Om känguruhopp i Vancouver och en oväntad turné i Mongoliet

Det var Björn Lind-klass på Emil Jönssons sprintåkning i Vancouver igår. Precis som Lind i Turin-OS skuttade Jönssons känguru-likt längs det som blir upplopp under nästa OS.
Imponerande överlägsenhet.
Total kontroll.
Det var mäktigt att se – och lovar gott inför VM. Men vi ska komma ihåg att VM-sprinten går i fristil. Och då kommer alla de bästa vara på plats också.

***

På tal om Vancouver:  Sundineffekten har blivit Sundindefekten.

***

…men det var lite för många som inte var på plats på damsidan för att jag ska slå frivolter av eufori över Anna Olssons pallplats. Men ett rejält steg åt rätt håll var det absolut. För Anna. Mer bekymrad är jag för Lina och Britta.
Stafettlaget ….

***

Drömde inatt att jag hade blivit utsedd att hjälpa Gambia att få vinter-OS nästa 2014 (det ska i och för sig gå i Ryssland, men det tycktes inte bekymra Gambia). Till min hjälp hade jag Chris Härenstam, redaktör Blomberg och Niklas Strömstedt och vi hade kommit på den briljanta idén att göra PR för kampanjen genom att cykla runt i glest befolkade länder och spela och sjunga. Chris spelade gitarr och munspel. Blomman tamburin. Udda.
Island, Mongoliet, Chile … Ja, dom säger att jag kanske borde prova en annan medicinering..

niklasKan det vara Härenstam på gitarr därbakom?

***

Konstigt också att effekt stavas med två f, medan defekt bara stavas med ett.
Men det är inte konstigare än Gambia-drömmen.
Eller det faktum att ingen av tjejerna i längdvärldscupen tagit initiativ till en insamling. Pengarna skulle oavkortat gå till en intensivkurs i teknik för Justyna Kowalczyk. Det skulle alla tjäna på.

SKI-NORDIC-CZE-WC-WOMEN-10KM FREEJustyna – strax innan ett fall får vi förmoda.

***

Påminner igen om längdsnacket med VM-fokus i Vinterstudion imorgon. En hel del synpunkter, idéer och ämnen har kommit in. Men kom igen med fler. Skriv som inlägg här under, eller maila till karlsson@svt.se.
Vad vill ni ha svar på för frågor imorgon? Strax efter klockan 11 kör vi igång.

***

Antar att Popsen inte var med på Gambia-turnén av musikaliska skäl. Alla vi som hört honom göra Roger Pontares ”När vindarna viskar mitt namn” vet bättre än att någonsin uppmuntra till fler musikaliska uppdrag.

***

Slutligen: Lagom till VM kommer nu Anjas form krypande. Hon är fantastisk. Jag hoppas det lossnar i slalom idag. Ja, va tusan – jag tror hon vinner idag.

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

13 kommentarer på “Om känguruhopp i Vancouver och en oväntad turné i Mongoliet”

 1. Fruuhd Says:

  Undrar vad det är för krav för att få åka störlopp i svenska landslaget?
  Såg just Hans Olsson i det närmaste ploga sig ner. Häromdagen sa han också att han höll igen för att vara rädd?
  Är det verkligen honom vi ska satsa pengar på när haninte ens ger 100% för att han är rädd?
  Ger Järbyn RUBBET!!

 2. Yo amo Vinterstudion Says:

  Och vad är det för fel på Chile då??? 🙂

 3. Mango Says:

  Haha, du är galen. Men rolig.
  Galet rolig.
  Mer!

 4. längd Says:

  Skulle vilja ha att ni tar upp lite olika tänk bara uppställningar för de olika distanserna i VM vilka är ”klara” vilka behöver åka bra på SM. Sedan en intressant å höra om hur damstafett laget borde se ut

 5. Åsa Says:

  Härligt med Emil Jönssons seger igår – han såg urstark ut! Men hur länge får Kowalczyk hålla på att åka över de andras skidor och stavar innan hon blir diskad. Det är ju lite skrämmande att tänka hur bra hon skulle kunna bli om hon kunde lära sig att åka bättre rent tekniskt…..

  Jag är nyfiken på hur det gått med de fem toppåkarna som enligt Wada var dopade och skulle avslöjas innan nyår. Det har varit väldgt tyst kring det!. Jag undrar också hur debatten går i FIS angående individuell start kontra masstart. Har för mig att norrmännen ville tillbaka till individuell start i femmilen till sitt VM om två år. Ser fram emot söndagens aktiviteter!

 6. Cigel Says:

  Vilka chanser tror ni VI har under VM? Är det stafetterna vi ska hoppas mest på? Herrarna borde ha en mycket bra chans, speciellt nu när vårt ”svagaste kort”, Daniel Rickardssson, har skött sig riktigt bra. Herrlaget känns väldigt spikat. 1. Rickardsson, 2. Olsson, 3. Södergren och 4. Hellner. Damerna däremot är jag lite mer fundersam över. För tillfället vill jag toppa laget bakifrån. Alltså att vi börjar med det svagaste kortet. Rydqvist och Olsson tar hand om de klassiska sträckorna medan vi har Haag och Kalla på de avslutande sträckorna. Individuellt är en frisk Kalla en given medaljkandidat på alla fristilssträckor. Jag tror Emil Jönsson utmanar Hattestad om guldet, medan damerna får det tufft.

 7. Håkan Says:

  Skulle vilja höra krönikör Karlssons synpunkter angående upplägget av världscupen i längd. Satt precis och kollade på herrarnas dubbeljakt över 30 km, och kunde då konstatera att inte en enda svensk fanns med på startlinjen, ingen Dario Cologna som leder världscupen, ingen Axel Teichman syntes till heller, och det var rätt glest med norska toppåkare också tycker jag. Med all respekt för dem som faktiskt kom till start denna dag så tycker jag ändå att det hela kändes ganska avslaget. Man kanske skulle dra ner på antalet tävlingar till nästa säsong? Eller också göra att litet längre uppehåll med världscupen efter Tour de Ski som ju kräver så otroligt mycket av åkarna.

 8. Lillis Says:

  Haaaa, du är för härlig Karlsson!! 🙂

 9. Rikard Says:

  Är det hon som vinner eller övriga som ska gå teknikkurs? Det är inte alltid de existerande teorierna om hur allting ska se ut är rätt.. Skönt med folk som skiter i det som anses estetiskt riktigt.

 10. aku Says:

  Rikard

  Om hon vinner eller blir sist med sin teknik spelar mindre roll. Vad som däremot vore bra med att hon skulle ha bättre teknik är ju att hon inte skulle förstöra tävling för halvdussinet medtävlanden hon kör över/på med sina spretsparkar och vingelben.

 11. Håkan Says:

  Väl talat Rickard! Håller med dig fullkomligt! Se även på höjdhopparen (kommer inte riktigt ihåg vad han heter) som fick en sådan massiv kritik för sin teknik, inte minst av Stefan Holms pappa/tränare Johnny Holm, men trots sin ”felaktiga” teknik vann han ändå VM-guld i höjdhopp.

 12. svtkarlsson Says:

  Absolut Rikard – du har en poäng.
  Jag tillhör också Darwinisterna. Mutationer har alltid drivit utvecklingen framåt.
  Det är bara det att din poäng har inget med diskussionen om polskan Kowalczyk att göra, eftersom det intressanta här är att hennes bristande teknik missgynnar och förstör för hennes konkurrenter.
  Och att hon ramlar lär väl knappst någonsin gynna henne själv??
  aku fattade poängen.
  Och skillnaden i fallet med höjdhopparen (som fö heter Donald Thomas) är uppenbar – han tacklar omkull sina medtävlare på ansatsbanan.

 13. Håkan Says:

  Jaså Donald Thomas har för vana att tackla omkull sina medtävlare på ansatsbanan?? Det hade jag ingen aning om måste jag erkänna. Har inte sett det med egna ögon iaf, men om det nu är sant som du säger håller jag självklart med er om att en intensivkurs i teknik vore på sin plats =))


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: