Dagens sprint – ett jävla skämt!

Jag tycker inte om svordomar. Det finns ofta andra ord att välja.
Men ibland måste man.
Dagens sprinttävling i Tour de ski var ett stort jävla skämt.
En pajastävling.

Jag gillar sprint och vet att det ska vara hårt, tight och tufft.
Men det får ju finns gränser om grenen ska tas på allvar.

Marcus Hellner åkte bra och ledde sin kvartsfinal in i den sista kurvan när Dewon Kershaw gick upp jämsides, utanför svensken.
Kanadensaren försökte ta sig förbi, men höll inte sitt spår, utan gjorde en alldeles för snäv kurva och åkte rakt in i Hellner som naturligtvis föll omkull.
Loppets ledare var därmed inte bara borta ur tävlingen – han visade sig även vara helt rättslös.

Allvarligt talat: Vart skulle Marcus Hellner ta vägen?
Han kan ju inte gärna bara försvinna!
Svensken höll sitt innerspår när han blev rammad av en övertänd, klumpig kanadick.
I hockey kallas det interference och ger utvisning.
I sprintåkning är det tydligen helt okej.
Ingen åtgärd från juryn!

Tydligen säger nya regler att möjligheten att protestera numera är borttagen.
Det är upp till tävlingsjuryn själv att ta upp och bedöma tveksamma fall.
Tydligen var fallet Hellner inte värt att behandla.

När Jean Marc Gaillard i semifinalen bytte spår och körde rätt över Eldar Rönnings skidor var det tydligen inte heller något regelbrott.

Varför har man regler om de inte följs?
Varför har man en jury om den är helt inkompetent?

Båda de ovanstående fallen var glasklara diskningar, men det är fallet med finländskan Riitta Liisa Roponen som slutgiltigt bekräftar Kalle Anka-nivån på dagens tävlingsjury.

Roponens förseelse (som var mindre än både Rönnings och Kershaws) bedömdes av juryn, men diskussionen drog ut på tiden så till den grad att tävlingssekretariatet inte hann skriva upp finländskans namn i semifinalen innan det var dags att köra.
När övriga semifinalåkare gjorde sig klara minuterna före start fanns den redan utslagna polskan Kowalczyk i startområdet för att hämta sina skidor.
När det visar sig att bara fem semifinalåkare finns på plats uppmanas polskan att ställa sig på start – och släpps iväg i den semifinal hon inte kvalificerat sig för.
Roponen fick inte åka.

Men i resultatlistan står det att Roponen körde semifinalen.
Vår vänner i pajasjuryn har nämligen gjort en efterhandskonstruktion och skrivit att Roponen kom på sjätte och sista plats i den semifinal hon aldrig åkte.
Enligt resultatlistan var hon 7,7 sekunder efter segraren och därmed klar för B-final.
Allt för att snygga till verkligheten,
Roponen får sen mycket riktigt åka B-finalen – som sjunde(!) tjej och tvingas starta bakom övriga deltagare.

Ganska många frågor finns kvar efter dagens tävling:

Varför fick Roponen inte åka A-finalen?
Gjorde juryn möjligen bedömningen att hon inte skulle åkt tillräckligt bra för att klara sig till A-final om hon nu fått åka den semifinal han aldrig fick starta i?

Och om det nu går att starta med en extra åkare, varför fick inte Hellner chansen som sjunde man i den semifinal han lätt hade tagit sig till (han ledde ju kvarten med 100 meter kvar när han blev rammad av en kanadensisk stridsvagn).

Om omkulltacklade åkare inte får nya chanser kan man ju börja sätta det hela i system.
Vad hade hänt om fransmännen Miranda och Ambrosetti börjat tackla undan Gaillards värsta konkurrenter för att han ska lyckas bättre i den totala touren?

För en åkare som Marcus Hellner är sprintens bonussekunder jätteviktiga för utgången av touren. Idag hade han chansen att klättra rejält men blev bestulen på den möjligheten.
Dels av en vårdslös kanadensare.
Men lika mycket av en några jurymedlemmar som åker ner till Nove Mesto för att fira nyår i dumstrutar.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

17 kommentarer på “Dagens sprint – ett jävla skämt!”

 1. Leif Norell Says:

  Håller med att det var en pajjas tävling, men det får man ta. Jag har sett tävlingar som har varit ett stort frågetecken, ta senast i sprint stafetten hur många var det inte som ramlade där och det måste ha varit nån som har stelt till det. Och vissa baner är så smala, att det rena lotto systemet om vem ska vinna.

 2. wtf Says:

  – sprint är ett skämt i sin helhet, löjlig gren – det handlar om lottotävlingar för slötittare som inte orkar sätta sig in i klassisk längdskidåkning…

 3. Anders Öhman Says:

  Hej!

  Att denna dag få bevittna en sprint utan backar och trist rak bana, kanadensare som fäller en svensk och övriga förseelser får mig att undra hur tävlingsgruppen bakom touren har tänkt egentligen. För det är väl ändå meningen att en sprint ska vara något svårare än det är att åka flakt runt och runt. Särskilt när det gäller en så stor tävling som Tour de ski.

 4. Matte Says:

  Bra rytet, Jonas

 5. ulf halvorsen Says:

  Det är rätt självklart för mig att längsskidtävlingar skall hållas i Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Tyskland och Italien. Andra länder har tyvärr för kort erfaraenhet av sporten.
  Vem vet vi kanske skall ordna ishockey VM i Kenya eller Indonesien, nån måtta får det vara.

 6. Frans Says:

  Bra skrivet!!! Sprint är sprint, ja, men lite bättre domare skulle inte vara helt fel.

 7. Erik Says:

  Hur ska vi komma åt FIS. utvecklingen är ju tragisk precis som du skirver. Någon måste ju kunna påverka? Håller med om att Tour de ski hittills är en fars. 15 sekunders miss i jaktstarten för e svenska (och säkert andra) teksamma domslut i sprinten ( Prio, Marcus etc.) OCH NÄR SKA VI SLIPPA DESSA TRISTA MASS OCH JAKT STARTER (Kan inte mellan och syd eruperer räkna eller varför ska vi behöva lida igenom 1-2 timmars föjla John på distanser över 15 km????) Bort med Capol som förstört skidsporten illa kvikt!!! (Tyvärr verkar Vegard gå i hans ledband)

 8. Erik Says:

  Årets World Cup start har varit riktigt trevlig med endast en pajas tävling( Masstaarten i La Clusaz) Sprint kan bli något men med de stora starttälten och de långa banorna så känns det som ett lotteri. Förändring krävs. Vi åskådare vill inte ha lotteri. HUR NÅR VI FRAM TILL FIS???. Jag har skrivit till sponsorerna och sagt att jag inte gillar det. Kan inte fler göra det? Det är bara att går in på deras hemsidor och meddela att ni inte samtycker. Det kanske kan får FIS att ändra sig?

 9. Andreas Says:

  Jag gillar dom längre och hårdare sprint banorna.
  Fast visst är Fis ute å cyklar allt.

 10. Joakim Says:

  Håller med Jonas K helt och hållet. Det är säkert många som tycker samma sak men frågan är hur man ändrar på det…

  Några tankar kring andra svar.
  Varför skulle det bli så mycket bättre skidtävlingar i tex Sverige? Slottsprinten i vintras var väl inte direkt någon promotion-tävling för sprint. Att de som infört mass- och jaktstarter förstört skidsporten vet jag inte. Alla idrotter utvecklas, undantaget fotboll, och jag tycker att dessa tävlingsformer är riktigt bra koncept. Det som gör det tråkigt är banorna, släng in en slalombacke mitt i nästa 50km masstart. Att det är massa gnäll i Sverige beror väl på att det inte finns någon svensk som kan vinna ett masstartlopp eller en dubbeljakt (bortsett från Kalla är väl lika bra att skriva så att inte skidsverige uttalar Jihad). Men ska vi vara riktigt ärliga så ökar chanserna inte särskilt mycket vid enkelstart, eller?

 11. Cissi Says:

  De skulle inte ens kunna anordna en brännbollsturnering för lågstadieelever….

 12. Soffi Says:

  NU var det väll så angående fransmannen att han hade spåret först o sen kom en av norrmännen o körde över honom sas, o då tvingades han byta spår o körde över en annan norrmann. Så uppfattade jag det iaf, men det med Hellner o finskan gör mig tokig! Hade det inte vart nått strul med starttiderna under 10 km klassisk damer nu senast åxå? Känns som om hela Tour de Ski har förstörts i år, redan!

 13. Christer Says:

  Ett förslag för framtidens sprint:
  Kör kvalet som nu. De sexton bästa går vidare 1.an mot 16, 2:an mot 15 osv. Kör med delad bana ett yttervarv och ett innervarv som i skridsko. När man byter bana har ledaren förtur dvs den som kommer från ytterbana. Detta innebär ett mer lopp än nu (4 istället för 5) för dem som går till final. Inga placeringslopp. Tiden från senaste loppet avgör dvs bästa förlorartid i semi blir 3:a. Platserna 5 till 8 efter förlorarnas tider i kvartsfinal och platserna 9-16 efter förlorarnas tider i åttondel.
  Detta kanske blir mindre dramatiskt men den bästa skidåkaren vinner.
  På envarvsbanor skulle det också fungera, 2 st åkare ska kunna låta bli att köra på varann. Det blir körning eftersom placering avgörs av senaste tid för förloraren. En sptinttävling skulle ta lite längre tid 15 lopp istället för 9.
  Lite snabbare mellan loppen skule gå bra. Det krävs en liten paus efter semifinalerna för att göra det mer rättvist emn åttondel och kvart kan säkert gå direkt om man varvar dam och herrklass som idag.

  Lycka till FIS !

 14. Adam Says:

  Längdskidåkningens försök till utveckling, jag tackar ja.
  Ska man inte kunna lämna in en protest längre?
  Ska man inte få följa ett klassiskt lopp med individuell start längre, ska man behöva stå ut med dessa långlivade masstarter där allt fram till sista kilometrarna är rena rama transportsträckan. Nä, snart dags att skrota längdskidåkningen helt och hållet.

 15. ampe Says:

  Skulle vara kul att se vad en sån som Steven Bradbury kunde göra på en trång fristilssprint.
  (Australiensaren som vann OS-guld i short track 2002)

 16. Bengt Hedbom Says:

  Inte lika upprörande då T Fredriksson placerad sist(!) gled förbi en massvurpa om sex åkare och fick spurta mot Hattestad (Dusseldorf stafetten). Då sade Jonas/Nicke: Oj, ja i sprint är det trångt och tufft. och stråååålande spurtat av Fredriksson. Liksom inget mer med det. Så lägg av med detta gnäll typ ”(Ara) jag är jättesur för att jag inte fick vinna” och nu vill inte jag ha något….godis, snyft!

 17. wtf Says:

  mitt i prick, Bengt H

  – lottotävlingar gillas ifall en svensk får fördel, annars blir man rejält förbannad…

  – kan inte FIS ge upp nu, tyskar (och amerikanare osv) kommer aldrig att bli riktigt intresserade av längdskidåkning vad man än hittar på – det finns ingen anledning att fortsätta med lottotävlingar – satsa på traditionell längdskidåkning!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: