Brons till Helena Jonsson???

Diskussionen är trist.
Men ofrånkomlig.
Och den berör uppenbarligen.
Mejlen strömmar in till oss i Vinterstudion i detta nu.

”Hej! en ryska går bra i skidskytte…Hurra hurra…eller? trist med misstankar” skriver Magnus

”Det går bra för ryskor och tyskor. Är dom dopade tror ni?” skriver Peter

Tre ryska skidskyttar har som bekant fastnat i dopningstester utförda vid världscupen i Östersund.
Systematisk dopning talas det nu om. Så vad innebär då det för dom andra i ryska laget?

Jag sitter med Magdalena och diskuterar frågan samtidigt som Zaitseva är på väg mot ett brons. Vi känner snabbt att frågan är besvärlig. Självklart blir man tveksam till dom andra i ryska laget. Men hur schysst är det mot åkare som ju faktiskt inte åkt dit. Kanske har dom bara oturen att vara en del i ett lag där kompisarna fuskar.

VM inleds alltså med ryskorna Zaitseva som trea och Boulygina som fyra.
Hur ska man ställa sig till deras framfart när två landsmaninnor redan åkt dit.
Är dom rena?
Har dom visat prov på en fantastisk mental styrka som lyckats stänga ute allt snack och spekulationer?
Eller kommer Helena Jonssons femteplats förvandlas till en tredje när ryskorna har kissat?

Så här skriver Martin
”Varför stänger man inte av hela ryska laget? Så gör man ju i andra sporter tex gymnastik och tyngdlyftning”

Vad tycker ni?

/popsen

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

83 kommentarer på “Brons till Helena Jonsson???”

 1. Maggi Says:

  Vilka möjligheter har IBU att straffa det ryska skidskytteförbundet och inte bara de åkare som avslöjas.

  Tycker ni att landslagen ska bojkotta sista världscupen i Ryssland?

 2. Frazie Says:

  Att tre stycken från samma land åker fast för dopning vid samma tävling är knappast en slump.
  Antingen är hela laget dopade, eller också var dom andra jäkligt starka som tackade nej till Dopningen, för antagligen är det någon eller några personer som ligger bakom detta, och då har man antagligen erbjudit hela laget dopningsmedel.

  Det kusliga är att man inte vet hur länge dom hållt på med detta medel, det kan ha pågått i 10 år fast det inte upptäckts förrän nu.

  Man borde ha stängt ute hela det ryska laget. Och utan att anklaga allt för mycket så kan jag säga att Boulygina och Tjudov bör oroa sig för dopingpolisen.

 3. Lars S Says:

  Som vanligt när det gäller doping så förstör de för hela landet, tror inte vi kommer kunna se på eventuell rysk framgång i detta VM utan att fundera.

  Tror inte de ryska åkare som nu är på VM vågar ställa upp om de är dopade.

 4. Erik Says:

  Åh fasen har Åre arrangerat skidskyttetävlingar?

 5. Björnen Says:

  Det känns konstigt att när det är VM eller OS så är alltid Tyskland framme med åkare som inte har åkt speciellt bra under säsongen och tar medaljer så var det även på Magdas tid.

 6. Jussi Says:

  sverige är ju som bekant helt rent från doping
  enligt alla förståsigpåare,sitt inte i glashus
  och kommentera andras idiotiska misstag,vi har
  i det här landet till och med delat ut bragdmedaljer
  till egna dopade idrottsmän.

 7. popsen Says:

  Blev visst lite tokigt….Östersund ska d va såklart….d e för mycket alpint i huvet nu efter Val d´Isère resan…

 8. Låda Says:

  Givetvis ska det i Svenska ögon ses som ett brons oavsett om Ryskorna åker eller inte. Det är tydligt att det under uppbyggnadsfaser, juniorålder och nu även under tävlingssäsong används otillåtna preparat från ryssarna.

  Nästa steg borde vara att få alla tävlande att skriva under på att alla inkomster från sporten ska återbetalas till skidförbunden om man fälls för dopning, sedan ska det självklart vara livstidsavstängning från all vinteridrott.

 9. wde Says:

  men man vet ju inte om rysskorna är dopade.. så man kan ju inte säga att helena har nästan ett brons.. jag tycker att det är tråkigt för sporten..

 10. Mattias Says:

  Skandalöst att ni inte vågar döma ut det ryska laget fullständigt. Typiskt fega SVT som aldrig vågar ta ställning i någon fråga. Peter Jonsson MÅSTE ha kurage att ställa de kritiska frågorna till de ryska tävlandena. Frågorna man vill ha svar på hur det känns att vara en del av ett fuskande lag.

  Förresten, är det bara praktikanter som jobbar på SVT idag nu när det är lördag? Ljudproblem hela tiden. Såg slalomen på SVT24 och efter åkare 15 fick man höra Björn säga flera gånger ”Hörs inte!” ”det hörs inte”. ”Blomman…” och sedan en ljudlig suck. Visste han inte att han låg ute i sändning?
  Och nu när Peter Jonsson skulle snacka från Sydkorea gick det ut slalomljud i stället. Känns som om ni har noll koll på vad det är för ljud som går ut i sändning.

 11. Ante Says:

  Alla ryska skid skyttar i världscupen/VM/OS skulle testas efter varje lopp under minst ett års tid efter en sån här skandal.

  Även dom ryska skidskyttar som inte har testat postivt (än) ska bestraffas på nåt vis, för jag tror garanterat att dom visste vad som hände bakom kulisserna.

  Och deras lagläkare skulle aldrig mer få ha med idrott att göra, för om jag har fattat det rätt är det dom tagit inget man gör gör utan läkare.

  MVH/Ante

 12. Linus Says:

  Ryska landslaget borde stängas av helt från Vm! Åkarna tävlar under nationens flagga och därmed har landslaget ett stort ansvar i detta. Inte bara de enskilda åkarna som ska straffas, hela ryska landslaget borde straffas.

 13. Philip Semmler Says:

  Nej, Åre har inte arrangerat någon skidskytte tävling i VC!

 14. Lasse Lind Says:

  Hej vinterstudion,jag tycker det är korkat av er att misstänka
  någon bara för att hon är ryska hon vill väl visa att hon kan vara på toppen utan att dopa sig förhoppningsvis SKÄRPNIG.

 15. Linus Says:

  Svar på Lasse Lind.
  Tycker det är självklart att hela landslaget skall misstänkas för att vara dopade! De tävlar förvisso enskilt men de är på VM som ett lag och tar medaljer för sin nation. Hela landslaget borde stängas av, testa hela laget, och sen efter ett tag kan de deltagare som fått OK på provresultaten få börja åka igen. På detta sätt kommer man ifrån de här spekulationerna. Som det är nu är det ju inte konstigt att man funderar om flera ryssar är dopade.

 16. Svenska sjukan Says:

  Helt klart måste alla som slår en svensk i någon sport vara dopad, inte kan det ju finnas någon bättre än en svensk i någon sport? Endera så är det orättvisa banor i slalom, dopade skidåkare eller så ligger månen i fel fas före tävlingen. Bara att inse faktum att det möjligtvis kan finnas bättre idrottsmän/kvinnor än svenskar. Sen kanske man inte skulle vara så snabba på att döma ut andra när man inte kan vara riktigt säker på hur det ser ut i de egna lägren?


 17. Hela laget ska stängas av! Det måste skapas tryck från lagkamrater som gör att man inte vill fuska. Det är betydligt svårare att ljuga för sina landsmän än för konkurenter från andra länder.

 18. Andreas Says:

  Värst vad folk klagar på svt och vinterstudion, blogginlägget är baserat på mejl som andra tittare skickat in ang detta ämne. Ta och lugna ner er!

 19. Jonas Says:

  Om man inom kort tid upptäcker doping på fler än en person från samma landslag borde någon sorts punktmarkering kunna tillåtas. Men inte att hela laget stängs av. Flera idrottare har helt egna upplägg och vad de sysslar med, eller därmed är omedvetna om vad andra sysslar med, är ju svårt att avgöra.

 20. Joel Says:

  Vet man om de andra ryssarna också blev testade i östersund? Dock väldigt vanligt med systematisk dopning i ryssland. Känner en kille som har tillhört samma träningsgrupp som Juri Bolchakovski där alla använde olika typer av preparat. Alla ryssar som är insatta i idrott vet att nästan alla tränare förespråkar dopning och hjälper dem att få tag i rätt typ av preparat.

 21. Johan Says:

  Undra hur ni skulle reagera om en svensk va dopad,stänga av hela laget eller.Skärp er!!

 22. Anna Says:

  Man måste väl ändå betraktas som ren innan motsatsen är bevisad – annars blir hela idrotten hopplös. Vad är det som säger att inte även svenskar och norskar, för att inte tala om finländare (med tanke på deras längdåknings track-record) också är dopade?! Skippa diskussionen. Tills motsatsen är bevisad är det resultatlistan som gäller! Men bra jobbat Helena hur som haver. Dagens lopp är trots allt en individuell tävling.

 23. Lennart Sandberg Says:

  Det borde vara så att samtliga tävlande och ledare för ett land blir avstängda om någon i laget blir påträffad med otillåtna medel i kroppen. Det kanske kan kännas orättvist att en avstängning därmed drabbar en eller flera oskyldiga men skammen att dra med sig hela laget i en avstängning kanske skulle förhindra någon att dopa sig.
  Avstängningen borde dessutom inte vara tidsbegränsad utan gälla på livstid – åtminstone vad gäller mästerskapstävlingar.

 24. Magnus Says:

  De personer som dopar sig ska ha sitt straff, men att döma ut ett helt lag är att ta i. Ingen dömde ut hela Sveriges idrottare när Ludmila Engqvist togs för dopning, inte heller skrevs det negativt när hon tog guld i OS och hade varit dopad innan. Nej fuskare ska hängas ut och få sitt straff, men de som inte lämnat positivt prov ska ha samma respekt oavsett vilket land de kommer ifrån. Även om flera dopar sig finns de dem som vill prestera på ett schysst sätt.

 25. Håkan Says:

  Svar till Linus och alla andra som tycker att hela ryska skidskyttelandslaget ska uteslutas helt ur VM.

  Man ska ALDRIG döma ut idrottare utan bevis och alla fakta tillhands. Det är både fel och oschysst mot dem som verkligen haft kurage att tacka nej till alla dopningspreparat och som verkligen kämpar för att nå toppen utan fusk. Så innan ni dömer andra, ta reda på fakta först!

 26. Kalle Says:

  Jag tycker det är trams att moralisera över att några ‘dopar’ sig. I princip ALLA elitidrottare tar prestationshöjande medel…den enda skillnaden är att vissa av dom inte är med på en ‘lista’. Det är marginell skillnad på vad vanliga elitidrottare tar dagligen och såkallade ‘otillåtna substanser’. ALLA tar medel för att höja sin prestation och som är skadliga i längden. Det är ingen slump att idrottare så vanligen är sjuka eftersom alla medel och ‘vitaminer’ dom tar gör det möjligt för dom att överanstränga kroppen och stressa slita ut den genom att träna över sin kropps kapacitet.

  T.o.m. kaffe är högst stimulerande!
  Det är trams att moralisera vad andra gör bara för att några tro-sig-vetare har skrivit upp vissa av alla medel på en lista. ALLA elitidrottare är dopade. Det är ingen överdrift, det är ett faktum. Och det är inget att moralisera över. Det är vad det är. inte dåligt, inte bra. bara faktum.

 27. Ante Says:

  JAg blir ÄCKLAD när jag ser Maxim Tchoudov verkligen flyger fram i spåret.

 28. Mattias Says:

  Popsen: Varför har ni ”direkt”-skylt uppe till höger när tävlingarna faktiskt inte sänds direkt? Ni sänder ju med några sekunders fördröjning. Det ser man inte minst när man följer tävlingarna på nätet. Träffarna i skidskyttet dyker alltid upp där före än i bild och även mellantiderna. Samma sak i i det alpina. Där får man tiden före på nätet än vad de dyker upp i rutan. Det är att lura tittarna att hävda att ni sänder direkt när ni faktiskt inte gör det.


 29. Nej du Poppsen,

  Helena skall inte ha Brons för hon blev ”bara” 5 – vilket INTE PÅ NÅGOT SÄTT är dåligt – hon har bara 4 st före sig som är bättre! (jag kan namnge 10 programledare som är bättre än dig i! bara i sverige 🙂

  Att 3 Ryssar visat dåligt omdömme och försökt fuska betyder inte att hela ryska laget är dopat, vi kan inte dra alla över en kam.

  Om vi ser det tvärtom,
  låt oss säga att Brinken som det inte gått jättebra för, om man skall vara ärlig, kanske kommit på att det är så in i h-vete viktigt att vara längst upp i prislistan så han tog att bloddopa sig, skulle vi då vilja att hela svenska landslaget i skidskytte skulle åka hem ?

  Eller om Ole -Einar i sin interna tävlan om att få fler WC segrar än Ingemar Stenmark, kom på att han måste dopa sig för att klara det, skulle vi vilja att hela norska laget stannat hemma?

  Jag har haft förmånen att ståt på plats i Östersund och sett 7 lopp live varav 4 i vm (och magdas sista i Östersund), fantastisk stämning bland oss Svenskar-Norrmän, Tyskar OCH Ryssar, Ingen av dom alla ryssar som reste hit och tittade på vm tävlingarna är stolta över att deras ”lag” dopat sig.

  Ryssar är folk dom med som precis som oss mår dåligt av att 3 ”Idioter” dopat sig.

  Jag måste passa på och tacka för att du glatt oss under din aktiva tid Magda, och jag tackar att du ställer upp och hjälper Poppsen i studion, bäst vore det om du ock Kalle skötte snacket så kunde Poppsen och Christer stanna hemma.

 30. Danne Bäst Says:

  Tycker reportrarna från samtliga länder ska visa sitt missnöje över den ryska organisationen genom att helt enkelt inte vara intresserade av att intervjuva ryskor/ryssar. Det borde iaf få dem lite skamsna att lunka igenom mix-zone utan att vara eftertraktade, oavsett om de tagit guld eller fått annan topplacering?

 31. popsen Says:

  Till Mattias…självklart lurar vi inte tittarna! anledningen till att det går fortare på nätet att få upp tex livetider från alpint är för att tv-bilden och ljudet har ungefär två sekunders fördröjning i satellitöverföringen…Så visst, vi skulle kunna skriva ”direkt, med två sekunders satellitfördröjning” uppe i hörnet av bilden men det känns lite onödigt…

 32. Benny Says:

  Jag har inte sett/hört några offentliga uttalanden från ryska ledare eller övriga aktiva.
  Man tycker ju att de borde gå ut och fördöma de som åkt dit om man nu är oskyldiga?

 33. Mat Says:

  Intressant diskussion. Har aldrig hört någon säga något om att t.ex stänga av hela USAs eller Kenyas friidrottslandslag när någon löpare åkt fast för doping.
  Även skidskytte är en i grunden individuell sport och det skulle inte vara svårt att dopa sig med hjälp av någon annan läkare än just landslagsläkaren. Ett antal av USAs löpare gick tillväga på det sättet.


 34. Kom just nu på att JAG tror att HELA Österikes lag är dopat, för dom ahr ju kommit för Svenskarna flera ggr denna vinter men inte dom andra vintrarna – har inte dom dessutom ngn ryss som hjälper till och tränar dom – kan det vara han som är boven??

 35. Kalle Says:

  En intressant diskussion ni skulle kunna ta upp i studion är vad som egentligen är den moraliska och faktiska skillnaden mellan att ta prestationshöjande medel som är tillåtna och prestationshöjande medel som är otillåtna. Dom är fortfarande prestationshöjande och idrottare tar dom för att bli bättre (än vad dom är)…och listan över ‘tillåtna’ och ‘otillåtna’ ändras hela tiden och är högst godtycklig och dom som bestämmer listan skulle troligen inte kunna svara på vad som är den filosofiska/moraliska/faktiska skillnaden mellan vilka medel som finns på ”listan” och vilka som inte finns med.

 36. Ante Says:

  Nu är det första gången jag hejar på en Norsk på väldigt länge, jag hoppas de inte behöver upprepas.

  Vem som helst får vinna bara de inte blir Tchoudov.


 37. Nej nu ändrar jag mig
  det verkar som det blir trippelt norkst- jag ändrar mig det är inte HELA Östersike lag som dopat sig – det måste vara det Norska laget som dopat sig!

 38. Mattias Says:

  Popsen: Det hade räckt om ni tagit bort Direkt-skylten och inte skriva dit något annat.

  Men när ni körde slalomen på 24:an låg den faktiskt live och var två-tre sekunder före SVT1. Om ni kunde köra den live där, borde ni kunna göra det i ettan också.

 39. Gunvald Says:

  Norrmännen är dopade. De vinner ju! Samma förutsättningar som oss vad gäller uppväxtförhållanden men de vinner och det gör inte vi!

 40. Danne Bäst Says:

  Fattar inte varför så många hänger upp sig på om HELA svenska laget skulle uteslutas om NÅGON visade sig vara dopad. Det tycker försås inte många. Men nu var det TRE ryssar som var dopade i SAMMA tävling. Förutsätt att både ACO, Ferry, och Bergman skulle lämna positivt efter första tävlingen här (vilket naturligtvis aldrig kommer att hända), isf skulle jag absolut tycka att hela sveriges trupp skulle kastas ut! Missa inte väsenliga omständigheter här tack!

 41. Kalle Says:

  Höghöjdsträning är en form av doping med. Man utsätter kropper för onaturliga förhållanden för att göra den ‘härdad’. Många av elitidrottarens vanor som görs för att höja prestationen är skadliga på kroppen och ‘onaturligt’ stimulerande.


 42. nu blir det kvadrippelt norskt
  SMAKA PÅ DEN!
  som Crister sa

 43. Lilla mus Says:

  Jag vill inte tro att övriga rysskor/ryssar är dopade men tanken kommer tyvärr ändå oavsett om man vill det eller ej. Tycker Vinterstudion är ett kanonprogram som jag hoppas stannar kvar på svt. Just nu är ju skidskyttet norska mästerskapen – heja Norge.

 44. Ante Says:

  TACK NORGE..

  Bra kört, kanon bra att ryssen inte fick nån medlj..

 45. Jehu Says:

  Måste vara laget som åker snabbast som är dopat dvs Norrmännen. De kan bomma men ändå komma upp på pallen. Norrmännen har helt enkelt resurser att utveckla något som döljer doping….Leve Norge..Leve ekonomiska muskler

 46. Erik Says:

  Det här är ju inte bra för sporten att de är 4 norskar i topp…ingen bredd i denna sport, men dom kanske är dopade?

 47. Danne Bäst Says:

  Börje B verkar missa varje poäng som finns i den här diskussionen. Fast märkligast är hur han kan hitta tio programledare som är bättre än popsen. Popsen är ju det bästa som hänt svt-sporten på år! =)

 48. Mattias Says:

  Någon som kan studera norrbaggarnas piller och drycker??? De verkar ju ha några ännu bättre piller än vad ryssarna knaprar.


 49. det kallas ironi –
  Norrmännen är INTE dopad, Ryssar/ryskor som åker idag är INTE dopade, Österikarna är INTE heller dopade.
  Jag vill bara inte att vi/ni dömer hela ryska laget pga 3 idioter

  Popsen är bra, men inte i direktsändning eftersom han tjatar samma frågor hela tiden, han vill ha ”sensations tv” hela tiden.

 50. Danne Bäst Says:

  Oavsett om de ryskor/ryssar som åker idag är dopade eller ej sänder det dåliga signaler om de får fortsätta när förbundet har så uppenbara problem med doping bland de aktiva. Om alla utesluts blir fördömandet av dem som dopar sig i det egna lägret större, vilket får större etiska och sociala konsekvenser för fuskarna. Ut med packet!

  Vad gäller popsen, vill ni hellre höra ”hur känns det?” 30 ggr på en förmiddag igen? Inte jag iaf:)

 51. Victor Says:

  Kan någon förklara varför det dröjde så länge innan proverna analyserades?

 52. Kalle Says:

  Börje, kan du definera ”Dopad”?

 53. Ante Says:

  Håller med Danne Bäst, det måste till nån sorts kollektiv bestraffing annars tror jag att vi tyvärr får leva detta problem med fuskande idioter..


 54. kalle,
  Jag kallar dom dopade om dom tagigt otillåtna medel eller anvönt bloddopning som var mer poppis förr i tiden.

 55. Anteryss Says:

  Med tanke vad Ante har skrivit så är han snarare Antiryss än antidoping.


 56. Ante, Danne

  Jag tror inte det hjälper att stänga av ett helt lag under pågående mästerskap, men när dom kommer hem så har dom ett stort jobb att ta tag i – kanske byta ut ledning, tränare osv + ta mer tester på dom aktiva.
  i Sverige tror jag det är så att dom aktiva måste tala om vart dom skall vara så att dopningspolisen kan göra tester närsomhelst på dygnet, det kanske inte är så i Ryssland och andra länder?

 57. Jonas Says:

  SNÄLLA MÄNNISKOR
  Här smutskastar man hela Ryssland för att andra traditioner och knappa ekonomiska resurser får dem att riskera hälsan för att nå framgångar.
  Men vem talar om Norge, vars åkare kommer till VM och åker 1-2 minuter snabbare än alla andra i världseliten för att de har hiskeliga ekonomiska resurser som satsas på speciell höghöjdsutrustning för miljoner, något som få av de andra nationerna har ett uns av möjligheter till.
  Var är det SPORTSLIGA i det?
  Doping, vad är det? Ett tomt ord, fyllt med de priviligerades innehåll. Sluta med denna naiva smutskampanj och börja tänk självständigt människor, annars är det inte mycket med oss!


 58. Victor
  Det kanske var ngn ny typ av dopning som var svårare att upptäcka, dom är duktiga på att komma med nya medel hela tiden.

 59. Ante Says:

  Om jag inte kommer ihåg fel så måste väl alla idrottare i en wada ansluten idrott lämna in nåt typ av schema så att wada vet var dom finns så att dom ska kunna göra tester när som helst. (rätta mig gärna om jag har fel).

  Just i detta fall tror jag att på kollektiv bestraffning pga av att, dom testades samma dag, samma substans, det sammanslaget tycker jag pekar på systematisk doping.

 60. Per Says:

  Med tanke på vad joel sa tidgare och med dom senaste veckornas katastrof är det väl inte konsigt om man blir antiryss.

 61. Kalle Says:

  Några andra former av dopning:

  Höghöjdsträning – prestationshöjande. utsätter kroppen för onnaturliga förhållanden för att bli ‘härdad’

  Kaffe – stimulerande/ger falsk energi

  ‘vitamintillskott’ – stimulerande/prestationshöjande

  ”vanliga” mediciner – ‘dämpar’ smärta som gör det möjligt att prestera över sin kropps kapacitet i det skick den befinner sig.

  Tobak – ‘nervlugnande’

 62. Danne Bäst Says:

  Så Kalle…

  Andra dopingmedel:

  Banan – återhämtningshöjande
  Socker – ger onormal energi

  Eller hur långt vill du dra det?

  Vi får väl iaf efterleva de regler som finns om sporten ska ha ngn trovärdighet.

 63. jessica Says:

  Är det inte dags att ta tillbaka Norge, tänk vilka bra Vm det hade varit då 😉

 64. Ante Says:

  Är det inte så att det dom nu avstängda skidskyttarna har gjort är olagligt och ta en kopp kaffe och en snus är lagligt?

 65. Björne Says:

  Det är väl bara att titta historiskt hur många svenska eller norska skidåkare/skidskyttar som någonsin åkt fast för doping. Svar: inga. Många är däremot de nationer som avslöjats som simpla fuskare. Naturligtvis måste vi reagera när tre åkare från samma nation åker fast och ifrågasätta hur det är med övriga åkare i det landet.
  Det tramsiga snacket om att vi svenskar skulle skylla på att andra länders åkare är dopade bara för att de placerar sig bättre än svenskarna är ju bara tröttsamt.

 66. Jussi Says:

  När Sverige förlorar så ska det alltid hittas bortförklaringar till höger och vänster,inse bara att
  man räcker helt enkelt inte till,man skyller på orättvisa förhållanden,dålig sikt och annan skit.

 67. Kayzer Says:

  Kollektiv bestraffning förespråkar man här har jag läst. Med andra ord menar man att åkare som INTE testats positivt för dopning skall stängas av. Det är ju helt vansinnigt.

  Med andra ord skulle hela Svenska ishockeylandslaget ha stängts av då Håkan Södergren vart dopad.

  När Marion Jones efter några år erkände dopning skulle altså alla Amerikanska medaljer från den tiden lämnas tillbaks, för till friidrotts vm/os åker man ju som lag.

  Sedan nämns Tyskor som om de naturligtvis är dopade för att de är bra i skidskytte. Det om något är väl om möjligt än mer absurt, då de inte ens åkt fast alls.

  Tyskland är och har alltid varit bra i skidskytte. En fråga man kan ställa sig i sammanhanget i så fall, om man nu ska gnälla över sådana som Wilhelm, Neuner och Henkel med flera, är ju att plötsligt åker Helena Jonsson skidor som aldrig förr. En förbättring av det här slaget från en till nästa sässong är ju rent sensationell.

  Jättekul tycker jag,….tror jag, för det verkar en aning skumt.

  Tyskor gör aldrig bra resultat men i mästerskap är de alltid bra var det någon som skrev. Misstänkt skrevs det också om detta. Om man nu lever i den tron att Tyskland aldrig är bra i världscupen bör man nog be någon om hjälp.

  Neuner vann världscupen förra året, det är ju en hyfsad framgång. Men hon är väl dopad antagligen. Eftersom hon inte är svensk eller norsk menar jag.

  Jag tror Tyskland haft segern i totala världscupen hela 17 gånger genom åren. Så om man vill kan man i alla fall ha skymtat en och annan tysk framgång genom åren också då inte loppen ingått i ett mästerskap.

  Man kan inte straffa kollektivt för att någon eller några gör fel. Ska vi nu kalla alla amerikanska simmare för mariujana missbrukare?

  Jag kan inte vara säker på att de övriga ryska skidskyttarna är rena. Inte heller att ACO eller de andra svenskarna är det. Men att döma någon innan man bevisligen kan utpeka någon som skyldig är ju ganska lågt. Vi har cyklister förresten som ingått i stall där aktiva varit dopade. Betyder det att de svenskarna också är dopade fast de inte åkt fast?

 68. Bella5 Says:

  Jag tycker det här med doping är fruktansvärt. Det måste bli ännu hårdare tag för att rädda idrotten. Jag är väl inte allmänt för kollektiv bestraffning men tror som många här att det inte är en slump att tre ryska åkare är dopade vid samma tillfälle. Det kändes obekvämt att se de ryska åkarna idag. Jag skulle må lika dåligt….om än sämre om någon av de svenska deltagarna hade dopat sig. Jag hade inte velat se resterande tävla eftersom jag då inte vetat om de var rena.
  Fram med fler tester och oftare…….speciellt de som bra resultat.

 69. Kalle Says:

  Precis.

  Socker är dopning med.

 70. Kalle Says:

  Vad som är ‘tillåtet’ och inte är högst godtyckligt.

 71. Elin Says:

  Jag hoppas helenas 5:e plats för blir just det och att inga fler åker dit för dopning under detta VM för sportens skull.(alltså att inga fler är dopade inte att de lurar systemet) Jag tycker att de som är dopade ska atraffas hårt men att man skall anses oskyldig tills annat bevisas och inte dömmas för att man är från ett visst land. Kom igen nu, nu skiter vi i Ryssland och hejar fram svenskarna under resten av VM och hoppas på inga fler fuskare under VM

 72. Ante Says:

  Vad än ni säger,, tycker jag de är helt åt helvete att ryssarna är kvar i detta VM, då den som förmodligen gett sprutorna till dom 3 dopade är kvar i laget.

  Och socker är inte doping.

 73. finnen Magnus Says:

  Ryssarna bort från VM.
  Jag gladde mig år att fyra duktiga Norrmän spöade Tchodov idag.
  Bara toppen på isberget med Jurieva och company.

 74. Danne Bäst Says:

  Kayzer skriver trådens längsta inlägg utan att ha tagit del av nyckelargumenten. Nej ett helt landslag ska inte stängas av om EN spelare är dopad. Men om hela förstafemman är dopad så JA stäng ner hela paketet. Fatta att det inte var EN stackars ensam ryss som var dopad. Det var TRE stycken, i SAMMA tävling.

  Kom in i matchen, snälla!

 75. Ante Says:

  Bra Danne vi är inne på samma linje,, ut med packet från detta VM, ska bli intressant att se om Wada har några prover från andra ryssar som ännu inte är analyserade.

 76. Rasmus Says:

  Trist med doping. Vilka som än håller på. Jag vet ju till 100% att det förekommer i alla länder mer eller mindre.

  Jag kan för övrigt berätta att jag själv är dopad just nu. Tog nämligen en treo för en stund sedan. Vad som är ännu värre är att jag drack två koppar kaffe efteråt. Eftersom jag har astma dessutom så fins det risk att jag måste ta till bricanylen. Rinexin har jag också använt fast inte på länge. det är något man får ta till då otrivin eller nezeril inte hjälper. Dessutom är jag förtjust i att äta svamp. Selleri kan också gå ner. Äter jag ordentligt mycket av det så kan jag ju teoretiskt sett få i mig för mycket Mannitol. För att inte klara ett dopingtest menar jag. sånt här jag måste komma ihåg om jag någon gång blir elitidrottare. Jag får altså inte ta treo men jag får sova i höghöjdstält.
  Det är inte okej med doping. Vad jag vill ha sagt med det här är att det är snart svårare att inte vara dopad än att vara det. Listan över otillåtna saker blir längre och längre hela tiden. Nu är det väl inte så att man åker fast för doping om man råkar ta en treo, hoppas jag. Det räcker dock att det fins med bland de otillåtna medlen för att i alla fall jag ska tycka tt det här med doping har gått till överdrift.

 77. Kayzer Says:

  DanneBäst skrev följande:

  ”Så Kalle…

  Andra dopingmedel:

  Banan – återhämtningshöjande
  Socker – ger onormal energi

  Eller hur långt vill du dra det?

  Vi får väl iaf efterleva de regler som finns om sporten ska ha ngn trovärdighet.”

  Då kan ju argumentet ”stäng ner hela packet” rimligtvis inte var väl övertänkt. Reglerna är ju att man bevisligen ska vara dopad för att stängas av. Man ska ju efterleva de regler som fins, eller hur? Därför ska naturligtvis de åkare som inte åkt fast fortsätta åka. ryssar likväl som de andra som dopar sig.

 78. johan Says:

  Kan de inte få åka istället, inget blir ju bättre av att sitta o spekulera hur det ska gå, det går ju ändå inte som ni tjötar om. det är inga programerbara robotar vi talar om.

 79. Fredrik Says:

  Helena du är drottningen av skidskytte. Grattis till guldet

 80. Danne Bäst Says:

  Kayzer

  Du kan uppenbarligen inte läsa en diskussion och ta del av innehållet…

  Du kan inte applicera argument ur en diskussion på en helt annan till att börja med. Frågan om vad som är doping är EN. Frågan om ryssarna ska bestraffas kollektivt en ANNAN.

  Och ska du citera mig får du gärna göra det riktigt. Jag skrev nämligen ”hela paketet” och inte som du skriver ”hela packet”.

  Åter igen, kom in i matchen…

 81. emma Says:

  Klassa ingen som dopad fören det är bevisat! Jag tycker synd om det ryska laget!

 82. Danne Bäst Says:

  Jag tycker synd om alla som lägger all sin tid och energi på något som sedan raseras av att vissa nationer inte ser något problem i att stoppa näven i pillerburken så länge man kommer undan med det…

  Alla som inte åkte fast under 80-talet ska naturligtvis också hållas som odopade, oavsett prestationer?

 83. Sassy Says:

  Vad det gäller de ryssar och ryskor som blivit avstängda, ja, där är saken klar. De ska vara avstängda i minst fyra år (rent generellt anser jag att idrottare ska vara avstängda så att man missar WM+OS när man åker dit för doping)!
  Vad det gäller övriga ryssar… En klart svårare fråga. Men skidskytte är inte den enda grenen där ett antal personer av samma nationalitet åkt fast för doping. Är det samma preparat den här gången som de ryska friidrottarna åkte fast med, då är det frågan om hela laget inte borde stängas av och Ryssland tills vidare uteslutas att delta i internationell idrott tills saken är utredd om det rör om systematisk doping. Inte minst för alla ryska ungdomar som idrottar och i sådana fall riskerar att bli påverkade av att bli ”kroppsligt manipulerade”…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: