Det var en ryss och en tysk… eller?

cimg1258

Rysspenna t v. Eller t.h.

 

Anders Blomquist och jag brukar vara överens om det mesta när vi jobbar. Men det finns en hake.  En viktig. Blomman har inte koll på färgerna.

Att förberedelser är A och O predikade redan gamle Hyland för mej när jag började på Radiosporten. Kvällen och natten före en sändning består av ganska många timmar surfande, bläddrande i papper, slående i pärmar, skrivande och tejpande. Det fortsätter ofta i hytten före sändning innan startlistan är fulländad och ibland uppkommer denna dialog:

AB:  ”Kan du skicka rysspennan?”

JH: ”Visst, här.”

AB: ”Nej det där är tyskpennan. Jag behöver rysspennan.”

JH: ”Den lila är rysspennan.”

AB: ”Nej, det var inte Tyskland jag sa. Jag behöver den orangea.”

JH: ”Men det är ju Tyskland! Ryssland är lila!”

AB: ”Nej, det är ju Tyskland.”

Kort sagt – Anders Blomquist har tappat fotfästet. Att svenskar markeras med gul överstrykningspenna, norrmän med röd, finländare med blå och italienare med grön – så långt är han med. Men att kasta om tyskar och ryssar – vilken anarki!

Att studera olika kommentatorers förberedelser kan förmodligen vara ett uppslag till nån slags vetenskaplig studie. Christer Ulfbåges expressiva, decimeterhöga bokstäver på pappskivor. Jonas Karlssons oläsliga (för andra) små hieroglyfer – alltid plitade med de finuddade pennorna från något Hilton-hotell. Och pappskivornas mästare: Sten Rosenberg. Hans prydliga startlistor är rena konstverken! De gör mej grön av avund.

Italiengrön.

Inget grönt på dagens startlistor från Otepää – Italienarna är inte här men desto flera andra.

Johan Olsson, t ex. Härligt guldgul på startlistan!

//Jacob Hård

dagens startlista
dagens startlista

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

27 kommentarer på “Det var en ryss och en tysk… eller?”

 1. Katharina Says:

  Underbart att få ta del av detta! Det är inte alltid man tänker på allt slit som ligger bakom när man sitter i soffan och gottar sig åt förstklassig TV. Men det är klart, för att bli bäst måste man väl ligga i.

 2. Magnus Says:

  Älskar erat sjyssta gnabb i tv-rutan. Ser fram mot dagens vinterstudio.
  Finns inget bättre än vinteridrott på tv.

 3. virvla Says:

  Åhh, nu vill vi ju se de andras startlistor också!!

 4. Lance Says:

  Charlotte Kalla, hon har nu bytt klubb och kör för den afrikanska ökenstammen Taerendoe, eller ?!

 5. Fredrik Says:

  Är det en vit penna på Smutna?

 6. rockmatte Says:

  ååååh vill själv jobba med tv sporten och kommentera ändå, detta är fina lärostunder på dagarna då både hoppat av skolan och jobb;) tack för ni finns!

 7. Björn Says:

  Varför inte göra det enkelt. Ta vanlig röd tusch till ryssar. Svårt att se igenom men ……ryssar har väl alltid velat skyla saker …

 8. LMG Says:

  Klart att Tysklands penna ska vara orange!! Herr Hård har absolut rätt i den frågan.

 9. Marie Says:

  Härligt att få läsa vad ni håller på med innan sändning. Tack för ett underbart bra jobb ni gör i rutan! Och vilken dag vi fick med många fina svenska medaljer! Go Sweden! =D

 10. Marie Says:

  Förresten, kan inte Tysklands penna vara svart!? *ler*

 11. Anders Blomquist Says:

  Jacob, Jacob…. även solen har sina fläckar – och dina ”fläckar” verkar ha fastnat pa (estniskt tangentbord= amed ring sorgligt försummat) näthinnan farligt nära blinda fläcken. Naväl – du delar defekt färgsinne med 10 % av den manliga befolkningen. Det kunde varit betydligt värre….
  Mer oroande än att du inte riktigt förstär att uppskatta den rätta (vacker, stilenlig och effektiv) färgsättningen av tyskar/ryssar är nog ända att du inte hakat pa nyutvecklingen (da antalet färger pa överstrykningspennorna är för fa) med delvis – streckat färgade namn för de franska akarna (Italien grönt) och tjeckerna (TYSK LILA). Det är en evolution (pa gränsen till revolution) inom kommenterandet – som verkligen gett eko mellan kommentatorshytterna.
  Det haller inte längre att tassa i Hylands vältrampade fotspar, för att bryta ny mark krävs nya visioner (och helst ett hyfsat färgseende)!

  Anarkisten

 12. Sussie Says:

  Ni är bara så bra! Fantastiskt med denna vinterstudio. Det är så att man knappt tar sig ut i friska luften på hela helgen….

 13. Lisa Says:

  Haha, åh, älska Blomquists kommentar då!
  Eller ja, vi tycker väl om det mesta här på bloggen faktiskt. 🙂

  Måste även påpeka att jag tycker det är så grymt härlig/kaxig stil av syskonen Rotchev att åka för sin egen Ski Club! (Gör Tjepalova också det tro?) 😀

 14. Nettan Eskilsson Says:

  Hej på er grabbar.

  Jag gillar verkligen ert samarbete i hytten. Fakta blandat med humor, hög mysfaktor!
  Ni är kanon!

  Det är skillnad mot Grenemarks mysfria huggande på Ulfbåge. Herr G:s tjatande om skytteprocent och ”stav till stav”. Då byter jag till Svingan på Eurosport. Nog måste det väl finnas nån annan skidskytteexpert. Ta bort karln!

 15. Anne Says:

  Nettan Eskilsson Grenemark är ju mysfaktorn personifierad. Han har en underbar lugn mysig röst och han vet vad han snackar om till skillnad från de hemska komentatorerna på Eurosport! Mera Grenemark!

 16. Per Brunberg Says:

  Jakob Håård, Du är i särklass i svensk idrottreferering. Ingen är så komplett.
  Per Brunberg

 17. Sofia Says:

  Håller med Anne! Grenemark (eller bumbibjörnen som vi brukar kalla honom) lyfter
  skidskyttesändningarna till en högre nivå.. Mysgubbe nummer ett på tv-sporten!

 18. Vinterstudio-fantast Says:

  Måste berömma dig Jacob Hård. Att vara kommentator i så många år och fortfarande hålla världsklass är imponerande. Måste rätta mig själv och istället säga att du ÄR världsklass, det finns ingen som är på samma nivå som du. Du är uppskattad hemma hos tvtittarna…blomman ocskå….Den kemi ni har tillsammans märks genom tvrutan och ger grymma sändningar!!

  Fortsätt gärna att blogga också….

 19. Soffan Says:

  En glädje för en synestetiker att läsa…
  Ni är underbara.


 20. […] upp en hand Alla ni som trodde ni äntligen skulle få läsa nåt spännande när ni såg detta rulla förbi i rutan på TV. Men tji fick vi, det var inte i närheten av något […]


 21. […] tecken på att jag kanske ska läsa lite mindre inlägg av katrin z är att jag först tyckte att det här var dildos. mycket överraskande på vinterstudio-bloggen onekligen. men det var två pennor som illustrerade […]

 22. Cecileé Sigfridsson Says:

  Jag tycker bara att vinterstudion är toppen. Sappar mellan kanalerna för att inte missa för mycket.

 23. Fredrik Says:

  Som gammal skidskytt, ska jag bara gratulera SVT att dom har så kunniga och vältaliga kommentatorer, goda vänner där ute, lyssnar på Eurosport eller på tyska RTL, värst är väl trots allt RAI uno sport, tackar för Hård, Blomquist, Grenemark och Ulfbåge, vill tackar er både för vältaligheten fakta och kunnigheten, liksom SVT när dom producerar sport, finns ingen som slår det.
  ”Keep it coming”
  För att inte glömma den gode Props, väljobbat du passar grymt bra i vinterstudion, bjud in lite annorlunda folk bara.
  Tack

 24. Anna Says:

  Alltså måste bara säga av va fan va bra ni e!! Jag älskar att läsa era bloggar.. får liksom dagens skratt av dessa skrivningar!! KUUL!! 😀

 25. Monica Says:

  Hej på er. Roligt att få läsa om hur ni förbereder en sändning och ett bra bildbevis.

  Jag gillar att höra Joacob och Anders kommentera och smågnabbas. Annu en hödare ärär när Christer och Kalle kommenterar skidskytte. Får inte glömma Andre Pops i Vinterstudion. Mina helger är heliga i TV-soffan.

  Tack.

  Från Monica i Umeå


 26. […] Det var en ryss och en tysk… eller? Rysspenna t v. Eller t.h.   Anders Blomquist och jag brukar vara överens om det mesta när vi jobbar. Men det finns […] […]


 27. […] Roligaste bloggen just nu. 01 februari 2009 at 10:59 | In Uncategorized | …är Vinterstudion. Läs speciellt om bråket om understrykningspennorna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: