Förbannelsen fortsätter

Jag gjorde en lista igår kväll men trodde aldrig jag skulle behöva använda den.
En lista över svenska stafettfiaskon, där chanserna försvunnit all världens väg innan tävlingen knappt börjat.
Jag har just fyllt på listan. Efter ”Liberec 2009” står det nu prydligt:  DR +1,10 (9)

Jag inser att det jag håller i handen är underlag för en foskningsstudie. Jag föreslår ett samarbete med Ryssland, för det finns inga andra av toppländerna som konsekvent underpresterar så i stafettsammanhang på herrsidan som Sverige och Ryssland.
Men frågan är om forskning hjälper. Vi kanske snarare behöver samla alla medicinmän, schamaner, präster, druider och magiker som går att uppbringa norr om Nederländerna för att bryta denna förbannelse.

Och var kommer den ifrån?!?!
Vi hade ju allt! Innan vi tappade allt.

Efter tre raka succéer -87, -88 och -89; samt ett silver i Lahtis 1991 såg ju allt så bra ut. Sverige regerade stafettvärlden.
Som Skogens Konungar älgade Wassberg, Gunde, Molle, Håland fram i spåren.
Många talade sen om 90-talets bankkris.
Stafettkrisen var än värre – och den varar fortfarande.

1993 var jag inte så gammal. Jag var 16 och minns hur jag satt framför teven hemma i vardagsrummet och led med Bankiren när han på Torgny Mogrens sönderfrysta skidor och med ben av Pitepalt slet i Faluns backar – ända tills han fick en hammare i huvudet.
Det var mitt första minne av ett svenskt stafettfiasko.

Då visste jag inte att det bara var början.
Mycket är sen svart, luckor, fragment.

Jag förnimmer känslor av obehag, illamående och medkänsla över Molles kollaps (på egna skidor) i Thunder Bay 1995.
En bild flimrar förbi där Fredriksson halkar runt i mjölksyra på förstasträkor i både Trondheim och Nagano; och jag kan fortfarande vakna kallsvettig om natten med Anders Bergströms utmattade ansikte i Ramsau -99 framför mig.
Obehag.

Det vilade en förbannelse över Sverige och stafetter, som inte bröts bara för att jag själv lämnade tv-soffan och började bevaka mästerskapen i tv:n, istället för framför den.

Först trodde jag det, när Sverige vann en silvermedalj i Lahtis-VM 2001. Men året efter i Salt Lake var allt normalt igen; när Urban Lindgren åkte uppför en brant backe och slog skallen i längdåkningens höjdgräns.
Sverige slutade på en förnedrande 13:e plats.  5,14 efter ettan Norge.
Slaget av tolvan Japan.
Sämst i mannaminne, i alla fall för en ung skidreporter.

Året efter var jag övertygad om att den svenska Golgatavandringen var över, när Jörgen Brink stack iväg i en solklar ledning på sista sträckan i Val di Fiemme.
Allt verkade perfekt någon kilometer före mål när chocken kom.
Kameran panorerade med tvåan Alsgaard och trean Teichmann och jag minns hur jag skrek rakt ut när Brink blev synlig.
Stillastående. Parkerad i en av de sista backarna före mål.

2005 fortsatte drabbade förbannelsen åter förstasträckan när Mats Larsson ställde sig på start med skidor av bly.

 Men så i Turin-OS och Sapporo var Sverige plötsligt med och fightades igen. I Japan till och med trots (eller tack vare!) en reserv i laget.
Två raka brons. Ingen kollaps. Allt var äntligen över.
Och nu – 2009 – skulle detta lag vara redo att prestera. 20 år efter det senaste mästerskapsguldet.  

Hyggligt rutinerade åkare. Södergren och Olsson bättre än nånsin. En spurtare av klass. Bra resultat i världscupen i vinter.
Inget skulle kunna gå snett.

Men så imorse, när sms:et kom om Södergrens mage, insåg jag att förbannelser inte kan brytas.
Därför sitter jag alltså här med en ny notering: DR +1,10 (9)

Jag vet inte vilket brott den svenska idrottspubliken begått, men vi straffas hårt.
Dagens tävling var över innan den knappt hade börjat.

Och det jävligaste är att pappret inte slutar där – det finns plats för åtminstone två mästerskap till…

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

39 kommentarer på “Förbannelsen fortsätter”

 1. Assar Says:

  Skicka det Svenska längdlandslaget till Wolfgang Pichler på ”sommarkollo”, så ska du se på faan!

 2. Finnen Magnus Says:

  Som skidvänn så känner jag med er svenskar.
  Ni hade förtjänat medalj idag.
  Jag trodde inte våra killar skulle hålla på de avslutande skate sträckorna, men sveriges,italien mfl ”miss” gjorde att vi fick ett brons.
  Och efter en lång tid av bedrövelse så var det väl vår tur?
  Skönt med ett nytt gäng som inte kan relateras till Lex-Lahtis 01.

 3. Håcke Says:

  Bedrövligt! Alla fyra underpresterar – samtidigt! Ja, hoppas vi inte behöver vänta ytterligare tjugo år…

 4. Gabriel Says:

  Storartat inlägg Jonas.

  Det gör ont i hjärtat just nu. Det finns en tjej som kan göra något åt det. Imorgon. Men jag känner mig osäker. Det har gått troll i det här.

 5. Göran Israelsson Says:

  Inför loppet sades det att Hofsta inte var i form och att Hjelmestad ev. var ett någor osäkert kort. Har det nånsin hänt att en norrman tappat en minut på en stafettsträcka?Jag tror inte det. Är de så mycket bättre än oss eller har de hittat något dopningsmedel som är omöjligt att upptäcka. Skämt åsido,det brukar (nästan) aldrig gå bra när ni sportjournalister pratar om medaljer. Svenska idrottsutövare slår bäst ur underläge.

  MVH Göran

 6. Tintin Says:

  Var inte så ledsna. Misslyckanden är en del av segerns sötma – när den väl kommer. Och Northug kan tyckas vara född under en lycklig stjärna, men jag tror att han måste ha haft en förjäklig barndom, typ fyra äldre bröder, fem kilometer hem från skolan – rakt upp i Jotumheimen – säkert skrek de åt honom ”hänger du inte med Petter?” och när han väl kom upp och hem möttes han av farsan sin med orden ”och du är sist som vanligt”….

 7. Sandra Says:

  haha

 8. MattiasE Says:

  Det känns som Stephen King har ett finger med i spelet.Alla skräckfantaster vet ju att King skrev om en kille som blir mer och mer mager efter att fått en förbannelse över sig sen han kört över en zigenarkvinna(the thinner)Sveriges herrstafettlag blir bara magrare och magrare eftersom…hmmm, nu ska man väl inte anklaga varken King eller zigenarkvinnor, men man börjar ju undra om det ligger en jurtjyrkogård begravd(under den svenska myllan) här nånstans…

 9. Stefan A Says:

  Har väl varit 20 års öken i längdspåren, mer eller mindre, förutom något gästspel från en Elofsson, toppen är så skir och tunn så det tåls inga bortfall.

 10. Mattias Says:

  Jonas du missade: Christer Majbäck Albertville 1992. Det var då det började egentligen. ”Traktorn” Janne Ottosson stensäker på första, växlade i ledning till Majbäck. I första backen kroknade Majbäck på sina träskidor, han gick ut till vänster om spåret och började saxa uppför, Norge med Ulvang tror jag det var smet iväg tillsammans med Italien och en nation till och sedan var den dagen förstörd och det var redan där som förbannelsenbörjade – inte med Niklas Jonssons genomklappning i Falun. Gunde är ju bisittare då i Albertville och när Ulfbåge säger: ”Och nu sticker Norge” säger Gunde: ”Meh.. schläpp uuut dååå… Neeeej”

 11. Gabriel Says:

  Tintin>> Briljant!

  Själv tror jag att Northug har slutit ett avtal med djävulen. Han har upphävt naturlagarna för Northug.

  Hur kan man börja sin slutsträcka med att tokspurta ifatt 15 sek på Teichmann, ligga bakom i hans tempo och sen avsluta på det viset? Det har aldrig, någonsin funnits en skidåkare som Northug. Det är nästan för bra, det han gör.

 12. Mattias Says:

  Gabriel han ska pinka också. Tänk på det. Norge har ju en tradition av doping, inte minst inom friidrotten, varför skulle inte den ha hittat till skidåkningen också? Ingen av kvinna född kan åka som Northug gör utan tillåtna substanser.

 13. MattiasE Says:

  Eller också är han en utomjording som nån skrev.
  -Hit med den gröna kryptoniten! så han tappar sina superkrafter och blir bara en ”vanlig” människa.

  Nä men allvarligt,man kan inte låta bli att imponeras av honom.Han är ju som friidrottens Usain Bolt(lika överlägsen) han fullkomligt leker med dom övriga och kan stanna upp och backa i mål, typ.
  Heja Norge!!
  (Kan vi inte bilda Union igen??!!)

 14. rs Says:

  Tror inte Axel Teichman gjorde ett riktigt topplopp, han är ju ojämn som en berg- och dalbana men samtidigt är det väldigt svårt att som det går fort när han åker. Han skulle kört hårdare på första varvet så inte Petter hade fått kontakt så enkelt. Nu när han väl var i rygg så visste alla hur det skulle sluta. När Axel försökte öka i nästsista backen skrek Petter – ”Denna farten passar mig!”, och genast slog Teichman av på takten. Måste vara oehört psykande att ha Petter i ryggen. I nästa backe såg det ut som Petter skulle rycka på samma sätt som i tremilen men han gick bara upp och retades lite med Axel. I sista halvan på backen innan man svängde in på upploppet kopplar han på lustgasen och vips så har han tjugo-trettio meter. Helt otroligt! Det finns ingen som slår honom helt enkelt. Det var nog en lättnad för Hellner att han inte var i Teichmans position för Han hade gjort precis samma sak med Hellner idag. Även om det hade blivit silver så hade det varit förnedrande att se.

 15. carina Says:

  Det är bara att bryta ihop (än en gång) och se framåt ….. *suck*
  Grattis Finland till bronset! Ni gjorde det svenskarna inte klarade av – presterade!

 16. Tranan Says:

  Precis så hopplöst är det i det svenska stafettträsket. Och varför blir svenskarna alltid sjuka när det drar ihop sig till mästerskap? Snygg beskrivning av Jonssons mjölsyrachock mellan spåren på startgärdet i Falun förresten! Jag stod där bredvid och led.

 17. Magnus Holmgren Says:

  Dessvärre är dagens genomklappning bara ett symptom på den verkliga sjukdomen. I Sverige pratar man om att det inte satsas på sprint, men verkligheten är att återväxten är så tunn, att det snart inte räcker till varken sprint eller distans. Läget är allvarligt bland damerna men prekärt bland herrarna. Det är den stora skillnaden jmf med genomklappningarna under 90-talet då det mera var symptom på att vissa konkurrenter inte var riktigt rena.
  De talanger som kommer fram satsar på sprint för att det är mera hypat, kräver inte samma typ av träning. Anses lite coolare.
  När Södergren lägger av kommer vi att tappa än mer mot världseliten. Sverige kommer aldrig mera att ta ett VM guld i längdåkning.
  Hälsa Nicke

 18. Gabriel Says:

  RS>> Jag tror Teichmann åkte på rätt bra, Hellner tappade 50 Sek på honom.

 19. Fattar du verkligen inte? Says:

  Det är bara acceptera en gång för alla att Svenskar inte tål vare sig beröm eller favoritskap om de ska prestera bra, det är bara så, fatta de nu då, punkt.

  Detta gäller inte bara skidor utan all sport, ni sportjournalister(och andra journalister) psykar helt enkelt ner de Svenska idrottarna med smaskiga lovprisanden i tid och otid! Jag vet, det ska ju en professionell idrottare ändå tåla(beröm), men det gör de inte och det vet du(Jonas) innerst inne.

  Vem minns inte när Albert Svanberg var lyrisk över Trekronors spel i OS och strödde lovord över laget, precis innan de förlorade mot Vitryssland. Jag minns rysningarna man kände av all beröm Trekronor fick då och förstod hur det skulle sluta, åt hellvette!

  Så där har du din förbannelse, var alltså aldrig snäll mot en Svensk innan de ska prestera, skäll ut dom istället, be dom dra åt He-te, berätta vilka sopor de är och att de inte har en chans!

 20. mieto Says:

  Vad hade varit godkänt för DR på 1:a? Vilka var egentligen förväntningarna?

  Hade 30 efter varit som förväntat, 45 efter
  någorlunda ok och 15 efter över förväntningarna?

  Fredrikssons sträcka måste väl ändå betraktas som OK?
  (Synd att han inte fick åka första som han ville)

  Ja, ja, allt det där är ju skitsamma nu när Södergren är sjuk. Fan vad man lider med killen och fan så mycket tråkigare söndagen kommer att bli.

  Nu fårvi knyta hoppet till Kalla, det vore fint om det blev ”kaffe & bulla” fest även i morgon kväll 🙂

 21. Jarmo Says:

  Tänker på Bosse Hansson under Sverige – Camerun Vm 94.” Sverige har inga bra målvakter ”.Det spelar ingen roll vem man sätter in. Ravelli är inte sämre än någon annan.

  Samma känsla med staffetlandslaget. Vi håller inte den klass som krävs. Jag önskar att vi kunde vara lika toleranta och medkännade mot Fotbollslandslaget som mot skidlandslaget i framtiden.

 22. LMG Says:

  Men skärp dig Mattias! Petter är inte dopad, han är bara jävligt bra på att åka skidor. Luktar svensk avundsjuka på långt håll…

  Annars så ville jag bara säga att jag är glad över att Anders han ta en medalj innan han blev sjuk.

 23. Peter Says:

  Jag anser att man kanske borde börja kolla upp norrmännen lite närmare vad beträffande doping.
  Känns lite skumt på nåt sätt hur de kan vara så förbannat bäst hela tiden.
  Kanske finns svaret på nåt hemligt labb någonstans.
  Något som inte går att upptäcka. Ännu…
  Eller?

 24. Lars Says:

  Mattias: hmm..har Norge tradisjon for å dope seg?? Det kan du vel ikke mene? Har vel vært enkelte tilfeller opp igjenom tidene..men jeg er ganske sikker på at det har skjedd i Sverige også. Eller?

  Ingen norske utøvere innen langrenn eller skisporten forøvrig har noen gang blitt tatt i doping. Det er ikke ”tradisjon” for det rett og slett…

  Synd med Sverige i dag..men jeg er sikker på at Sødergren kommer til og være veldig bra på 5-milen..han er en bra, liker han. Og Kalla blir farlig på 3-milen… men se opp for Steira og Northug 😉

 25. Björn Says:

  Nä, de som har tradition att dopa sig är väl vårt kära finska grannland, Lill-Ryssland. Kuitunen har väl redan varit avstängd en gång? Efter Lahtis-VM borde Finland ha stängts av från skidsporten i 25 år, med tanke på vad de höll på med. Då hade vi sluppit dessa fuskare i spåren.
  Norge däremot, de är nog bara för bra…

 26. Inside Says:

  Svenska skidframtiden är rätt mörk, det är också förståeligt. Vem f-n vill ägna sig åt 800 timmars mjölksyra i femton graders kyla när man kan tjäna hundra gånger så mycket på att spela fotboll eller åka på betalt träningsläger till värmen i Sydafrika och träna på att hoppa tre steg. 🙂

  Tråkigt för oss i TV-soffan som vuxit upp med Gunde, Molle och Wassberg. Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på Torgnys femmil i Falun, när han flög fram sista halvmilen och inte visste hur han låg till mot de andra eftersom folket jublade så högt att han inte hörde tidsangivelserna från coacherna..

  Vi får trösta oss med citatet från Pondus (den norska tecknade serien, här fritt översatt från minnet): ”Varför är vi bara bra i töntsporter som ingen bryr sig om..”

  När det gäller dopingfrågan tror jag att alla i värdseliten lever på gränsen idag. Norrmännen är dock lite mer sofistikerade, tänk på hur de satte dit finnarna innan Lahtis genom desinformation. Att de har en mycket mycket stark ställning i hela skidvärlden (inkl skidskyttedito) både när det gäller regeltolkningar och kontroll över dopingtester gör att jag inte tror att vi kommer få se någon avslöjad norrman inom överskådlig tid. Om andra vill tro att det beror på att de är så rena får de naturligtvis göra det.

 27. Magnus Says:

  Borde en moderator radera Björn’s inlägg?
  Björn, var tycker du att gränsen för förtal går?

 28. Inga Says:

  Här har vi några exempel på gossar som kommit efter i stafett vid OS och VM:
  Stefansson 3.22 efter på sträcka 2 1960 (tunn luft)
  Bankiren 2,23 efter på sträcka 1 1993
  Lennart Larsson 2.21 efter på sträcka 1(snöblind)1956
  Lundbäck 2.18 efter etappsegraren på sträcka 1 1980
  Lundbäck 1.56 efter etappsegraren påsträcka 4 1972
  Lindgren 1,29 efter på sträcka 1 2002
  Kjell Lidh 1.56 efter på sträcka 1 1966
  Göranssson 2.05 efter på sträcka 4 2002
  Värst dock Hans-Erik Larsson som tappade ena skidan 1974
  Här ligger Rickardsson i lä

  Och 1948 vann Martin Lundström still going strong slutsträckan med 3.37 tack vare omvallning.

 29. Gabriel Says:

  ”Vad hade varit godkänt för DR på 1:a? Vilka var egentligen förväntningarna?

  Hade 30 efter varit som förväntat, 45 efter
  någorlunda ok och 15 efter över förväntningarna?”

  Med tanke på att Rickardsson klarat att hänga med på båda stafetterna som gått i VC i år och att han var 11:a (han slog med andra ord flera av de som gick ifrån honom igår, bl a slog han Filbrich med 40 sek, Filbrich som igår åkte skiten ur Rickardsson) i Val di Dentro precis innan VM började.

  Så nog förväntade vi oss att han skulle gå med. Det är nästan en skandal att han åkte så bedrövligt igår. Jag fattar ingenting.

 30. Björn Says:

  Förtal är ett brott som kan begås mot en person. Det är inte förtal att tala illa om till exempel ett politiskt parti eller annan gruppering.

  När det gäller den nämnda åkaren så vill jag minnas att hon varit dopningsavstängd och därför kan det knappast kallas förtal att tala om det.

  Jag vill inte på något sätt måla ut alla finländare som fuskare. Inte ens alla längdåkare. Det vill jag inte på något vis antyda. Men skandalen vid skid-VM i Lahtis satte djupa spår och sänkte förtroende för det finländska längdskidåkingslandslaget för lång tid framöver. Det var detta faktum uttalande riktades mot. Det är väl knappast förtal, även om jag också erkänner att mitt förra inlägg knappast skrevs i en god ton. Därtill är jag alltför bitter…

 31. folkesus Says:

  Mattias ”cujo”E !
  Jag tror inte Stephen King har med det här att göra, det går mycket längre tillbaks än så:

  Liberec ligger ju så gott som mitt i Europa och har ofta blivit hårt åtgånget under krigskonflikter genom historien, några av de värsta bovarna var svenska armén under 30-åriga kriget 1618-1648, då fanns ingen krigsförbrytartribunal, men OJ vad vi skulle kvalificerat oss att ställas inför den.

  Här finns massgravar och pestgravar, kanske är det osaliga andar som fortfarande hyser agg mot svenskar och gärna drar pest över oss, vad vet jag…..

 32. MattiasE Says:

  Jag tror inte King har med det heller att göra, men man kan ju fantisera, dra paralleller,ordvitsa mm.
  Försökte med att svensk stafett blir bara magrare och magrare(blekare,orkar inte eller urholkas?) Det var väl inte så lyckat kanske, men håll med om det var lite oväntat att King skulle dyka upp mitt i allt prat om längdskidor och stafetter.Till och med oväntat för mig. 🙂

 33. folkesus Says:

  MattiasE:

  Fortsätt gärna fantisera och associera, det är mycket roande, till skillnad från så många andra med osakliga, anklagande och allmänt magsura inlägg som man bara blir på dåligt humör av.

 34. Bard Says:

  Mattias Says:
  februari 27, 2009 at 9:25 e m
  Gabriel han ska pinka också. Tänk på det. Norge har ju en tradition av doping, inte minst inom friidrotten, varför skulle inte den ha hittat till skidåkningen också? Ingen av kvinna född kan åka som Northug gör utan tillåtna substanser.
  —————

  Er du ikke riktig klok i huet ditt???
  Tradisjon av doping? Norge?

  I Norge jobbes det mere med antidoping enn noe annet land, både Sverige og Norge har hatt kanskje 2-3 tilfellen men det er unntakene.

  Avundsjuka svensker må skylde på doping…….

 35. Sandra Says:

  Konstigt att vissa anser/tror så fort det går dåligt för Sverige är vinnaren dopad.

 36. MattiasE Says:

  folkesus: Tack! Ditt inlägg med massgravarna var ju som en historielektion i skolan.Är imponerad av folk som kan rabbla upp årtal och händelser som om det var igår 🙂
  Men det här har ju inget med sport och längdskidor att göra, hoppas vinterstudion har överseende med detta.(Lite kul måste ni ha när ni läser alla dessa tokigheter??!!)

 37. Magnus Says:

  Björn, tack för ditt svar.
  Vill lära deig en fras på finska.

  ‘Joskus on parempi olla hiljaa’

  Kanske ett motto som flere svenskar skulle behöva?

 38. rs Says:

  Ja, Hellner åkte 50 sekunder långsammare än Teichmann men det är ingen riktigt bra måttståck på hur fort det gick i täten eftersom Hellner´s sträcka var medioker. Tror Tyskarna hade haft större chans om man skiftat på Angerer och Teichmann, som gjort riktigt bra klassiska lopp denna säsongen. Angerer hade inte heller haft något att sätta emot Petters spurt men han hade förmodligen lagt upp loppet på ett annat sätt, rent taktiskt. Han hade gjort allt för ante släppa upp Petter i ryggen.

 39. Mattemannen Says:

  En sak som många glömmer bort är tänk på hur det gick för flera stora nationer i Stafetten. Italien klart dåligt, Ryssland och Frankrike katastrofdålig stafett med dess normalt väldigt bra skidåkare Legkov, Dementiev, Rotchev, Vittoz, Gaiard mfl som i detta mästerskap varit helt ur form, och Tjeckien med Bauer mfl bra åkare som blir långt efter i stafetten.

  Vad vill jag säga med detta?
  Vill jag säga att sveriges herrar körde bra i stafetten? Nej absolut inte! Richardsson körde dåligt, Olsson lite svagare än jag hoppats, Fredriksson ok men inte mer, Hellner inte alls bra.
  Men det finns en hel del skidåkare och landslag som underpresterat en hel del i detta mästerskap.
  Vad beror det på? Att de helt enkelt är dåliga skidåkare? Nej. Det kallas form. Grundform, dagsform osv. Är man bara lite sämre form så kan det skilja 30-60 sek på ett lopp och det kan betyda en skillnad på 20-30 placeringar i ett individuellt lopp.
  Tyvärr kommer inte detta fram då många endast fokuserar på Svenska åkare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: