Skräckbackar…

med respektingivande isskorpa, luriga slag och svårt linjeval är faktiskt inte bara en fråga för Val d´Isere och alpin-VM. Pyeongchang har ofrivilligt hamnat i utförsbranschen och det är ett stort samtalsämne – i väntan på en annan för arrangörerna glashal historia: dopningsdomen (som väntas i natt Korea-tid, om kvällen i svensk tideräkning).

Dom blåser på nerför långa, vindlande strängar som kallas VM-spår och möter tvära, nedisade kurvor. Herråkarna har det lite värre, svenske Ekholm och amerikanen Burke har jag redan rapporterat om, fler har stått på öronen, men oroligast är ändå damerna.

-Uppförsformen är riktigt bra, utförsformen är inte helt som den ska, beskrev Helena Jonsson på dagens presskonferens dom vådliga försöken nerför mot VM-stadion.

-Jag har provat flera olika linjer – och ingen har varit bra, sa ACO och erkände att hon faktiskt varit nere på rumpan och vänt vid nåt tillfälle. Men jag tror att jag vet hur det ska gå till nu. Enda problemet är om jag kommer dit samtidigt som en sämre åkare och måste om…klurigt.

Och frågeställningen är inte fel. ACO har regerat i spåren i vinter och formen är fortsatt hög. Ikväll mötte jag dessutom vallakvartetten, välförtjänt hyllade mest hela tiden, och big boss Johan Wåhlström hade nåt särskilt i blicken som antydde att dom börjar hitta rätt svar på glidgåtan…ja, dom vill ha ännu snabbare skidor!

Men idag var det rent av trögt i spåret…10 plusgrader som mest, ett osannolikt töväder som tär hårt på prövat underlag. För en gångs skull var det, när tjejerna tränade på eftermiddagen, rent av lite långsamt. Men ditslängd extrasnö skapade istället bekymmer. Elisabeth Högberg var ytterst nära en vurpa av det skälet…plötsligt tvärnitade ena skidan (!) och sen sköt det fart igen. Nu ikväll har det dessutom börjat regna (tur är inte det första ord man tar till för att beskriva arrangörernas VM-upptakt) och när det sen fryser på…just det isgata lagom till kvällen som är tävlingstid…hua. Alltså: finns det snö kvar – så blir det is!

Ryssarna undvek allt vad VM-arena, skräckbackar och isgator anbelangar idag. Till och med vallaboden låg nedsläckt och inaktiv. Tolka det som ni vill. Själva hänvisade dom till en fridag – och när mörkret föll försvann dom i ilfart och förbi det lilla pressuppbådet, ut på det dom själva kallade rysk afton. Jekaterina Jurjeva, världscupettan som pekas ut som en av dom tre dopade, har fortfarande inte gjort ett enda träningspass därute.

Det har redan läckt ut uppgifter om att B-proven också är positiva. Snart kommer officiellt svar från Lausanne, det alla gått och väntat på, för att kunna gå vidare. Som av en slump har det i VM-landet Korea hunnit bli fredag den 13:e…

Peter Jonsson

Annonser
Explore posts in the same categories: Vinterstudion

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 kommentarer på “Skräckbackar…”

 1. Erik Says:

  Låter inge vidare…
  Vem är det som skrivit texten?

 2. Lennart Says:

  År 1998 träffade jag en ryska som med svenska mått mätt varit en duktig sprinter (11.22 på 100 m) och även varit träningskamrat med Privalova. Hon talade om för mig att alla idrottsmän dopade sig och då menade hon hela världen. Detta är vad man lärde ut till unga ryska idrottsmän. För att bli bäst måste du ta dom här pillerna eller sprutorna. Alla dina konkurenter gör det. Det är nog lika dant nu. Dopning
  i Ryssland (och i de forna öststaterna) är så enormt djupt rotat. Min ryska vän slutade med friidrott efter att hennes pappa förbjöd henne att äta de ”konstiga pillren”. Hon är numera gift och boende i Sverige (dock inte med mig).

 3. Lisa Says:

  Skrämmande historia Lennart!!! Låt oss hoppas att detta VM inte bjurder på ”fler” dopningsskandaler.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: