Rysk idrott stinker

Tre ryska topp-skidskyttar fast i dopningskontroller. Någon som är förvånad?
Det är sedan länge känt att Ryssland är dopningens hemland No 1 och att dopningspolisen håller ett extra vakande öga på  konditionsidrottare från detta väldiga land.
Medan många länder håller på att städa upp i sina stinkande dopningsträsk fortsätter ryssarna att producera dopningsskandal på dopningsskandal enligt löpande band-principen.
 
Skidskyttarna hade levt med misstankar under en längre tid och enligt initierade källor var det bara en tidsfråga innan någon skulle trilla dit.
Tre positiva skidskyttar av yttersta klass är en enorm skandal, men ändå inte i närheten av det vi såg inför OS i Peking, då ett tiotal av landets största  friidrottsstjärnor fastnade i dopningsjägarnas garn.
Tidigare under 2000-talet har flera längdskidåkare trillat dit, inklusive de mycket meriterade Danilova och Lazutina.

Det senaste stora fallet i Ryssland inom längdåkningen var 2007 års komet Sergej Shiriajev, killen som kom från ingenstans; åkte som en tok i Davos och studsade uppför slalombacken i Tour de ski.
Märkligt nog har Shiriajevs bästa polare Legkov inte varit i närheten av den superform han hade i världscupen fram till den dag Shiriajev åkte fast för EPO under VM 2007.

Inte heller olympiamästaren Dementiev har varit i närheten av gammal god form sedan dess. Och det ryska längdlandslaget har överlag varit väldigt blekt i vinter på både dam- och herrsidan.
Men allt det senare är naturligtvis bara tillfälligheter.

Nä, sanningen är att rysk konditionsidrott stinker. Alla är naturligtvis inte dopade, men med tanke på att det ofta är flera som åker dit samtidigt känns fusket oroväckande organiserat. Men lika trist som det är med nya skandaler, lika skönt är det ju att konstatera att idrottarna faktiskt åker fast.
Idrotten får aldrig ge upp den kampen.

***

Hans Olsson är i alla fall inte misstänkt.
Segraren Didier Cuche tog sig ner för Super G-backen på 79 sekunder. Olsson ramlade in på 33:e plats. 6,5 sekunder efter!! 
En mer än blek insats.
Räknar vi om det till höjdhopp skulle Olsson, i en tävling med ett segerresultat på 2,35, ha hoppat 2,16.
Det tog ju nästan Ivan Ukhov i Lausanne i somras. Om ni minns.
Men svensken var ju före bulgarerna och islänningarna i alla fall.

***

Jag lider med Jessica Lindell-Vikarby. Efter allt skadeelände hon gått igenom hade jag sett fram emot en vinter där hon äntligen skulle få åka ikapp sin kapacitet.
Hon hann i alla fall visa vad hon kan veckan före VM. En klen tröst, antar jag.
Jag hoppas hon orkar komma tillbaka. Hon behövs!

***

Ukhov har för övrigt gjort en imponerande comeback i vinter. Han har hoppat 2,35 – högst i världen. Snacka om att killen har talang. Det vore synd om han söp bort den.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Karlsson

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “Rysk idrott stinker”

 1. Matte Says:

  Med tanke på det du skrev om ryssarna överst i texten…Vilket land kommer Ivan Ukhov ifrån? 😉 När du räknat ut det kanske du förstår vad hans fina resultat beror på…

 2. Erik Says:

  Tråkigt för Екатерина Юрева, Албина Ахатова och Дмитрий Ярошенко. Ryska är ett så fint språk.

 3. folkesus Says:

  till Erik: ja det är det , ryska, fint språk alltså, pluggade flera år, svårt, hjälp mig, var kan jag hitta ett kyrilliskt tangentbord, jag bor i huvudstaden.

 4. cykellars Says:

  Får instämma med Matte: Vilket land kommer Ukhov från? Kanske inte enbart talang som hjäpt honom över 2.35 i år?

 5. Norberg Says:

  Ironi, mina herrar.
  Karlsson brukar använda rätt mycket ironi.
  Om ni nu missat det.

 6. Josef Boberg Says:

  Tja… – dopning/doping kommer nog att finnas kvar i en eller annan form under överskådlig tid, tyvärr tyvärr… 😥

 7. Finnen Magnus Says:

  Jag tycker att Pischlers förslag att inte låta ryssar delta i VM och OS är ett bra förslag.
  Jag hade hoppats att det samma gällt för vårt eget landslag (FINLAND) efter Lahtis VM.
  Städa upp först, representera sedan.

  Jag vill inte se en dopad Ryska stjäla medalj av Kaisa Mäkäräinen, Helena Johnsson eller ACO-Z.

 8. Inga Says:

  Otillåtna medel förekom redan på 1960-talet i Värmland och då tänker jag inte
  på Kjell Lidh från Sunnemo.

 9. Håkan Says:

  Sorgligt med desa ryska dopingskandaler, bedrövligt. Bra att de åker dit. Sen kommer ju funderingar på de finska damerna i längd;-) men det är en anna historia det………

  //Håkan

 10. Mario Says:

  Rysk idrott stinker! Titta bara Ludmila Narozjilenko… jag menar Enqvist.

 11. Sandra Says:

  Jag tycker att det är tråkigt att dom som verkligen kämpar för sin idrott ska hamna utanför pallen bara för att det står någon dopad högst upp.
  Förresten varför tar proven så läng tid att få svar på?
  Sandra

 12. Marja Nikkilä Says:

  Jag har alltid trott att den västerländska eller internationella lagen inte godkänner det kollektiva straffet. Men nu ser det ut som om i Sveriges sportkretsar det finns såna personer som tycker att om nu tre ryska skidskyttar har dopat sig alla ryska skidskyttarna skulle stängas av från VM och OS. man har lärt ingenting av förflutna. Kriget och sport är inte samma sak men i grund ock botten gäller det människor. I slutet av andra världskriget bombarderades frela tyska städer till stenåldern när man kastade ut det kollektiva straffet. Då var offren döda, sårade eller hemlösa. Nu kan det hända dom är oskyldiga. Och nu tävlar man redan i Sverige, vem hinner att kasta den första stenen.

 13. Marja Nikkilä Says:

  Jag har alltid trott att den västerländska eller internationella lagen inte godkänner det kollektiva straffet. Men nu ser det ut som om i Sveriges sportkretsar finns det såna personer som tycker att om nu tre ryska skidskyttar har dopat sig borde man stänga av alla ryska skidskyttarna från VM och OS.
  Man har lärt sig ingenting av förflutna. Kriget och sport är inte samma sak men i grund och botten gäller det människor. I slutet av andra världskriget bombarderades flera tyska städer till stenåldern när man kastade ut det kollektiva straffet. Då var offren döda, sårade eller hemlösa. Så som idag på Gaza.
  Nu i denna dopningshärva kan det hända, att man straffar de oskyldiga så som de skyldiga. Och nu tävlar man redan i Sverige, vem hinner att kasta den första stenen.

 14. Marja Nikkilä Says:

  Läs bara det sist sända!

 15. Kayzer Says:

  Det fins ju en till som ”studsade” upp för den där slalombacken i fjol. Som vi får se om och om och om och om igen på TV hur tjatigt det än blir.

  USA har väl en ganska dopningsrik bakgrund också. Jag mins när man gallskrek från olika håll om hur otroligt skicklig Marion Jones var till exemple, och det gick ju som de flesta med någorlunda intelligens kunde räkna ut redan då hon rusade fram på banorna runt om i världen. Sen var det något stafettlag där tre av fyra Amerikaner tydligen varit dopade där den stackars fjärde personen, Michael Johnson tror jag var den ende som var ren, eller inte åkte fast i alla fall, undrar hur många NHL spelare som kör match efter matcg med itillåtna medel i kroppen, jag vet några för NHL cirkusen har jag sett på rätt så nära håll.

  Nu åkye ju den ryske längdåkaren från 2007 års tour de ski fast som tur var. Men ska man tro på alla svenska experter, som sitter lite varstans i vårt land, så är det absolut ingen garanti att man är dopad för att man ilar upp för en slalombacke, i nästan samma fart som Anja forsar nerför den. Ryssen var ju, som oraklet själv påstod, mer övervakad än flera andra, tur kanske, för den andre som studsade upp för backenså hurtigt och frejdigt, att till och med en så härdad kommentator som Jacob Hård utbrast i ren förvåning: ” Var får hon krafterna ifrån?”

  Ja, det kan man ju undra.

 16. Inga Says:

  Ulf Karlsson: ”Jag tog anabola steroider”
  Ulf Karlsson avslöjar att han dopade sig under sin egen elitkarriär.
  – Jag tog två kurer av ett medel som hette dianabola, säger friidrottens förre förbundskapten.
  Karlsson var långt ifrån ensam. I början av 70-talet använde ungefär en tredjedel av det svenska friidrottslandslaget anabola steroider.
  – Men jag tror att det går att bli lika bra utan dopning det tar bara längre tid.

 17. Daniel Says:

  Inga: Det är ingen hemlighet att det som idag är doping förekom ganska flitigt på 60-talet och i viss mån även på 70-talet.
  Men man får ändå skilja på sakerna. Anabola steroider förbjöds inte förän 1975-76. Så att Ulf Karlsson, och en massa andra friidrottare av olika nationaliteter, körde med anabola i början av 70-talet är knappast särskilt underligt. Det var ju tillåtet då, det var inte doping.

  Första gången IOK överhuvudtaget genomförde dopingtester var vid OS i Mexico 68, så att det förekom otillåtna medel i Värmland är alldeles säkert sant.

  Det gör dock inte dagens dopinghärvor mindre upprörande eller orätta. Dagens regelverk kring EPO och andra substanser är väldigt tydligt.

 18. Jonas Says:

  Apropå Tour de Ski 2008: Kalla var dock två minuter långsammare än Valentina Schevchenko som var snabbast uppför slalombacken, så även om hennes insats var suverän i jämförelse med Kuitunen var den inte bäst.

  Apropå OS 1968: Sveriges första dopningsfall då laget i Modern Femkamp diskades på grund av öl i kroppen, man kan väl säga att dopningen utvecklats sedan dess.

  Och min huvudfråga, riktad till Jonas Karlsson och andra som fortfarande läser detta inlägg: Vad är din åsikt om Österrikes herrlandslag i skidskytte? Visst har det varit österrikiska tränare och åkare som misstänkts för inte alls länge sedan, där starka indicier tydde på en utbredd dopning fast man inte lyckades samla tillräckligt konkreta bevis?

  Med Österrikes plötsliga framfart, där alla höjt sin nivå på herrsidan (utan några som helst framgångar på damsidan, enda nation som är helt enkönad på det sättet väl) framförallt i skidåkningen, visst är det värt att lyfta ett ögonbryn för?

 19. Mattias Says:

  Ja så var det doping igen.Tänk vad dessa fuskare förstör för sporten som sådan.
  När en en fantastisk prestation utförs av en idrottsutövare och hamnar överst på pallen kan man inte annat än undra, är han/hon dopad? Det är illa att ens tänka så,men vad gör man när man vet att det förekommer.Dessa fuskare borde få fängelse och avstängning på lisvstid så det förhoppningsvis
  avskräcker att dopa sig, och att vi får en ren sport i framtiden.

 20. Gabriel Says:

  Jag kommer ihåg Maxim Tjudov från VM i Östersund… Påminde inte så lite om Johan Mühlegg. Det gör förressten Krystina Kovaltjuk också, både i stil och i kondition.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: