Vitt, vitt, vitt…

Det är tro det eller ej, vinter i Purjolökslandet. Efter sju sorger, åtta bedrövelser och 327 vimmelkantiga vm-funktionärer som desperat försökt rädda kvar något av den ”snö” som räddade premiären, så faller snön. Inte på något gnistrande, nordiskt vintervis. Hyfsat nära nollan. Men det är vitt på marken och i luften och lite mer bekant för ögat.

Igår var det rött, rött, rött…och rött. En osannolik norsk uppvisning, trots att världscupledaren Emil Hegle Svendsen i sista stund hoppade av, seg i kroppen och kanske med en infektion på gång. Dom har å andra sidan världens bästa ”reserver”. Lars Berger har vunnit VM-guld i längd (ett par hundra mil nordost om Pyeongchang, i Sapporo 2007) och efter ett träningpass och en god lunch, laddade han för ett besök i NRK:s VM-studio. Istället ringde telefonen. Det var svenske förbundskaptenen Micke Löfgren som frågade om han ville köra VM-sprinten.

– Han trodde jag skämtade, sa en rörd Micke nere hos oss i målfållan som just hade fått se en fyrdubbel norsk seger!

Tala om hygglig start på världens mest krävande arbetsplats för den sympatiske värmlänningen. Stormakten Norge. Berger var dryga sekunden från guld, men fick ge sig mot historiens bäste. Björndalen började säsongen med en tuff magåkomma, suckade djupt när man pratade åkform med honom i Östersund i december, men när VM kommer så har tävlingsmänniskan och träningsgeniet återställt ordningen.

Och idag kan han tangera Stenmarks 86 WC-segrar (jo, i skidskytte räknas VM och OS med i världscupstatistiken). Först ut, följd av tre landsmän…

Vi hoppas på tjejerna. Helena Jonsson har hela tiden upprepat mantrat: ”jag vill ha med mig en individuell medalj hem från VM” och hon kommer att lyckas. Igår var hon femma, trots en bom…ett slarvskott som hon själv sa. Idag är det fyra skjutningar och i stående är hon 97-procentig. Känn på den.

Aco kan för all del också vara med och hugga, trots att hon är 1.37 efter. Hon hade näst-bästa åktid, sekunder bakom Neuner och var ändå missnöjd i mål. ”Det kändes bara segt. Vad blev jag?  14:e! Jag trodde 40:e. Det var vad Wolfgang skrek till mig i spåret”.

Sanningen är att Aco kör med öronproppar och att Wolfgangs tysk-engelska inte alltid går igenom. Å andra sidan…som Pichler la till med glimten i ögat:

– Det är bra att hon hörde 40. Det hjälpte ju, eller hur?

Idag hoppas vi på vitt-vitt-vitt-vitt-vitt. På vallen också. Fullt hus och medaljfirande.

/Peter

Annonser
Explore posts in the same categories: Skidskytte-VM, SVT, SVT Sport, TV-sporten, Vinterstudion

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Vitt, vitt, vitt…”

 1. LMG Says:

  Jag håller tummarna!

  Bäst man går och lägger sig så att man orkar upp och se jakten…

 2. wde Says:

  varför ingår världscupen i vm och os? i alpint gör det ju inte det. världsmästerskap borde vara en sak och världscupen en annan. vad tycker ni?

 3. Pär Lundgren Says:

  Varför inleder inte TV reportrarna med att säga
  -Grattis till ….. ???

  Är de så heta på att lägga sina egna ”sköna” kommentarer om loppen så de glömmer bort att ge åkaren beröm först?
  Det är ju oftast TV som pratar med åkaren först efter ett lopp.

  Skärpning!

 4. Sandra Says:

  Fy fan va bra Helena är!! Jag är sååå impad!

 5. Danne Bäst Says:

  Heleeeeeena!!!

  Hon är bara BÄST!!!

  Tack!

 6. Olle Says:

  Vad kan vara bättre än en söndagmorgon med skidskytte och VM-guld! Tack Helena för underhållningen – du är bäst! Grattis till hela svenska laget!

 7. finnen Magnus Says:

  Grattis Helena, Grattis Sverige!

  Fråga: Våran Mäkäräinen blev 4’a, tror ni hon är bronsmedaljör när alla har kissat i burken?

 8. Mattias Says:

  JAAAAAAA!! Jag både skrattar, gråter och tjuter av lycka.Tack Helena, för att du finns!

 9. christer Says:

  vad jag vet så räknas inte stemarks vm och os guld till hans värlscup segrar som det gör i skid skytte för då har björndalen några kavrt tills han hunnit i kapp stenmark

 10. Ulla Sollenlid Says:

  Idag tappade tag tron på en tävling som jag trodde var rättvis. Igår såg jag när Oddbjörn Hjelmeseth åkte på fel bana, han blev diskalificerad, detta trots att det inte betydde så mycket, det var bara en värdslcuptävling. Idag när det gällde en VM
  tävling så visar juryn att man antaligen inte kan läsa reglerna, jag har hört att när man åker fel så är det godnatt för den dagen- Bedrövligt att man inte har bättre ordning, bebdrövligt att höra Björndalens bortförklaring


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: