Bomfalleralla

Tänk vad skidskytte engagerar. Ett stopp på vallen kan skicka hissen upp till takterrassen eller ner i källaren. För dom svenska damerna sa det bom-bom-bom-bom-bom och stackars Anna-Maria Nilsson visste inte vart hon skulle ta vägen.

”Jag ville vända mig om och titta på Staffan (förbundskapten Eklund på vallen) och få nåt tecken på vad jag skulle ta mig till, men så får man ju inte göra), sa Nilssonskan och laddade istället i extraskott och sköt – i styv kuling av byigt slag – tre raka träff.

Ett varv senare sköt hon en så snabb ståserie (25 sek) och fem träff, i blåst som bara får en laserseglare att gå igång, att Eklund nästan fällde kikarstativet i ren chock. Inte för att det hjälpte i jakten på en pallplats, dom blev femma, långt bakom. Men en rätt skön revansch mitt i eländet. Och ett bevis för att inget är säkert i skidskytte.

Till och med monsterskytten Helena Jonsson sköt tre bom i stående. ”Det blåste ju stormvindar”.

I samma andetag sa hon att hon redan tänkte på masstarten. Pigg i benen och sugen på en häftig VM-avslutning. Hon har varit trea och etta i vinterns masstarter.

Aco sköt 1-1 (vårdat och välriktat i den nyckfulla vinden, ”den sista bommen kändes som en klockren träff”) och hon hade näst-bästa åktid, bara sekunden efter Neuner. Bara så ni vet inför söndagen. Enda masstarten Olofsson-Zidek gjort i vinter, den i Antholz före VM, blev hon fyra.

Helena Jonsson har dessutom totala världscupen för ögonen. Hon ligger tvåa, 63 poäng bakom Kati Wilhelm (seger ger 60 pinnar, andra och tredje 54 resp 48) och är den svensk som ligger bäst till av alla vintersportare, Anja inkluderat, för att ta hem nåt stort.

Det blir en häftig avslutning efter VM: 2 tävlingar i Vancouver. 3 starter i Trondheim och 3 tuffa lopp i Khanty-Mansysk.

”Welcome Pichler to Russia” stod det på banderollen på VM-stadion, på tal om WC-avslutningen. Håller med om att det kändes obehagligt hotfullt. Väldige Wolfgang tog lättare på budskapet, skrattade bullrande och sa på sin tyskengelska: ”Siss is fann. Huoomårrr”.

Han har fullt upp med slå bland pulsfiler, räkna  skottprocent och att mata oss med årets slogan: ”We want more”…

Vad gäller Anders Daun (se Pops inlägg) så förstår jag hans V-tecken. Han är troligen världens bäste V-stilshoppare – i teorin. Med skidor på är han ohjälpligt fast i den gamla skolan (som tog honom till en åttondeplats i VM -82, en viss Nykänen vann), men i expertrollen är det få som slår honom. Vi gjorde sju nyårsbackhoppningar ihop, såg Garmisch-Partenkirchen vakna till ett idrottsrusigt, mångtusenhövdat partaj och var vi än kom mötte vi backhoppningsikoner som sken upp när dom mötte Daun, Sweden. V som i VIP-läge. Daun regerar än med sitt analysöga. Återstår bara att nån av dom tappra unga tar till sig den kunskapen i praktiken.

/Peter

Och nu…efter sista damloppet är det bara att konstatera att ”Sköna Helena” är av ett särskilt virke. Guld, silver och brons – hon som kom till VM och ville ha en medalj. Det blev tre.

Wolfgang wants more – och lovar stenhård träning nästa vecka. Det krävs ett särskilt virke för att fixa sånt…

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

9 kommentarer på “Bomfalleralla”

 1. Inga Says:

  Det blev ingen ”Kallur” trots ihärdiga försök
  med Anna Maria.

 2. Johanna Says:

  Inga: Det är känsligt att intervjua någon som nyss misslyckats. Men om det inte ställts några frågor alls, utan SVT (i det här fallet Peter Jonsson) bara stått och tyckt synd om idrottaren, hade de fått upprörda mail och kommentarer över det istället.

 3. Inga Says:

  Ett klipp från i höstas:

  Hon satt kvar där vid häcken, såg de övriga löparna försvinna i fjärran och så tog hon sig för pannan. Det var så smärtsamt att se hennes förvirring. Hon kunde inte förstå vad som hade hänt. Hon greppade det inte. Det gjorde hon först några minuter efteråt och då högg en dåre från SVT-sporten tag i henne.

  Och man märkte direkt vad reportern ville. Han ville så gärna se henne gråta. Och Kallur försökte hålla humöret uppe och svarade så gott hon kunde, men den vidriga lilla skithögen till reporter vägrade att släppa henne. Han ställde den ena dum-i-huvet-frågan efter den andra och till slut brast det för Kallur, tårarna rann och jag reste mig upp och skrek mot teven: ”Låt henne gå nu, din jävla idiot!”

  Men skithögen vägrade. Han ville se mer tårar, så han fortsatte med sin skit och hade inte Kallur varit så väluppfostrad och gullig och rar så hade hon bara lämnat idioten med sin jävla mick. Men hon stod kvar. Kämpade mot gråten samtidigt som de tysta, gråtentusiasmerande frågorna väste förbi hennes huvud.

  Den där reportern. Han skulle ha stryk efter det där.

 4. Andreas Says:

  ”I samma andetag sa hon att hon redan tänkte på masstarten. Pigg i benen och sugen på en häftig VM-avslutning. Hon har varit trea och etta i vinterns masstarter.”

  Det kan man lugnt säga. Fan vad bra hon är! Grattis till bronset!


 5. Här är det på sin plats att inflika att Inga omöjligen skrivit sitt inlägg ovan själv då det är klippt och klistrat direkt från en krönika av Alex Schulman men trots detta saknar källhänvisning.

  Smidigt.

  Ta ingen skit Jonsson. Du har inte gått över någon gräns, vad de gråtmilda vardagsrumsexperterna än häver ur sig.

 6. dennis Says:

  hur kan det bli guld ulfbåge är tysy det är väll inte han som kör.

 7. dennis Says:

  sorry skrev tyst ska det vara och inte tysy

 8. Per Ramsten Says:

  Visst borde han vara tyst, helst hela tiden, en sämre skidskyttekomentator får man leta efter. Han demonstrerar sin okunnighet med stånk och stön och missar ofta dom rätt självklara grejerna Pelle

 9. Calle Says:

  Att göra fem raka bom i en stafett, sänka laget och förstöra dagen för nio miljoner svenskar.. för att sedan ladda om och avsluta med idel träffar, det är rysligt starkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: