Hur stor skandal är ”Fallet Rydqvist”??

Fick ett sms av en kollega:
”Hur stor är skandalen att Maria inte ska åka VM?”
Tänkte en stund. Tomt i skallen. Svarade:
”Maria? Vilket VM pratar vi om? PH?? Vad? Har jag missat nåt?”
Nytt pip i nallen:
”Rydqvist. Längd-VM. Borde inte hon vara med? Kolla AB?”

Under den dryga minut som gick mellan de två sms:en hann jag måla upp ett antal olika scenarion i skallen.
Varför var Maria PH egentligen stoppad från alpina VM? Vad har hänt?
Petad? Knappast.
Dopad? Ännu mera knappast.
Uppäten av en snögnu? Man vet aldrig.
Sjuk. Troligt.
Kanske fick en Seat som hyrbil och kom inte fram? Definitivt möjligt.

Så pep det till igen. Det handlade alltså om Maria Rydqvist. Längdåkare.
Rydqvist rasar på sin hemsida (och i tidningen) mot uttagningarna till VM.  Junioren Hanna Brodin får åka – Rydqvist får stanna hemma.
Kollar AB på nätet och ser en artikel som börjar med orden:

”Hon har gjort karriärens bästa säsong och etablerat sig som en åkare i världstoppen…”

Öööh, hallå. Ursäkta mig men…  ska vi inte vara lite nyanserade här?
I de tävlingar jag har sett i världscupen i vinter, som har motsvarande distanser i VM, har Maria Rydqvist varit  23:a och 27:a.
Därtill sticker hennes resultat i dubbeljakt (15:e) i Tour de ski sticker ut och borde rimligen kvalificera henne till VM.  
Men å andra sidan var hon 43:a i Gällivare.
Och i den totala världscupen ligger hon på 92:a plats.

Så etablerad i världstoppen? Njae….
Given i ett VM-lag? Njae….

Däremot kan jag tycka att Maria Rydqvist borde få åka VM ändå. Och det är väl snarare det man kan kritisera förbundskaptenerna för – att truppen inte är större på damsidan. Det handlar om ekonomi såklart.
Men också om konkurrens. Även om Sverige skickat två tjejer till är det inte säkert att de fått åka i alla fall.
I dubbeljakt är Kalla, Haag och Norgren givna. Rydqvist är inte självklart fjärdeval.

Tremilen däremot hade varit Rydqvists chans i VM. Men uppenbarligen tycker man inte det är värt pengarna att ta med ytterligare en tjej för en enda distans. Jag kan förstå det, men samtidigt ska man nog inte underskatta vikten av att uppmuntra de idrottare som verkligen satsar.
Vi har sett exempel på skidåkare som fått sena genombrott. Rydqvist skulle kunna vara en sådan.

Dessutom visade Rydqvist på prologen i Tour de Ski att hon skulle kunna vara ett bra reservalternativ i en VM-stafett. Men hon är inte med i min grunduppställning.

Därför är det klart som tusan att Maria Rydqvist är förbannad. Det ska hon vara. Hon lägger ner all sin tid på att bli världens bästa skidåkare och VM var såklart ett av henens största idrottsliga mål i livet.
Men frågan är vem hon ska vara förbannad på? Troligen mest på sig själv, för hennes resultat i vinter gör henne inte självklar i VM.
Och hon har knappast några sympatier att vinna genom att gnälla i media.

Sveriges VM-insats står knappast och faller med om Maria Rydqvist blivit 17:e  och 24:a på sina distanser. Däremot kan den sju år yngre Hanna Brodin skaffa sig värdefull rutin och få känna på hetluften utan press på sig.
I Sverige är vi alldeles för försiktiga med att släppa ut våra lovande juniorer i världscupen.
Brodin har inte ens åkt ett världscuplopp.
Inte Lisa Larsen heller.

Att Hanna nu plötsligt får chansen i VM direkt är aningen märkligt, men knappast något att bli upprörd över för alla om inte heter Rydqvist. Jag är glad att Sverige vågar göra som Norge och Finland.

Och måste jag väga Rydqvist mot Brodin så föredrar jag den yngre av framtidsskäl. Även om jag gillar Rydqvist så ser jag hellre att Brodin blir 34:a, än att Rydqvist blir 21:a.
Men – som sagt – jag hade helst sett båda i Liberec.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

15 kommentarer på “Hur stor skandal är ”Fallet Rydqvist”??”

 1. Thomas Says:

  lysande att våga släppa fram en junior i truppen till vm. Hoppas hon tar för sig.

 2. Anders Says:

  Jonas!
  När du ska till Italien får du se till att du får en riktig bil som hyrbil, en Alfa Romeo!

  Ciao!

 3. johanhaa Says:

  Jonas hur skulle du reagera om någon unglovande kille tog din plats som krönikör under VM? en kille som du vet att du är mkt bättre än lätt skulle vinna mot
  ,dålig jämförelse säker, klart Maria ska vara sur
  å uppröd hon har inte förlorat ett lopp mot Hanna i år så helt mänskligt att hon reagerar så
  varför skulle inte en skidtjej kunna gå ut i media å vädra sitt missnöje de gör man ju i fotboll å hockey å många fler idrotter?( bra med lite rubriker i kvällspressen för skidsporten)

  Du skrivar ett finland å norge släpper fram juniorer i VM det är helet rätt men alla dom har erfarenhet från WC lopp iår
  Har du sedan tänkt på att Hanna Bodin kan vara stafett reserv för inte har väl förbundskapternera tänkt låta någon tjej tävla 3 dager i rad. ( om dom inte tänkt låta Kalla eller Haag åk sprintstafetten) kommer i ihåg när Magdalena Forsberg åkte första stäckan i stafettan 1987 utan att åkt ett enda WC lopp kom deräckt från JVM hon med hon tappa över 1 min.bara en varning hur de kan sluta men kan gå bra åxå.
  skulle någon junior varit med skulle de så klart varit Lisa Larsen hon har visat i hon kan stå sig bra mot seniorer det har ännu inte Hanna Bodin visat

 4. Larsson Says:

  Är det ev. hedrande för Vinterstudion att Expressen har tagit efter med sina bloggande reportrar som dom kallar ”Vinterbloggen”…

 5. carina Says:

  Äntligen!! Släpp gärna fram fler hungriga juniorer!!

 6. Mattias Says:

  Ja det är inte ett lätt jobb det här med uttagningar. Tur att man slipper såna val.
  Visst kan man förstå Rydqvist (som ändå hållit på ett tag) men nån jätteskandal tycker jag ändå inte att det är.Kul att nån helt obeprövad junior får prova på att vara i hetluften, mer sånt!! Nånstans måste man ju få erfarenhet och rutin,och varför inte på ett VM.

 7. Andreas Says:

  Nå hon är ju bara en reserv på hemma plan än så länge den goda Maria Rydqvist.

 8. Jan Says:

  Jonas Karlsson har väl aldrig varit min favorit, men lite mera hade jag nog ändå väntat mej av en som får betalt för att skriva.
  Att du inte har bättre koll på läget under VM-månaden än att du måste invänta nästa sms för att fatta att det rörde sej om Maria Rydqvist och inte PH är riktigt dåligt, att du sedan söker information på aftonbladet och tror att du har hittat nån form av sanning gör ju inte saken bättre.
  Hade du läst hennes blogg så hade du sett att hennes besvikelse och frustration i första hand riktade sej mot sättet som uttagningarna gick till, med ändrade förutsättningar hela tiden.
  Sen är du nog ganska ensam om att tycka att man inte ska ta ut bästa laget till VM, och det spelar nog ingen roll hur du räknar nya eller gamla placeringar så kan du aldrig komma ifrån att Maria har bättre meriter än både lisa och hanna.
  Visst har du rätt att tycka vad du vill, det är väl därför du har det jobb du har, men jag förväntar mej lite mera saklighet från dej.
  Jan

 9. Zelli Says:

  Brodin alla dagar i veckan.

 10. Oskar Says:

  Maria Rydqvist är bara 25 år. I Karlssons inlägg låter det som hon har åren emot sig och så är det ju verkligen inte.

 11. Jonas Says:

  Med risk för att mitt inlägg tas bort så säger jag bara: Ni som klagar på inläggen. Läs dem inte, ingen tvingar er hit. Läs Aftonbladet istället eller varför inte alt + F4.

  Jonas har inte alltid rätt. Men han är bäst. Alla som tycker annat har helt enkelt fel.
  Svårare än så är det inte.

  //Jonas S

 12. Ltk Says:

  Att man ska ta ut det bästa laget till ett VM är inte självklart, om man ska välja mellan två personer som ingen har någon chans att vinna tänker man självklart på framtiden och där har vi den unga hanna Bodin. Ett av Sveriges framtida hopp. Den erfarenheten hon får under VM kommer att gynna henne de kommande åren! Det är helt rätt att satsa på unga idrottare och att skidlandslaget inte har råd att skicka fler, ja tråkigt men sant.

 13. Peter Says:

  Ingen slår ”svtKarlsson” när det gäller mångsidig kunskap. Inte ens Chris Härenstam når upp till hans nivå. Självklart att han i stridens hetta (läs pågående VM) inte kopplar meddetsamma på ett kryptiskt sms.

 14. alex Says:

  Jag tycker självfallet att man hellre tar en junior som har hela sin karriär framför sig. Rydqvist är inte bra och kommer inte vara bra på VM heller, hon kommer inte nå en topp-15 placering, så att skicka iväg Brodin och ge henne rutin utan press och allt är bara skit bra!

  Krönikören har nog fullt upp och många sporter att hålla koll på så om någon skickar ett sms och han inte fattar vad det står direkt så betyder det inte att han inte har koll.

 15. Thord Eric Nilsson Says:

  Jonas!
  Du ha nog fel i ditt påstående att man måste heta Rydqvist för att bli upprörd. Jag blev i varje fall upprörd och sedan litet mer upprörd. Jag undrar om det inte finns en gravad hund i det här fallet. Tycker ledarna att en frispråkig tjej som Maria är besvärlig? Hon är inte den vanliga som tyst tiger och finner sig i på allt.
  Dubbla fjärdeplatser på bägge SM-distanserna borde ha räckt till åtminstone ett VM-lopp där vi har
  Har fyra platser på varje. Lägg till detta placeringarna 13 och 15 i Touren, som ju egentligen visade att Maria tagit ett steg uppåt!!!!!
  För fyra år sedan fick hon hux-flux hoppa in i VM-stafetten, när Emilie Öhrstig fick halsont och spara sig till sitt sensationella VM-guld i sprint.
  Den dåliga planeringen när det gäller grenval i cuper och SM gav en dålig grund för uttagningarna.
  Landslagsledningen och förbundets tjänstemän får ta på sig skulden!
  Den enda gången man kunnat jämföra Maria och Hanna var i Skellefteå före jul då bägge åkte 10 km i Skellefteå, men i olika klasser. Då var också Lisa Larsen i kanonform.
  Larsen 27.00,6 (junioretta), Rydqvist 17.15,16 (senioretta), Brodin 27.40,6 (juniortvåa)
  I VM är distanserna längre…

  Sedan kan man ju undra om landslagsledningen vaknat för sent och reagerat på misstaget att inte låta Lisa Larsen åka världscupen i Gällivare. I den stora svenska kvoten hade det inte varit fel att testa en junior!
  Till VM skulle felet rättas till. Lisa tackade nej, men nu skulle man ha en junior till varje pris. 19-åriga Hanna (som kommer att bli jättebra – inte minst i sprint) fick chansen och blev överraskad. Hon hade ju redan nått sitt mål- Junior VM.

  En annan tjej, 25 år är ingen ålder, fick inte nå sitt mål….

  Man kan ju undra varför de tre HERRARNA i landslagsledningen tog ut sju damer och åtta herrar, trots att:
  1. Damerna har den bästa utvecklingen med rekrytering och en stadig påfyllning som man faktiskt saknar på herrsidan bakom Hellner (åldersmässigt sett).
  2. Damerna har 6 – herrarna 4 platser i världscupens röda grupper. Okej, jag håller med om att statistiken är något missvisande då världscupvinnaren (!) Hellners resultat (mest pga Toruen) inte räcker för plats i röda gruppen.
  Just nu och ännu mer med sikte på framtiden finns ljusen på damsidan!!!!!

  Jonas med flera i SVT-teamet. Ni gör ett jättebra jobb vid tävlingarna och jag bävar för farhågorna att TV4 skall ta över i framtiden. Men även solen har sina fläckar – i det här fallet har du, Jonas, fel.
  Rättvisa måste skipas oavsett om det handlar om en som inte har chans att ta medalj (kanske ändå som stafettreserv).

  Thord Eric Nilsson
  Som under årens lopp granskat ett par dussin VM- och OS-uttagningar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: