Hur värdefullt är ett guld i superkomben?

13 minuter kvar till sändning. Detta blir en panikblogg.
Ursäkta ev felstavningar.

Pops sitter mitt emot mig på redaktionen och sminkar sig. Han har något kring ögonen, smink tror jag. han aser ut som en tvättbjörn i detta nu, men kommer nog vara fin till sändning.

Mitt i denna stress uppstår en hetsig diskussion om superkomobens status.
Är det samma diskussion som inom friidrottens 10-kamp månne? Den ständiga frågan om Giganternas kamp vs Medelmåttornas parad.

Vi kommer ingen vart i diskussionen.
Hjälp oss.
Hur står sig superkomben kontra andra alpina grenar??
Tyck till genom att skriva ett inlägg i bloggen. Bitte!

Hinner inte mer nu.
9 minuter till sändning.

6 minuter att gå upp till stadi0n. Pops har redan dragit.
Han hann i bästa fall kleta ut sminket.
Jag får köra osminkad.

HÄRLIGT!!!

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

20 kommentarer på “Hur värdefullt är ett guld i superkomben?”

 1. Peter Says:

  Om superkomben är värd mindre än störlopp eller slalom, skulle man med samma resonemang kunna hävda att en seger i totala världscupen är mindre värd än världscupen i de olika grenarna.

  Mångsidighet är en egenskap som kanske inte premieras så ofta, men i mångkamp, skidkytte mm är det en viktig egenskap.

  Jag tycker att superkombinationen är en gren i sig som inte kan jämföras med enbart störlopp eller slalom; lika lite som en skidskytt kan jämföras med en längdåkare eller en gevärrsskytt.

 2. Inga Says:

  Superkomb är som sjukamp i friidrott,schackboxning, och kamelpolo.
  F.ö. är det väl mycket norskskryt i SVT.

 3. Bitte Says:

  Hej!

  Jag hittar ingen mailadress så jag ställer en fråga här istället. Jag upplever att störtloppsbanorna är kurvigare än de brukar, och att de känns lite som en blandning av super g och störtlopp. Finns det några regler för hur många svängar det ”ska” vara, och hur mycket skiljer sig de här störtloppsbanorna från andra? Minns störtlopp från 70-talet o framåt, som betydligt snabbare och rakare, har jag rätt eller kommer jag ihåg fel? Vore glad för svar, för vi diskuterar detta hetsigt här hemma!

 4. Morten Says:

  hmm… Ni verkar inte ha förstått det hela. Här skiljer man män från mus… och kårar den mest kompletta skidåkaren i ett mästerskap! Det är ju som världscupen i miniatyr!

 5. Tobbe Says:

  100 meter häck för skäggapa. Utomhus-SM inomhus. Jaha, det var ju kul det där.

  Jag tycker superkomb är ganska kul att se ändå, men har ändå sämst status bland alpinmedaljerna. Förutom om nån svensk kniper det på OS, då är det värt en massa… 🙂

 6. Thomas Says:

  tror slalomdelen i superkomben står sig högre bland åkarna än vad störtloppet. Tror åkarna känner en utmaning inför slalomdelen för att det är en extra slalomträning inför slalomutmaningen.

  Jag känner personligen hur vissa åkare inte satsar på störtloppet. Borde inte FIS göra om superkomben, eftersom många av de bästa i superkomben är bättre på slalom än på störtlopp. Går det inte att byta plats på dem så slalomen körs först och störtloppet sedan? För att göra det spännande?

 7. Håkan Lindqvist Says:

  Superkomben lider av det faktum att det är slalomen som är det avgörande, dvs det finns två åk att förbättra sig i jämfört med störtloppet som bara körs en gång. Som jag förstått det så är det mest slalomåkare som är hyfade på störtlopp som vinner denna gren.

  FIS borde göra om detta så att det är bara ett slalomåk alt köra två störtlopp så att det blir mer jämt.

  Det är nuvarande regler som gör att statusen blir lägre.

  //Håkan

 8. Susanne Says:

  Superkomben innebär ju just att man kör ett åk av varje, först störtlopp och sen slalom. I den gamla tidens kombinationstävlingar kördes det två åk i slalomen, men det har väl mer eller mindre försvunnit.

 9. Bella5 Says:

  Tyvärr har inte superkombin det rykte om sig som det borde ha. En åkare som under samma dag klarar av att göra ett bra störtlopp respektive bra slalom gör en stor prestation. Det går kanske inte att jämföras med 10-kamp i friidrott men är nog så nära.
  Som det är nu så finns det åkare som utnyttjar kombin som träningsåk för sina respektive favoritgrenar. Det tycker jag är helt fel.

 10. Rikard Says:

  Numera är det ju bara ett slalomåk dessbättre och kolla vilka det är som vinner superkomben, det är ju de allra bästa skidåkarna, ofta de som även vinner grenarna enskilt. Jag rankar vinnaren av superkomben mycket högt, fruktansvärt svårt att prestera bra i två så vitt skilda grenar. Sannolikt vinner Svindal eller Miller och det är ju inga dussinåkare direkt. Grenen skulle vara ointressant om de duktiga åkarna struntade i den och den vanns av en irländare, men nu är det ju inte så.

 11. Äggställning Says:

  Kombinationen har stigit i status och har idag nästan samma status som de enskilda grenarna (men bara nästan).

  Håller med Håkan Lindqvist – ett åk i slalom.
  I och för sig skulle det omvänt gynna fartåkarna, men det skulle ändå bli mer rättvist än med dagens upplägg.

  Till sist: En eloge till Pernilla som hejar på våra grannar från Norge. Där kunde hela redaktionen bättra sig! Norrmän gläds mycket mer med svenska framgångar än vi med norska.

 12. Micke Says:

  Superkomben borde ju visa vem som e den bästa åkaren.
  Vill förresten se ny gren ”sprint slalom” 2 åk p max ca 20 sek/åk. Vore grymt….

 13. Niels Says:

  Att åka hem ifrån ett VM med medalj i super-komb är hur som helst bra mycket roligare än att kamma noll. Jag anser att denna typ av gren ger outsiders chansen att glänsa. Alltså åkare som inte är i den absoluta toppen, men som kan prestera med en jämnhet som slår de individuella proffsen. Super-komben är också en fortfarande relativt ny gren som måste få växa sig fast lite. Man får se det för vad det är.
  Titta exempelvis på 10-kamp i friidrott som nämndes ovan. Herrarnas resultat är ju rätt så medelmåttiga om man jämför med de individuellas prestationer. Men samtidigt är det ju rätt coolt att som 10-kampare hoppa högre i höjdhopp än vad de allra bästa damerna gör individuellt. Ganska tragiskt för tjejerna egentligen.
  Sammanfattningsvis, se super-komben för vad den är. Det är ganska skönt med en gren som är lite mer fluffig och oviktig än strötlopp och slalom. För om man ska vara kritisk så är Super-G ett störtlopp för fegisar som inte klarar det tuffa strötloppet.

 14. Richard Says:

  Tycker att komben står för mångsidighet, vilket är en egenskap som många av de ”stora” har.

  Tycker inte det går att jämföra komben med skidskytte, utan snarare en längdgren där man åker en sprinttävling och 3 timmar senare en 5-mil…

  @Håkan Lindqvist: Om jag inte har helt fel så är det bara ett slalomåk, man ändrade för några år sedan =)

 15. Tomas Says:

  Jag tycker att störtlopp är som friidrottens 100m. Den har högst status. Sen kommer slalom.
  Storslalom, Super-G, och superkomobon har samma status tycker jag. Till skillnad från friidrottens 10-kamp så är det inte bara medelmåttor som vinner superkombon. Ta bara Anja och Pernilla som exempel. De har både vunnit i alla discipliner i världscupen.
  Jag tycker det vore intressant om de kunde komma på lite nya grenar. Tex att ta sig ner för en backe så fort som möjligt utan en massa portar som måste passeras. Farligt kan tyckas, absolut men den som ger sig in i leken…
  En annan rolig gren vore att kombinera alla discipliner i samma åk. Först 20 sekunder slalom, sedan 20 sekunder storslalom, 30 sekunder Super-G och 30 sekunder störtlopp. Det går även att tänka sig en annan ordning på disciplinerna.

 16. Dan Järbyn Says:

  TACK !!

  Vinterstudion är svt sposrt´s bästa sportprogram.

  Ni gör ett helt program av ett enda skidåk, Popps och Pillan ihop är oslagbara i studiosoffan. Man ser skillnaden när Ylva Noven försöker axla Pillans mantel som xpertkomentator i studio.

  Fagerlind och Herr alpin själv Stig strand är nästan bättre än Plex var på sin tid. Det finns ingen annan som är i närheten i svts gäng att kunna bygga upp spänningen och referera dessa alpina åken till oss i soffan som detta gäng gör.

  Att en lördagmorgon få sitta och dricka kaffe och äta frukostmackan till vinterstsudion med er är en fröjd.

  Många många tack från en trogen vinterstuido tittare.

  // Dan Järbyn

 17. Fredrik Says:

  Knappast någon medelmåttornas parad! Det är bara att titta på resultatlistorna och konstatera att det är de bästa åkarna som är med och slåss om segern. Det är svårt att kalla Vonn (var den bästa åkaren även i komben), Svindal och Miller för medelmåttor, snarare the best of the best.

 18. Lövet Says:

  Alltid detta prat om kombinationen. Varför finns pratet överhuvudtaget? Det är ett störtlopp och en slalom. Varför ens jämföra med andra grenar. Slalom är slalom störtlopp är störtlopp och kombinationen äääär kombinationen! Så satans trött på att snacket ens finns!

 19. Thomas Says:

  superkomben är ett åk av störtlopp och ett slalomåk. Det är i världscupen som det är ett störtlopp och två slalom. STOR SKILLNAD!!!!!

 20. Olaf Says:

  Om det finns ett svar på frågan ”Vem är bäst på skidor (alpint)” så er det ”Vinnaren av superkombin”. Så enkelt är det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: