”Är det bara toppen på ett isberg?”

Frågan tillhör Internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg och lästes upp, med entonig röst och blossande kinder, mitt i ett pressmeddelande som fick hela skidskytte-VM att stanna upp. Rätt tuffa antydningar, om systematisk dopning hos en av värlens ledande nationer, stormakten Ryssland, som nu fått skicka hem tre medaljkandidater – dagen före VM.

Jurjeva, Achatova och Jarosjenko lär ha varit stinna av bloddopning, men knappast utan hjälp från annat håll och långt ifrån säkert ensamma – IBU kunde knappast ha fått en sämre start på VM i Sydkorea, men det fick dom…vädret, eller snarare ovädret, var ett kanske än mer akut ämne på dagens ytterst välbesökta presskonferens.

Det vräker ner regn sen ett knappt dygn tillbaka, termometern har varit upp på 15 plus och vänt och dessutom snurrar hetsiga vindbyar runt kring den golfanläggningen som blir alltmer synlig. Snölagret har minskat dramatiskt, idag var träningen inställd, men när några trotsade det påbudet var svenskorna snabba att plocka fram laggen, Aco, Helena Jonsson, Domeij och Anna-Maria Nilsson strävade fram i motbjudande väderlek under överinseende av den väldige Wolfgang. Blir det tävling så ska Sverige vara redo – på allt. Till och med vattenskidor. Aco bara skrattade över den parodi som underlaget just nu bjuder.

Blir det än mer bekymmersamt, så får svenskarna snabbt veta. Förbundskapten Staffan Eklund ingår i tävlingsjuryn som imorgon bitti, lokal tid, ska ta ett beslut om VM-premiären i sprint kan köras som planerat. Han erkänner att han aldrig varit med om något liknande och ser inte helt bekväm ut med läget. Sydkoreanerna hade massor av snö under ett vintrigt för-VM 2008 – och struntade i att bunkra lika mycket av den vita varan till i år. Inget vidare vältajmat beslut – med facit i hand.

Ironiskt då att IBU-bossen Besseberg talade om toppen av ett isberg…det är vad VM skulle behöva just nu…is är bättre än vårflod och snösörja och vill det sig illa försvinner en hel premiärhelg, men sen talar prognosen om kallare väder, rent av minustecken. Nästa fråga är om världscupfinalen i Khanty-Mansysk blir av – i nuläget är en Rysslandsresa i mars inte högt på någon nations önskelista. Staffan Eklund talar inte officiellt om en bojkott, men tillstår att det lobbas för att flytta tävlingarna därifrån. Dopningsskandalen har minskat intresset för att gynna bjässen i öst – ingen vill förse fuskare med sina surt förvärvade slantar. Då hjälper inte att ryske överledaren Vladimir Alikhin i morse, koreansk tid, ställde sig upp inför övriga 25 nationers förbundskaptener och bad om ursäkt.

Ikväll är det VM-invigning i Yong Pyang, alpinorten där åkarna bor.  ”Festföreställning” i hällande regn. Tunga tal, någon välrepeterad lokal dans och ett genomblött fyrverkeri. Och knappast några aktiva. Kanske en vilsen snowboardåkare  som undrar var snön tog vägen…frågan är vart VM tar vägen?

/Peter Jonsson

Annonser
Explore posts in the same categories: Skidskytte-VM, SVT Sport, TV-sporten, Vinterstudion

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 kommentarer på “”Är det bara toppen på ett isberg?””

 1. Inga Says:

  SVT:s sportmedarbetare råkar ut för mycket, Usla sängar,dålig mat,kassa bilar, för lite snö, för mycket snö.regn, dopning, snödrivor i diket, ingen hasning,branta backar utför, branta backar uppför, bommar,hårnålar och allt annat elände. Hemskt.
  Och vad säger den skånske experten Ekwall?

 2. Cecilia Says:

  Jag som längtat så att VM äntligen ska börja, å så kanske det inte blir nån premiär imorgon =( Håller tummarna och skickar en stilla bön om att vädergudarna ska vara på skidskyttarnas sida.

 3. Andreas Says:

  Skandal utan like, de får flytta vm till tyskland snabbt som fan nu. Har ju sett fram emot detta, och kan ju knappast vara lika prestigefyllt att vinna en vm medalj i sådana förhållanden som i ett fullsatt oberhof.

 4. Matte Says:

  Är det någon som hört om man börjat analysera övriga ryska skidskyttarns dopingprover som de lämnat under säsongen? Man får ju lite den känslan när man hör Besseberg snackar om ”toppen av ett isberg…”

 5. Pelle Says:

  2009 är inte skidornas år,frmaför allt inte de arrangörer som räknat med stort intresse från publik o media. Alpina VM = Fiasko för backarna håller inte tillräckligt hög klass. Precis som hela det svenska laget.
  Skidskytte VM = Fiasko innan det ens har börjat. Dopingavstängda, kommer det nån publik?.
  Längd VM = tredje gången gillt kanske. Hoppas bara att Kalla e i form…

 6. Zelli Says:

  Glädjande att testerna funkar och att fuskarna åker dit. Livstid på dessa tycker jag

 7. Thord Eric Nilsson Says:

  Jag får hålla med Björn Ferry när det gäller skid- och skidskyttemästerskap i Asien. Så långt jag kan minnas har det varit minustecken, antingen skralt publikintresse eller dåliga förhållanden, eller både och! OS i Korea skulle inte vara någon höjdare, men det var nära att spelen 2010 skulle ha hamnat där man nu har dessa problem.
  När det gäller dopingen är det väl bara att hoppas att man kan fälla resten (varför skulle de inte vara dopade?) Dags att slänga ut Ryssland från ett VM eller OS samt kanske en världscupsäsong och vid nästa kongress se till att doparnas försvarsadvokat vicepresidenten Tichonov (som varit i båsväder tidigare) får lämna skutan. Det finns även andra nationer med historisk dopingbakgrund som gjort mystiska resultat den här säsongen.
  Nu håller vi tummarna för att våra skidskyttar skall få komma till skott.

 8. Jonas Says:

  Starkt av Mattias Nilsson att stå upp. Att han blir mord hotad gör mig inte förvånad men väldigt ledsen och arg.

  Jag hoppas att hela Rysslands landslag får åka hem om inte annat att de som är ”rena” gör det för idrottens bästa.

  Skulle en av de andra ryssarna vinna medalj så lär media äta upp personen i fråga.

 9. Ante Says:

  Har samma fråga som Matte, vet nån om alla analyser av prover är klara från eventuellt testade ryssar i vinter, skulle va intressant att höra det??

 10. Marianne Says:

  Varför inte skicka hem hela Ryska laget??Eftersom ryssarna ägnar sig åt systematisk doping,och så stäng av de 3 som lämnat positiva prov på Livstid för att tävla i Internationella sammanhang,Alla som ägnar sig åt doping borde stängas av på Livstid!!!!!

 11. Mikael Says:

  Någon här som INTE tror att Norrmännen är dopade,kan det vara det som gör Besseberg (norsk) upprörd o med flammande röda kinder?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: