JAAAAAA!

Vilken avsluting av Charlotte Kalla!
Vilken fruktansvärd avslutning!!!
Äntligen fick vi ett kvitto på det vi hela tiden trott, men inte fått några riktiga bevis för – nämligen att Kalla är i superbra form.

För ett par veckor sedan hade jag haft Sverige som en stark guldkandidat i stafetten, men efter att två av fyra åkare legat däckade med magsjuka var jag mycket tevksam.

Har sett vad den förrädiska magåkomman från Valdidentro gjort med Renner, Majdic, Larsson och en del ytterligare åkare.
Därför trodde jag det skulle bli väldigt svårt att ta medalj före loppet. Och jag trodde det var näst intill omöjligt att ta medalj efter tre av fyra sträckor.

Men Charlotte Kalla kan man, får man, bör man, ska man aldrig aldrig räkna bort. När hon får kliva på i backarnas på tvåans växel verkar mjölksyra vara hennes drivmedel.

Ursäkta språket men fy satan vad Kalla åkte. Jises. Och bilden när hon inte bara är ikapp tyskan, utan även är i rygg på norskan i den sista backen gav mig enorma rysningar.
Idag var ett brons en stor, stor seger.

***

Finlands, som ju tog den verkliga segern, var VM:s största lågoddsare. En mäktig uppvisning, även om det blev tuffare än många trott. Saarinen är tveklöst VM:s drottning. Tre guld. Men hon fick stryk av Charlotte med 17 sekunder på sista sträckan. Tremilen kan bli rolig.

***

Britta Norgren ska lyftas fram idag. En sån krigare! Det var härligt att se! Liksom Anna Haag. Båda överraskade glatt.
Liksaå Nystad. Jag trodde hennes ben var stendöda, men hon kom tillbaks. Beundransvärt.

***

Norge hoppades förstås att den unga Marthe Kristoffersen skulle lyftas av förtroendet att avsluta, men frågan är hur hon tar detta. Risken finns att hon också blir knäckt. Det är i alla fall otrevliga scener just nu nedanför vårt kontor. Marthe är bortom all tröst. Stackars.

***

Jag tippade fem svenska medaljer (noll guld) och tänker, trots att jag fått en hel del skit för det offensiva tipset, inte minst av andra journalister. Men jag tänker stå fast vid det.  Imorgon har vi fyra medaljer och sen är jag övertygad om att Kalla på tremilen eller Södergren på femmilen tar den femte.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

28 kommentarer på “JAAAAAA!”

 1. Erik Says:

  Tack Kalla för det svenska bronset !
  Nu är det på tiden att Lina tas ut ur stafettlaget ! Förstår inte hur man kan rättfärdiga hennes medverkande varje år. Nej, låt Lina köra sprint, det är hon bra på.

  Erik

 2. LINROJ Says:

  Ja Kallas avslutning var verkligen grym! Men hur kunde tyskan återfå krafter?!

 3. Lisa Says:

  VM-brons! Äntligen! 😀
  Gud så bra kört!

  Finländskorna kändes lite tagna på sängen när Steira kom ikapp, trots att Muranen var säkerheten själv på första sträckan och Kuitunen visar alla tvivlare att hon är i storform.
  (Iskall taktik fö av Magnar Dahlen att sätta Muranen på första och räkna med att Kowalczyk spränger fältet åt dem. Smart!!)
  Roponen åkte förvånansvärt svagt, men har ju å andra sidan inte visat riktigt toppform senaste tiden.
  Jag trodde att det skulle bli fight hela vägen in till mål på sista sträckan a la Gällivare, men vilken skidåkning Saarinen visar upp! Helt klart VM-drottning! Fint att hon får avgöra själv också, så att hon fick bevisa det en gång för alla.

  Tyskorna imponerade, trots att Zeller inte verkar vara i toppslag och Sachenbacher åkte förvånansvärt svagt för att vara stafett. Gössner får nog svårt att välja i framtiden om hon ska bli skyskytt eller längdåkerska. 😉 Och Küntzel Nystad är ju bara för grym där på slutet.

  Men ändå. Vi har ett brons! Heja Sverge! Heja Kalla! Vilken tjej alltså.

 4. Gabriel Says:

  ALLA VI SOM ÄLSKAR KALLA KLAPPAR NU!!
  ALLA VI SOM ÄLSKAR KALLA KLAPPAR NU!!
  ALLA VI SOM ÄLSKAR KALLA ALLA VI SOM ÄLSKAR KALLA ALLA VI SOM ÄLSKAR KALLA KLAPPAR NU!!

 5. Brolle Says:

  Jag fattar, förstår inte att ni svenska tjejer är bäst på allt och ändå blir ni bara trea när man hör på Blomqvist så är ni värdens bästa skidare man eller kvinna.Kalla är i en klass för sej hon har ju utklassat alla.Sen har ni värdens bästa skidvallare.Men var är GULDEN ni har alltid en massa otur eller är det något anat som fattas de svenske hjältarna.Mvh SISU.

 6. Andreas Says:

  ”När hon får kliva på i backarnas på tvåans växel verkar mjölksyra vara hennes drivmedel.”

  Det är så underbart att se, tour de ski flashbacks som fan. Det är wassberg stajl ”smärgränsen, den skiter jag i” hon flyger upp för backar med fart som de bästade vallade skidorna glider ner.

  Norskan tycker jag synd om, de har enorm press på sig i norge där skidåkningen är mycket mycket större men skönt att en norrbagge får stryk i en spurt efter det här:

 7. Kalle Says:

  Härligt av Kalla!!! Tänk om det hade varit 200 m längre. Synd att resten har varit sjuka. OS nästa år:-).
  Kul när längdåkningskommentatorer alltid säger att skidskyttar inte har en chans mot längdåkare. Gössner var 2 sek. snabbare än Nystad(4:e snabbast totalt, 21 sek långsammare än Kalla). Och Gössner är bara junior. Tänk om Tyskland hade haft Magdalena Neuner på sista sträckan. 5 km fullt ös utan stående skytte. Då hade nog Saarinen fått ta i.

 8. Stefan A Says:

  Vilken utväxling i slakmotan, eller helmotan snarare,finns nog ingen som åker så fort just nu som Kalla på sådana avsnitt av banan, kul att Tyskland får lite framgångar, känns som om de är på nedgång både herrar och damer, kanske Japan kan sticka upp och bli konkurenter till de nordiska länderna, ju fler länder desstå roligare, en skuffelse för röda armen men det gråter inte jag för.

 9. Sandra Says:

  Ja vad säger man, jag vet inte riktigt! Suveränt Kalla äkta ”tour De ski” klass på detta. VM BRONS WOOOHOOO!
  Tycker synd om Marthe. 😦

  ”ALLA VI SOM ÄLSKAR KALLA KLAPPAR NU!!”

  nu får grabbarna jobba på lite, tjejerna leder ju medaljligan!

 10. Robert Andersson Says:

  Kanon av Kalla att greja bronset, eller som jag tycker silver eftersom finland kör med en fuskare. Förstår inte att Anders B kan vara så imponerad av en som byggt upp sig psykiskt och fysiskt med hjälp av dopning. Jag tycker man ska stängas av på livstid.

 11. MattiasE Says:

  Tjohoo,Charlotte Kalla.Det bästa som finns!!!
  Hon är ju i grymt bra form 🙂 Vi ska inte glömma dom andra tjejerna heller.Starkt jobbat av Lina, Britta och Anna.KLAPP! KLAPP! KLAPP! KLAPP!…

 12. Gabriel Says:

  Andreas>> Ja fyfan, den där sistasträckan med Brinken får man kalla kårar av. Skönt att vi har en Hellner i bra form så man slipper se sånt där.

  I La Clusaz så var Södergren inte i närheten av den form han har nu och han var på väg om Gerdalen i en backe men blev tveksamt stängd. Om Gerdalen kör imorgon så tror jag inte han hänger på Södergren på tredje. Det skulle vara sååååå skönt…

 13. Jakob Says:

  ”nu får grabbarna jobba på lite, tjejerna leder ju medaljligan!”

  Tja… mer korrekt är väl att Lina Ardersson leder medaljligan 🙂

  I Turin går lagspringen i Skate (om jag minns rätt) så då har hon en vilodag till innan staftten.
  Förhoppningsvis är Haag frisk och Kalla i samma form som idag…. (samt att alla Finskorna är ett år äldre och tröttare)… det kan bli guld!

 14. Jonte Says:

  Som vanligt finns det två sidor av samma mynt. Att Miriam Gössner, junior och skidskytt!, slår alla utom Kalla idag ( knappt 10 sekunder efter, tredje sträckan var drygt 10 sekunder längre än den sista), säger väl en del om nivån på damskidåkningen idag. Med Magdalena Neuner i laget så är det tveksamt om Saarinen hållt undan för Tyskland.

 15. Björn Says:

  Mäktig avslutning Kalla! Riktigt mäktigt.

  Det som gör stafetterna så underhållande och spännande är just det kompromisslösa, inramningen som kan knäcka såväl en Brink eller Marthe Kristoffersen på sistasträckan. Man ser sällan de genomklappningarna i individuella lopp.

  Starkt därför av Sverige att hålla ihop det så bra idag, trots att två av tjejerna varit magsjuka.

 16. oskarlin Says:

  Gabriel: Hofstad kör norges tredjesträcka:

  skidpepp.se

 17. Larsson Says:

  Bra tjejer, med extra plus till tärendöpaketet. Vilken jakt, hoppas det inte inverkar på tremilen på lördag.

 18. Jan Says:

  Vilken härligt spännande staffett!
  och visst är Kalla helt enorm, och speciellt när hon får jaga, jag har fortfarande hjärtklappning. Men jag vill nog ändå liksom en del andra framhålla Nystad, det är inte första gången jag har sett det och säkert inte den sista, när Kalla kom ikapp och senare blåste förbi såg det nästan ut som att Kynsel helst ville lägga sej ner och dö, men när hon närmar sej målet lyckas hon alltid hitta krafter nånstansifrån och i det läget är hon nästan oslagbar.

 19. AE Says:

  Vad hade egentligen gössmer för strecktid på andrastreckan jämfört mot kalla exempelvis? någon som vet?

 20. Gabriel Says:

  Oskarlin>> Tack! Det känns ju faktiskt riktigt bra… Hofstad har ju inte rosat marknaden på siståne direkt.

  Vem är största hotet mot Charlotte på lördag? Polskan? Saarinen? Steira?

  Jag tror inte någon kan hota henne på den här banan faktiskt…

 21. Ante Says:

  Så gott som alla kommentatorer och krönikörer hyllar nästan alltid Virpi Kuitunen, och berömmer henne nåt enormt och säger att hon är så duktig i klassiskt..

  Samma kommentatorer och krönikörer sitter nästa stund och kräver livstids avstängning vid doping avslöjanen.

  Det här får jag inte ihop riktigt, i och med att denna Finska, faktiskt har en 2 års avstäning från hemma VM i Lahtis 2001 som nog var en dom största doping skandalerna som drabbat skid sporten, med inte mindre än sex stycken Finnar som vart avslöjade och åkte fast då.

  Så jag tycker att alla kommentatorer som hyllar henne nåt enormt, som vissa faktiskt gör, och nästa stund spyr galla över dom som fuskar, och kräver livstid, ska tänka till lite..

 22. Kalle Says:

  AE angående sträcktider kolla på fis-ski.com. Enligt den listan hade Gössner 12:37,9 och Kalla 12:16,8 men den sista sträckan är väl någon meter kortare. Imponerande av skidskytten.

 23. Daniel Says:

  >>Kalle
  Är det månne Kalle Grenemark som är här och skriver?
  Brukar juh vara mycket snack om ”rena åktider” där!
  🙂

 24. Kimpa Says:

  Karlsson,

  Kan inte SVT framföra någon form av kritik mot producenterna nere i Tjeckien? Tror inte att de lyckats fånga en enda spurt av det jag sett i VM från en vinkel där man kan se vem som leder.

  Och sämst var de nu när Kalla avslutade. Först all fokus på finlands målgång (kanske förståeligt, men inte så rafflande). Sedan, när man väl bestämmer sig för att gå över till den övriga medaljstriden så får man någon sorts inzoomning där alla bara flyger förbi och sedan den meningslösa bilden rakt framifrån där man inte får någon djupkänsla alls.

  Kan man inte begära mer? De har ju lagt kraft på att ha kameror på linor som åker runt hela stadion, då borde man ju kunna visa ett vettigt upplopp!

  Säg åt dem Karlsson!

  /Kimpa

 25. Undrande Says:

  1. Varför blir Svenskar alltid sjuka, Virpi Kuitunen håller sig minsann frisk hon?

  2. Vad har Japanskorna under skidorna, vallar de med någon ny typ av teflonvalla?

  3. I rallycross finns det något som kallas för ”alternativ-spåret”, vore inte det något att införa i masstarten i skidor?

  Kan du(Jonas) ta reda på svaret på någon av frågorna så är du bussig!

  http://www.gotenemk.se/Nyheter/Rallycross/SM-Finalen-2007/Nytt%20alternativ-2007.htm

 26. Lövet Says:

  Ja äntligen någon som minns att Virpi är en fuskare. Jag förstår inte varför ingen ingeeeen talar om att finskan varit dopad. Varför ska det tystas ner. Pinsamt att höra Blomqvist idag säga att åååh vad fint hon åker. Hoooon haaar varit doooppad alltså är hon egentligen inte så här bra. Så snälla tala om för mig varför det tystas ner??? svtkarlsson, jacob, popsen nååån kan ni ta upp detta och förklara varför, tack!

 27. Just, just Says:

  Tycker mig minnas överlägsna svenska skidåkare också. De t.o.m. vann över dopade utländska skidlöpare! Tänk ifall svenskarna någon gång skulle få tävla mot odopade motståndare!
  Jag har ofta funderat vad som gör de svenska idrottarna så mycket hederligare än övriga svenskar. Övriga svenskar, frånsett idrottarna förstås, skiljer sig ju inte på det området från övriga länders invånare. Man blir så imponerad av dessa supermänniskor!

 28. Brolle Says:

  Det är TIO år sen VIRPI åkte dit för doping somliga har svårt att glömma och förlåta.Fast det skulle vara lättare för KALLA om hon fick åka mot bara svenskt motstånd hon är ju värdsbäst före alla lopp.Det gäller ju alla lopp före start.Herrstafett Nor,Swe.alla andra fick tävla om BROMS.Tre milen KALLA KALLA KALLA.resten skulle få åka om plac.fyra till femtio.Men hon är en klass för sig alla fall före start.Vad hon har fått att dricka när hon inte kan stå på benen ??? Jag är nöjd några guld och brons sätter fint.Heja FINLAND.Femmilen före start SWE.SWE.SWE.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: