Fak, vilken skräll!

Blanka Vlasic i höjdhopp, VM-finalisterna i handboll, upphaussade fotbollskillar, förstås syskonen Kostelic i alpint…och så…håll i er…Jakov Fak, skidskytten utan landslag, men med en VM-medalj.

Vi letade tunga, kroatiska idrottsprofiler och plötsligt fanns HAN där, en av historiens mer osannolika figurer. Svajande, bubblande på pallen i Pyeongchang idag, som ytterligare bevis på att det här är ett mästerskap där allt kan hända…dopningshärvor, värmechocker, felåkande fantomer, jurydebacle och motprotester.

Kroaten visste knappt vart han skulle ta vägen, men var i gott sällskap: av tvåan Christoph Stefan, en tysk talang som är på sitt första senior-VM och femman David Ekholm, som kom till Korea inställd på att kanske bara heja fram guldsambon Helena Jonsson, men plötsligt bara var nio sekunder från Sveriges första herrmedalj sen 1974, Torsten Wadman.

Det brons som Fak tog. Han hade lika gärna kunnat satsa på havskappsegling i Schweiz. Eller en golfkarriär på Grönland. Lycka till. På egen hand.

Han gjorde egentligen som alla andra. I spåren av syskonen Kostelic drog Jakov igång en alpin karriär. En liten, tunn kille som stod på öronen – och bröt: först benet, sen utförssatsningen. Han var 13 år, nån galning förde in skidskytte i landet och lill-Fak råkade vara på rätt plats vid detta osannolika tillfälle. Och han var fast. Som i fast besluten, fast också väldigt ensam om passionen. Och för all del ammunitionen.

Förra vintern kom han ut på världscupen – och en tävling förändrade allt. Han blev 43:a i distansloppet i Pokljuka i grannlandet Slovenien, där skidskytte är upphöjd verksamhet och där slovenske förbundskaptenen fick sympatier för den spenslige och av sporten besatte 20-åringen. På stående fot blev han erbjuden en plats i nationens träningsgrupp, rena himmelriket och framförallt en bruten isolering.

Sen kom säsongen 08/09. Häng med nu, för det gör knappt ens Fak: 37:a i Östersund-sprinten i december, sekunden bakom Björn Ferry (”ett viktigt ögonblick, då förstod jag att det började hända saker”), 16:e man i Hochfilzen i ett distanslopp, också före jul…ett genombrott av stora mått…och så blev han sjuk…missade Ruhpolding, borta från Antholz och VM-genrepet…ingen tidning som hörde av sig, men till Sydkorea for han…och VM har blivit rena kaskadsuccén, 14:e i sprinten med en bom, 25:a i jaktstarten med sex  (!) bom och så bragdbronset efter en ynka bom i sista, stående skyttet.

– Jag var riktigt nervös, men fick ihop det bra. Nu hoppas jag att jag kanske kan få en sponsor, sa han till oss på plats och för Kroatiens skull är det bäst att någon medkännande fabrikör eller sportintresserad investerare klämmer fram lite stålar till stöd. Han avslöjar, lite tveksamt först men sen tydligt nog, att han funderar på att byta nationalitet efter OS i Vancouver. Slovenska träningscentret ligger två timmars bilresa bort från hans kroatiska hem och det är där den nya stjärnan tänts.

Det är bråttom nu: dags att kroaterna lär sig namnet som i västerled väckt så mycken munterhet och knappast uttalats för dom stora sportframgångarnas skull. Förrän nu då.

– Jag är van vid att folk kommenterar mitt efternamn. Jag bryr mig inte, säger han med ett snett leende och fingrar på VM-bronset.

Också ett sätt att säga: -Fak you…

/Peter

fak o skött

Stort ögonblick! Bronsmedaljören Fak intervjuad av Bengt Skött på Radiosporten.

/mattias

Annonser
Explore posts in the same categories: Skidskytte-VM, SVT, SVT Sport, TV-sporten, Uncategorized, Vinterstudion

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Fak, vilken skräll!”

 1. Mattias Says:

  Osannolikt ggr 3
  Att vinna med 3 bom i en distans på VM är osannolikt,men en man gör det.Björndalen.
  Det är väl mer tur än skicklighet(tänk att ingen nollade, bruka ju alltid vara nån) men vilken åkform han är i alltså.Han åker ju som en gud på skidorna.Skidskyttekungen regerar än.

  Sen att kroaten Fak blir trea, vem hade trott det? Som från ingenstans.Det kan man kalla skräll!!

  Och att David Ekholm får lyckas när varken Ferry eller Bergman är på hugget det är ju hur kul som helst.Synd bara på missen annars hade det burit hela vägen.Mycket fin insats av David!!

 2. Henkeboy Says:

  Nu måste landslagsledningen förstå att ett stafettlag skall se ut så här:
  1.David Ekholm
  2. Björn Ferry
  3. Magnus Jonsson
  4. Carl-Johan Bergman

  Både David och Magnus har visat strålande form i VM ( trots Magnus insats på distans. Mattias har fortfarande mycket stora problem i stående och dte är kroniskt nu. Att tro att allt skall släppa i den mest pressade situationen under året nämligen i herrstafetten i VM är löjligt att tro. Åker Mattias stafetten kommer han att få straffrundor och då är hela stafetten körd. Odssen för att han skall misslyckas är mycket, mycket låga pga det spöke som förföljer honom i stående skytte.
  Mattias måste börja om från början så som Carl-Johan gjorde i sitt skytte inför denna säsong då man fick hjälp av Jonas Edman. Mattias måste få in rätt tankar när det bränner till på tävlingar. Han klarar inte av dte själv.
  Grattis David till ett fantastiskt lopp. Otroligt spännande lopp där du satte färg på tävlingen. Lycka till i stafetten!

  Mvh

 3. Jesper Says:

  Jag satt själv och hoppades på att Fak skulle ta bronset efter att han låg riktigt bra till efter 4:e skjutningen.
  Riktigt tajt blev det men kul att han klarade det!
  Kul med än JUMBO-skräll!

  PS. Jag är från Finland så ni förstår väl varför jag höll på Fak mer än på David i det här läget, annars skulle jag nog hållit på David DS.

 4. Henkeboy Says:

  jesper

  Du skall dock ha en eloge för din förträffliga svenska..*L*
  Jag hejar på Finland i allt utom i skidsport..förutom Tanja Poutiainen som jag önskar all lycka i världen. Verkar vara en trevlig tjej!

  Mvh

 5. Jesper Says:

  Ja, Tanja är nästan alltid glad.. : )


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: