Ständigt denna Virpi …

Vi bad om mail under dagens sändning från masstarten i Tour de Ski. Det kom en hel del, och när det stod klart att Virpi Kuitunen skulle vinna rasslade det till rejält. Det är uppenbart att många av er tittare inte tror på vad ni ser.

Själv är jag inte alls lika säker som er på att Kuitunen fuskar. Eller rättare sagt – jag har ingen aning. Rent tekniskt åker hon fantastiskt bra och jag förutsätter att hon testas lika ofta som andra.
Vad jag däremot vet är att hon HAR fuskat och jag har redan skrivit ett långt och mycket omdiskuterat blogginlägg om det dilemma som uppstår när före detta dopningsavstängda idrottare lyckas bra efter avstängningen. Läs det gärna.

Mycket finns att utreda fortfarande om vad som hände fram till och med VM i Lahtis 2001. Den förre finske fd  landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö gör idag nya utspel om den finska dopningsskandalen. Inte mycket är nytt, utan snarare en bekräftelse på sånt vi redan visste. Men det intressanta är att några av de personer Kyrö (återigen) namnger fortfarande arbetar inom finsk skidåkning. Den enda aktiva han namnger (tyvärr!) är Virpi Kuitunen.

Jag skulle personligen tycka det var intressantare att höra någon annan än Kyrö uttala sig.

***
Idag avslutas mitt och Nickes middagstips. Jag är två poäng upp och känner mig säker på en finare middag i Cavalese.
Våra tips för herrarnas masstart:

1. Teichmann (Teichmann)
2. Sundby (Rönning)
3. Bauer (Sundby)

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

9 kommentarer på “Ständigt denna Virpi …”

 1. Finnen Magnus Says:

  Varför focuserar ni på Virpi jämt och ständigt?
  Har kommenterat denna fråga tidigare och tänker göra det tills ni lägger av.

  FAKTA:
  Virpi har fuskat, betalat sitt straff.
  Hon testas extra noga nu eftersom hennes trovärdighet har blivit lidande pga Lahtis skandalen.
  Hon har klarat alla dopningsprov och borde därför inte utsättas för ”smutskastning” i större utsträckning än andra aktiva innom sporten.

  Blev glad över Nicke’s kommentar idag:
  ”roligt att Finland får fram duktiga skidåkare i världsklass på den manliga sidan”.

  Ni borde se Jauhojärvi, Saarinen, Muranen, Roponen mfl, och inte jämt och ständigt dra upp Virpis förflutna.

  Vi Finländare är sportintresserade och skidåkningen är vid sidan om spjutet nationalsporter.
  Ni kommentatorer borde veta att många finlands svenskar ser på SVT’s program och tar illa vid när ni är osakliga mot en viss person -i detta fall Virpi.

  YLE’s redaktörer lade inte såhär mycket energi på att misstänka C Kalla när hon spurtade förbi i slalombacken ifjol.

  Tack för ordet.

  Magnus i Finland.

 2. gummo Says:

  Detta är ett m y c k e t minerat område, Magnus. Som sportkrönikör/kommentor begår man ett tjänstefel om man åtminstone inte nämner Virpis förflutna, när hon är så överlägsen som hon är. Sedan är det säkert som Jonas skriver: hon kan mycket väl, eller är helt säkert ren (eftersom vi kan anta att hon testas noga).

  Vad jag däremot saknar i diskussionen är om det finns någon forskning om huruvida f.d. dopade idrottsmän och -kvinnor har någon fysisk/prestationsmässig glädje av sina tidigare prestationshöjande kurer? Vänjer de kroppen vid en tuffare träningsnivå som de aldrig någonsin hade kunnat vara i närheten av utan alla år av vad fan skit de nu lurat kroppen med?

  Så, Magnus, osaklighet är naturligtvis alltid fel. Däremot har hon en gång begått ett av idrottens allra, allra värsta brott, och den skuggan lär hon aldrig någonsin slippa undan. Sonat brott eller inte – misstankarna finns där. Det skulle hon ha tänkt på första vändan.

 3. Bengt Hedbom Says:

  Synnerligen märkligt att inte dopingsnacket får fart när Kuitunen får spö i en B-Final av en medioker åkare som Anna Haag, och slutar som fyra ? Mig veterligen kan man inte dopa sig på varannandags basis.

  Vad beträffar Kyrö. Karln var ansvarig för dopingskandalen i Lahti . Han är dömd för Epo-smuggling och därtill mened. Han var även inblandad i dopingavslöjandet med Kajsa Varis förra säsongen. Vidare har nog Kyrö nämnt varje nu levande finsk vinteridrottare och därtill en drös italienare/ryssar. Det kunde Karlsson som expert skrivit, men han har (som han själv säger) ingen aaaning.

 4. Skidare Says:

  Håller med om Finnen Magnus! Ni borde fokusera på annat. Jag kommer själv från Finland och är finlandssvensk och tycker inte om det här… På alla olika finska mediers hemsidor, var det finns diskussionsforum, så pratas det om doping och Kuitunen. Speciellt nu idag när tidningen Helsingin Sanomat publiserade en stor artikel där K-P Kyrö berättade ”sanningen”. Okej ni har ju inget i egentligen med saken att göra men iaf, därför just borde ni inte ständigt prata om finsk doping etc. Lika bra kan svenskarna vara dopade. Ni har ju bara tre skidare kvar av hur många som du sen deltog och skulle delta i Tour de ski!
  (på grund av ”förkylning”?)

 5. Finnen Magnus Says:

  Kommentar till gummo:

  Vad blir bättre av att dra upp hennes förflutna?

  Vi Finländare gläds (och uppmärksammar) mera att Saarinen blir tvåa än att Kuitunen vinner.
  Men nu är reglerna såna att man efter avtjänat straff får en chans till, en chans att visa att man kan utan att fuska.
  Så därför måste man acceptera Virpis prestationer utan att jämt och ständigt berätta om hennes balgrund.

  Och tror du/ni att Muranen, Saarinen och Roponen skulle ställa upp i ett stafettlag med henne om de misstänkte att hun var dopad?
  Tror inte det, de riskerar inte att förlora en medalj pga dopning.
  De övriga som var med i dopningskandalen och som inte gjort comeback har i bred utsträckning blivit utfrusna från samhället.
  Med all rätta enligt min åsikt.
  Men Virpi valde en annan väg och vi måste acceptera henne som den kvinna hon är.
  Har varit dopad, har världens bästa klassiska teknik och är alltid med i toppen.

  För övrigt tycker jag att såna här bloggar passar bättre i svensk damtidning än på en sport-sajt.

  Skriv mera om idrott -mindre spekulationer.

  Magnus.

 6. Skidare Says:

  Håller fortfarande med Finnen Magnus… 🙂 Virpi gjorde fel, har utfört sitt straff och är just nu världens bästa skidåkare och vi finskar, i alla fall de som är på Virpis ”sida”, njuter av att se henne skida och tycker att hon är SUPER BRA!!

 7. Jan Says:

  Min åsikt är att en idrottare som dopar sej är en fuskare för all framtid, nu är reglerna såna att man får normalt två års avstängning och sen har man avtjänat sitt straff. Virpi Kuitunen har avtjänat sitt straff och får delta vad man än tycker om det och tills annat är bevisat så är hon ”ren” numera. vad som däremot är helt odiskutabelt är att hon just nu är världens utan jämförelse bästa klassiska skidåkare, jag blir fortfarande tårögd när jag ser henne diagonala uppför en ”slakmota”, det kan bara beskrivas som underbart vackert, så trots att jag hatar hennes bakgrund som dopad så kan jag inte låta bli att älska hennes numera ”rena” skidåkning.

 8. Molika Says:

  Att ifrågasätta när Virpi åker ifrån hela världseliten med över en minut är inte svårt. Den enda som något sånär kunde följa var team kamraten Saarinen. Virpi har gjort en del uttalanden om Kalla och andra konkurrenter som spär på det ifrågasättande som är och har varit angående doping. En gång dopad alltid dopad på ett eller annat sätt. Att ta sig vatten över huvudet och påpeka andras brister är lika fel från Virpis håll som Ni finlands svenskar anser att det är att Virpis förmåga ifrågasätts inte enbart av svenskar utan andra länders skid intresserade.

  Jag har min åsikt helt klar och står fast vid den till motsatsen bevisas.

 9. Patrik Says:

  Virpi håller på att bli den största damskidåkaren resultatmässigt, men ändå snackar vissa bara skit. När Kalla råkar vinna ifjol så är hon mitt i allt världens bästa. För att inte tala om Per Elofsson. Killen låg på topp två år och räknas som världens bästa fast han tog slut mitt i allt… Fredriksson var också på topp i två år, men ingen tycks minnas det…

  Det tycks vara så att man gillar vissa mera än andra… Och svenskar och finländare kommar alltid att vara ärkefiender inom sport. Men som sportkommentator bör man vara ganska objektiv, smutskastning hör inte hemma i sportsändningar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: