Fagerlind om besöket hos Markus Larsson

När man ska till Wengen flyger man först till Zürich. Sedan hyrbil därifrån. Man passerar – eller som i det här fallet, stannar till i – staden Interlaken innan man svänger in i dalen i riktning mot Wengen. I en säng på sjukhuset i Interlaken ligger Markus Larsson, som kraschade på störtloppsträningen igår.

Stannar i dörröppningen till hans rum och märker att jag ryggar tillbaka. Är det där verkligen Markus? Jag känner först inte igen honom. Han är skrapad, blåslagen och rejält svullen i hela ansiktet. Blått och rött och lila. Frågar hur han mår. Bra, säger han. Precis som Pops har jag svårt att tro det.

”Det ser nog värre ut än det är”, säger Peder Hedeby, en av tränarna som är på besök.

Minns han vad som hände? Inte mycket, visar det sig. Han minns att han låg ner. Inte varför. Att någon spände fast honom på en bår. Fragment av en helikopterresa. Men han är inte säker på att helikoptern tog honom till sjukhuset. Sedan minns han bara hur han låg i en säng, hur personal vände och kollade pupillerna på honom. Först en gång i halvtimmen, under natten en gång i timmen.

För att få veta vad som hände vänder jag mig till den andre tränaren på besök, Matias Eriksson. ”Innerskidan slog bort ytterskidan i en högersväng, han fastnade liksom”, säger Matias.

Frågar Markus om det är okej att vi telefonintervjuar honom från Stockholm. Han tvekar. Är orolig att det inte ska fungera. Läpparna är svullna, han tror att det ska låta konstigt. Jag säger att jag hör vad han säger (”man kan t.o.m. höra din värmländska”) och att vi väl kan göra ett försök. Det ringer på min mobiltelefon. Popsen. Lämnar över luren till Markus. Han ser trött ut. Svarar ganska kort på frågorna.

Popsen är klar med sina frågor. Jag får tillbaka telefonen. Han berättar om näsan. Att den har brutits på en massa ställen. Att en specialist har varit där på morgonen och ”rättat till” den, dvs. ”gjort den rak” igen.

Vi pratar lite om hur lång tid det här kan ta. Markus försöker gaska upp sig. Han är snart igång igen, menar han. Men han är också medveten om att han har en blödning i huvudet. Att läget inte är riktigt klart. Att det blir en ny röntgen imorgon.

Med jämna mellanrum torkar han ögonen, som rinner. Var gör det mest ont? ”Huvudet, näsan, ögonen”.

Känner att det är dags att lämna honom ifred. Han ser trött ut. Frågar om jag får lov att ta en bild på honom i sjuksängen. Det vill han inte. Det är många som ringt och bett om bilder. Han har svarat nej hela tiden. Och vill därför inte säga ja nu heller. Jag vet hur det blir, säger han. Om du tar en bild nu, så kommer andra att ta den bilden, smälla upp den stort. Som han ser ut i ansiktet just nu, så vill han inte det.

Detta får man respektera. Journalisten i mig skriker efter att få ta den bilden och skicka hem den. Men man måste också förstå hur han själv tänker och känner. Och respektera det. Det blir ingen bild.

Hälsar vår alpina kommentator
Björn Fagerlind

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

3 kommentarer på “Fagerlind om besöket hos Markus Larsson”

 1. Annelie Says:

  Otäckt när sånt här händer. Men Markus verkar vara en fighter och jag tror att han kommer vara tillbaka i backarna senare i vinter. Jag hoppas verkligen att läkningen ska gå bra.
  Markus är , enligt mig, ett av våra största medaljhopp i slalom på VM så det vore ju kul att se honom där. Lycka till!

 2. Bella Says:

  Jag lider verkligen med dig Markus. Det gör ont att läsa om dig men framför allt att höra intervjun. Det är klart att du är orolig. En ganska normal känsla när man inte vet riktigt hur läget är. Många tankar som flyger runt i huvudet. VM och alla andra tävlingar känns inte särskilt relevanta i sammanhanget även om jag förstår att du är en fighter och gärna vill tävla igen. Det viktigaste är att du blir frisk. Det är av hela mitt hjärta jag önskar dig fortsatt bättring. Och jag vet att det är många som tycker detsamma.

  Ett hel massa läkande kramar till dig.

 3. Martin Says:

  Bra Fagerlind, den respekten som du visar har du igen vid senare tillfälle. Tänk om det hade varit TV4 som hade varit där. Hade de tänkt som du? I think not… Stoppa vansinnigheterna med att TV4 ska ta över vinterstudion!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: