says:

  Svenskarna måste börja köra som ett lag för att vinna masstarter i framtiden. Att ställa upp med 4-5 svenska egoister som bara tänker på sin egen prestation är dömt att misslyckas. Se bara på det VM som var.

  Nä, ta fram en (1) riktigt bra svensk spurtare och satsa enbart på denne. Låt de andra i laget agera hjälpryttare och hjälpa fram och köra för denne spurtare. Hellre lagkörning med en topp tre placering och resten långt bak i resultatlistan än en knippe egoister med mediokra 10-20e plats som bäst.

  Jämför med cykelsporten. Där byggs laget kring en stjärna som alla andra i laget ”offrar” sig för. Man skickar fram lagmedlemmar för att jaga ikapp eventuella utbrytare. Eller så går en lagmedlem själv på attack för att sätta fart och skapa oreda bland de andra lagen. I spurten så hjälps laget åt att ta fram stjärnan som ska få en så bekväm resa som möjligt tills det är några hundra meter kvar.

  Vinner lagets stjärna spelar de övriga lagmedlemmarnas placering ingen som helst roll. De kan till och med komma sist. Huvudsaken är att laget vunnit. Så borde svensk skidåkning tänka i framtiden.

 31. johan Says:

  Håller i stort med Jonas.

  Ska det till kompromisser finns det åtminstone två sätt att öka underhållningsvärdet på masstarten lite:

  1. Ha masstart på 15 km istället för på 5-milen, då behöver man åtminstone inte vänta så länge på den där minuten då allt avgörs.
  2. Eller, i värsta fall, kör 5-milen masstart alltid i klassisk stil, då är det större chanser att någon/några lyckas gå loss och göra loppet intressant.

 32. Norrbaggen Says:

  Er helt enig med alle som er skeptisk til massestart. Det samme var jeg også den gangen man innførte den helsikes fristilen. For ikke å snakke om den helvetes Bokløv- stilen i bakkehopp. Takk skal dere ha for den!

  Problemet er vel kanskje at skiverdenen også består av litt andre nasjoner enn de nordiske. Nasjoner med en annen kultur og et annet syn på disse sakene. For at langrenn ikke bare skal være et nordisk mesterkap på ski, er vi vel avhengig av at også andre finner sporten interressant.

  Ellers er det vel bare å ønske svenskene lykke til videre. Det er ikke like morsomt lenger når vi ikke kan slå dere på målstreken.

 33. Norvald Olsvold Says:

  ‘Idag var femmilen återigen en sällskapsresa i 48 kilometer’

  Svenskene hadde tydeligen ikke kjøpt billett til denne selskapsreisen..

  3 minutter bak etter 45 km…

 34. Hans Says:

  Litt rart med en slik utblåsning like etter at SVT har brukt nesten et kvart døgn på å sende et skirenn til Mora, der man virkelig kan snakka ”masstart”. Der man går 90 km med utelukkende stakning i en natur som er omtrent like spennende som å se på som prøvebildet midt på natten, og der den som er sterkeste i armene sakte siger fra på de siste 2-3 kilometerne. Man kunne like gjerne brutt armbak om segeren…

  Og skal krønikøren være litt konsekvent innen sportsverdenen forventer jeg at det neste han krever fjernet er masstarten i 1500 / 5000 / 3000 & 10000 m i friidrett, i flesteparten av sykkelløpene som arrangeres, i Formel 1, osv.

 35. Bjarte Møller Bjørge Says:

  Triste greier. Hvordan hadde blogg og kommentarer sett ut om dere hadde en løper av Northugs format? Også svensker som alltid er så gode tapere? Gå i dere selv.
  Det er alltid tråkigt med nasjonal nedtur under mesterskap.

 36. Anders Says:

  Hans: tiltredes, bifalles og applauderes!

  Mange her med den totale inkonsekvens. Om massestart er uheldig på 50-kilometeren – hva da med Vasaloppet (Stakaloppet…) på 90 kilometer? Ikke en bakke, ikke en sving – bare sterke armer. Her vinner kun dem som utelukkende har trent armene. Er DET rettferdig?

  By the way: Skjønner ikke dem som sier at Northug hadde fribillett til løpet og bare hang på. Skulle nesten tro han gikk langt bak og bare gikk i dragsuget. Saken er at Northug gikk som nr. 2 største delen av løpet – altså hadde han EN foran seg og resten BAK. Saken er altså at Northug må sies å ha vært den som dro mest:)

 37. Anders Says:

  1) Til Finnen-Magnus: Jeg fortaler ikke Saarinnen. Jeg sier hva jeg mener og begrunner hvorfor jeg mener det. Det er en helt fair yttring, og fremdeles er det yttringsfrihet. Finnene har selv bedt om resten av verdens skepsis. Finnene og Russerne burde hatt negativ bevisbyrde: De kunne fått stille til start om de kunne bevise at de var fri for dop:D Få andre nasjoner har en så råtten dop-historikk å vise til.

  2) Til Tommy: …”Håller med om att masstarten igår var en katastrof men hade helt klart fått en annan karaktär om tex. Södergren, Bauer och Teichman varit med.”… Tommy, min venn, første bud for å ha vinnersjanser er å stille til start. Det er håpløst å trekke inn folk som ikke var på startstreken. Løpet hadde sett annerledes ut om Gunde Svan var med. Om Gjermund Eggen var med. Om Kung Karl Gustav var med. Om Thomas Wassberg var med. Om Torgny Mogren var med. Om Chalotte Kalla var med. Det var de ikke. Glem det. Bedøm løpet ut fra de som er med.

 38. Tor Says:

  Dette handler ikke først og fremst om Petter Nordthug, men om 5-mil med massestart. Selv mener jeg at 5-mila ikke lenger er den styrkeprøven den bør være, og dermed mindre interessant å se på. Det er ett eller annet med intervallstarten, og kampen mann mot mann, alene, over lang tid, som jeg synes blir borte når alle går samlet. Taktikk og lagarbeid er vel og bra, men av og til ønsker jeg bare å se hvilken løper som er den sterkeste. Alene. Derfor håper jeg på intervallstart på 5-mila i Kollen, den gamle 16,7 km. sløyfa, bålrøyk, termos, ventebilder og løpere som kjemper med seg selv, heller enn å passe på hva naboen holder på med. Hivs det skjer tror jeg jaggu jeg skal heie litt på Anders Sødergren også. Han fortjener en seier nå.

 39. Sigrid Says:

  Ja Du Jonas,underbar analys,jag håller med om varje tangentnedslag du gjort ang.de aktuella frågorna..masstart funkar endast i skidskyttet med skjutinslagen…Jag var jätteledsen över att åka hem från Liberec utan att se 5-milen…men med facit i hand så var det faktiskt helt OK att ligga hemma i soffan och se denna tråkiga ”klungåkning”,det enda intressanta:Vem kommer att byta skidor vid nästa tillfälle…skitspännande :-/

 40. Peter Says:

  Petter är king, ingen tvekan om det! Dessutom har han på ett fantastiskt sätt ANPASSAT sig till villkoren i dagens längdåkning. Han är väl inte dum (sedan kan jag tycka att han är lite barnslig emellanåt, men han är ju inte gammal)! Problemet, om man nu ska kalla det så, är väl att de andra är så kraftlösa. Känns helt klart som om hela längdskidvärlden är inne i ett generationsskifte: Angerer, Vittoz, Teichmann m.fl är på dekis och Södergren är beundransvärd, men ingen yngling direkt. Nej, ut och åk själva och njut av naturen. Mycket hellre en sund befolkning på amatörnivå än några elitidrottare och resten soffpotatisar. Om man nu ska satsa vidare på elitskidåkning tycker jag att Tour de Ski är ett bra alternativ. Här får alla stilar ”komma till tals”

 41. Sepp Says:

  Till alla som pratar om ‘sällskapsresa’. Vad tycker Hellner & Co om att ni påstår att de inte ens hänger med i en sällskapsresa??

  Det man kan undra är däremot varför inte fler (nån) pröver att gå loss, speciellt dem som inte har någon spurt att komma med? Kanske ‘sällskapsresan’ är ganska tuff ändå. Varför är det skillnad i hur loppet utvecklas mellan damernas 3-mil och herrernas 5-mil?

  Att påstå att en 5-mil med individuell start är så mycket mera spännande är väl lite överdrift. Ofta får åkare som hänger med en annan en framsjukten placering. Är det så mycket mera rättvist? I masstart kan man åtminstone själv välja vem man vill följa efter.

  Det vore intressant att veta vad alla åkare tycker? Jag menar, om de ogillar masstart så mycket som vi tror här, varför lägger de inte av då?

  Till sist: den bästa vinner, oavsett om det är individuell start eller masstart.

 42. oskarlin Says:

  Sepp, flera av åkarna i skideliten skrev på min namninsamling mot masstarter för två år sedan. En del namn kan ju vara fake, men det var flera som uttalat sig om att de skrivit under eller alternativt var emot masstarterna i femmilen.

 43. Sepp Says:

  OK. Det var intressant. Jag är nog egentligen också emot masstart. Tyckte det var tråkigt att titta på 5-milen. Även om det var lite spännande att se PN spurta, han är ju grym.

  Vad jag inte förstår är varför åkarna inte kör mera? Varför kan inte de som är emot masstart snacka ihop sig och köra? De behöver inte ens snacka, de borde ju förstå vem som vill köra och vem som inte har behov av det. Jag är ganska säker på att det går att komma loss, bara man pröver. Det är kanske åkarnas inställning som behöver ändras?

 44. Slackaren Says:

  Sepp skrev ”Vad jag inte förstår är varför åkarna inte kör mera?”

  För att de flesta (alla?) skidåkare är egoister och att skidor (hittills) har varit en individuell idrott.

  Det finns ingen åkare i det svenska laget som skulle komma på tanken att offra sig för att en lagkamrat ska få framgång. Tror någon att Fredriksson skulle gå upp och dra och köra slut på sig för att Hellner ska få en bekväm resa fram till spurten. Inte en chans.

  Åkarnas inställning kommer knappast att ändras så länge som det är den egna framgången och inte lagets som genererar sponsorintäckter.

  Men publiken kanske tröttnar till slut om svenskarna fortsätter att prestera mediokra individuella resultat. De flesta struntar nog i vem av svenskarna som står på pallen, bara någon står där. Kör de istället som ett lag kan de ge nationen Sverige framgångar i framtiden.

  Ta fotboll som exempel. Att vara försvarare är inte speciellt glamoröst. En försvarare sliter och gör ett grymt jobb varje match trots att han vet att han aldrig kommer att få de stora rubrikerna. Ändå finns det spelare som älskar att spela på den positionen, bara för att de vet att de är så viktiga för laget. Det är den mentaliteten som behövs i det svenska skidlandslaget.

 45. Jørn L. Says:

  100% enig, Jonas. 5-mila uten intervallstart blir aldri det samme som før. Når man går samlet i 49 km, så kan man jo i prinsippet bare sløyfe denne delen, og kun gå den siste kilometeren. 5-mila er død med fellesstart!

 46. MattiasE Says:

  Äntligen en vettig norrman 🙂

 47. Tommy Says:

  Hej Anders! Du skrev: ‘Tommy, min venn, første bud for å ha vinnersjanser er å stille til start. Det er håpløst å trekke inn folk som ikke var på startstreken. Løpet hadde sett annerledes ut om Gunde Svan var med…’

  Nu är det ju så att dom jag nämner faktiskt tävlar och brukar ha ett helt annat upplägg på sina lopp. Med den vetskapen tror jag vi kan se fram emot intressanta masstarter även på femmilen i framtiden.

 48. Teg Says:

  >> Sepp Said:
  Vad jag inte förstår är varför åkarna inte kör mera? Varför kan inte de som är emot masstart snacka ihop sig och köra? >>

  Jag har varit inne på det här tidigare. Det är helt enkelt väldigt krävande för en skidåkare att rycka och köra ensam i täten. Bakomvarande åkare i en klunga har väldigt stor nytta av det lägre luftmotståndet och kan ligga och glida när den främste stakar. Det blir oerhört svårt att avgöra innan spurten. Det räcker inte med att vara en bättre åkare och dra upp tempot, för att hänga av spurtkanonerna. Du måste vara en mycket bättre skidåkare än spurtkanonen, för att lyckas hänga av honom eller henne. Bland damerna kan det fungera. Herrtoppen är emellertid för jämn för att någon skall kunna lyckas bryta sig loss och hänga av klungan i god tid föra spurten.

 49. rn Says:

  Nå var det 9 nasjoner blant dem 10 beste. Sverige hadde sin beste på 28 plass. Da skjønner jeg att det blir tråkit for Sverige. Men for dem andre 9 nasjonene, tror jeg det var spennende.

 50. Haakon willoch Says:

  Masstart på lange skøytedistanser er ikke verdens morsomste å se på, la gå. Men aller aller mest ”tråkigt” av det jeg har sett noensinne er 9 mils staking i en flat skau… (Vasaloppet) Pausebilde på TV er mer interessant fordi det varer mye kortere 🙂

 51. Sepp Says:

  Att det är så mycket luftmotstånd att man inte kan gå ifrån tror jag inte på. Visst, det är väldigt stor skillnad mellan att dra och ligga bakom, det vet jag själv. Men det finns ställen uppför där man kan gå ifrån, skapa en lucka. Vad är det för mening att inte ens pröva och sen komma 20:a? Bättre att pröva och kanske riskera att gå in i väggen – men kanske håller det hela vägen, vem vet. Men pröver man inte ens, det har jag ingen förståelse för. Förutom när man är säker på sin spurt, förstås.

 52. Jonas Says:

  Hmmm… interessant å lese. Nesten alle svenske innlegg syntes fellesstart på 50km er ”tråkigt” mens fellesstart på Vasaloppet 90km er ”okej”. Kan det ha noe med at dere var hur dålig som helst på 50km og at dere vant 90km?????

  Dere svensker er alt for raske til å kritisere omgivelsene når det går dere i mot – i norge er vi først og fremst opptatt med å finne ut hva vi selv kan gjøre bedre for å få bedre resultater neste gang! Kanskje det er den hele forskjellen på norges framganger og sveriges fiasko i den senere tid?!?!?

 53. rasmus Says:

  Støtter deg 110 %
  Er flau på vegne av alle nordmenn som skriver inn her og mener svenskene bare er misunnelige på oss som har Petter. Sammenligninger med andre sporter som har fellesstart er helt latterlig og også sammenligning med vasaloppet. Det er jo ikke det vi diskuterer her.
  PLEASE, la det bli intervallstart i kollen 2011 (og da i den gamle 25 km…ikke 16.7. Og la det bli en reprise på 5 mila for 2-3 år siden hvor bla Piller Cotrer gikk på en skikkelig Brink og vel omtrent ikke kom til mål. Det var spennende skirenn det!!!!!!!!

 54. MattiasE Says:

  Jonas; din lilla norrman.Vem var det som vann vasaloppet 2008?
  En viss norrman som heter Jörgen Aukland! Hans broder är där uppe och slåss.Thomas Alsgaard likaså.
  Jag misunnar ingen norrman att vinna vasaloppet ej heller femmmil, tremil ja vilken distans som helst.Problemet är inte vasaloppet och för övrigt kan man inte jämföra vasaloppet med femmil(jag blir så trött på denna ständiga jämförelse!!)
  Problemet med masstart i femmil är att det just är masstart, inte vem som vinner.
  Jag bryr mig inte vem som vinner,bara det är spännande.Självklart hejar jag på Sverige och ni hejar på Norge.Men här är det ingen som missunnar någon segrare, oavsett nationalitet.

 55. Teg Says:

  Jag kan bara tala för mig själv, men för min del är det här INTE en fråga om besvikelse på de uteblivna svenska framgångarna. Även om det vore svenskar på plats 1-4, skulle jag likafullt tycka att femmil med masstart och över 20 personer i tätklungan efter 48 km är ett förbaskat tråkigt sätt att genomföra en femmil på. SAMTLIGA mästerskapsfemmilar med masstart har utvecklats på det sättet – det borde säga något om hur svårt det är att rycka sig loss (eller vad säger du Sepp?).

  Northug är en fantastisk skidåkare, som är väl värd alla medaljerna utifrån rådande förutsättningar. Varken han eller någon annan behöver be om ursäkt för att han har tillräcklig kapacitet för att hänga med i tätklungan och sedan avgöra med en sjuhelsikes spurt. Det är bara att gratulera.

  Vad gäller jämförelserna med Vasaloppet, är det endast en person som har talat om Vasaloppet i positiva ordalag (och då endast som ett konstaterande att det den här gången hände mer i det loppet). Eftersom i princip ingen har framhållit tätstriden i Vasaloppet som förträfflig underhållning, förstår jag inte poängen med att dra upp den jämförelsen hela tiden. Med över 10000 startande motionärer är Vasaloppet en helt annan tävling.

 56. folkesus Says:

  Jo, angående intervallstart i vasaloppet har jag gjort ett räkneexperiment. Femmilen har ett 100-tal startande, vasaloppet har cirka 15000. Med 30 sekunders intervall har vi iväg sista startande i vasaloppet vid middagstid följande torsdag, alltså OM första startande ger sig iväg 08.00 på söndagen som vanligt.

  Lyssna till följande konversation:
  ”Hej Gunnar, vad har du för starttid?”
  ”mmm, få se, jo natten mellan tisdag och onsdag, 03.12.30.”

  Det låter ju som en höjdare…..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: