Vi kan inte tiga ihjäl fuskare …

Två mail ur mängden:
Först kort och kärnfullt mail från Christian Sandström:

Sluta hylla Virpi Kuituinen!!! Hur tänker Hård, Blomquist, Karlsson m fl!!??
TV ska tiga ihjäl henne. Inte intervjuva henne. Inte prata om hennenär hon vinner.
En gång dopad alltid dopad!!! Hon borde aldrig mer få stå i ett skidspår.

Ett annat kom från vårt östra grannland och signaturen ”Skidvän”:

Varför envisas ni med att alltid dra upp gamla synder? Virpi Kuitunen fuskade, tillsammans med stora delar av det finska landslaget vid milleniekiftets början. Men nu är hon tillbaks. Varför ska ni ständigt och jämt dra upp denna trista historia? Lämna henne i fred!!!

Tittarreaktioner är ofta radikala åsikter. Feta plus- eller minustecken. Ris eller ros. Ytterligheter.
Men precis som i de flesta fall när det handlar om extrema åsikter ligger sanningen någonstans mittemellan.

Självklart ska vi inte tiga ihjäl Virpi Kuitunens smutsiga förflutna.Lika lite ska vi tiga ihjäl de prestationer hon gör idag. Kuitunen avslöjades som fuskare och hennes synder hör till hennes karriär lika mycket som hennes medaljer.

Jag håller inte med om att Virpi Kuitunen skulle stängts av på livstid, men det innebär inte att jag försvarar dopade idrottare. Det gör jag verkligen inte. Jag anser att dom ska kastas ut med huvudet före från den idrott de solkat ner. Helst hade jag sett att de på vägen ut rulldes i tjära och fjädrar.

Men att stänga av sportens engångsförbrytare på livstid är inte försvarbart. Det handlar om en yrkesutöving och hur fruktansvärt vi än tycker att det är med idrottare som skaffar sig fördelar på kemisk väg så kan regelverket inte skilja sig markant från övriga samhällets.

Vi kan inte ha ekonomiska brottslingar som är fria att arbeta igen efter ett år i fängelse, men idrottare som är döms till livslånga förbud att utöva sitt yrke.

I min värld har människor rätt till en andra chans, i synnerhet när det handlar om lindrigare brott.
Återfallsförbrytare inom idrotten ska däremot aldrig få sätta sin fot på en arena igen.

Men jag ser gärna strängare straff. Hellre fyra års avstängning än två, inklusive startförbud i olympiska spel.
Fusk borde likställas med bedrägeri. Kanske kan man skriva ett kontrakt mellan idrottare och internationella förbund där idrottaren garanterar att han/hon är ren? Vid en fällande dom blir den aktive återbetalningsskyldig för alla pengar som tjänats in efter det att kontraktet skrevs.Kan fuskare även fällas för ekonomisk brottslighet, borde straffet vara än mer avskräckande.
Kanske kan förbunden bestraffas hårdare?

Det finns också en annan aspekt som inte ska underskattas – det sociala straffet. Folkets dom.
Det var ingen tillfällighet att Ludmila Enquist flydde landet efter att hon åkt dit. Hur skulle hon, en av Sveriges mest beundrade personer, kunna gå och julshoppa på stan?
Kommentarerna. Blickarna. Utfrysningen.
Allt det där är säkert nog så avskräckande för många idrottare. I alla fall i länder som Sverige och Norge.

Virpi Kuitunen däremot hyllades av sin hemkommun i Finland med en strandtomt efter VM i Lahtis 2001, trots att hon fällts för dopning. Det var naturligtvis lika vansinnigt som när Svenska Dagbladets bragdmedalj gick till Tomas Johansson bara två år efter att brottaren ertappats med otillåtna medel.

Visst kan vi förlåta. Men vi ska aldrig acceptera. Och än mindre legitimera; genom att dela ut priser och belöningar till fuskare.

Vi som kommenterar idrott har, precis som ni tittare, blivit grundlurade många gånger. Vi kan inte hindra de aktiva från att göra comeback. Men det är vår uppgifta att minnas och påminna.
Även svarta kapitel är en del av en historia. Och de svarta kapitlen ska berättas och belysas på samma sätt som medaljer och rekord.
Som kommentator är det en balansgång.
Uttrycket ”En gång fuskare – alltid fuskare” är sant.
Men inte nödvändigtvis detsamma som: ”En gång fuskare – fuskare på nytt”.

/ Jonas

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

23 kommentarer på “Vi kan inte tiga ihjäl fuskare …”

 1. Jonas E Says:

  Ett ekonomiskt dopningskontrakt har man ju redan infört i cykel där en årslön får betalas vid dopningsbrott. Tycker jag andra sporter definitivt kan ta efter.

 2. Bengt Hedbom Says:

  Kuitunen var ett offer för en manipulativ ledning med oseriösa läkare/tränare i spetsen. En flicka i den åldern har rimligtvis inte koll på preparat som Hemohes utan blev grundlurad.
  Nu leder hon världscupen och kan ta tredje raka totalsegern. Det gör man inte om man använder otillåtna preparat. En annan femma är Isometsä, Kirvesniemi,
  Myllylä, de fuskade helt medvetet, men var å andra sidan vuxna människor.

 3. Andreas Says:

  Den enda farhågan jag har är hur dopningen påverkat hennes kropp idag, antagligen och förhoppningsvis ingenting eftersom det annars borde vara längre straff.

 4. tom strand Says:

  Hej.
  det finns väl inga stjärnor som i sverige hyllade som linda haglund och ludmila enqvist. alla viste att ludmillas före detta var bortbetald.

 5. Henry Bolton Says:

  Det är ”jättetrevligt” att skriva om finska och andra länders fuskare men att skriva om svenska fuskare är inte lika trevligt. Hur kan man komma på tanken att så fort en finländare vinner är det något skumt och otillåtet med i spelet? Däremot finns det inga misstankar om en svensk råkar vinna. Historien har visat sig att sopsäckar med dopningsmedel hittas i Sverige men att ingen använder dessa är en större gåta än människans födelse. TV:s egen skidexpert berättade i Aftonbladet för många år sedan varför han inte tävlade före OS i Nagano. Han ville inte åka dit för höga blodvärden före OS. Varför han hade de höga värden berättade han inte.
  En enkel fråga till hr. Karlsson, har du några misstankar om våra egna idrottare eller tror du blåögd blint på deras renhet?

 6. Henrik Karelenbo Says:

  Christian Sandström,Karlsson ml.gör skidsporten en björntjänst.Ju mer ni snackar om gamla synder desto fler tycker att man borde lägga ner hela skidsporten på längdskidor.
  Fockusera på det som händer idag,dom som är straffade ska få en extra chans.
  Vi kan te.x ta upp Mogren användande av, på den tiden mycket uppmärksammat,astmamedicin.Hur mycket läkemedel används idag av svenska skidåkare???
  Det vore nåt att bita i för Karlsson m.fl.

 7. Tobias Says:

  Hej på er svenskar,

  Fantastisk avundsjuka igen från er sida, när Finland presterar! Varför detta ständiga gnäll när inte era egna idrottare håller måttet?? Fokusera, Jonas! Trist att ni dessutom glömmer er egen historia. Vem tog bragdguldet 1997 i Sverige? Att importera en redan svårt nerdopad rysk idrottare och sedan (under fortsatt systematisk dopning) hylla henne med stora rubriker, är för utomstående både absurt och omänskligt. Kom igen Jonas, du var myndig då. Minnet sviker lätt ibland!
  Mvh/ Karlsson i öst.

 8. Finnen Magnus Says:

  Jag tycker ni svenskar borde glädja er åt finska framgångar och lära er lite om finsk sisu.
  Vi finlandsvenskar glädjer oss åtminstone åt ACO &Co när de skördar framgångar.
  Och i slalombacken är Anja minst lika stor i Finland som Tanja.
  Man skall hylla sportsliga framgångar, men fördömma fusk.
  Virpi har fuskat, och betalat sitt straff.
  Hur skulle ni reagera om hon skulle byta till svensk nationalitet?
  Bragdguldet?

 9. janne Says:

  Jag får väl hoppas att inte bli borttagen igen!!! Till Jonas säger jag SIMNING…..Är vi rena där med? haha……

 10. Kristian Says:

  Varför envisas ni som kommenterar här med att göra det här till nån slags nation-mot-nation grej. Svenskar har fuskat och fuskar säkert, precis som finnar, ryssar, mühlegg och andra. Det handlar om individer som fuskar, och det är dessa som ska u, oavsett nationalitet. Ertappas C Kalla som dopad hoppas jag att hon aldrig visas på tv mer, precis som jag tycker inte Kuitinen borde göras. Det som är viktigt är att inte acceptera, och med sin snälla behandling av Kuitunen arbetar SVT mot detta. Se på cykel, lag som anställer dömda fuskare blir inte inbjudna till tävlingar, och nu de sista åren har alla ertappade fått gå rejäl skamgång och får svårt att hitta försörjning i framtiden. Så ska det vara även i skidor, och SVT och FIS mjäkande med fuskarna tyder på att skidsporten har många år kvar till den ens når den botten cyklningen varit på de senaste 2-3 åren. Det funkar inte att välkomna tillbaka. Kan man inte kasta ut dem lagligt, ska de kastas ut socialt!

 11. janne Says:

  Har själv sysslat med elitidrott på högsta nivå!!! vet vad sm gäller pojk…

 12. Anders Hollmerus Says:

  Råkar herr Karlsson känna någon vid namn Ludmila Enqvist.

 13. Sauli Kainu Says:

  Jag anser att dom som inte bor, eller betalar skatt i Sverige = skattesmitarna, skall inte representera Sverige i något sammanhang. Detta är att jämföras med dopning.

 14. Leevi Says:

  Hejsan!
  Jag läste att Christian Sandström klagade på Virpi Kuitunen.
  Var befann hans röst sig när Ludmilla Enqvist som varit avstängd för doping vann guld för Sverige.
  Eller är han bara ledsen för att Kalla inte klarar sig så bra för tillfället?
  Han ska inte heller glömma Ricky Bruch eller Tomas Johansson.
  Han är ju naiv om han tror att det inte förekommer doping i Sverige, eller Norge heller för den delen!

  Leevi

 15. kalle Says:

  Sverige ska nog passa sig för att gapa för mycket på andra nationer. Det är ju bara en tidsfråga innan våra egna fuskare åker fast, för vist fins dom.
  Andra länders så kallade expertis pratar inte speciellt om våra Svenska stjärnor som om de vore renare än andra. Gäller för övrigt inte bara vinteridrottarna.

 16. Stig Heinonen Says:

  När skall den där Karlson eller vad f-n han heter sluta racka ned på Kuitunen?, hon har
  tagit sitt straff och kommit igen, det råder inget annat än ren svensk avundsjuka.
  Försök att bli vuksen herr Karlsson.

 17. Robert Says:

  Hej !
  Jag läser och blir chockad!
  Vi svenskar vet att vi med varit dopade! men är någon av dom bra nu eller? nej!
  Att säga att kuitonen inte hade en aning om vad dom gjorde med henne är ju bara skitsnack! inte konstigt att vi svenskar tittar snett på finländare när ni säger så där!

  Då kan alla juniorer dopa sig och säga neej jag hade ingen aning om att det var doping!
  herregud!

  Moral vad är det?

 18. kalle Says:

  Jo, det är ju riktigt att man inte skall skylla på att man var junior eller så i allmänhet. Men var det inte så att det var systematisk doping i Finsk skidåkning då?
  Det där brukar ju skötas från högre håll än från den aktive själv i sådana fall. Jag vet att exempelvis vissa idrottsutövare från en del länder i alla fall förr fick en del preparat från sina tränare och de fick inte veta vad det var och de fick inte heller fråga vad det var för något. Så går det förhoppningsvis inte till längre.

 19. Håkan Says:

  Håller med om att dopning förekommer även här i Sverige, precis som i Finland, Ryssland, Norge eller vilket annat land som helst. Och det är synnerligen naivt och blåögt att påstå att de svenska idrottarnas moral är högre än idrottarnas av en annan nationalitet. Vad ska man då ta till för medel för att bekämpa dopningen? Att välkomna fuskarna tillbaka efter en si och så lång avstängning tror inte jag löser problemet. Tyvärr är det ju så att pengarna har ett alldeles på tok för stort inflytande över idrotten idag, vilket gör att idrottarna hela tiden känner pressen på sig att prestera på topp, och gör man inte det så drar sig sponsorerna tillbaka. För mig har idrott alltid handlat om lek, inte om nånting som ska tas på blodigt allvar. Jag själv skulle ALDRIG vilja ha en idrott som yrke eftersom jag anser att det är en lek och ingenting annat, men så länge det finns så stora pengar att tjäna inom idrotten kommer fusket aldrig att upphöra. Tyvärr tror jag det är så….

 20. Anna Says:

  Visst, Kuitunen fick säkert betala i social utfrysning en tid efter dopningsavslöjandet. Men jag har fortfarande svårt att se henne hyllas på TV. Visst, hon gör oerhört bra sportsliga prestationer, men samtidigt känns det inte rättvist mot hennes medtävlande. För jag anser att om man fuskar på detta sätt som Kuitunen gjort, då har man svikit sin sport och sina medtävlande. Att man sedan ska få tävla mot dem, och fungera som en slags inspirationskälla för yngre idrottare, hur kan det vara rätt?

  Att detta skulle handla om svensk avundsjuka har jag svårt att tro, det handlar snarare om rätt och fel. Det är rätt att köra ett schysst race genemot sina medtävlande och därmed visa respekt mot sporten. Däremot är det fel att fuska, och smutsa ner sporten som jag anser att Kuitunen gjort.


 21. […] “Krönikör Karlsson´s” inlägg på Vinterstudion angående dopade skidåkares comebacker. Håller med Karlsson till mångt och […]

 22. Paul Says:

  Men seriöst, (?) värst vad många ”finnar” det verkar vara som tycker det är helt OK med doping. Är doping en nationalfråga eller? Är det så konstigt att många tycker det är för jävligt att en tidigare fuskare går och vinner igen och igen och igen…? Men tänk om Ludmilla skulle börja kasta spjut och bli bäst i världen på den grenen, då skulle givetvis alla i Finland tycka det var helt OK, eller?!! Skulle inte tro det, va!

 23. John Says:

  Nämn en svensk idrottsutövare som blivit fälld för doping då denne representerat Sverige och INTE blivit utfrusen och ‘bortglömd’ för sina ‘prestationer’.
  För den svenska allmänheten gäller följande för alla nationaliteter: En gång en fuskare, för alltid en fuskare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: