Jack Torrance bor inte här…

…men vi väntar bara på att han ska dyka upp, naturligtvis gestaltad av Jack Nicholson och med samma galna uppsyn som i klassikern ”The Shining” gå lös på inredningen på hotell Kensington Flora Hotel i agrarvänliga Pyeongchangs perifera delar.

Här vore han inte lika ensam som på filmduken och inte på långa vägar när lika insnöad (just den biten hade arrangörerna längtat mer efter) och kunde dessutom få lätta upp sitt författarsinne med dagliga VM-utflykter, arenaupplevelser fyllda av dramatik och oväntade vändningar.

Men hotellet i sig, numera också på bild i Vinterstudiobloggen….oj, vilken rysare.

 Ett arkitektoniskt storhetsvansinne, en elefantiasis mitt i purjolökslandet, fylld av märkliga ytor och vrår, sanslösa salsgolv och dragiga däcksplan, som nedsläppt helt planlöst mellan ett skjul och ett växthus och bara delvis försedd med gäster. Och möjligen Jack Torrance.

ödsliga hotellet

Hotellet på prärien bland purjolöksodlingarna…

välkomstbanderoll

Vi känner oss varmt välkomna till centralt läge. Tekniker Ekendahl och programledare Jonsson är glada för det.

Det finns ett slitet gym. Det är alltid stängt på onsdagar. Be mig inte förklara varför. Det finns en avdelning för brädspel. Mahjong, Kinaschack, Blokus och Backgammon. Det innehåller ungefär 173 sittplatser och har aldrig använts. Men det som förbryllar mest är musiken. Klassisk. Alltid klassisk. Vivaldi, Bach, Mahler, i korridoren, i frukostsalen, i brädspelsmiljön.

Jag gick ut för att få lite frisk luft – och den behövdes inte väntas på… Rätt ut åkerlandskapet, via parkeringen och en liten park  och där fanns samma musik. Tydlig och klar, lika efterhängsen som en tinnitus med stråkdrag. Jag tryckte mig fram mellan några kraftiga grenar och där  satt den. En högtalare – trots allt lite mindre kusligt än alternativet, men ändå svårt att skaka av sig.

högtalare i trädet

Symfoniholk.

Dubbel-Pellarna Nyström och Sterner påstår att dom sett en stor grupp asiater med spelkartonger i handen på platsen där ingen finns. Det är något skumt. En sällskapslekarnas flygande holländare. 

Ännu märkligare blev det när vi plötsligt, i zikkuraterna under receptionen, längst in i detta förvridna komplex, hittade ett bekant ljud som växte sig starkare och starkare. Det var klassisk musik och vi närmade oss tonernas källa. Bakom en tung ekdörr hittade vi en symfoniorkester. Det satsas rejält på vårt hotell. Tittar vi ikväll är dom säkert borta – och alla spår av dom.

symfoniorkester

Hotellet satsar på klassisk inredning./mattias

Brädrummet är kliniskt rent. Inte en människa, till och med spelen är borta, bara en gigantisk banderoll om ”Free Board Games”. Inte ens Jack Torrance sitter där och hamrar på sin Halda.

Till sist: i min första blogginsats nämnde jag dom galna hundarna, till och med mer blodtörstiga än insnöade hotellvärdar. Nu har det hänt. En NRK-reporter med joggingskor fick en vass tanduppsats runt ena vaden, en väl tung barlast om man har ambitioner med sin träning. Det slutade med stelkrampsspruta och sängläge framför 30 koreanska TV-kanaler.

Expert-Kalle skräms inte så lätt. Han blev biten i armen av en pekines – och slog iväg den med sin fria arm. Han var tio år. Hård redan då – och naturligt lugn. Den ende som skulle överleva en vinter i ”The Shining”…

/Peter

Annonser
Explore posts in the same categories: Skidskytte-VM, SVT, SVT Sport, TV-sporten, Uncategorized, Vinterstudion

3 kommentarer på “Jack Torrance bor inte här…”

  1. Erik Says:

    Haha märkligt ställe minst sagt. Om det inte varit för skylten hade det varit svårt att gissa att det är skidskytte det handlar om. 🙂

  2. Mattias Says:

    Som ett avsnitt ur ”the twilight zone” ungefär, eller vilken skräckfilm som helst.:-)

  3. Johanna Says:

    Ni verkar ha det bra där borta… 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: