Kanske en delförklaring…

Emil Jönsson fick alltså lämna VM medaljlös, igår hade han bara sig själv att skylla, idag kunde han fått ett klart bättre utgångsläge av kollegan Mats Larsson.

Vi som såg tävlingen kunde se att det inte kändes som att Larsson hade perfekta skidor, trots sin storlek gled han inte ikapp utför och han hade inte heller ”bergbett” uppför. Jag säger inte att det är så men en delförklaring kan vara att Emil och Mats kör på olika skidmärken. Vallagänget intygar i alla fall att de hade precis samma valla under laggen.

Fischer, Salomon, Madshus, Atomic, Rossignol, Peltonen mm. Skidfabrikanterna är lika taggade som åkarna när det kommer till tävling, men dom är tyvärr inte alltid lika bra i alla fören. 

Vallachef Larry Poromaa ville (och får inte) säga det rakt ut men nog kunde jag ana att han gärna sett att Mats haft samma förutsättningar som Emil idag.

/reporter Bränholm

Annonser
Explore posts in the same categories: Längd-VM, Vinterstudion

38 kommentarer på “Kanske en delförklaring…”

 1. Inga Says:

  Idag var svenskar och svenskor chanslösa mot finnar
  och finskor , som visade Myllylä-klass.

 2. Tobias Says:

  skidorna är ju en sak, sen måste man ju ifrågasätta laguttagningen. Varför ställa en kille som har legat nedbäddad sjuk större delen den sista tiden,på startlinjen för att köra sprint?
  Han gav ju Jönsson ett väldigt svårt läge vid varje växling och det håller ju inte i längden.
  Måste väl funnits nån som hade friskare kropp!

  Detta är för övrigt Sveriges bästa blogg!!
  underbar läsning varje dag, tack för det

 3. Larsson Says:

  För att inte säga japaner japaner med glid…

 4. Matte Says:

  Om jag inte har helt fel så kör Larsson på Salomon, det skidmärket som de två franska åkarna Jean-Marc Gaillard och Emmanuel Jonnier lämnade under början av säsongen då de tyckte att Salomon inte var tillräckligt konkurenskraftiga. Tror att fransmännen bytte till Fischer.

 5. Gabriel Says:

  Jönsson kör visst på Ferrari.

  Kollade Södergrens hemsida: ”Och på femmilen…ja, då ska det bli åka av igen. Den som vill slå mig kan ställa in sig på hårt tempo och smärta” skriver han.

  Yes, I like! Beware alla blodiglar!

 6. MattiasE Says:

  Vad jag sett så verkar många köra på Fischer.Kan det stämma? Man är ju inte insatt vad gäller ”prestanda” av olika skidmärken.Nån som vet?
  Man måste ju imponeras av finskorna idag också.Tala om utklassning.Lina och Anna kunde inte gjort det bättre än så här.Stort grattis till silvret!!

 7. Lövet Says:

  Återigen, inget grattis till något finland så länge kuítunen är med. Mår bara illa varje gång jag ser henne. En gång dopad alltid dopad…

 8. Finnen Magnus Says:

  Vilken fin nordisk dag i Liberec!
  Etta, tvåa för damerna och Etta trea för killarna.
  Lina’s avslutning var fenomenal!

  Om det är nån idrottare som man unnar medal så är det Lina.
  Vilken ”killer instinkt”!
  Hon har det som vi finnar kallar sisu.

  Kommentar till Lövet:
  Virpi har tagit sitt straff och enligt reglerna så får hon delta i världkupen mm.
  Om du mår illa så kan du alltid stänga av din tv eller byta till nån annan kanal.

 9. Gabriel Says:

  Ja, fatta vad dominanta vi skulle varit om vi inte upplöst unionen med Norge och Finland fortfarande var Svenskt. Satana prrkele.

 10. Henkeboy Says:

  Varför ställde vi inte upp med världens bästa klassiska åkare i denna tuffa bana? Jag pratar om Anders Södergren och Johan Olsson. Det är helt otroligt! Tyskland ställer upp med Teichman och Angerer ( som båda svenskarna är bättre än) och tar brons. Jag tycker mycket har skötts klantigt.

  Däremot vill jag ge ros till Lina Andersson och Anna Olsson.Otroligt bra lopp! Jag hade satt in Anna Olsson i stafetten för jag har aldrig sett henne göra ett dåligt lopp.Hon skulle aldrig falla igenom imorgon men risken finns att Britta Norgren gör det.

 11. Lotta Says:

  Jag unnar Lina och Anna att dom fick silver fast jag är finsk, dom har haft så mycket motgångar så dom är värda GULD medalj.
  Men Emil Jönsson tror att det är bara att fara till VM och ta en medalj, den inställningen har jag fått av honom men det är det inte.
  Och Anders unnade jag silvermedaljen som han fick för är säkert en bra kille.

 12. Finnen Magnus Says:

  Kommentar till Gabriel:
  WORD!

  Vi skulle ha ett bra hockeylag, vara duktiga på skidåkning, friidrott och ha Kovalainen och Räikkönen i Formel 1.

  Jag anser att vi nordiska länder bör lära oss att uppskatta varandra innom idrotten lite mera.
  Finnkampen är ett bra exempel.
  Alla är vinnare.

 13. MattiasE Says:

  Jag tror att om Södergren åkt idag har det varit tufft på femmilen.Varje kraft han kan spara är viktigt.VM programmet är helt enkelt för tufft för att kunna åka allt.Sen tror jag inte det gått så mycket bättre.Vem av dom andra svenskarna kan slå Jönsson i en spurt(som är så viktig)? Han är ju grym.
  Däremot skulle man bytt ut Larsson som bevisligen inte riktigt var i slag efter sjukan.Men när det stämmer för Mats så är det han som gäller.

 14. Stefan A Says:

  Tja..banan var väl för lång för kort för brant för flack för lös för hård som det brukar vara för svenska sprinters, att det skulle skilja så mycket mellan olika skidmärken numera är skrock,åkaren åker för den som betalar mest, japsbrudarna hade sushi under laggarna, aldrig skådat maken till glid, några andra som alltid har bra glid är norrbaggarna, vet inte om det beror på bra teknik utför eller på smörjan,kanske en kombination, grattis till silvret Lina och Anna, nytt silver i morron? guldet är det inte mycket att göra åt.

 15. Gabriel Says:

  Finnen>>>> Bra hockeylag? Vårt hockeylag skulle vara så sjukt jävla bäst att hälften vore nog. Det vore grymt med en finsk-svensk hockeyliga..

  Mattias>>>> Det känns verkligen som att den här banan inte riktigt passade sprint-specialisterna. Ingen av svenskarna hade klarat Hattestad men Johan Olsson hade nog gjort riktigt bra ifrån sig. Han hade säkerligen slagit både Teichmann och Jauhojaervi, som han gjort flera gånger tidigare VC. Det är ganska talande att distansåkarna gjorde så bra ifrån sig, säger en hel del om banan. Det spelar knappast någon roll om Jönsson är stark på upploppet när han inte lyckas köra ifatt innan det är dags för spurt.

 16. Sandra Says:

  JÄTTEGRATTIS till våra härliga tjejer! Superbra jobbat!
  🙂 Tråkigt att Larsson inte kunde hänga på, syntes ju att han hamnade efter i varje sträcka.

 17. MattiasE Says:

  Ja men om Larsson hade haft ”häng” så skulle inte Jönsson behövt spränga sig så som han gjorde i inledningen av varje sträcka.Då hade han bara legat och lurat och haft bättre kraft för en spurt.Vi har ju en duktig sprinter och en duktig sprinter/distansåkare i Larsson som normalt brukar orka, men idag räckte han inte till det syntes ju.Om det var för att han varit sjuk och/eller skidorna var för dåliga, ja det vet jag inte.

 18. Olli Maka Says:

  Återigen, inget grattis till något Sverige så länge Lina är med. Mår bara illa varje gång jag ser henne. En gång ful alltid ful…

  Hoppas ni tar med den här då ni tar med Återigen, inget grattis till något finland så länge kuítunen är med. Mår bara illa varje gång jag ser henne. En gång dopad alltid dopad…

 19. Erik Says:

  Jag är förvånad och förbannad det är bara att konstatera att Sverige inte ville ta medalj i herrsprinten, då man inte ställde upp med sitt bästa lag.Dagens sprint kräver uthållighet (pga längre banor) vilket ingen av våra sprinters har. Hattestad tex skulle ta en plats i vårat längdlandslag på 10-15 km utan problem.

  GRATTIS till Lina och Anna.

 20. Gabriel Says:

  Jag fattar inte riktigt detta:

  Man gör sprinttävlingarna längre och tuffare så de ska påminna mer och mer om vanliga distanstävlingar.

  Man gör distanstävlingarna mer och mer lika sprinttävlingar med masstarter och taktik.

  Borde man inte gå åt motsatt håll och skilja de båda åt istället? Varför har man sprintspecialister om distansåkarna ändå slår dem i VM-sprinten?

 21. Mattias Says:

  Tragiskt bara att en fuskare som Virpi Kuitunen tillåts vara med. Ännu mer tragiskt att SVT konsekvent väljer att krypa som katten kring het gröt. INTE EN ENDA GÅNG nämndes idag att Kuitunen varit avstängd för doping. SVT skämmes ta mej f-n!
  Hade varit så kul och befriande att höra Hård och Blomquist säga: ”Äh, med tanke på finskornas bakgrund ska vi nog avvakta dopingtesterna innan vi fastställer resultatlistan definitivt”. Varför denna flathet inför doping. Får SVT betalt av skidförbundet att inte smutskasta längdåkningen så att den får lika oseriöst rykte som cykelsporten har nuförtiden?

 22. Lisa Says:

  ”INTE EN ENDA GÅNG nämndes idag att Kuitunen varit avstängd”

  Seriöst. Ska man nämna det varje dag tycker du?

 23. Marius Says:

  ”De enda som vunnit tävlingar i vinter (där alla de bästa varit med)”. Nå deltok vel kun Ola Vigen Hattestad av de norske i Vancouver da. Da Emil Jönsson vant. Så ikke alle de beste var med, men nesten.

  Hvorfor legger ikke de svenske sprinterne mer vekt på kondisjon i treningsarbeidet, som de norske har gjort? Gang på gang taper Emil Jönsson, Björn Lind og de andre på grunn av manglende kondisjon. Ola Vigen, som er den med svakest kondisjon av de norske sprinterne, tåler likevel betydelig mer syre enn Emil Jönsson. Slik har det vært i forhold til de norske helt siden VM i Sapporo for de svenske sprinterne. Hvorfor blir de ikke mer utholdende? Det er jo betydelig enklere å forbedre kondisjonen enn hurtigheten. Bare spør hviken som helst fotballspiler.

 24. sonja Says:

  Borde man valt Marcus Hellner istället för Mats Larsson?

 25. Inga Says:

  Jag tror att både japaner och norrbaggar vallat
  med Fischers torskolja.

 26. Stefan A Says:

  Det här teknikraseriet kommer att sluta med att åkaren står i en testbänk, som finns en i Östersund, och åker, samtidigt som det visas en virituell bild i tv var man skulle befunnit sig irl, då eliminerar man väder och vind och skidor, men det är klart, då kommer det att handla om oljan till rullskidorna ist.

 27. Freddy Says:

  Mattias: Blomman har ju inte direkt varit tam i sina uttalanden mot dopade skidåkare tidigare. Men nån gång måste man ju gå vidare och sluta hänga upp sig på det.

  Jag tror personligen att de är så trötta på att ständigt prata dopning.

 28. Anders Says:

  Det ger ju inget att tjata på om doping, jag tycker det är en bra policy att låta dopingkontrollerna skötas bakom kulisserna av proffsen (som iofs verkar slarva en del tyvärr, men det är en annan fråga) och inte hålla på med en massa spekulationer, det blir bara trist och det är inte juste att sprida rykten. Jag tror att intresset för skidsport blir mindre bland stora massan om man gör dopingsnack till vanligheterna, tex om man skulle antyda att det kan vara doping inblandat så fort nån öststatsidrottare vinner, eller någon som varit fälld för doping tidigare.

  Jag tror på principen oskyldig till motsatsen bevisats, även då det gäller doping.

  Virpi är en grymt bra skidåkare, och jag tror inte hon är dopad nu. Att sprida dopingrykten om henne för att man tycker att dopingstraffen är för milda är fel sätt.

 29. Joel Says:

  Tycker det är med en bitter eftersmak man ser Kuitunen vinna guld, hon har dopat sig EN gång och det är oförlåtligt i mina ögon, bort med dom bara . . .

  De som har varit dopade borde få åka med en speciell nummerlapp, typ en i svart färg så man kan se vilka som varit dopade eller ej, jag vet att det kan låta väldigt utpekande att göra så, men tror att det är enda sättet att en dag få bort dopingen.

  Öka uppmärksamheten emot dopingen och dom som varit dopade,för tillslut kommer missnöjet emot dessa och dopingen i sig vara så stort att ingen vågar dopa sig.

 30. MattiasE Says:

  Jag håller med Anders i vad han skriver.Sen har jag ju själv skrivit att jag tycker;en gång dopad alltid dopad.Visst,men det kan ju gå till absurdum.Det är inget kul samtalsämne och jag blir bara förbannad att det inte ska gå göra till ett livstidsstraff för fuskare.Snälla, kan vi inte slippa denna ”dyngspridning” och låt dopingpolisen göra sitt jobb istället.(Hoppas bara dom inte slarvar mer i sitt jobb framöver)

 31. Sandra Says:

  Fan va vissa svenskar gnäller då! Pinsamt! Var stolta
  över vårt silver istället! Spelar ingen roll vilken som vunnit i detta VM det har tydligen ALLTID varit något fel. Grattis till Norge och Finland för era guld! 🙂

 32. MattiasE Says:

  Ja det klagas ganska lätt, men har svårt att gratulera när nån tar medalj.Tar nån silver så var det inte guld osv..Den och den är dopad.För tuffa och krävande banor och för långa eller korta banor.
  Undrar om andra länder gnäller som vi, skulle vara kul att veta.En undersökning skulle kanske vara på sin plats.
  Grattis än en gång till silvret,ni gjorde det så bra!!

 33. Gabriel Says:

  Ok, allt är toppen, det är härligt att de andra länderna vinner över oss, det är bara skoj att svenskarna vallar bort sig, kul kul att det gick åt helvete för Johan Olsson i loppet han laddat för under hela säsongen. Allt är fint, grattis Finland, Norge, Polen, Italien och alla andra. Var så goda, åk gärna före, vi ska inte störa. Det är ju trots allt bara en sport, man ska inte bli upprörd när det går åt helvete, man ska vara glad och inte fundera över saken så mycket och, framför allt, inte gnälla!!

  Om man inte blir upprörd och besviken när man förlorar så vet man inte vad sport betyder. Tror ni Anja hade blivit så bra utan sin tjuriga skalle? Lite gnäll skadar aldrig.

  Att påstå att Northug är dopad och såna grejer, det kan man ge fan i. Men att spekulera i varför loppen blev som de blev när det inte gick vägen, det är något annat.

 34. Szillen Says:

  Men det är ju självklart att vi gnäller när Sverige inte tar guld.
  Man tävlar för att vinna helt enkelt.

  Jag har alltid haft svårt att glädjas över grannländernas resultat och det har inte att göra med att jag tycker illa om något av dem.
  Det är lite som när man spelar någon form av spel mot kompisar, jag tycker bra om mina kompisar men kan ju inte glädjas åt deras vinster.
  Det har väl med vinnarskalle att göra kanske?

  Dock kan jag imponeras av våra grannländer i allmänhet och Norge i synnerhet att de ALLTID är bäst när det gäller.
  Norrmännen har riktigt bra vinnarskallar helt enkelt.

  Jag saknar Per Elofsson extremt mycket.

 35. MattiasE Says:

  Gabriel: Visst kan man bli besviken och upprörd när det går dåligt (det blir då jag) men en del tar ju i så dom kräks.Verkar ju som om det gäller liv eller död.Man kan ju komma med konstruktiv kritik istället för att bara kasta dynga som en del gör.Att kunna gratulera andra länders(motståndare)framgång ska man kunna göra.Det kallas sportsmanship på engelska.

 36. Szillen Says:

  och det kallas sportmannaanda på svenska

 37. Szillen Says:

  glömde den här 🙂

 38. mr x Says:

  jag fick höra av rykte om northug är dopad!!! jag vill säga bara lite ord ,tack hej!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: