VM i velighet?

Igår kändes det väldigt rätt att vara på plats i Valdidentro. Sverige hade två killar på pallen och (nästan) hela längdlandslaget visade bra form rakt igenom.

Idag, när Brolenius gjorde ett första kanonåk, Jonsson vann VM-guld och en skopa skidskytteherrar pendlade mellan hopp och förtvivlan beroende på en pajasjurys friande och fällande tombola, kändes det aningen konstigare att sitta och kommentera… tatata taaaaaam… Tartu Ski Marathon.

Visst – det fanns glädjeämnen i långloppsvärldscupen också: stabile Ahrlin och comebackande Swärd visade gryende Vasaloppsform (om än inte lika vass som bröderna Aukland), men det mest spännande hände såklart på annat håll idag.
Därför – i all korthet:

1) Arrangören av skidskytte-VM måste ha tränat länge, för maken till pajasnummer har man inte skådat på länge.
VM i velighet?
Endera gör man fel eller så gör man rätt.  Man kan som idrottare inte göra nästan rätt och bestraffas med en påföljd som bara med tveken har sanktion i regelboken. Om arrangören inte anser sig ha brustit i sin organisation av loppet så borde väl Björndalen & Co ha diskats? Annars går man en mycket märklig framtid till mötes.

Jag bör nog flika in här att jag vare sig har något emot norrmän eller någon annan skidskytt överhuvudtaget.
Björndalen är i mina ögon i särklass världens bäste skidskytt, oavsett vad som hände idag. Och jag unnar honom all framgång och välgång. Så – nu är det sagt.

Men den som tror att en vitryss hade friats om han var den enda som gjorde samma misstag kan ju räcka upp en hand?
Och vaddå inte tjänade på det?
Nä, det kanske dom inte gjorde, men ska godtycklighet gälla framöver?

Och hur var det med den stackars vitryskan Domracheva som fick blackout häromveckan och inte la sig ner på vallen som alla andra?
Tjänade hon på att skjuta stående?
Nä.
Diskades hon?
Ja. (Bröt dock när hon insåg sitt misstag).

Medaljer som byter ägare, snö som smälter. Protester. Motprotester. Felaktiga banmarkeringar. Snökanoner som gör blötsnö; snökanoner som står ivägen, dopningsfall och skidåkare som söker nya vägar.
Arrangörerna har haft en tung start på VM.

Björndalen & Co ska vara glada att dom inte åkte mer fel – då hade dom hamnat i Nordkorea!

2) Slalomherrarnas insats var, mot bakgrund av säsongen, helt ok. Hellre satsa än fega. (Det senare har vi sett nog av under VM.)
Sveriges framgångar står och balanserar med Anja Pärsons form och inställning. Hon är den största skillnaden mellan succé och fisako. Tyvärr. Det innebär inte att allt är frid och fröjd. Sverige har tappat massor i teknikgrenarna. För två år sen var slalomherrarna och till exempel Borssén riktigt bra. Nu är dom inte i närheten. Inte en pallplats under hela säsongen och logiskt nog inte heller i VM.
Utvärdera. Gör om. Gör rätt!

3) Helena Jonsson visade klassen. Hon beskrivs som iskall på vallen. Men sprudlar av värme vid sidan av. En lika träffsäker beskrivning av en skön idrottsprofil som Jonsson själv. Successionsordningen har sin gång och detta var dagen då tronskiftet på damsidan inom svenskt skidskytte verkställdes. Så känns det. Och jag hoppas den nya regentens tid bara har börjat. Helena Jonsson har alla egenskaper både i och utanför spåret för att bli en ny Magda, om ni förstår vad jag menar.

Slutligen: Bankiren och jag är uppenbarligen inte ensamma om att ha problem med att ta oss till och från Livigno.
Anna-Lena mailar och berättar om en tunnel som hölls stängd i tre timmar en rovfågel som irrat sig in i tunneln; Eriksson (förnamn okänt) beskriver hur han krockade med en stenget och senast kom ett mail från Flinck på Bladet som har synpunkter på tullverksamheten i området.

Vi kom i alla fall hem. Det tog 14 timmar att ta sig från Zürich till Valdidentro. Det tog tre timmar att åka hem. En baggis. Vi cruisade genom tunnlar, pass och biltåg som en puck i rysk klapp klapp-hockey.
Utan problem hann jag med fakirflighten vid 06-snåret. Och kom till tv-huset i god tid för att hinna kommentera 2000-talets kanske sämst producerade skidtävling någonsin.

Jag skulle kunna skriva en spaltmeter om dagens estniska tv-produktion, men ska inte gnälla. Detta är en dag att glädja sig – åt en efterlängtad VM-framgång. Och dessutom säger dom att jag redan skriver alldeles för långt.

En sak till bara. Jag vill inte höra ett enda ord till om jämförelsen mellan Ingemar Stenmark och Ole Einar Björndalen förrän någon förklarar för mig varför den jämförelsen är intressant?

Annars kan vi börja diskutera ganska mycket. Hur står sig Fredrik Brembergs poängrekord i elitserien mot antalet poäng Dennis Aulander gjorde i Basketligan.
Och har inte Jörgen Jönsson gjort fler mål än Erik Hajas snart?? 
Och är inte äpplen väldigt lika päron???

Kan vi inte nöja oss med konstatera att Björndalen är en otroligt exceptionellt utomordentligt bra idrottsman oavsett vad Ingemar Stenmark gjorde i en annan sport för 25 år sedan.
Och oavsett om han nu får guld, brons eller dq efter sitt namn i dagens VM-lopp.

Mer synpunkter i en morgonsoffa nära dig imorgon bitti.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

108 kommentarer på “VM i velighet?”

 1. Vonkis Says:

  Har också funderat på jämförelsen mellan Björndalen och Stenmark. Visst, det är vintersporter båda tävlar/tävlat i och de har skidor på fötterna men sedan finns det inga likheter. Dessutom stör jag mig på att de tävlat olika mycket Stenmark deltog inte i lika många grenar men nu ska jag inte fastna i det där.

  Desto mer irriterad är jag över att det var just ryssarna som protesterade över att Björndalen oc åkte fel, vilka paragrafryttare de blev helt plötsligt. Kanske spelade det roll vilka anmälarna var i det här fallet när juryn ändrade sitt beslut?

 2. Roger Oscarsson Says:

  Känns som att sportens regler börjar bli allt mer godtyckliga. Om en regel är fel, så får man väl följa gängse vägar och motionera om förändring och fastslå enl. demokratiska principer.
  Skidskyttets regelverk är ganska klar. Där står väl inget om att regeln inte gäller om ex,vis överträdet
  är av en viss typ. Nä, skärpning, en regel är en regel tills nästa förbundsmöte eller liknande beslutat något annat.

 3. Mattias Says:

  Ja det är minst sagt märkliga beslut som tas.Först tilläggsminut och sen återfår guldet när dom borde blivit diskade från första stund enligt regelboken.Men trots allt strul så är Björndalen skidskyttekungen(än så länge), oavsett vad dom kommit fram till.Vilken fantastisk idrottsman han ändå är.
  Jag kan inte heller förstå jämförelsen mellan Björndalen och Ingemar???

 4. Johannes Says:

  Jonas,

  Helt rätt ang Björndalen/Stenmark! Det är otroligt att man vill jämföra de båda herrarna med varandra. De tävlar inte i samma sport och därmed skall de inte jämföras, punkt slut.

  Fiaskot i Sydkorea är tragiskt, men det största fiaskot är väl att VM-går där. Vart är publiken? I Europa är det fullsatt på arenorna. Skulle tävlingarna gått i USA/Canada skulle det säkert locka mer folk än i Sydkorea.

 5. alex Says:

  Nä, för stenmark är en större idrottsman än Björndalen 🙂

 6. Rickard Says:

  Du skriver fantastiska inlägg Jonas och därför tycker jag att du snarare bör göra dem längre än kortare!

 7. Ingmari Says:

  Gillar inte heller jämförelsen med Stenmark. Men man gör ju tyvärr likadant när det gäller tex elitserien i hockey. Jämför med Loobs rekord från 80talet i grundserien trots att man spelar fler matcher nu än man gjorde då…

 8. Diana Says:

  Jag förstår inte heller liknelsen dem i mellan…så ja en förklaring vore trevligt.
  Undrar också hur de tänker juryn kan man hitta på regler när det behagar, jag lovar hade det inte varit norrmän, tyskar o fransmän som ockås åkt fel då hade men troligen både diskat o stängt av dem men nu vågar man inte göra annat än att vela…och hoppas på björndalen vinner snart och glömmer allt…

  Bra inlägg 🙂


 9. […] jonas karlsson på svt är inne på samma sak som jag i vintersportbloggen […]

 10. Mattias Says:

  Ja jag håller med Johannes, varför går det ens i Sydkorea? Koreanerna är ju knappt med på listan när dom kommit i mål.Ingen publik,ingen stämning och framförallt ingen snö.VC-arenorna håller hög standard så visst blir man besviken som tittare och jag tänker på dom aktiva som ska åka.
  Man kan ju undra om dom mutat sig till ett VM?

  För övrigt Jonas så skriver du så bra, och det är inte alls långt, bara kul och intressant!

 11. Gabriel Says:

  Det var ju en världcuptävling i vanlig skidåkning förra säsongen, jag tror det var i Falun, där ett par damåkare (en finska och en norska?) körde fel. Gunde & Co lämnade in protest med den avslogs för att åkarna inte bedömdes ha tjänat någon tid, trots att reglerna är desamma i vanlig skidåkning som i skidskytte. Det blev ingen särskilt stor uppståndelse då.

  Beträffande Björndalen/Stenmark så tror jag att de enda som pratar om det är SVT själva. Jonas, du får väl sätta stopp för dina kollegers trams helt enkelt. Jag tror knappast att norska televisionen visar bilder på när Stenmark kör storslalom kontra Björndalen som skjuter sin bössa. Men jag kan ha fel.

 12. Roger Says:

  Ja, fast samma lands funktionärer diskade Lukas Bauer vid en vc-tävling (Umeå) häromåret.
  Kan det möjligen ha berott på att tvåan (Mathias Fredriksson) skulle bli dömd etta. Bauer tjänade inte heller något på det.

  Karlsson har rätt i det han antyder, men inte skriver fullt ut: nämligen att det beror på vem som diskas och vem som gynnas.
  Norge och Björndalen bär ju sporten tillsammans med Tyskland.

  Objektivitet? Knappast!
  Bra skrivet!

 13. Knut Samuelsen Says:

  Bjørdalen vant fortjent,det var ikke jurien som avgjorde dette.
  Knut

 14. Sjur Says:

  HAHAHA!!
  Dårlige tapere! Bjørndalen er best – i skiskyting.
  Nordmenn syns ikke at Bjørndalen kan sammenlignes med Stenmark. Det er STV som snakker om det. Nordmenn vet godt at Stenmarks idrett er mye, mye større på verdensbasis. Det gjør Stenmarks prestasjon større. MEN, Bjørndalens overlegenhet i skiskyting gjør ham stor, og hans testresultater (syre-opptak osb) viser at han er en av verdens best trente idrettsmenn. 7 timer trening hver dag gjør sitt.
  Når det gjelder disk idag, så er bloggforfatteren fulstendig på viddene! Regler, sier du? Reglene sier: dersom det gir fordeler for den utøvende.
  Og en siste sak: Nordmenn jubler når svenskene vinner. Det høres ikke ut som om svenskene gleder seg over norsk suksess.

 15. Andreas Says:

  Det klantigaste är att juryn först ger en dom, som de sen ändrar. Nästa gång kanske de ska skaffa sig lite kött på benen och avakta med ett beslut tills de har ett slutgiltligt besked att komma med.

 16. Alexander Says:

  Ja,ja….skjønner dere Svensker ikke er særlig imponert over egene utøver i Alpin vm eller Skidskyting vm….men blir jo smålig dette her. Skulle vel vært gøy å se om dere var like engesjerte hvis det gjaldt en Svenske. Men for all del kjør på…Vi tåler det!

 17. Lars Kolmé Says:

  Tycker som du. Fast på en punkt är du faktiskt för-domsfull! En pajas skulle aldrig, någonsin, någon-stans uppföra sig som den så kallade skidskytte-”juryn” gjorde. Fast det är klart, nu var det ju, som du så riktigt konstaterade, STORA skidskyttenationer med i härvan och inte (i sammanhanget) små skitländer som Sverige, Tyskland eller (varför inte) Vitryss-land! Sedan fegade de ju ut mer, genom att skicka fram en man, som knappt kunde engelska, att förklara sitt beslut! De som körde ”fel” verkade ju dessutom, mer eller mindre, ha bestämt sig för att köra där, för de gjorde ju det trots att det stod folk och för-sökte få dem att köra åt rätt håll. Nej, överklaga (fast det går väl inte) och sätt på Björndalen och Co. glasögon! Tack för mig!

 18. Rasmus Says:

  Fantastisk blogg. Fikk du tilbake GPS?
  I Norge snakker man hele tiden om Stenmarks rekord og jeg synes også det er helt latterlig, ihvertfall slik det er at VM/OL teller i worldcup.
  Typisk russisk å legge inn protest. Hadde løperne tjent tid på det hadde det vært noe annet. Kan ikke tenke meg at hverken Sverige eller Norge hadde gjort det samme. Men med mafiamannen Tichonov i IBU som sjef (som nekter å akspetere flere positive dopprøver) kan man vel ikke vente annet…
  Ja hvorfor i alle dager i Korea? Skivebom!

 19. Helene Says:

  Är det inte Björndahlen själv som har orsakat detta snack om jämförelse med Stenmark? Jag har för mig att Ole Einar i en intervju som jag såg förra året själv hade ett mål om att slå Stenmark i världscupssegrar.

 20. Turid Says:

  I och med att så många utövare tydligen gick fel så borde man se över hur väl den var markerat. Hade det enbart varit en som gick fel och om han hade tjänat tid på det så borde han diskats. Nu var det ganska många, och ingen tjänade tid på det. Då tycker jag det är löjligt att sura över detta. Eller är det avundsjukan som poppar upp??

 21. Pelle Fahlén Says:

  Ja nog är det märkligt med, de velande jurybesluten och tydligen har det betydelse att ha landman i juryn, vilket norge har, sedan kan sådana som blev ” bestraffade” överklaga och då blir det majoritetsbeslut, ( ryssland hade T.ex. ingen i juryn). idrott börjar bli konstig, själv utövar jag inte så mycket, kör gokart bara. Men bra skriven reflxion Jonas

 22. Kristian Says:

  Det är ju bara att ta en titt på videosnutten så ser man ju att om inte en funktionär hadde kommit fram för att visa åkarna vägen så skulle hela högen med åkare blivit diskad !
  Janne du får ta och strama upp dig lite och sluta tala tvärsäkert om saker som så långt därifrån är just tvärsäkra !
  Och i övrigt kunne du gott kosta på dig å vedgå att rätt vinnare ble korat !

 23. Katarina Says:

  Fick du med dig GPS-klockan?

 24. Thorvald, Oslo Says:

  Dere svensker er noen undelige figurer når det kommer til idrett. Sammenligningen Stenmark – Bjørndalen er jo på lik linje som man gjør på alle andre områder. Hvem har flest gull i sommer- el vinter-OS, flest gull i EM/VM el hvilket land har vunnet flest ganger i mesterskap i ishockey/fotball/håndball.

  Og det var ikke juryen som endret sitt beslut, juryen sa først sitt og så var det appell-utvalget som kom til en annen beslutning, og det utvalget består av andre medlemmer enn juryen. Og det var tydeligvis veldig mange nasjoner som var enige i beslutningen. Nå er vel ikke akkurat sympatien veldig stor i verden for russiske idrettsutøvere, men det har de seg selv å takke for.

  Og vi nordmenn heier på svensker når de gjør det bra. NRK intervjuer ofte svenske utøvere uansett hvilken plass de kommer på – se bare hvor mange ganger NRK har snakket med Anja P under alpin-VM og ønsket henne det beste i hele mesterskapet.

 25. Börje Gustafsson Says:

  Äntligen en från media som vågar ryta till. Beslutet att Björndalen ska ha guldet,trots hans fusk, visar vilka ynkliga figurer som sitter i juryn.Deras motivering till beslutet var uselt. Otroligt pinsamt att höra och se ”höjdaren” stå där och mässa.

  Tack för ditt orädda inlägg Ulf Karlsson, övriga medier ,främst SVT hukar och rodnar.

 26. Erik Says:

  Det var 18 løpere som gikk feil. De gikk 13 meter kortere, men den løypa tok to sekunder mer lenger tid å gå. I reglene står det at man skal diskes dersom man har fordel av regelbruddet. Det hadde de ikke, ergo kunne de ikke diskes. Så Jonas, du bør kanskje sette deg litt bedre inn i en sak før du gir uttaler deg. Uansett, det er ingen tvil om at Bjørndalen var best, så moralsk hadde han vært vinneren selv om han hadde blitt disket.

 27. Stenhoggarn Says:

  Tycker dom ska gjöra om reglerna, dom e inte klara, man kan tolka dom som man vil jue!!!

  COMPETITION RULES
  IBU EVENT AND COMP ETITION RULES

  7.1.1 General Skiing Rules

  Competitors must ski the entire distance of the stipulated competition course in the correct sequence and direction on skis, carrying their rifle and the required number of rounds, and following the marked course precisely. They may use no other form of propulsion than skis, poles and their own muscular force. All skiing techniques shall be permitted.

  7.1.3 Wrong Course Section

  If a co mpetitor skis on a wrong course section , which would result in a time advantage or the wrong sequence, he must return to the point where he made the wrong turn, along the part of th e course he skied in error. In order to do so, the competitor may have to ski against the correct ski direction and shall be totally responsible for ensuring that he does not obstruct or endanger other competitors. There will be no penalty for having committed the error as long as no time advantage has been gained and there has been no interference with other competitors.

  IBU DISCIP LINARY RULES

  5.5 Disqualification

  An Athlete or team shall be disqualified for:

  k. deviating fro m the marked trail, or skiing a wrong trail, thus gaining a time advantage for himself or his team, or skiing the course loops in a wrong sequence or in the wrong direction;

 28. Johan Says:

  Tänk om folk (och proffstyckare i synnerhet) skulle ta och läsa reglerna de uttalar sig så tvärsäkert om! Skidskyttarna har faktiskt inte samma regelbok som vanliga längdåkarna.

  Nedan är från IBU disciplinary rules:
  ”5.5 An Athlete or team shall be disqualified for:

  k. deviating from the marked trail, or skiing a wrong trail, thus gaining a time advantage for himself or his team, or skiing the course loops in a wrong sequence or in the wrong direction; ”

  Alltså gjorde juryn rätt som friade. För övrigt står det också att om man använder fel skjutställning så ska man diskas.

 29. Sörli Says:

  Jag är norsk och håller på Norge. Detta handlar ju inte om att Karlsson missunnar Norge framgång utan om att regler ska följas.

  Enligt int. biathlonförbundets hemsida står följande:

  5.5. Disqualification
  An athlete or team shall be disqualified for:

  k. deviating from the marked trail, or skiing a wrong trail, thus gaining a time advantage for himself or his team, or skiing the course loops in a wrong sequence or in the wrong direction;

  Nog var det väl det som skedde i Korea?

 30. Elin Says:

  Jag är ett otroligt stort fan av Ole Einar Björndalen – och bryr mej egentligen inte alls om den här jämförelsen med Stenmark. Nästan. Det är olika idrotter i olika tidsåldrar, men det som jag tycker ändå går att jämföra är hungern efter fler segrar. Det krävs så otroligt mycket vilja, perfektion, träning, fokus, hunger, motivation för att orka komma högst upp på det där pallen gång efter gång efter gång, och det gäller oavsett idrott. Så där tycker jag ändå att man kan göra en liten jämförelse…
  Fast allra bäst är väl att bara lugnt konstatera att de är två otroliga idrottsmän som åstadkommit rätt otroliga saker…

 31. Lars Kolmé Says:

  Jag tror inte att man kan förklara bort det med dålig banmarkering. För på TV kunde man se att markeringarna stod med ungefär en halv meters lucka och var knähöga, KNALLBLÅ och en halv till en meter breda. Så om det var någon av fuskarna som sa att de inte syntes, borde nog skaffa glasögon.

 32. Thorvald, Oslo Says:

  En gang til det var ikke juryen som gjorde om beslutet, det var appell-utvalget, som har norsk leder. Men denne norske lederen, trakk seg ut av utvalget før saken skulle behandles – fordi han mente at han var inhabil.
  Sjekk fakta før dere uttaler dere. Begynner å tro at Turid sin comment kommer til sin rett her:

  Turid Says:

  februari 15, 2009 at 9:02 pm

  ”Eller är det avundsjukan som poppar upp??”

 33. Lars Kolmé Says:

  P.S. Knähöga hinder, om inte ännu högre! D.S.

 34. Niklas Lindgren Says:

  Thorvald, norska idrottare intervjuas ofta i svensk tv, inte bara då de vunnit. Och jag gläds med norska framgångar i brist på svenska sådana. 1:a-4:a i sprinten var ju helt fantastiskt!

  Och ingen tvekan om att Ole Einar var bäst idag. Av princip är det dock viktigt att alla behandlas lika och att regler följs (jag har inte studerat dem i detalj så jag vet inte vilket utrymme jury och kommittéer har att ta egna intiativ).

  Vad gäller jämförelsen med Stenmark har ju en skidskytt idag fler chanser att ta segrar än en slalomåkare på Stenmarks tid. Dessutom är skidksyttegrenarna mer lika tekniskt än stor- och specialslalom.

  Björndalen har väl ett mål kvar att slå: Magdalena Forsbergs sex raka världscupsegrar…

 35. Per Ludvig Bjerke Says:

  Kjære Jonas

  Forstår at du er frustrert etter å ha opplevd både
  en 4 dobbel norsk triumf i går, at Oscar Sverd og co får bank av brøderen Aukland i dag (jævla norbagger de også) og til slutt at Bjørndalen vinner i dag. At DU derfor gjør deg så liten at du (sammen med resten av medel-svenson familien) setter paragrafrytteri foran sportmanship er derfor ikke overaskende. Til din trøst så deler dere syn med russere og bare de. Alle andre nasjoner mente ikke det var riktig å diskvalifisere Bjørndalen + de 10 andre. Heldigvis så ble fornuften benyttet foran en rigid tolkning av regelverket.
  For øvrig den samme fornuft som ble brukt da det IKKE ble lagt inn protest for skøyting på Jerry Ahrlin i Marcialonga i 2009. Etter regelverket skulle han vært disket, men siden han var klar vinner uansett så droppet nordmennene dette. Ahrlin vant fortjent og ingen vill frata han en sieren ved å benytte et rigid regelverk.

 36. Erik Says:

  Så hvordan vil Lars Kolme forklare det da? 18 løpere gikk feil. Og det er tross alt snakk om skiskyttere. Jeg vil tro at de ser ganske bra. Nei, her lukter det et eller annet av visse svenske kommentarer.

 37. Stefan Says:

  Oerhört lågt av dig Börje att kalla Björndalen för fuskare. Ta och kolla upp vad ordet innebär. Skönt att den horribla arrangörsmissen inte avgjorde.

 38. norsk-svensken Says:

  Russerne klaget og juryen fattet et vedtak. Deretter leverte seks nasjoner en klage på avgjørelesen til appelutvalget. Dette er helt korrekt saksgang og ikke noe ”pajas”.

  Den norske og den russiske representanten trakk seg fra appelutvalget fordi de var inhabile.

  Appelutvalget konkluderte med (etter å ha studert tv-bildene) at Bjørndalen ikke tjente noe, men snarere tapte på å gå over broen.

  IBU EVENT AND COMPETITION RULES:

  Section 7.1.3 – Wrong Course Section

  ”There will be no panalty for having committed the error as long as no time advantage has been gained and there has been no interference with other competitors”

  http://www.biathlonworld.com/media/download/IBU_EVENT_AND_COMPETITION_RULES_plus_ANNEXES.pdf?PHPSESSID=c2b913d0e8b1fc5accf421afc35efccc

  Dermed er denne debatten lagt død.

  Det virker som om hele verden mener at Bjørndalen (som vant med 40 sekunder) var den verdige vinneren, bortsett fra russerne og en god del svensker.

 39. Erik Says:

  Bjørndalen vant med over 40 sekunder. Flott løp. Ikke sant Børje, Jonas og Lars? Dere må innrømme at han er litt god? Dessuten har Bjørndalen vunnet et wc-renn i langrenn også. Det er litt bra det også. Eller var det fusk at han gikk uten gevær?

 40. norsk-svensken Says:

  5.5. Disqualification
  An athlete or team shall be disqualified for:

  k. deviating from the marked trail, or skiing a wrong trail, thus gaining a time advantage for himself or his team, or skiing the course loops in a wrong sequence or in the wrong direction;

  Legg merke til: ”thus gaining a time advantage”. Det ble konkludert med at Bjørndalen IKKE hadde noen fordel av å gå over broen.

  Färdig snackat!

 41. UE Says:

  Björndalen är bäst. Juryn var dålig, men segern är ändå hans.

 42. Erik Says:

  Verdens beste mannlige alpinister gjennom tidene er Herman Maier, Pirmin Zurbriggen, Mark Girardelli, Kjetil Andre Aamodt og Bode Miler. Stenmark var verdens beste slalåmkjører.

 43. carina Says:

  Kul med alla norska kommentarer här! 🙂 även om en del känns väl partiska ….
  Visst blev väl Hjelmeset diskad i veckan då han körde fel? Eller är jag ut o cyklar …
  Tycker nog själv att det var klantigt av åkarna och skulle ju även här skulle resultera i diskning.
  Vilken nationalitet de som åker fel än har.
  Sedan kan jag ju också tycka att det känns lite skumt när just ryssar pratar regler/fusk o dyl men det är ju en annan sak.

 44. norsk-svensken Says:

  Stikkordet er ”time advantage”. Les 7.1.3 og 7.1.5

  http://www.biathlonworld.com/media/download/IBU_EVENT_AND_COMPETITION_RULES_plus_ANNEXES.pdf?PHPSESSID=c2b913d0e8b1fc5accf421afc35efccc

  Bjørndalen tapte to sekunder på å gå over broen.

  Färdig snackat!

 45. Henkeboy Says:

  Björndalen körde fel och skapade detta ”följa John-beteende”. Han och 10 andra körde fel och skall helt klart diskas för detta. Finns inget val. Hoppas detta går till CAS så att rättvisa skipas.

 46. Erik Says:

  Jag har läst att det var Ole Einar själv som gärna ville slå Stenmarks rekord. Han vill väl helt enkelt känna att han har flest världscupssegrar i norden, europa, eller kanske världen i vintersport? Jag har ingen koll på vem som leder iofs… Kan likväl vara nån helt annan än Stenmark.

 47. Erik Says:

  Kjære Carina, det var vel ikke akkurat nordmenn som satt i gang denne diskusjonen. Og til alle svensker flickor. Dere er verdens vakreste. Håper det var patetisk sagt 🙂

 48. norsk-svensken Says:

  COMPETITION RULES
  IBU EVENT AND COMP ETITION RULES : 7.1.3 Wrong Course Section

  IBU DISCIP LINARY RULES : 5.5 Disqualification

  Disse reglene ble brukt av appelutvalget når de fant at ingen straff skulle gis.

  Dette fordi det kreves at utøveren skal ha fått en tidsfordel ved å gå feil. Det gjorde ikke Bjørndalen.

  Färdig snackat!

 49. Erik Says:

  Det er en tysk skøyteløper ved navn Gunda som har over 100 WC-seire. Men hun er kvinne. Derav navnet Gunda.

 50. Nordmann Says:

  Nå må en del av dere svartsjuke svensker lære dere reglene og se at apell-juryn gjorde helt rett da de ga guldet tilbake til OEB. Ønsker svenskene lykke til videre i VM, och i ski-VM i Liberec senere i vinter. Kan fort bli mye norske medaljer for dere men…:)

 51. carina Says:

  Till Erik … jag påstod inte att det var norrmän som startade denna diskussion?! Det jag uttryckte om norska kommentarer här var helt utan ironi 🙂

 52. Jörgen Says:

  Först, något som det verkar de flesta här har missat, och som man också gjorde på Svensk TV, är att banmarkeringarna som skulle ‘spärra’ vägen upp på bron inte var på plats förän efter de första två åkarna (Bjørndalen och Berger) åkt förbi. Se videobilderna på NRK hur funktionärena bär på plats de blå banmarkeringarne efter de åkt förbi.

  Sen – Jonas – ”Om arrangören inte anser sig ha brustit i sin organisation av loppet”. Herregud, vi är i Asien här. Finns väl ingen som någonsin medger att de har gjort något fel här? Inte utan att samtidigt blotta magen och och plocka fram svärdet ivarjefall.

  Stenmark och Børndalen, ni är båda störst! Jäförelse är onödig och löjlig. Men så blir det när tävlingarna är organiserade i samma förbund.

 53. norsk-svensken Says:

  Diskusjonen er meningsløs så lenge Bjørndalen ikke vant noen tid på å gå feil. Skulle han diskes om han gikk ut i skogen og pisset?? Nei.

 54. Erik Says:

  Carina, vi nordmenn har alltid vært morsomme. Sikker på at dere ler (skrattar) mye av oss… Og så liker vi svenske jenter med kanintänder. F.eks. Charlott Kalla, Magdalena Forsberg og Tina (hun kokken) 😉

 55. Filip Says:

  Men snälla nån!

  Missförstånd, missförstånd, missförstånd…
  För det första: Trots att Jonas säger det rakt ut verkar det vara en oroväckande stor mängd läsare som tolkar hans inlägg som om han missunnar Björndalen guldet och därutöver tolkar andras kommentarer här som anti-norge. Så är INTE fallet. Jonas kritiserar juryns agerande och inget annat och de som anser att Björndalen inte skulle ha fått guldet stödjer ståndpunkten på sin egen tolkning av det inträffade och av regelverket som juryn rättat sig efter. Jag betvivlar att någon som kommenterat här på något vis missunnar Björndalen och vårt kära grannland framgångarna.
  Men viktigast av allt. Fuskare? Det ordet har används för att referera till de åkare som tog fel väg idag. Befängt! Att fuska är något som man gör medvetet för att få en fördel. Är det någon här som tror att Björndalen och co ”genade” för att tjäna tid och på så vis få mer framskjutna placeringar? Skulle dessa åkare, och kanske framför allt storfavoriten Björndalen, ha tagit fel väg med flit för att tjäna tid och därmed riskera att diskas, istället för att köra ett ärligt lopp? Återigen – BEFÄNGT!

  Tack för ett bra inlägg Jonas och det är synd att folk inte alltid förstår varandra…

 56. norsk-svensken Says:

  Men Filip:

  Det går ikke å kritisere juryen. De fattet et vedtak. Appellutvalget fikk nye opplysninger og omgjorde vedtaket.

  De nye opplysningene var at ingen tjente tid på å gå over broen. Og da er reglene helt klare. Det finnes ikke muligheter for å tolke dem anderledes.

  Les reglene selv. Jeg har referert til dem i tidligere innlegg.

 57. Trond Says:

  Som norrmann var jag själv säker i min sak på at Bjørndalen skulle diskas. Helt til det blev klart at han inte tjenande någonting på vägvalet, snarare tvärtom! Och många fler ville gått fel hvis inte en funktionär hade visat rätt väg.

  Juryen gjorde en miss när man inte kollade at dom som gikk fel faktisk tog fördel av sitt vägval för man gav ett minuts tillägg i tid. Dom kollade inte sine egna regler! Så du tar også fel, Jonas!

  Jämnförandet med Stenmark kommer endast på bakgrund av antalet värlscupsegrar och journalisters eviga opphäng i at sätta prestationer upp mot hvarandra! Som alla andra norrmän har jag vuxit upp med SVT och Stenmarks prestationer, och det går inte at jamnföra. Det var en helt annan tid pa alla sätt. För Aamodt og Kjus är det for exempel ingen större idrottare.

 58. Henkeboy Says:

  norsk-svensken

  Du menar att IBU inte visste om sina egna regler när de beslutade att det skulle bli ett tidsstraff på 1 minut för de åkare som kört fel?
  Inse att detta handlar om VEM som vinner och från vilket land..detta är en jätteskandal där IBU idiotförklarat sig själva.

 59. Filip Says:

  Men norsk-svensken…

  Jag sa inget om att kritisera juryns BESLUT. Jag sa att man har all rätt att kritisera juryns AGERANDE. De kanske nådde rätt beslut till sist och jag tycker absolut att Björndalen var den ende rätte segraren som förtjänade att ta emot guldet. Dock velade juryn något oerhört, fattade ett beslut, tog emot nya protester och ändrade sig sedan till det beslut som nu gäller (och med största sannolikhet är det riktiga). Omständigheterna under vilka beslutet fattades och vägen dit är det jag syftar på med deras AGERANDE och jag tror personligen att det även är detta som Jonas anmärker på. Att rätt beslut fattades i slutändan har inget med kritiken att göra…

 60. olof Says:

  Det var rätt komiskt att se/höra Pops och Forsberg sitta och torrkommentera en regelbok de inte har koll på. Och Karlssons skrivier här ovan om det slutliga jurybeslutet är inte särkilt begåvat det heller. Vore det inte smart att läsa in sig lite på reglerna innan man börjar snackan? Vare sig man gör det i TV eller i blogform.
  Om det bara är löst tyckande SVT ska ägna sig är det bättre att de kontrakterar Björn Ferry. Han sköter ju i alla fall den biten på ett kul sätt och med glimten i ögat.

 61. Erik Says:

  Jeg foreslår at man disker alle løpere fra Norge fordi de er for gode. Det er inte rättvist at dom är så där bra. Va säger ni kjöttbullar? Ha ha. Nu jävlar, nu spelar vi lite bandy.

 62. norsk-svensken Says:

  Henkeboy

  Den første juryen trodde vel at åkarna hadde tjent noen sekunder på å gå feil. Da er den minste straffen de kunne gi, ett minutt.

  Når dommen ble anket til en annen jury, så ble tv-bildene studert og tidene målt, og man fant at de hadde tapt ca to sekunder på å gå over broen.

  Da sier reglene helt klart at ingen straff skal gis.
  7.1.3 og 5.5

  Det er derfor man har en ankemulighet. Det er ikke noe skandaløst med det.

  Henkeboy, burde ikke de vært i sengs for lenge siden?

 63. norsk-svensken Says:

  Filip.

  Juryen endret ikke beslut.

  Dommen ble anket til en annen instans.

  Ikke noe mærkverdigt med det.

 64. Erik Says:

  Det er sent på kvelden nå. Bjørndalen ble verdensmester og alle nordmenn kan gå til sengs med et smil om munnen. Til dere svensker som er skuffet over at Bjørndalen ikke ble disket vil jeg si: Dere er så søte!

 65. Henkeboy Says:

  norsk svensken

  Man måste väl veta om man tjänat sekunder eller inte om man beslutar om något? Det håller inte..hela den historien luktar lång väg.
  Henkel diskas..INGEN vinner på hennes incident,Domratcheva vinner inget på att hon skjuter stående istället för liggande..ingen förlorar heller något på hennes agerande. Juryn är ett skämt! Först tidsstraff som ändras,sedan säger de att de kan uppmäta tidförlusten/tidsvinsten till +/-0. Det hade räckt med att Björndalen tjänat 0,1 sekund på detta så hade det varit FEL..enligt reglerna. Inse ni norrmän att ni är ute på mycket djupt vatten med eran argumentation.

 66. norsk-svensken Says:

  Også USA, Frankrike, Tyskland, Ukraina og Østerrike la inn protest – og appellutvalget hentet inn amerikansk ekspertise før de til slutt omgjorde rennjuryens avgjørelse.

  Max Cobb har jobbet for IBU i en årrekke, og er nå generalsekretær i det amerikanske skiskytterforbundet. Han ble innkalt til juryrommet, blant annet fordi han er i besittelse av et videoanalyseprogram som kunne bevise at veien over brua ikke var tidsbesparende for Bjørndalen i forhold til å gå til venstre – snarere tvert imot.

  Med skiskytterne Tim Burke og Lowell Bailey som «forsøkskaniner» kom man fram til at veien over brua faktisk tok to sekunder lenger tid.

 67. norsk-svensken Says:

  My job is done.

  End of discussion

  Färdig snackat

 68. Bubba Says:

  Syns det er trist at Bjørn Ferry reagerer på den måten bare fordi han går et håpløst løp. Usikker på hva som var riktig om Bjørndalen burde diskes eller ei. Uansett er det en tabbe i det store og det hele at Sør Korea arrangerer VM i skiskyting! Det blir som om Norge skulle arrangert VM i rugby. Kan skjønne at man vil promotere sporten men det får være måte på. Kjedelig at det ikke finnes bilder av når Berger og Bjørndalen går opp brua for å se om det er blå sperrer der, vet man ser det når Roesch passerer men det er etterpå. Når 10-12 stk går feil så kan vel ikke løperne klandres? er det bevisst juks? I noen tilfeller må man bruke fornuften og russisk gull ville uansett blitt helt feil. Hadde det vært Bjørn Ferry i stedet for Tchoudov kunne vi begynt å prate. Syns svenskene skal støtte Bjørndalen og Norge som vi ville gjort om det hadde dreid seg om dere. Heia Norge og la oss håpe på knirkefri løypemarkeringer fremover 🙂

 69. Filip Says:

  Det är oväsentligt om den slutgiltiga domen avgjordes i en annan instans eller inte. Det som kritiseras från mitt håll (med all rätt) och från andras är att man helt enkelt inte skött hela den här incidenten på ett bra sätt. Reglerna finns, de ska följas och den första juryn ska inte behöva fatta fel beslut, som sedan överklagas och omhändertas av en annan instans. Om den första juryn inte hade alla uppgifter, och därigenom heller inte förmågan och rätten att fatta det riktiga beslutet så ska ett beslut inte heller fattas. Hade man avvaktat så hade hela denna ”mellanincident”, som innebar att tidstillägget gällde innan det slutgiltiga beslutet fattades, aldrig behövt hända. Hela händelsen hade utifrån sett upplevts som betydligt smidigare, och rätt beslut hade nåtts utan allt onödigt krångel…

 70. Erik Says:

  Bra jobbet norsk-svensken!!! La oss be litt for Henkeboy. Han mangler sinnsro. Det gjør nok vondt for ham, så vi får håpe han kommer gjennom dette uten at han havner i en tung depresjon.

 71. norsk-svensken Says:

  Filip.

  Det kan jeg være enig med deg i.

  Og er bra man har en ankemulighet.

  God natt.

  🙂

 72. Majken Says:

  Jämför sportsmän har man alltid gjort, men när hemmalandets egen kung skall jämföras vill man inte längre göra det. Också lite spännande.

  Angående det om att en vitryss hade kört fel så tror jag visst att han hade fått samma behandling om han kört fel tillsammans med så många andra. Hade det bara varit Björndalen så hade han troligtvis diskats men med tanke på hur många som gjorde felet så kan det inte bara bero på åkarna. Det var helt enkelt för dåligt gjort. Visst, berger kanske bara följde Björndalen men det lär ju knappast de som startade över minuten efter ha gjort.

  felet var inte solklart med tanke på arragemanget runt det hela och därför kan man inte dra allt över en kant och diska folk hit och dit så fort det blir ett fel.

  Inte heller tycker jag man kan dra paraleller till Domracheva stog upp med tanke på att hon var den enda som gjorde fel. Här var det fler än Björndalen.

  Inom parantes tycker jag att det är lite spännande att just Ryssland valde att protestera. I intervjuer pratas det om hur viktigt det är med regler och att regler skall gälla alla. Ryssland. Är det bara jag som tänker dopingskandaler? Var är Tichonovs regelbok då?

 73. norsk-svensken Says:

  Erik:
  Jeg kjørte hardt på tunge argumenter, og du brukte humor. Sammen er vi dynamitt!

  🙂

 74. Nordmann Says:

  Les reglene, Henkeboy.

 75. Majken Says:

  En sak till.
  Hela skandalen ligger hos IBU. Inte i att man lät Björndalen vinna. Kan man vinna så överlägset fastän man skjuter 4 rundor så är man bäst! Då förtjänar man ett guld! Skall det guldet gå åt pipan bara för att arrangörerna inte märkt ut banan på ett bra sätt? Har ni sett tidigare skidskytte? Det är för fasiken linor så man inte kan ta sig förbi.
  Jag såg inga linor vid dendär bron.

  IBU skämmer ut sigsjälv genom att först komma med ett beslut och senare dra tillbaka det med förklaringen att ”man har tittat på hela klippen nu och förstårr att det inte bara var Björndalen och Berger som åkt fel”.

 76. Björn Says:

  Jörgen skrev: ”Stenmark och Børndalen, ni är båda störst! Jäförelse är onödig och löjlig. Men så blir det när tävlingarna är organiserade i samma förbund.”

  Inte för att det spelar någon roll, men är skidskytte och alpin skidåkning i samma förbund verkligen? Om man kollar på FIS hemsida hittar man alpint, längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination bland annat. Men inte skidskytte. Är jag blind eller är IBU en helt egen organisation?

 77. Cerus Says:

  Den bästa bloggen hittills.
  Skidskytte VM är nu en dålig fars.
  Visst är Björndalen störst av alla i skidskytte. Men idag var han inte det. Jämföra honom med Stenmark går inte heller.
  Det här kastar en mörk skugga över Norge. Det ville jag verkligen inte skulle hända.

 78. Henkeboy Says:

  Nordmann

  Bättre du säger detta till Björndalen..så att vi slipper fuskande norrmän i fortsättningen.

 79. Svenskan Says:

  Vill börja med att säga att Björndalen är en extremt bra idrottsman och skulle säkert tagit ett vm-guld utan detta missöde.Bilderna visar dock ganska tydligt att han åker fel och att många följer den bästa är inte så konstigt så är det överallt skola jobb osv.
  Nu finns det regler som i alla andra sporter och dessa ska väl följas oavsett om man är svensk norsk eller korean. Ta bort allt snack om avundsjuka länder emellan och fokusera på problemet. Klarare riktlinjer annars blir regler bara en tolkningsfråga precis som det blivit i ex brottningen och vi vet ju vad som hänt där.

 80. luem08el Says:

  Jag måste också säga att jämförelsen Stenmarck – Björndalen är något konstig. Som Karlsson skriver är Björndalen en helt fantastisk idrottsman, en av dom absolut största. Men det är Sergei Bubka också, och inte hör vi några jämförelser dem emellan. Nej, låt Skidskytte vara skidskytte, så får alpint vara alpint. Och stavhopp får vara stavhopp för den delen! Älskade för övrigt Johan Brolenius inställning idag! Mer sånt. Skrev om honom i min egen blogg för nån vecka sen som Sveriges Skrällchans i VM. Åtminstone nära att få rätt 😉

 81. Nordmann Says:

  🙂 du virker bitter, Henkeboy..Hvilket ydmykende mesterskap er det gnager mest? Sverige er lillebror i ski vettu 😀

  At OEB fuskade i dag, tror jeg ikke mange andre svensker enn deg faktisk mener innerst inne..

 82. Lars Says:

  1: Bjørndalen gikk feil, og det samme gjorde 9-10 andre. Det stod en snøkanon nesten midt i løypa der de egentlig skulle ha gått, de hadde tidligere gått over bruen i tidligere renn, og funksjoneren som skulle vise veg for utøverene kom for sent.

  2: Juryen fattet et beslut på at de skulle tilegges straff utifra tv-bildene og de hadde dessverre ikke brukt nok tid på å sjekke hva som gjorde at de gikk feil og om de TJENTE på det.

  3: Det ble en motprotest fra 6-7 nasjoner som blir behandlet av et høyere organ innen IBU, altså IKKE den samme juryen som tok den første beslutningen. Der hadde norge en representant som trakk seg pga at han var innhabil siden Bjørndalen var blant de det gjaldt.

  4: De kom frem til at de ikke tjente på å gå feil, de tapte på det. De brukte videor og to løpere som testet begge veiene. I REGLENE (som blogger og endel her inne tydeligvis er veldig opptatt av at skal følges), så står det at det skal straffes hvis man TJENER på å gå feil.

  5: Gullet går til Bjørndalen. Helt riktig og helt etter reglene!

  Case closed…

  Når det gjelder reglene, så skal de følges av alle..uansett om det er nordmenn, svensker, tyskere eller russere. MEN det forekommer skjønn som man må sjekke og ta i betraktning. Er det vanskelig å forstå?

  Når det gjelder saksgangen, så kunne den ha vært smidigere. Men det gikk nok en kule varmt i den første juryen siden det gjaldt så mange og at det gjaldt en gullvinner. Men de har to juryer pga at man kan ta feil, og da er det greit at en annen en kan se på det igjen…med bedre tid på seg.

  Sov godt! 🙂 Og lykke til i de neste rennene 🙂 Heia Jonsson! og Bjørndalen! (snart skal Emil Hegle Svendsen gå også 😉 )

 83. Anders Says:

  Poengen er alltid at RIKTIG UTØVARE skall vinna. Man har jury fordi all verdens regler ikke kan ta høyd för alt som kan skje. Ikke blanda sammen jury och appell-utvalg. Inhabila medlemmar trakk seg. Presset från media gjorde at juryen tok et forhastat beslut. Nånting er fel när så många åkare går i fel spor. Reglerna är til för at RIKTIG idrottsutøvare skall vinna. De är gamla – t.ex reglen om tillägstid på ett minut er från tider då sporten gikk betydligt saktare og det skilde mer på utøvarne. Nu går allt mycket snabbare.
  Regler er inte svart/hvita som Karlsson eller Jonas tycks tro. Derför jury. Och spessielt regelen om at utövaren måste ha tjänat på sitt misstag. Detta såg man allerede i 1971 då Jan Bols blev diskat på 5000 meter skridskor för at han gikk två runder med yttersvängar på rad – nånting han självklart inte gjorde med vilje – han förlorade tid på det – och blev endå diskat. I eftertid såg man hur löjligt detta blev.
  Reglerna för riktig sporval är inte för denna typ av förseelse. Det har hänt at utövare har gått gjenvägar gjenom skogen, har hoppat över stängsel, åkt bil, åkt scooter och tatt kokain (lenge sen…)
  Ingen trodde vel at Björndalen trodde ingen skulle se at han gikk over bron midt på stadion? Med alla kameror? Med all publik? Han gjorde oavsiktligt et litet mistag och tapte tid på det. Objektivt sett var han dagens bästa utövare – och der ligger poengen. Vi vill at bästa mann skall vinna. Han var överlägsen i mål och hadde haft tid at gå både över och under bron.
  At Henkel blev diskat er rätt fattat beslut och kan inte jämföras – hon var en fara för sina omgivningar.

  Lycka til vidare, Sverige!

 84. OK Says:

  Om jag fattat rätt grundas uppfattningen att de åkare som körde fel inte tjänade någon tid på att åka över bron på två amerikaners(nuvarande norske tränarens förra landslag) ”teståk” över bron och runt den. Usa som dessutom hade en åkare som åkte fel. Och tittar man på bilden på bron lite längre ner på denna sidan http://www.nrksport.no/skiskyting/1.6482080 kan jag inte förstå hur det ska gå långsammare att ta genvägen över bron.
  Hoppas att amerikanerna som gjorde ”teståken” inte har försökt få bort ryssen som segrare med flit. Och har de inte det är det helt rätt att inget straff utdelats sett till reglerna.
  Snacket om att O-E skulle vara en fuskare är såklart bara larvigt.

 85. Ove T Says:

  Ett par kommentarer til Karlssons blogg :
  1. Man kunde tycka att du menar att OEB var den ände som körde fel ? ( ”om en vitryss…”).
  2. Ja, att sätta Stenmark och Björndalen upp mot varann är idiotiskt. I Norge nämns det här hela tiden och jag tycker det är fånigt.
  Brukar gilla dina bloggar, Karlsson, men i dag måste du tyvärr ta på dig dumstruten.
  Hälsningar från Norge.

 86. Stefan A Says:

  SVT behöver inte köpa rättigheterna till skidskytte nästa säsong, en sport som håller sig med gullegrisar klara man sig utan, tyvärr så stänker det på de svenska aktiva också, men det är inte deras fel, om den fjantiga jämförelsen med Stenmark kan man bara säga att reglerna ändrades för att Stenmark inte skulle vinna, För Björndalen ändras reglerna för att han ska vinna.

 87. Inga Says:

  Norge är bäst,störst och vackrast. Själv minns jag
  släggkastaren Sverre Strandli och f.ö har Björndalen
  långt kvar till schweiziskan Conny Kisslings 106 världscupsegrar i freestyle 1982-1991.

 88. Helsvensk som håller med Norge Says:

  Henkeboy:

  Dom förlorade 2 sekunder på att gå över dendär bron, ditt problem ligger inte i beslutet om att låta Björndalen vinna utan i det att Björndalen är norsk.
  Vad är dethär för löjlig disskusion egentligen?

  Han vann med över 40 sekunder och var den rättmätige guldmedaljören. Hade någon annan fått medaljen hade det varit fel. Björndalen var och är den bästa skidskytten och med tanke på snökanonen och att de dagen innan hade blivit tillsagda på träningen att de kunde ta vilken väg de själva ville så är detta en arrangörstabbe.

 89. Patric Says:

  ”Och vaddå inte tjänade på det?
  Nä, det kanske dom inte gjorde, men ska godtycklighet gälla framöver?”

  … godtycklighet vet jag inte om jag vill kalla det men… ja?

  Att döma benhårt efter lagböcker/regelböcker brukar bli heldumt. De bästa fotbollsdomarna t.ex. är inte de som slaviskt följer regelboken och alla dess regler utan den som kan ha taktkänsla och läsa av situationer.

  Självklart ska det väl bedömas från fall till fall? Du kallar det godtycklighet men… ska vi ha samma straffskala för olika förseelser? Straffa någon som gör ett litet misstag lika hårt som någon som gör ett betydligt större fel, är det rimligt?

  Diskning tycker jag personligen känns löjligt, jag tror inte på att benhårt följa det som står i någon form av regelbok. Se reglerna som vägvisning och döm sedan med HUVUDET, inte regelboken.

  Jag har sett uppgifter på att de skulle ha tjänat olika antal sekunder, men det handlar sällan om särskilt många, men saksamma, med det i åtanke tycker jag att ett tillägg på en minut är lite väl hårt, men jag kan ändå köpa det. Har man gjort ett fel av den här typen ska man självklart få ett tillägg för den tid man tjänat och sedan även för att man gjorde fel.

  Vad jag vill är att man ska ha lite perspektiv på saker och ting och att man inte helt bokstavstroende börjar skrika sig hes och peka på någon rad i en regelbok. Vad är egentligen ett rimligt straff för ett misstag som man tjänar några sekunder på?

  Och svara inte på den frågan genom att peka i regelboken, svara genom att använda huvudet och försök lägga reglerna åt sidan en sekund åtminstone.

 90. Anders Says:

  Tjena det är bra att Jonas är uppriktig det handlar ju inte om fusk på något sätt i alla sporter så finns regler .Dom skall följas stå på er dom som tycker det är rätt gör man fel får man ta det som en sportsman .Om jag skulle vinna en medalj oavsett valör så visst är man glad men nu för tiden är det bara guld som tydligen som räknas sluta att bara berömma den som vinner alla gör sitt bästa

 91. Erik Says:

  Hej Patric. Det är en intressant fråga du pekar på. Som jag ser det är problemet med att ”lägga reglerna åt sidan” är att du öppnar upp för subjektivitet när det gäller något som inte minst för de aktiva borde präglas av objektivitet och förutsebarhet. Rättssäkerhet brukar definieras som ett system där det går att förutse vilka konsekvenser en viss handling får och dessa konsekvenser är lika för alla. Om du och jag råkar vara de som ska använda våra huvuden i ett aktuellt fall snarare än en regelbok, blir vårt utslag ett. Om Jonas Karlsson och Jacob Hård ska avgöra kanske ett annat.

  Det viktiga är att reglerna är så skrivna att de täcker in ”alla” situationer samt att de som tillämpar reglerna har kompetens att göra det.

 92. Anders Says:

  ”Endera gör man fel eller så gör man rätt.” Sier Jonas. Det blir for lettvint å si. Det finnes en grunn til at man har jury – og appellutvalg. Vitryskan Domracheva skøt stående når hun skulle ha skutt liggende – og ble disket. Riktig avgjørelse. Å skyte stående er en helt annen øvelse enn å skyte liggende. Som salt og pepper. Krydder begge to men helt forskjellig. Om du ror med én mann i dobbeltsculler blir du disket selv om du ikke har en fordel – fordi enkeltsculler er en annen øvelse.

  Jeg tror Jonas på sitt ord når han sier han ikke har noe imot OEB eller andre. Men videre reflektert er han ikke.

 93. Gabriel Says:

  Björndalen och de andra kunde ha gjort sin hemläxa och kört rätt väg. Nu var de slarviga och körde fel väg och skall enligt reglerna diskas. Vilket jag tror kommer att ske till slut. Ryssarna har inte sagt sista ordet än.

 94. folkesus Says:

  Ja, nu har ryssarna anmält allt till CAS, låt dem avgöra, vi kan inte göra något så låt oss LÄGGA NER hela den här debatten nu, är hjärtligt trött på hela skiten.

 95. Henkeboy Says:

  Precis! Som jag skrev igår så kommer detta att avgöras i CAS. Björndalen kan inte göra vad han vill.
  Han är boven i hela detta drama. Utan hans hjärnsläpp så hade vi sluppit denna trista historia.

 96. Henkeboy Says:

  Helsvensk

  Lucas Bauer var den rättmätige vinnaren i Umeå för några år sedan men Mattias Fredrikssom tilldömdes segern bara för att Lucas lyckades köra aningen fel på upploppet. Lucas hade vunnit klart oavsett incidenten men man dömde efter regelboken.

  I detta fall skall också regelboken följas trots att vinnaren heter Björndalen. Det är namnet Björndalen och Norges makt i sporten som gjorde denna såpopera möjlig. Nu avgörs detta som väntat av en skiljedomstol och det mesta tyder på att Björndalen och de andra 11 diskas.

 97. Zelli Says:

  Helt fantastiskt vilken inkompetent jury som får ta sådana här avgörande beslut.
  De måste väl ha koll på sina egna regler?! Helt ofattbart!

 98. Henkeboy Says:

  Jämförelsen Stenmark/Björndalen är löjlig. Om man nu skall hålla på och jämföra så ska det vara mellan Stenmark och Aamodt.

  Stenmark tävlade i slalom och storslalom. Inga mer grenar. I dessa grenar var han totalt omöjlig under några år så att FIS högste ledare Lang var tvungen att ändra reglerna pga Stenmarks överlägsenhet. De införde t ex super-G i Världscupen så att Stenmark inte skulle ha någon chans på att vinna den totala världscupen i fortsättningen. Under perioden 1976-1984 var han nästan oslagbar i slalom och storslalom vilket gav 86 världscupsegrar. Björndalen gjorde världscupdebut 1994 och är inne på sitt 15:år. Så länge höll inte Stenmark på. Dessutom fick man inte räkna med segrar i VM och OS.
  Dessutom tävlar Björndalen i 4 discipliner (sprint,jaktstart,distans och masstart), dessutom liknar dessa 4 varandra väldigt mycket. Bara för att man är en bra slalomåkare så behöver man inte vara en bra storslalomåkare osv. T ex Therese Borsen, Jens Byggmark osv.

  Det finns ingen som kan mäta sig med Ingmar Stenmark pga sin otroliga överlägsenhet i sina grenar. Varken Björndalen eller Aamodthar varit så otroligt dominerande som Stenmark.

  Men som sagt så skall man INTE jämföra dessa stora idrottsmän.

 99. Anders Says:

  Vanligvis blir det ingen diskusjon om hvem som vant eller om disking var riktig eller ei. NÅ ble det stor diskusjon; det tyder på det ikke var åpenbart hva som var riktig reaksjon.
  Det viktigste er ikke å bedrive regelrytteri eller å bli mer katolsk enn paven – men at RIKTIG utøver vinner. Helhetsvurdering må til: størrelsen på forseelsen, bevisst eller ubevisst, med avsikt eller ei. Som i rettssamfunnet ellers. Om det fanns en regel om at alle skulle gå med gul møssa og OEB gikk med grønn møssa; ville riktig utøver vinne om OEB ble disket pga møssefargen? Debatten må inn på riktig spor.

 100. Anders Says:

  Henkeboy Says: ”Men som sagt så skall man INTE jämföra dessa stora idrottsmän.”
  Sier Henkeboy…etter å ha brukt masse spalteplass på å…nettopp… jämföra:D (Henke, du måste vakna; Tärnöborna kommer).
  Norsk idrett vil bare at riktig utøver vinner. Så enkelt.
  Dessuten spiller det liten rolle for norsk innhøsting av medaljer. Om Bjørndalen diskes får A.Os sølv og H.Hanevold bronsemedalje. (Selv om det er medaljer som ikke regnes med i Sverige, som er et hardere samfunn enn det norske). Og det er før resultatet av doptestingen av Maxim Tjudov. Etter denne vil Os få gull og Hanevold sølv.
  Avgjørelsen i CAS avventes med spenning:D

 101. Lenisse Says:

  Nu ser man fram emot morgondagen och nästa skidskyttetävling.

  Man kan fråga sig om man måste åka i den där sista svåra nedförsbacken. Kan man inte istället åka en bit vid sidan av backen, förvisso något långsammare men ändå säkrare? Enl. praxis verkar det ok.

 102. Henkeboy Says:

  Anders

  Rätt skall vara rätt..men det verkar inte norrmännen förstå utan det enda de tänker på är medaljer. Sedan om inte regelverkt följs till punkt och pricka så är inte det hela världen..bara Norge får sina medaljer och Björndalen får sin 86.e världscupsegern..
  Jag kan ännu en gång bara säga att ni är ute på mycket djupt vatten när ni börjar att tänja på reglerna..som väntat avgörs detta i CAS framöver.

  Ryssarna skall behandlas som de andra fast deras härva innan mästerskapet. Så länge IBU inbjuder ryssarna till mästerskap och tävlingar så skall de ha samma bedömning som alla andra.

 103. norsk-svensken Says:

  7.1.3 Wrong Course Section

  If a co mpetitor skis on a wrong course section , WHICH WOULD RESULT IN A TIME ADVANTAGE or the wrong sequence, he must return to the point where he made the wrong turn, along the part of th e course he skied in error. In order to do so, the competitor may have to ski against the correct ski direction and shall be totally responsible for ensuring that he does not obstruct or endanger other competitors. THERE WILL BE NO PENALTY FOR HAVING COMMITTED THE ERROR AS LONG AS NO TIME ADVANTAGE HAS BEEN GAINED and there has been no interference with other competitors.

  Hva er det dere ikke forstår med denne regelen. Er det fordi det ikke står på svensk???

 104. Mattias Says:

  Varför inte sätta upp ett snöre eller lagt en stor
  förbannade sten (eller nått liknande) över hela spåret, då har inte nån ens kunnat åka fel.Ett visst ansvar har ju arrangörerna och därför borde det bli tydliga spår var man ska åka.Som det är idag verkar många åka på fel sida om markeringar osv.Det kommer bli fler felåkningar i framtiden också, för det verka ju vara rena rama labyrinterna kring stadion bara för att det ska vara så publikmässigt så möjligt.
  Se bara på VC-tävlingarna i längd där varven är typ 3 km om det är en sträcka på 15km, det är alldeles för kort.Varje varv borde vara (åtminstone 7,5 så blir det bara två rundor) mycket längre när det är så pass långt.Som tittare blir det mycket förvirrande, vad är den och den personen på för varv egentligen? Hur långt har han/hon åkt?

 105. Nordmann Says:

  Les det Norsk-svensken skriver. Da vil alle dere som sier at Bjørndalen skal diskes enligt reglarne se at dere ikke har greie på reglene. Reglene tilsier at Bjørndalen IKKE skal diskes. Forstår dere ikke engelsk, svensker?

 106. Anna Says:

  En liten fråga angåede hemfärden…lyckades du återlösa din GPS? Du skriver så långt ibland(inget emot det i sig) så jag undrar om jag missat just den detaljen (GPS:en alltså).


 107. Nicklas Lidström är en mycket bättre back än Paolo Maldini! ang. sportslig jämförelse…

 108. sockergris Says:

  Till norsk-svensken och Nordmann:
  Angående regeln som många klistrat här (7.1.3). Handlar den ändå inte om att man först måste vända och åka tillbaka till det ställe man avvek från korrekt bana och att detta i sig inte genererar diskvalifikation?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: