Om Carl Johan Bergman, Marta och Palestinakonflikten (del II)

Det verkar bli en ”längdspecial” i Vinterstudion på söndag med VM i fokus; ungefär som när Pops och Pernilla körde VM-fokus på alpint i söndags.

Så kom igen med frågor, uppslag och synpunkter inför längd-VM:

Hur många medaljer tar Sverige? Och vilka?
Är svenska sprinteran över, eller kan veteranerna Fredriksson, Larsson och Lind komma i form till VM?
Kan Carl Johan Bergman eller Helena Jonsson platsa i ett svenskt stafettlag?

Nu har du chansen att påverka diskussionen i Vinterstudion. Så skriv ett inlägg till bloggen eller maila på karlsson@svt.se.

***

Dagens hetaste debattämne tycks annars vara damfotboll.
Jag har ingen aning om vem Marta är tillsammans med och frågan intresserar mig ungefär lika mycket som om bananflugan som just nu kretasar runt mitt huvud har hösnuva eller inte.
Däremot kan jag inte riktigt förstå de som tycker det är fånigt att Marta har vissa krav för att skriva på ett kontrakt.

Marta är den största stjärnan damfotbollen haft, vid sidan av Mia Hamm. När hon nu flyttar till USA är det inte bara för att spela fotboll. Det är för att sälja ett varumärke. En klubb. En liga. Ja, kanske hela damfotbollen.
LA Sol räknar naturligtvis med att göra en fet vinst på värvningen och uppenbarligen är marginalerna ganska goda, annars skulle Marta aldrig få igenom sina krav.

Så vad är konstigt då?
Om Marta haft en pojkvän skulle LA såklart betalat för honom. Kanske fixat ett jobb?
Hade hon velat ha med sin hund, häst eller gnu hade klubben betalat för det. Hade kravet varit att 2349 kilo västerbottenost skulle skeppas över från Umeå så är jag säker på att General managern Charlie Naimo fixat det också, så länge det gynnar hans intressen.
Men nu nöjer sig Marta med Johanna Frisk och då fixar naturligtvis LA det.

Det som gör det hela annorlunda är att Johanna Frisk spelar fotboll. Men jag förutsätter att Frisk inte kommer spela en enda sekund om hon inte platsar. Där upphör nog både Marta krav och befogenheter att gälla.
Annars, och först då – om det får sportsliga konsekvenser – blir den här frågan mer intressant för min del.

***

Och så är vi där igen – politiker som vill protestera och markera med hjälp av idrotten.
Den här gången är det Vänsterpartiet och Socialdemokratiska kvinnoförbundet som anser att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel ska stoppas med motiveringen att Sverige inte ska ha idrottsutbyte med krigsförande land.
En vettig åsikt – eller billiga politiska poäng?
Jag lutar åt det senare.

Hur hemskt det som händer i Israel än är så kan jag inte förstå varför idrotten ska gå i fronten för politiska markeringar när inte andra samhällsområden gör det.
Det var samma visa inför Peking-OS förra året (odemokratiskt ledarskap) och inför Fotbolls-VM i Tyskland året innan (människohandeln).

Oavsett om det handlar krig, förtryck, apartheid, klubbade sälar eller provsprängda kärnvapen så finns det alltid de som menar att idrotten ska vara slagträ; att idrottarna ska ta sitt ansvar.

Men jag hörde få politiker som krävde att svenska företag skulle hem från Kina ifjol? Hörde få som menade att regeringen i protest skulle kalla hem ambassadpersonalen från Tyskland 2006.
Handelsutbytet och näringslivet skulle fortsätta som förr (helst öka); diplomatiska relationer bibehållas.
 Men idrotten skulle minsann markera.

Anne Ludvigsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för s-kvinnorna, säger (enligt TT) att hon inte tycker att det ska gå någon publik till Davis Cup-matchen i Malmö.

Är det inte bättre att de som har en åsikt går dit och gör sin röst hörd?

***

Slutligen: Vinnare igen. Åke Svanstedt är tillbaka i tävlingssulkyn. Fortfarande sponsrad av Elon.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

10 kommentarer på “Om Carl Johan Bergman, Marta och Palestinakonflikten (del II)”

 1. Håkan Says:

  Håller med krönikör Karlsson angående Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Visserligen är det fel att säga ”om inte någon annan protesterar mot krigsförande länder, varför måste vi idrottare göra det då?”. Var och en måste ta sitt ansvar och protestera och markera mot alla orättvisor och allt förtryck, både mot djur och människor. Det spelar överhuvudtaget ingen roll om vi är politiker, bönder, advokater, journalister eller idrottare. För att en förändring överhuvudtaget ska kunna komma till stånd så MÅSTE nån helt enkelt sätta ned foten och säga ”Det här är fel, det här kan jag inte acceptera!”. Men det jag tycker allra mest om när det gäller idrotten, inte minst då de Olympiska Spelen är att det förenar människor, det bygger broar mellan länderna och vi kan under två veckor umgås, prata och festa tillsammans som bröder och systrar, oavsett etnisk bakgrund, trosuppfattning, religionstillhörighet och hudfärg. Just därför tycker jag inte att Davis Cup-matchen ska stoppas.

 2. Johanna Says:

  Äntligen någon som skriver nåt vettigt angående kakafonin om Marta m fl. Det är ju till syvene og sist fotboll det handlar om och därför är ju det sportsliga det som är intressant. Alltså platsar inte Johanna Frisk ska Patrik Ekwall inte oroa sig, för då kommer hon inte spela. Så svårt var det.


 3. […] och vad deras roller bör vara. Skicka in era tips till karlsson@svt.se eller kommentera direkt i deras blogg. Eller kommentera här så kanske vi kan komma på något ihop att presentera för dem på […]

 4. Kathleen Says:

  Sporten ska inte vara slagträt för politiskt spel, det får de ordna på annat sätt! Jag har aldrig sett en anledning till att idrottsutövare ska behöva betala för andras orättvisor och dumheter.

 5. AnnaLena Hållner Says:

  Man kan ju vända på frågan: varför skulle idrotten inte vara en del av samhället? Kan sport och idrott skiljas ut från det som händer och sker i världen när det passar den eller dess utövare? Hur långt ska man dra gränsen i så fall? Var inte Peking-OS en prövning som alla fick smaka på lite på olika sätt. Och angående utnyttjande av idrotten som slagträ: var det inte precis det som kineserna gjorde?

 6. Mineral Says:

  Nu tror inte jag Karlsson menade att idrotten inte är politisk. hans frågeställning är ju snarare varför idrotten alltid lyfts fram som slagträ före affärsvärlden, handlen och politiken. Så fort det ska bojkottas så är det alltid idrotten som ska göra det. Jag håller med honom. Antar att det beror på att idrotten är harmlös på så sätt att den inte skadar ekonomin eller svenska företag. Tänk själva om politikerna istället för en idrottslig bojkott av Peking skulle krävt att Ericsson skulle ut ur landet. Knappast va?
  Och vad det gäller att Peking-OS var ett slagträ i sig så var det naturligtvis det. Men i slutändan var det ju ändå västvärlden som gav spelen till Kina, med ett gott syfte får man anta.

 7. Jocke Says:

  Hej!

  Kul med lite fokus på längdskidor och eftersom det i blogginlägget efterfrågas synpunkter så tänkte jag ta tillfället i akt och komma med en sådan. Jag har en liten fundering gällande denna sprintdiskussion som det uppmanas till här ovan, där frågeställningen behandlar huruvida ”de gamla” kan komma i gammalt gott slag till VM. Oavsett om sprinteran är över eller ej så tycker jag det finns några intressanta namn som ni alltför ofta glömmer i debatten. Ett exempel på detta är ju faktiskt Bryntesson som ju faktiskt tagit ett ”gammalt” sprintess som Fredriksson i samtliga individuella tävlingar i år om jag inte missminner mig – dock nämns inte han i debatten. Upplever att ni alltför ofta också i era sändningar väljer att fokusera på dessa ”gamla” stjärnor i stället för att hoppas på de yngre sprinteråkarna på herrsidan som Bryntesson och Modin. Dessa har ju ändå visat sig stå rätt bra i konkurrens med andra världsåkare. Emil Jönsson är ju då kanske undantaget, men han har det ju också gått riktigt bra för. De facto har det ju inte det för de ni fortfarande verkar hoppas på.

  MVH

  Jocke.

 8. Sjokex Says:

  Hej!

  Tycker precis som föregående talare att kommentatorerna gärna ska försöka hålla sig bättre uppdaterade om olika åkares utveckling t.ex om dementiev fortfarande är en av världens bästa spurtare.

  Dessutom tycker jag att kommentatorerna ska försöka visa lite ENGAGEMANG! Blir väldigt ofta pauser och ouppmärksam kommtering, ett dåligt ex:, oj han gick visst in i ledningen, det var ju bra.
  Tycker framförallt att duon karlsson/jonsson bör tänka på det, hård/blomqvist gör det bättre och skapar lite stämning. De är dock ljusår efter sina norska kollegor vilket ibland gör att jag väljer att kolla på internetsändningar med NRK-kommentatorer.

  PÅ skidskyttet är calle grenemark duktig på att skapa stämning då han själv är engagerad och babblar på om hur han känner och tror det ska gå samt går mellan hopp och förtvivlan på skyttevallen.

  Jonas karlsson är extremt duktig att kommentera krönikor och även idrottsgrenar där sändningen är intensiv då han skapar ett skönt lugn. I skidor är det viktigare att haussa stämningen när man väntar på nästa åkare .

  Det var några åsikter om kommentering, sedan ser jag även fler inslag från svenskarnas förläggningar samt framförallt fler kommentarer från åkarna efter loppet.

  MVH
  Anton

 9. todde Says:

  Undrar vad MFF skulle göra för Helena Maxi och den andra lilla ifall Zlatan ville komma hem och lira?

 10. Dennis Johansson Says:

  Fotbolls VM i Tyskland skulle inte skippas för att det var lagligt med prostitusion. Annars kan vi ställa in alla sportevenmang som är i storlek som Alipina VM och större då människohandeln ökar i dem områdena och man kanske kidnappar barn som tittar så i samma veva ställ in Gothia Cup dem kan ju bli kidnappade. Viss sarkasm på slutet men det är löjligt att prata om avhopp av det slaget för att landet i fråga tillåter prostitsuion för då kan vi skippa alla länder för det finns prostitsuion i alla länder. Sen så stöder man väl självklart Palestina då Judarna lämna Israel för 2000 år sen och spred sig över världen sen komma och sno Palestina är jävligt dåligt av dåvarande FN dem kan göra upp något gammalt landet ska heta Palestina i min mening.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: